Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaikuttaa olennaisesti ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vajaatoiminta aiheuttaa ajattelun hitausta, muistamisen vaikeutta ja painon lisääntymistä, sillä se hidastaa elimistöä.

 • Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa elimistöä ja väsyttää.
 • Painonnousu voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
 • Moni uupunut ja masentunut voi tietämättään kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
 • Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei kyetä ehkäisemään, mutta elintavat vaikuttavat oireiden kokemiseen.
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa elimistöä ja väsyttää.
 • Painonnousu voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
 • Moni uupunut ja masentunut voi tietämättään kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
 • Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei kyetä ehkäisemään, mutta elintavat vaikuttavat oireiden kokemiseen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaikuttaa olennaisesti ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Vajaatoiminta aiheuttaa ajattelun hitautta, muistamisen vaikeutta ja painon lisääntymistä, sillä se hidastaa elimistöä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan ehkäisyyn ei ole olemassa keinoja, mutta sen aiheuttamiin oireisiin voidaan vaikuttaa.

Tässä artikkelissa käydään läpi tärkeimmät asiat, jotka tulee tiedostaa, jos epäilee itsellään kilpirauhasen vajaatoimintaa. 

Epäiletkö kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Jos epäilet kilpirauhasen vajaatoimintaa, voidaan kilpirauhasen toiminta testata helposti verikokeella. Olemme koonneet valmiit testipaketit, jotka voit tilata ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saat heti seuraavana päivänä:

Kilpirauhasen laaja tutkimuspaketti

Kilpirauhasen seurantapaketti

Mikä kilpirauhasen vajaatoiminta?

Kilpirauhanen on pieni, kurkunpään alapuolella sijaitseva rauhanen. Sillä on merkittävä tehtävä elimistön terveiden toimintojen ylläpidossa.

Kilpirauhasen toimintaa säätelevät erityiset kilpirauhashormonit, joiden liika tai vähäinen määrä saa rauhasen toimimaan kiihdytetysti tai vajaasti.

Häiriintyvälle toiminnalle on useita syitä. Kilpirauhasen vajaatoiminta kannattaa tutkia ja hoitaa, jos kokee esimerkiksi voimakasta väsymystä tai paino on noussut runsaasti ilman, että syömis- ja liikkumistottumuksissa on tapahtunut suuria muutoksia.

Hoitamattomana vajaatoiminta häiritsee sydämen toimintaa, muistia ja jaksamista. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet muistuttavat osittain anemian oireita, joten rauta-arvoihin liittyvä tutkimus on myös tärkeää tehdä.

Puutostiloja ja kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan eri tavoilla. Kuten anemiassa, kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet syntyvät kuukausien ja vuosien aikana ja niitä voi erehtyä pitämään normaaleina. Vajaatoiminta vaikuttaa mieleen, yleisvointiin, painoon ja jopa ulkonäköön.

20 kilpirauhasen vajaatoiminnan oiretta

 1. Palelu. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa elimistön lämmönsäätelyyn, jolloin ihmisen kylmänsietokyky heikkenee.
 2. Väsymys. Mikäli tunnet itsesi jatkuvasti uupuneeksi, voi kyseessä olla kilpirauhasen vajaatoiminta.
 3. Hajamielisyys, hidas ajattelu ja muutokset oppimiskyvyssä 
 4. Masennus ja ahdistuneisuus. Tila itsessään voi vaikuttaa mielialan laskuun, mutta myös esimerkiksi muut oireet, kuten reistaileva muisti ja painonnousu, voivat aiheuttaa ahdistuneisuutta. Masennusta tai ahdistuneisuushäiriötä epäiltäessä pitäisi aina tarkistaa kilpirauhasarvot, koska masennus voi syntyä vajaatoiminnan seurauksena ja korjaantua kilpirauhaslääkityksellä.
 5. Ylipaino tai selittämätön painonnousu. Vaikka et olisi syönyt tavallista epäterveellisemmin tai enemmän, voi painosi olla noussut. Kilpirauhasen vajaatoiminnalla on taipumus hidastaa ihmisen aineenvaihduntaa. Yleensä paino palaa ennalleen, kun kilpirauhaslääkitys saadaan alkuun ja noudatetaan terveellisiä ruokailutapoja.
 6. Aloitekyvyttömyys liittyy vajaatoimintaan mahdollisesti liittyvään masentuneisuuteen ja ahdistuneisuuteen. Moni loppuunpalamisesta eli burn outista kärsivä saattaa oikeasti kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
 7. Unentarpeen kasvu. Monet vajaatoimintapotilaat kertovat unentarpeen yllättävästä lisääntymisestä. Tämä liittyy usein myös masennukseen. Toisaalta potilaasta voi tulla myös uneton.
 8. Kynsien, ihon ja hiusten kuivuus.
 9. Janon tunne.
 10. Nälän tunne.
 11. Ummetus ja muut suoliston toiminnan ongelmat. Nämä liittyvät yleensä myös keliakiaan, johon liittyvät myös jano, nälkä sekä ihon kuivuus. Vajaatoiminta ja keliakia voivat esiintyä myös yhdessä, joten ne eivät välttämättä sulje toisiaan pois. Myös ärtyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa samoja oireita.
 12. Käheä ääni.
 13. Hidas pulssi ja rytmihäiriöt. Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa yleensä pulssia, kun taas liikatoiminta voi nostaa sitä. Yleisesti monenlaiset sydämen toiminnan häiriöt voivat liittyä vajaatoimintaan.
 14. Hengenahdistus. Kilpirauhaspotilas saattaa hengästyä helpommin, jolloin liikkuminen voi jäädä vähemmälle. Tämäkin voi johtaa painonnousuun.
 15. Kohonneet kolesteroliarvot. Vajaatoiminnasta kärsivän henkilön maksan ja sappirakon toiminnassa voi olla puutteita, jolloin kolesteroliarvot ovat jatkuvasti koholla. Tilan vaikutus maksan toimintaan on ylipäätään merkittävä. Maksa on sydämen ohella niin tärkeä elin, että kilpirauhasen kunnosta huolehtiminen on merkittävää jo niiden vuoksi.
 16. Struuma voi syntyä vajaatoiminnasta kärsivälle henkilölle, jos vajaatoiminta liittyy heikkoon vastustuskykyyn. Struuma on itse asiassa suurentunut kilpirauhanen.
 17. Kuukautiskierron häiriöt ja maitovuoto naisilla.
 18. Hedelmättömyys
 19. Kasvojen ja luomien turvotus
 20. Lyhytkasvuisuus

Miten kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita helpotetaan?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan pääasiassa lääkehoidolla, ravinnolla ja elintavoilla. Yleisvoinnin pitäisi palautua normaaliksi, kun lääkehoito aloitetaan.

Koska kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa laaja-alaisesti kehon ja mielen toimintoihin, voivat sen vaikutukset vaatia oireenmukaista hoitoa.

Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuva masennus- ja väsymystila voi vaatia erillistä hoitoa, vaikka lääkitys aloitettaisiin. Yleensä nämä oireet kuitenkin vähintään lievittyvät hormonihoidon edetessä.

Kolme kilpirauhashormonien toimintaa edistävää ravintoainetta

Seuraavat ravintoaineet ovat tärkeitä kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Ne kaikki edistävät kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa. Ravintoaineet kannattaa pyrkiä saamaan ravinnosta ravintolisävalmisteiden sijaan.

 • Jodi. Kilpirauhaspotilaan kannattaa välttää liikaa jodin saantia, mutta toisaalta sitä täytyy kuitenkin saada riittävä määrä. Jodia on luonnostaan esimerkiksi lihassa, kalassa ja kananmunassa.
 • Seleeni. Myös seleenin saanti on tärkeää, mutta ravintolisässä sitä on yleensä suuri määrä. Ravinnon mukana sitä saadaan esimerkiksi tonnikalasta, kalasta, sardiineista ja palkokasveista.
 • Sinkki. Osterit, simpukat sekä kana sisältävät paljon sinkkiä, ja sitä on turvallista ottaa myös ravintolisänä.

Jodin, seleenin tai sinkin saannista on harvemmin pulaa, mutta esimerkiksi vegaanit eivät saa näitä aina riittävästi johtuen maitotuotteiden välttämisestä ja jodioidun suolan vähäisestä saannista. Tämä voi heikentää kilpirauhasen toimintaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkehoito

Kun kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan, lääkäri määrää sairauden hoitoon tyroksiinia eli T4-hormonia, jota tulee ottaa päivittäin. Yleinen lääkehoito on Thyroxin 0,1mg tabletti 1-2 tablettia vuorokaudessa.

Sairaus vaatii säännöllistä verikokeiden ottamista ja lääkityksen riittävyyden tarkastamista, jotta vointi pysyy normaalina.

Vajaatoimintaa vai jotain muuta?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet muistuttavat monien sellaisten sairauksien oireita, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä vajaatoiminnan kanssa.

Seuraavat tilat voivat aiheuttaa vajaatoiminnan oireiden kaltaisia oireita. Ne kannattaa tutkia ja pyrkiä hoitamaan, jos verikokeesta ei ilmene kilpirauhasen vajaatoimintaa:

Samantapaisia oireita voi aiheutua myös raskauden, uupumuksen tai syömishäiriön aikana.

Miten kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan?

Kilpirauhasen toimintaan vaikuttavat eniten hormonit tyroksiini (S-T4-V) ja tyreotropiini (S-TSH).

Elimistö vaatii tyreotropiinia tuottaakseen tyroksiinia. Tyypillisimmässä vajaatoiminnassa tyreotropiinin määrä veressä kasvaa, koska kilpirauhanen ei kykene tuottamaan tarpeeksi tyroksiinia. Aivolisäke alkaa ikään kuin pakottaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia lisäämällä tyreotropiinin tuotantoa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleensä mahdollista todeta verikokeella. Usein testaus on kuitenkin puutteellinen, sillä siinä saatetaan mitata vain tyreotropiinin määrä.

Vaikka tyreotropiini olisi viitealueella, henkilöllä voi olla vajaatoiminta. Erityisesti jos oireet viittaavat siihen, on myös muiden hormonipitoisuuksien tutkiminen tärkeää.

Kilpirauhashormonit

 1. S-TSH Tyreotropiini. Ensisijainen kilpirauhashormonitutkimus. Monilla vajaa- ja liikatoiminnan oireita voi olla jo viitearvojen rajoilla. Siksi myös muut kilpirauhashormonit kannattaa tutkia.
 2. S-T4-V Tyroksiini, vapaa. Määrittäminen on tärkeää erityisesti, jos vajaatoiminnan oireita on, mutta tyreotropiini on viitearvon sisällä. Raskaus ja puutteellinen ravinto voivat vaikuttaa arvoon.
 3. S-TPOA-D Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet. Tämän hormonin määrä veressä lisääntyy yleensä kilpirauhasen toimintaan vaikuttavissa autoimmuunisairauksissa. Tällainen on esim. Hashimoton tyreoidiitti.
 4. S-T3-V Trijodityroniini.  Tämän hormonin puute voi johtaa lyhytkasvuisuuteen, koska se vaikuttaa solujen kehittymiseen. Lisäksi sen puute voi heikentää hedelmällisyyttä.
 5. S -TyglAb Tyreoglobuliini. Tämä on kilpirauhashormonien varasto. Sen määrä vaikuttaa suoraan muihin pitoisuuksiin.

Hormonipitoisuuksien lisäksi kannattaa mitata ferritiini (S-Ferrit). Se on elimistön raudan varasto.

Jos tyroksiinihoito päädytään aloittamaan, ferritiinin puute voi aiheuttaa vajaatoimintaisilla kilpirauhasen liikatoiminnan oireita. Viitearvot ovat naisilla 10 – 125 ug/l, miehillä 20 – 300 ug/l.

S-TSH TYREOTROPIINI0,5–3,6 mU/l
S-T4-V  TYROKSIINI, VAPAA 10 – 21 pmol/l
S-TPOA-D TYREOIDEAPEROKSIDAASI< 60 kU/l
S-T3-V TRIJODITYRONIINI2,6-6 pmol/l
S -TyglAb TYREOGLOBULIININormaali alle 40 kU/l, lievästi kohonnut 40-80 kU/l, kohonnut yli 80 kU/l

Mikä aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan?

Kilpirauhasen vajaatoimintaan ei ole vain yhtä syytä. Se voi aiheutua ulkoisten syiden, kuten kaulaan kohdistuneen vaurion vuoksi, tai aivolisäkeperäisistä syistä.

Lopputulos on kuitenkin sama: kilpirauhanen ei kykene tuottamaan riittävän paljon sitä ylläpitäviä hormoneja ja vointi kääntyy heikoksi.

Hashimoton tyreoidiitti

Hashimoton tyreodiitti on yleisin kilpirauhassairaus. Se on autoimmuunitulehdus, eli tila, jossa kehon immuunijärjestelmä kääntyy itseään vastaan.

Hashimoton taudin kohdalla immuunijärjestelmä hyökkää kilpirauhasta vastaan. Taudin aiheuttajaa ei täysin ymmärretä, mutta se on mahdollisesti periytyvä.

Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta ylipäätään. Hashimoton tyreoidittii puhkeaa usein raskauden jälkeen, joten raskaana olevan kannattaa huomioida kilpirauhasarvonsa.

Tähän kilpirauhassairauteen voivat johtaa myös säteilylle altistuminen ja hyvin runsaasti jodia (käytännössä jodioitua suolaa) sisältävä ruokavalio.

Aivolisäkeperäinen vajaatoiminta

Aivolisäkeperäisessä kilpirauhasen vajaatoiminnassa aivolisäke ei tuota riittävää määrää tyreotropiinia, mikä vaikuttaa tyroksiinin määrään veressä.

Kilpirauhassyöpä

Suurin osa kaulalla esiintyvistä kyhmyistä on hyvälaatuisia ja useimmiten kyseessä on suurentunut kilpirauhanen, eli struuma.

Joskus kyse voi kuitenkin olla kilpirauhassyövästä. Syöpä itsessään aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta niin tekee myös sen hoitaminen. Varsinkin sädehoito altistaa kaulan säteilylle. Kilpirauhassyövän ennuste on yleensä varsin hyvä, eli se paranee usein.

Muita syitä kilpirauhasen vajaatoimintaan

 • Liiallinen tai liian vähäinen jodin määrä ruokavaliossa.
 • Raskaus
 • Kaulaan kohdistuva voimakas isku
 • Kaulan alueelle kohdistuva röntgenhoito, joka voi tuhota kudosta.
 • Downin oireyhtymä. Kilpirauhassairaus on yleinen tässä tilassa.

Lähteet

Suomen kilpirauhaspotilaat Ry Suomen kilpirauhasliitto Ry Synlab: Tyroksiini, vapaa Tyreoideaperoksidaasi Terveyskirjasto: Tyreotropiini Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) Kilpirauhanen.comT3- JA RT3-Hormonit Web MD: Hypothyroidism (Underactive Thyroid) Healthline: Hypothyroidism diet

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaikuttaa olennaisesti ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Vajaatoiminta aiheuttaa ajattelun hitautta, muistamisen vaikeutta ja painon lisääntymistä, sillä se hidastaa elimistöä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan ehkäisyyn ei ole olemassa keinoja, mutta sen aiheuttamiin oireisiin voidaan vaikuttaa.

Tässä artikkelissa käydään läpi tärkeimmät asiat, jotka tulee tiedostaa, jos epäilee itsellään kilpirauhasen vajaatoimintaa. 

Epäiletkö kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Jos epäilet kilpirauhasen vajaatoimintaa, voidaan kilpirauhasen toiminta testata helposti verikokeella. Olemme koonneet valmiit testipaketit, jotka voit tilata ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saat heti seuraavana päivänä:

Kilpirauhasen laaja tutkimuspaketti

Kilpirauhasen seurantapaketti

Mikä kilpirauhasen vajaatoiminta?

Kilpirauhanen on pieni, kurkunpään alapuolella sijaitseva rauhanen. Sillä on merkittävä tehtävä elimistön terveiden toimintojen ylläpidossa.

Kilpirauhasen toimintaa säätelevät erityiset kilpirauhashormonit, joiden liika tai vähäinen määrä saa rauhasen toimimaan kiihdytetysti tai vajaasti.

Häiriintyvälle toiminnalle on useita syitä. Kilpirauhasen vajaatoiminta kannattaa tutkia ja hoitaa, jos kokee esimerkiksi voimakasta väsymystä tai paino on noussut runsaasti ilman, että syömis- ja liikkumistottumuksissa on tapahtunut suuria muutoksia.

Hoitamattomana vajaatoiminta häiritsee sydämen toimintaa, muistia ja jaksamista. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet muistuttavat osittain anemian oireita, joten rauta-arvoihin liittyvä tutkimus on myös tärkeää tehdä.

Puutostiloja ja kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan eri tavoilla. Kuten anemiassa, kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet syntyvät kuukausien ja vuosien aikana ja niitä voi erehtyä pitämään normaaleina. Vajaatoiminta vaikuttaa mieleen, yleisvointiin, painoon ja jopa ulkonäköön.

20 kilpirauhasen vajaatoiminnan oiretta

 1. Palelu. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa elimistön lämmönsäätelyyn, jolloin ihmisen kylmänsietokyky heikkenee.
 2. Väsymys. Mikäli tunnet itsesi jatkuvasti uupuneeksi, voi kyseessä olla kilpirauhasen vajaatoiminta.
 3. Hajamielisyys, hidas ajattelu ja muutokset oppimiskyvyssä 
 4. Masennus ja ahdistuneisuus. Tila itsessään voi vaikuttaa mielialan laskuun, mutta myös esimerkiksi muut oireet, kuten reistaileva muisti ja painonnousu, voivat aiheuttaa ahdistuneisuutta. Masennusta tai ahdistuneisuushäiriötä epäiltäessä pitäisi aina tarkistaa kilpirauhasarvot, koska masennus voi syntyä vajaatoiminnan seurauksena ja korjaantua kilpirauhaslääkityksellä.
 5. Ylipaino tai selittämätön painonnousu. Vaikka et olisi syönyt tavallista epäterveellisemmin tai enemmän, voi painosi olla noussut. Kilpirauhasen vajaatoiminnalla on taipumus hidastaa ihmisen aineenvaihduntaa. Yleensä paino palaa ennalleen, kun kilpirauhaslääkitys saadaan alkuun ja noudatetaan terveellisiä ruokailutapoja.
 6. Aloitekyvyttömyys liittyy vajaatoimintaan mahdollisesti liittyvään masentuneisuuteen ja ahdistuneisuuteen. Moni loppuunpalamisesta eli burn outista kärsivä saattaa oikeasti kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
 7. Unentarpeen kasvu. Monet vajaatoimintapotilaat kertovat unentarpeen yllättävästä lisääntymisestä. Tämä liittyy usein myös masennukseen. Toisaalta potilaasta voi tulla myös uneton.
 8. Kynsien, ihon ja hiusten kuivuus.
 9. Janon tunne.
 10. Nälän tunne.
 11. Ummetus ja muut suoliston toiminnan ongelmat. Nämä liittyvät yleensä myös keliakiaan, johon liittyvät myös jano, nälkä sekä ihon kuivuus. Vajaatoiminta ja keliakia voivat esiintyä myös yhdessä, joten ne eivät välttämättä sulje toisiaan pois. Myös ärtyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa samoja oireita.
 12. Käheä ääni.
 13. Hidas pulssi ja rytmihäiriöt. Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa yleensä pulssia, kun taas liikatoiminta voi nostaa sitä. Yleisesti monenlaiset sydämen toiminnan häiriöt voivat liittyä vajaatoimintaan.
 14. Hengenahdistus. Kilpirauhaspotilas saattaa hengästyä helpommin, jolloin liikkuminen voi jäädä vähemmälle. Tämäkin voi johtaa painonnousuun.
 15. Kohonneet kolesteroliarvot. Vajaatoiminnasta kärsivän henkilön maksan ja sappirakon toiminnassa voi olla puutteita, jolloin kolesteroliarvot ovat jatkuvasti koholla. Tilan vaikutus maksan toimintaan on ylipäätään merkittävä. Maksa on sydämen ohella niin tärkeä elin, että kilpirauhasen kunnosta huolehtiminen on merkittävää jo niiden vuoksi.
 16. Struuma voi syntyä vajaatoiminnasta kärsivälle henkilölle, jos vajaatoiminta liittyy heikkoon vastustuskykyyn. Struuma on itse asiassa suurentunut kilpirauhanen.
 17. Kuukautiskierron häiriöt ja maitovuoto naisilla.
 18. Hedelmättömyys
 19. Kasvojen ja luomien turvotus
 20. Lyhytkasvuisuus

Miten kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita helpotetaan?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan pääasiassa lääkehoidolla, ravinnolla ja elintavoilla. Yleisvoinnin pitäisi palautua normaaliksi, kun lääkehoito aloitetaan.

Koska kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa laaja-alaisesti kehon ja mielen toimintoihin, voivat sen vaikutukset vaatia oireenmukaista hoitoa.

Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuva masennus- ja väsymystila voi vaatia erillistä hoitoa, vaikka lääkitys aloitettaisiin. Yleensä nämä oireet kuitenkin vähintään lievittyvät hormonihoidon edetessä.

Kolme kilpirauhashormonien toimintaa edistävää ravintoainetta

Seuraavat ravintoaineet ovat tärkeitä kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Ne kaikki edistävät kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa. Ravintoaineet kannattaa pyrkiä saamaan ravinnosta ravintolisävalmisteiden sijaan.

 • Jodi. Kilpirauhaspotilaan kannattaa välttää liikaa jodin saantia, mutta toisaalta sitä täytyy kuitenkin saada riittävä määrä. Jodia on luonnostaan esimerkiksi lihassa, kalassa ja kananmunassa.
 • Seleeni. Myös seleenin saanti on tärkeää, mutta ravintolisässä sitä on yleensä suuri määrä. Ravinnon mukana sitä saadaan esimerkiksi tonnikalasta, kalasta, sardiineista ja palkokasveista.
 • Sinkki. Osterit, simpukat sekä kana sisältävät paljon sinkkiä, ja sitä on turvallista ottaa myös ravintolisänä.

Jodin, seleenin tai sinkin saannista on harvemmin pulaa, mutta esimerkiksi vegaanit eivät saa näitä aina riittävästi johtuen maitotuotteiden välttämisestä ja jodioidun suolan vähäisestä saannista. Tämä voi heikentää kilpirauhasen toimintaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkehoito

Kun kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan, lääkäri määrää sairauden hoitoon tyroksiinia eli T4-hormonia, jota tulee ottaa päivittäin. Yleinen lääkehoito on Thyroxin 0,1mg tabletti 1-2 tablettia vuorokaudessa.

Sairaus vaatii säännöllistä verikokeiden ottamista ja lääkityksen riittävyyden tarkastamista, jotta vointi pysyy normaalina.

Vajaatoimintaa vai jotain muuta?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet muistuttavat monien sellaisten sairauksien oireita, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä vajaatoiminnan kanssa.

Seuraavat tilat voivat aiheuttaa vajaatoiminnan oireiden kaltaisia oireita. Ne kannattaa tutkia ja pyrkiä hoitamaan, jos verikokeesta ei ilmene kilpirauhasen vajaatoimintaa:

Samantapaisia oireita voi aiheutua myös raskauden, uupumuksen tai syömishäiriön aikana.

Miten kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan?

Kilpirauhasen toimintaan vaikuttavat eniten hormonit tyroksiini (S-T4-V) ja tyreotropiini (S-TSH).

Elimistö vaatii tyreotropiinia tuottaakseen tyroksiinia. Tyypillisimmässä vajaatoiminnassa tyreotropiinin määrä veressä kasvaa, koska kilpirauhanen ei kykene tuottamaan tarpeeksi tyroksiinia. Aivolisäke alkaa ikään kuin pakottaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia lisäämällä tyreotropiinin tuotantoa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleensä mahdollista todeta verikokeella. Usein testaus on kuitenkin puutteellinen, sillä siinä saatetaan mitata vain tyreotropiinin määrä.

Vaikka tyreotropiini olisi viitealueella, henkilöllä voi olla vajaatoiminta. Erityisesti jos oireet viittaavat siihen, on myös muiden hormonipitoisuuksien tutkiminen tärkeää.

Kilpirauhashormonit

 1. S-TSH Tyreotropiini. Ensisijainen kilpirauhashormonitutkimus. Monilla vajaa- ja liikatoiminnan oireita voi olla jo viitearvojen rajoilla. Siksi myös muut kilpirauhashormonit kannattaa tutkia.
 2. S-T4-V Tyroksiini, vapaa. Määrittäminen on tärkeää erityisesti, jos vajaatoiminnan oireita on, mutta tyreotropiini on viitearvon sisällä. Raskaus ja puutteellinen ravinto voivat vaikuttaa arvoon.
 3. S-TPOA-D Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet. Tämän hormonin määrä veressä lisääntyy yleensä kilpirauhasen toimintaan vaikuttavissa autoimmuunisairauksissa. Tällainen on esim. Hashimoton tyreoidiitti.
 4. S-T3-V Trijodityroniini.  Tämän hormonin puute voi johtaa lyhytkasvuisuuteen, koska se vaikuttaa solujen kehittymiseen. Lisäksi sen puute voi heikentää hedelmällisyyttä.
 5. S -TyglAb Tyreoglobuliini. Tämä on kilpirauhashormonien varasto. Sen määrä vaikuttaa suoraan muihin pitoisuuksiin.

Hormonipitoisuuksien lisäksi kannattaa mitata ferritiini (S-Ferrit). Se on elimistön raudan varasto.

Jos tyroksiinihoito päädytään aloittamaan, ferritiinin puute voi aiheuttaa vajaatoimintaisilla kilpirauhasen liikatoiminnan oireita. Viitearvot ovat naisilla 10 – 125 ug/l, miehillä 20 – 300 ug/l.

S-TSH TYREOTROPIINI0,5–3,6 mU/l
S-T4-V  TYROKSIINI, VAPAA 10 – 21 pmol/l
S-TPOA-D TYREOIDEAPEROKSIDAASI< 60 kU/l
S-T3-V TRIJODITYRONIINI2,6-6 pmol/l
S -TyglAb TYREOGLOBULIININormaali alle 40 kU/l, lievästi kohonnut 40-80 kU/l, kohonnut yli 80 kU/l

Mikä aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan?

Kilpirauhasen vajaatoimintaan ei ole vain yhtä syytä. Se voi aiheutua ulkoisten syiden, kuten kaulaan kohdistuneen vaurion vuoksi, tai aivolisäkeperäisistä syistä.

Lopputulos on kuitenkin sama: kilpirauhanen ei kykene tuottamaan riittävän paljon sitä ylläpitäviä hormoneja ja vointi kääntyy heikoksi.

Hashimoton tyreoidiitti

Hashimoton tyreodiitti on yleisin kilpirauhassairaus. Se on autoimmuunitulehdus, eli tila, jossa kehon immuunijärjestelmä kääntyy itseään vastaan.

Hashimoton taudin kohdalla immuunijärjestelmä hyökkää kilpirauhasta vastaan. Taudin aiheuttajaa ei täysin ymmärretä, mutta se on mahdollisesti periytyvä.

Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta ylipäätään. Hashimoton tyreoidittii puhkeaa usein raskauden jälkeen, joten raskaana olevan kannattaa huomioida kilpirauhasarvonsa.

Tähän kilpirauhassairauteen voivat johtaa myös säteilylle altistuminen ja hyvin runsaasti jodia (käytännössä jodioitua suolaa) sisältävä ruokavalio.

Aivolisäkeperäinen vajaatoiminta

Aivolisäkeperäisessä kilpirauhasen vajaatoiminnassa aivolisäke ei tuota riittävää määrää tyreotropiinia, mikä vaikuttaa tyroksiinin määrään veressä.

Kilpirauhassyöpä

Suurin osa kaulalla esiintyvistä kyhmyistä on hyvälaatuisia ja useimmiten kyseessä on suurentunut kilpirauhanen, eli struuma.

Joskus kyse voi kuitenkin olla kilpirauhassyövästä. Syöpä itsessään aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta niin tekee myös sen hoitaminen. Varsinkin sädehoito altistaa kaulan säteilylle. Kilpirauhassyövän ennuste on yleensä varsin hyvä, eli se paranee usein.

Muita syitä kilpirauhasen vajaatoimintaan

 • Liiallinen tai liian vähäinen jodin määrä ruokavaliossa.
 • Raskaus
 • Kaulaan kohdistuva voimakas isku
 • Kaulan alueelle kohdistuva röntgenhoito, joka voi tuhota kudosta.
 • Downin oireyhtymä. Kilpirauhassairaus on yleinen tässä tilassa.

Lähteet

Suomen kilpirauhaspotilaat Ry Suomen kilpirauhasliitto Ry Synlab: Tyroksiini, vapaa Tyreoideaperoksidaasi Terveyskirjasto: Tyreotropiini Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) Kilpirauhanen.comT3- JA RT3-Hormonit Web MD: Hypothyroidism (Underactive Thyroid) Healthline: Hypothyroidism diet

4 kommenttia aiheelle “Kilpirauhasen vajaatoiminta voi selittää väsymyksen ja painonnousun”

 • Tuula Salonen says:

  Minulla on P-TPOAb arvo 316 ja P-TSH arvo 0.41 sekä P-T4-V arvo 15.5 sekä P-T3-V arvo 4.6. Minulla on runsaasti kipuja. Onko syytä huoleen?

  • Hei, en voi antaa arviota terveydentilaasi mutta ohjaisin sinua kääntymään lääkärin puoleen oireidesi vuoksi. Olitko huomannut, että voit Oma Puhti-sivustolta tilata lääkärin etäkonsultaation 44€ hintaan. Häneltä voisi kysyä asiaan liittyen. Kaikkea hyvää sinulle.

 • Pirkko Saukkonen says:

  MOIKKA MINULLA ON KILPIRAUHASEN VAJAA TOIMINTA LABRA ARVOT VIIMEKSI P-TSH 3,94MU/1 onko tämä hyvä arvo

  • Hei, tulostesi perusteella emme voi antaa arviota onko tämä sinulle normaali tilanne. Menetelmät laboratorioilla on aina omansa, osa analysoi näytteet veren plasmasta ja esimerkiksi meidän käyttämä Synlab seerumista. Tässä sinulla otetussa näytteessä TSH on analysoitu plasmasta. Löysin yhden laboratorion sivuilta tietoa heidän viitearvoistaan liittyen kyseiseen P-TSH -tutkimukseen ja siellä viitearvona normaalia oli aikuiset, yli 20v 0.27-4.2 mU/l. Mikäli tuloksesi tai tilanteesi huolestuttaa sinua, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *