Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Kuukautiset, kuukautiskivut, kuukautiskierron häiriöt ja runsaat kuukautiset
Nainen pitelee vatsaansa

Kuukautiset, kuukautiskivut, kuukautiskierron häiriöt ja runsaat kuukautiset

Kuukautiset alkavat tytöillä normaalisti noin 12-13-vuoden ikäisinä murrosiän yhteydessä ja ne päättyvät noin 43-57 vuoden iässä vaihdevuosien yhteydessä.

Kuukautiset

  • Kuukautiset tulevat, kun naisen munasolu ei ole hedelmöittynyt.
  • Noin joka kolmannella naisella on runsaat kuukautiset jossain vaiheessa elämänsä aikana.
  • Runsaisiin kuukautisiin voi liittyä veren menetyksestä johtuvaa raudanpuutetta.
  • Kuukautisiin voi liittyä myös erilaisia kierron häiriöitä ja kuukautiskipuja.

Sisällysluettelo

Mitkä ovat kuukautiset?

Kuukautiset ovat hedelmällisessä iässä oleville naisille tuleva verinen vuoto noin kerran kuukaudessa. Kuukautiset tulevat, kun naisen munasolu ei ole hedelmöittynyt.

Minkä ikäisenä kuukautiset alkavat?

Kuukautiset alkavat tytöillä normaalisti noin 12-13-vuoden ikäisinä murrosiän yhteydessä ja ne päättyvät noin 43-57 vuoden iässä vaihdevuosien yhteydessä. Ensimmäisten vuosien aikana tytöillä usein esiintyy epäsäännöllistä rytmiä kuukautisten välillä, mutta iän myötä kierron pituus yleensä tasoittuu.

Mikä on kuukautiskierron pituus yleensä?

Normaali kuukautiskierron pituus on 24-35 vuorokautta. Kuukautiskierto aloitetaan aina laskemaan ensimmäisestä vuotopäivästä. Kuukautisten kesto vaihtelee 2-8 päivän välillä, mutta yleinen kesto kuukautisille on noin 5 päivää.

Yleensä kuukautisten aikana nainen menettää verta noin 0,2-0,8 dl. Vuodon seassa poistuu erilaisia eritteitä, kudosnestettä, verta ja kohdun limakalvoa.

Runsaat kuukautiset

Noin joka kolmannella naisella on runsaat kuukautiset jossain vaiheessa elämänsä aikana. Koska kuukautisvuotoa on vaikea mitata, runsaan vuodon mittarina toimii naisen subjektiivinen kokemus vuodon runsaudesta.

Lisäksi vuodossa voi esiintyä paljon hyytymiä. Myös vuodon määrän aiheuttaneet haitat vaikuttavat runsaiden kuukautisten määrittämiseen. Yleensä kuitenkin puhutaan runsaista kuukautisista, kun vuodon määrä ylittää 0,8 dl. Tämä ei kuitenkaan ole tarkka raja.

Runsaat kuukautiset ja raudanpuute

Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa raudanpuutosanemiaa, sillä naiset, joilla on runsaat kuukautiset, voivat menettää jopa 5–6-kertaisen määrän rautaa kiertoa kohden verrattuna naisiin, joilla on niukemmat kuukautiset. Raudanpuutteen taustalla voi olla monia taustatekijöitä, joista runsaat kuukautiset on yksi.

Raudanpuutos syntyy, kun rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan ruokavaliosta. Raudanpuutos syntyy usein monen tekijän summana ja siihen vaikuttavat myös muut syyt runsaiden kuukautisten ohella. Esimerkiksi runsas urheilu lisää raudan tarvetta. Myös kasvisruokavalio on yksi raudanpuutteen riskitekijä.

Raudanpuutosta ja rautavarastojen tilannetta voidaan tutkia laboratoriokokeilla, joihin pääset Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Olemme koostaneet tärkeistä tutkimuksista valmiin raudanpuutteen testipaketin.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Runsaiden kuukautisten hoito

Runsaita kuukautisia hoidetaan ehkäisypillereillä, -laastareilla, -renkailla ja hormonikierukalla. Runsaiden kuukautisten hoito on tärkeää raudanpuutteen ehkäisyn ja elämänlaadun parantamisen vuoksi. Runsaiden kuukautisten hoito helpottaa myös kuukautiskipua. Mikäli runsaat kuukautiset mietityttävät, on asia hyvä ottaa puheeksi seuraavalla gynekologikäynnillä.

Kuukautiskivut

Kuukautiskipujen kokeminen on hyvin yksilöllistä. Toiset eivät tunne kuukautisten aikaan juuri mitään, toisilla voi puolestaan olla merkittäviä kipuja kuukautisten aikaan.

Kuukautiskipuihin voi liittyä:

Kuukautiskivut ovat normaaleja, eikä niistä tule huolestua. Voimakkaat kivut heikentävät usein toimintakykyä ja elämänlaatua, jolloin niitä kannattaa hoitaa. Kipuja voi yrittää helpottaa myös sopivan kevyellä liikunnalla. Yleensä kuukautiskivut kestävät 1–2 päivää vuodon alkamisesta.

Monilla liikunta ja lämpötyyny helpottavat kipuilua. Myös tulehduskipulääkkeitä voi käyttää, ja niiden käyttö kannattaa aloittaa heti kuukautisten alkaessa, jos tietää, että niille on tarvetta. Myös riittävän suuri annos on tärkeää. Kovissa kuukautiskivuissa, tai mikäli ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet eivät auta riittävästi kuukautiskipuihin, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät (esim. ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat ja hormonikierukat) auttavat usein kuukautiskipuun samalla kun vuoto niukkenee. Hormonittomat ehkäisyvalmisteet (kuparikierukka) ei auta kipuihin tai runsaaseen kuukautisvuotoon, päinvastoin kuparikierukka usein lisää vuodon määrää.

Hormonaalisia ehkäisyvalmisteita voidaan käyttää myös ilman kuukausittaisia taukoja, ja näin vähentää kuukautisvuodon ja -kipujen määrää. Tällöin esim. ehkäisypillereissä pidetään taukopäivät harvemmin kuin kerran kuukaudessa, esim. 3-6 kuukauden välein.

Runsaita kuukautisia voidaan hoitaa myös traneksaamihappoa sisältävillä lääkkeillä, joita käytetään runsaiden vuotopäivien aikan. Ne ovat reseptilääkkeitä, eli saatavissa vain lääkärin reseptillä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuukautiskivuista kärsivät voivat olla tavallista alttiimpia myös muille kroonisille kivuille. Analyysin perusteella kuukautiskivuista kärsivillä oli kroonisia kipuja muita enemmän ja oireet olivat voimakkaampia. Yhteys koski lantion alueen kipuja, mutta myös muita kipuja.

Kuukautiskipuisilla erilaisia kroonisia kipuja oli noin 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin muilla naisilla. Tämän tutkimuksen tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu. On mahdollista, että kuukautiskivut altistavat muille kivuille tai niillä kummallakin on yhteisiä mekanismeja ja riskitekijöitä.

Kuukautiskierron vaiheet

Kuukautiskierto jaetaan hormonaalisesti kahteen eri vaiheeseen – munarakkulan kypsymisvaiheeseen (follikkelivaihe) ja keltarauhasen toimintavaiheeseen (luteaalivaihe).

Follikkelivaihe

Follikkelivaihe on kierron alkupuolisko (ensimmäisestä vuotopäivästä ovulaatioon).

Ovulaatiovaihe / ovulaatio

Follikkelivaiheen ja luteaalivaiheen välissä on ovulaatiovaihe, jolloin ovulaatio tapahtuu ja munasolu irtoaa munasarjasta. Ovulaatio tapahtuu kierron puolivälin paikkeilla, mutta ovulaation ajankohta voi vaihdella.

Luteaalivaihe

Luteaalivaihe on kierron jälkimmäinen puolisko (ovulaatiosta seuraavien kuukautisten alkamiseen).

Mitkä hormonit vaikuttavat kuukautiskiertoon?

Kierron alussa aivolisäkkeen tuottama follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) kypsyttää munarakkulan. Samalla munarakkula tuottaa estradiolia (naishormormonia), joka paksuntaa kohdun limakalvoa.

Kierron alkupuoliskon follikkelivaihe määrittää kierron pituuden. Follikkelivaihe päättyy ovulaatioon. Kierron alkupuoliskon puolivälissä estradiolin eritys alkaa ja se samalla jarruttaa FSH:n eritystä.

Nainen ovuloi, kun munarakkula on kypsä ja se puhkeaa. Tällöin irtoaa munasolu. Samalla ovulaatio käynnistää aivolisäkkeessä erittyvän luteinisoivan hormonin (LH) nopean nousun. Lutenisoivan hormonin nousu tukee keltarauhasen toimintaa ja sen erittämän hormonin, progesteronin, eritystä kahden viikon ajan.

Progesteronin määrä veressä on suurimmillaan 5–10 päivää ovulaation jälkeen. Progesteroni kypsyttää kohdun limakalvoja valmistaakseen kohdun mahdollista raskautta varten. Keltarauhasen toiminta heikkenee ja se surkastuu, jos munasolu ei ole hedelmöittynyt ja kiinnittynyt. Tällöin alkaa kuukautisvuoto.

Miten ikä vaikuttaa kuukautisiin?

Kuukautiset alkavat tytöillä noin 10-16 vuoden iässä, yleensä 12-13 vuotiaina. Alkamisajankohtaan vaikuttaa liikunnan ja ruokavalion lisäksi perimä. Alkuvuosina kuukautiset voivat olla hyvin epäsäännöllisiä.

Nuorena kuukautiset voivat olla todella runsaita ja johtaa anemiaan. Vähitellen kuukautiskierto alkaa tasaantumaan.

Naiset ovat hedelmällisimmässä iässä 18-25-vuotiaina, jolloin raskaaksi tuleminen on todennäköisintä. 30 ikävuoden tienoilla hedelmällisyys rupeaa laskemaan.

35-45 vuoden iässä naiset kärsivät eniten premenstruaalisista oireista.

Kuukautisten loppuminen

Kuukautiset loppuvat vähitellen noin 45-56 vuoden iässä vaihdevuosien yhteydessä, yleensä noin 51-vuotiaana. Vaihdevuosina naisen munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta niiden toiminta sammuu.

Mitkä ovat kuukautiskierron häiriöitä?

Kuukautiskiertoon voi liittyä erilaisia häiriöitä, kuten epäsäännölliset kuukautiset tai tiuhat kuukautiset.

Epäsäännölliset tai harvat kuukautiset (oligomenorrea)

Kuukautiskierron epäsäännöllisyys on normaali vaiva naisilla. Jotkut kärsivät epäsäännöllisistä kuukautisista koko elämänsä ajan, kun taas joillakin se voi olla hetkellinen vaihe.

Epäsäännöllisistä tai harvoista kuukautisista eli oligomenorreasta puhutaan, kun kuukautisten väli on viidestä viikosta useampiin kuukausiin. Epäsäännölliset kuukautiset voivat heikentää elämänlaatua, sillä kuukautiset voivat alkaa yllättäen ja ne voivat olla runsahkot.

Tiuhat kuukautiset (polymenorrea)

Tiuhat kuukautiset eli polymenorrea tarkoittaa, että kierto on lyhyempi kuin 23 päivää. Tämä lyhyt kierto on normaalia nuorilla tytöillä, mutta myös vaihdevuosia lähestyvillä naisilla.

Mitä on välivuoto (tiputteluvuoto) eli metrorragia?

Kuukautiskiertojen välillä voi ilmaantua välivuotoa eli metrorragiaa. Välivuotoa voi ilmaantua niin normaalin kuin pitkän kuukautiskierron kanssa. Lisäksi hormonihoidot ja jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa välivuotoa.

Erilaiset tulehdukset ja gynekologiset sairaudet voivat myös aiheuttaa välivuotoa. Tiputteluvuoto voi olla myös merkki yleissairauksista, kuten kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai huonosta sairauden tasapainosta.

Välivuodon syyt tulee aina selvittää lääkärin vastaanotolla.

Kuukautisten poisjääminen eli amenorrea

Kuukautisten poisjäämisen eli amenorreaa on kahdenlaista, primaarista ja sekundaarista. Yleisin syy kuitenkin kuukautisten pois jäämiselle on raskaus. Amenorrean syy tulee aina selvittää, jos kyse ei ole raskaudesta.

Useamman kuukauden ajaksi pois jääneiden kuukautisten syy on tärkeä selvittää lääkärin vastaanotolla.

Sekundaarinen amenorrea

Kun aiemmin säännölliset kuukautiset ovat jääneet pois yli puoleksi vuodeksi tai epäsäännölliset kuukautiset yli kolmeksi kierroksi, kutsutaan sitä sekundaariseksi amennoreaksi.

Primaarinen amenorrea

Primaarisesta amenorreasta puhutaan henkilöillä, joilla kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä.

Mitkä tekijät vaikuttavat kuukautiskierron häiriöihin?

Monet tekijät voivat vaikuttaa kuukautiskierron häiriöihin. Muun muassa nopea laihduttaminen ja ylipaino voivat vaikuttaa kierron häiriöihin. Myös yleissairauksien epätasapaino ja kilpirauhasen toiminnan häiriöt voivat vaikuttaa kuukautiskierron häiriöihin.

Suuret liikuntamäärät ja niukka ruokavalio voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Näiden lisäksi kehon ylikuormittaminen ja stressi vaikuttavat kuukautiskiertoon. On siis tärkeä pitää huolta ruokailun, liikunnan ja levon tasapainosta.

Miten voidaan vaikuttaa kuukautisten säännöllisyyteen ja kierron häiriöiden ehkäisyyn?

Omasta kehosta on tärkeä pitää huolta. Omalla yleiskunnolla ja hyvällä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi PMS-oireiden ja kierron häiriöiden ilmaantuvuuteen. Lisäksi epäsäännöllisiin kuukautisiin voidaan vaikuttaa painonhallinnalla ja oikealla liikunnan määrällä. Myös tupakoinnilla ja päihteiden käytöllä on vaikutus kuukautisiin, sillä ne vaikuttavat munasarjojen toimintaan.

Kuinka stressi vaikuttaa kuukautisiin?

Mielen ja kehon stressillä on myös vaikutus kuukautiskiertoon ja kokemuksiin kuukautisten aikana. Stressi voi aiheuttaa kuukautisten poisjäännin tai myöhästyttää kuukautisten alkamista. Näissä hetkellisissä stressitilanteissa kannattaa tilanteen antaa vain rauhoittua ja keskittyä omaan hyvinvointiin. Stressiä kannattaa pyrkiä lievittämään keinoilla, jotka helpottavat oloa, mutta myös stressiä aiheuttavan juurisyyn selvittäminen on tärkeää.

Mikäli tarvitset apua kuukautiskipuihin tai runsaiden kuukautisten hoitoon, voit varata ajan esimerkiksi Mehiläiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00