On hyvä tietää, että omaan ja lapsen hyvinvointiin voi vaikuttaa omilla elintavoillaan. Raskausaika on hyvä vaihe tarkistaa omia elintapojaan, sillä sikiö saa kaiken ravintonsa ja happensa äidin elimistön kautta.

 • Äidin raskaudenaikainen ravitsemus on tärkeää sekä äidin hyvinvoinnin että lapsen kasvun ja kehityksen kannalta.
 • Useiden vitamiinien ja hivenaineiden tarve kasvaa raskausaikana 15-50 prosenttia.
 • Jopa kolmanneksella odottavista äideistä rautavarastot ovat liian pienet.
 • Erityisesti alkuraskauteen liittyy usein raskauspahoinvointia ja väsymystä.
 • Äidin raskaudenaikainen ravitsemus on tärkeää sekä äidin hyvinvoinnin että lapsen kasvun ja kehityksen kannalta.
 • Useiden vitamiinien ja hivenaineiden tarve kasvaa raskausaikana 15-50 prosenttia.
 • Jopa kolmanneksella odottavista äideistä rautavarastot ovat liian pienet.
 • Erityisesti alkuraskauteen liittyy usein raskauspahoinvointia ja väsymystä.

Raskaus on useimmille naisille jännittävää ja monesti myös stressaavaa aikaa. Raskauden aikana naisen keho kokee suuria mullistuksia ja myös mieli saattaa olla myllerryksessä. 

On hyvä tietää, että omaan ja lapsen hyvinvointiin voi vaikuttaa omilla elintavoillaan. Raskausaika on hyvä vaihe tarkistaa omia elintapojaan, sillä sikiö saa kaiken ravintonsa ja happensa äidin elimistön kautta.

Raskausaikana tulee kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon, sillä raskaana ollessa monien vitamiinien ja hivenaineiden tarve moninkertaistuu. Jotkin nautinto- ja ruoka-aineet, kuten alkoholi, tupakka, maksaruuat sekä listeriariskin aiheuttavat ruuat voivat vahingoittaa sikiötä, ja niitä tulee siksi välttää tarkasti.

Raskausaikaan kuuluu tavallisesti myös monia epämiellyttäviä oireita, kuten väsymystä, pahoinvointia, ummetusta ja närästystä. Tilat ovat onneksi ohimeneviä ja päättyvät yleensä viimeistään synnytykseen.

Raskausajan ruokavalio

Äidin raskaudenaikainen ravitsemus on tärkeää sekä äidin hyvinvoinnin että lapsen kasvun ja kehityksen kannalta. Monipuolista ruokavaliota noudattava nainen ei tarvitse suuria muutoksia ruokavalioonsa raskaaksi tultuaan. On kuitenkin ruoka-aineita, joita raskaana ollessa tulisi välttää, ja toisaalta eräiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saantiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Raskauden aikana ovat voimassa tavanomaiset terveellisen ruokavalion peruspilarit. Ruokavalion perustan muodostavat viljatuotteet ja kasvikset. Proteiineja tarvitaan raskauden aikana uusien kudosten rakentumiseen. Hyviä proteiinin lähteitä ovat muun muassa kala, liha, maitotuotteet, kananmunat, linssit, pavut ja soija. Kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Rasvoja tulisi käyttää kohtuudella, ja suosia pehmeitä kasvirasvoja. Välttämättömien rasvahappojen tarve kasvaa raskauden aikana, ja pehmeän rasvan ja kalaöljyjen saanti on eduksi sikiön hermoston ja näkökyvyn kehittymiselle.

Vältettävät ruoka-aineet

Seuraavia ruoka-aineita tulisi välttää raskaana ollessa:

 • Hauki ja muut sisävesien petokalat (korkea elohopeapitoisuus)
 • Raa’at, graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet (listeriariski)
 • Mäti (listeriariski)
 • Maksa ja maksaruuat (korkea A-vitamiinipitoisuus)
 • Kypsentämättömät liharuuat ja -tuotteet, kuten raaka kokoliha ja ilmakuivattu kinkku (toksoplasmariski)
 • Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot (listeriariski)
 • Pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot (listeriariski)
 • Kuumentamattomat pakastevihannekset (listeriariski)
 • Kuumentamattomat teolliset valmisruuat (listeriariski)
 • Korvasieni (korvasienimyrkkyjäämät)
 • Alkoholi
 • Energiajuomat
 • Merilevävalmisteet (mahdollisesti korkea jodipitoisuus)
 • Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet
 • Yrttiteejuomat
 • Inkiväärivalmisteet
 • Öljykasvien siemenet, esim. pellavan-, pinjan ja seesaminsiemenet (saattavat sisältää raskasmetalleja)
 • Lakritsi- ja salmiakkimakeiset

Osa ruoka-ainerajoituksista on ehdottomampia kuin toiset. Esimerkiksi pieni määrä lakritsijäätelöä tai leivän päälle ripotellut pellavansiemenet eivät ole haitaksi. Sen sijaan raaka kala on aina listeriariski. Listeria voi pahimmillaan johtaa keskenmenoon.

Raskaana olevien tulisi rajoittaa kofeiinin saantia 200 milligrammaan päivässä, mikä vastaa noin kahta kupillista (1,5 dl) kahvia. Kolajuomia voi käyttää kohtuudella.

Suolan käyttöä olisi hyvä vähentää raskaana ollessa. Liiallinen suolan käyttö erityisesti raskauden lopulla kuormittaa munuaisia, nostaa verenpainetta ja lisää turvotusta.

Vitamiinit ja hivenaineet

Useiden vitamiinien ja hivenaineiden tarve kasvaa raskausaikana 15-50 prosenttia. Joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, D-vitamiinia ja foolihappoa, tarvitaan tätäkin runsaammin.

Kaikille raskaana oleville suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä koko raskauden ajan. Foolihappolisää suositellaan käytettäväksi jo raskautta suunniteltaessa sekä alkuraskaudessa. Muiden ravintolisien tarvetta arvioidaan yksilöllisesti.

Rauta

Rauta on elimistön tärkeimpiä hivenaineita, ja sen riittävä saanti on elimistölle välttämätöntä.

Raskauden aikana elimistössä kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40%. Lisääntyvä punasolutuotanto vaatii rautaa, jota kuluu varsinkin loppuraskaudessa myös sikiön punasolutuotantoon.

Jopa kolmanneksella odottavista äideistä rautavarastot ovat liian pienet. Tämä altistaa raskausajan anemialle. Raskausajan anemiasta puhutaan, jos veren hemoglobiini on alle 110 g/l.

Mikäli äidin hemoglobiini on alhainen, on syytä aloittaa rautalääkitys.

Foolihappo

Foolihappo eli folaatti kuuluu B-ryhmän vitamiineihin. Sen riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Riittävä folaatin määrä elimistössä vähentää synnynnäisten epämuodostumien ja erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriön vaaraa.

Suomalaisnaiset saavat keskimäärin liian vähän folaattia ruokavaliostaan. Folaatin tarve raskausaikana on noin 0,5 mg/pv. Folaattia esiintyy eniten tuoreissa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. Lisäksi sitä on jonkin verran kokojyväviljoissa.

Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan päivittäistä 0,4 mg:n foolihappolääkitystä. Lääkitys tulisi aloittaa viimeistään kaksi kuukautta ennen suunniteltua raskautta, ja sen käyttöä tulisi jatkaa aina 12. raskausviikkoon saakka.

Foolihappolääkityksen aikana on hyvä kiinnittää huomiota myös riittävään B12-vitamiinin saantiin, sillä B12-vitamiinilla on tärkeä merkitys foolihapon hyödyntämisen kannalta. Raskausajan monivitamiinitabletit sisältävät riittävän määrän B12-vitamiinia.

D-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan muun muassa kalsiumin ja fosfaatin imeytymiseen sekä sikiön luuston kehittymiseen. D-vitamiinin puute aiheuttaa luun kasvun ja kehityksen häiriöitä.

Raskaus lisää D-vitamiinin tarvetta. D-vitamiinilisää suositellaan kaikille raskaana oleville ympäri vuoden 10 mikrogrammaa/vrk. D-vitamiinista suositellaan D3-muotoa eli kolekalsiferolia, sillä se on ihmisen elimistölle luontainen ja teholtaan parempi kuin D2-vitamiini.

Kalsium

Kalsium on kivennäisaine, jota tarvitaan erityisesti sikiön luuston kehittymiseen.

Kalsiumlisä on tarpeellinen, mikäli ruokavalio ei sisällä tarpeeksi kalsiumia. Erityisesti kalsiumlisästä voivat hyötyä vegaaniruokavaliota noudattavat ja henkilöt, joilla on laktoosi-intoleranssi.

Parhaita kalsiumin lähteitä ovat erilaiset maitotuotteet, mutta kalsiumia saadaan myös lehtivihanneksista ja kalasta. Kalsiumin saantisuositus raskaana oleville on 900 mg päivässä.

Mikäli käyttää sekä kalsium- että rautavalmistetta, ne on imeytymisen tehostamiseksi syytä ottaa eri aterioiden yhteydessä.

Raskaus ja liikunta

Raskaana voi pääsääntöisesti harrastaa liikuntaa aivan normaalisti. Ainoastaan muutamat lajit, kuten laitesukellus ja jotkin tapaturma-alttiit lajit, kuten ratsastus, on syytä jättää raskauden ajaksi.

Säännöllisen liikunnan voi myös aloittaa raskauden aikana. Liikunta saattaa vähentää raskausdiabeteksen, raskausmyrkytyksen ja raskaudenaikaisen verenpaineen kohoamisen vaaraa.

Liikuntaa ei kuitenkaan tule harrastaa, mikäli raskauteen liittyy seuraavia ongelmia:

 • ennenaikaisen synnytyksen uhka
 • loppuraskauden etinen istukka (placenta praevia)
 • ennenaikainen lapsivedenmeno
 • selvittämätön verenvuoto emättimestä
 • todettu kohdunkaulan heikkous
 • sikiön kasvun hidastuma
 • istukan ennenaikainen irtoaminen

Raskaudenaikaisen liikunnan tulisi tuntua miellyttävältä ja kivuttomalta. Mikäli kipuja ilmenee, on liikunta keskeytettävä. Muun muassa seuraavat oireet tulisi ottaa vakavasti:

 • verenvuoto emättimestä
 • lepohengenahdistus, huimaus tai rintakipu
 • kova päänsärky
 • pohkeen turvotus ja kipu
 • sikiön liikkeiden väheneminen
 • kivulias ja säännöllinen kohdun supistelu

Raskaus ja painonnousu

Energiantarve raskausaikana kasvaa hieman, keskimäärin 300 kaloria päivässä. Lisäenergian tarve on kuitenkin yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat muun muassa äidin ikä, koko ja liikunnallinen aktiivisuus.

Raskauden aikana äidin paino nousee muun muassa sikiön, lapsiveden ja istukan suurenemisen sekä elimistön veri- ja nestemäärän lisääntymisen vuoksi. Äidin painonnousu toimii hyvänä mittarina sopivalle energiansaannille. Normaali painonnousu normaalipainoisille on raskausaikana 10 – 16 kg. Merkittävästi suurempi painonousu voi olla haitallista.

Mikäli äidillä on raskauden alussa selvästi ylipainoa, raskauden aikana pyritään alle kymmenen kilon painon nousuun. Tavoitteena on tällöin, että paino nousee korkeintaan 8 kiloa raskauden aikana. Raskausaika ei kuitenkaan ole oikea aika aloittaa varsinaista laihduttamista, sillä sikiön ravintoaineiden saanti on turvattava.

Raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana äidin painonnousu on yleensä melko vähäistä. Joillakin paino saattaa jopa laskea voimakkaan raskauspahoinvoinnin vuoksi. Raskauden loppupuolella painon tulisi kuitenkin nousta tasaisesti ja asteittain. Normaali painonnousu on 200 – 800 g viikossa. Painonnousu on suurinta raskausviikoilla 17 -24 ja pienintä viimeisinä viikkoina ennen synnytystä.

Voiko lääkkeitä käyttää raskauden aikana?

Istukka ei suojaa sikiötä äidin käyttämien lääkkeiden vaikutuksilta, sillä valtaosa lääkkeistä kulkeutuu istukan läpi sikiöön. On kuitenkin tärkeää, että äidille tarpeellista lääkehoitoa jatketaan myös raskauden aikana. Monissa tilanteissa äidin hoitamaton sairaus voi aiheuttaa sikiölle suuremman vaaran kuin lääkitys.

Lääkkeiden käyttö raskausaikana on yleistä. Suomessa lähes puolet raskaana olevista naisista käyttää vähintään yhtä reseptilääkettä, ja 75 % jotakin lääkettä raskauden aikana.

Lääkitys raskausaikana on välttämätöntä mm. seuraavien sairauksien ja tilojen kohdalla:

 • Diabetes
 • Epilepsia
 • Infektiot
 • Verenpainetauti
 • Vaikea masennus ja psykoosit
 • Astma
 • Kilpirauhasen toimintahäiriöt
 • Laskimotukokset
 • Migreeni

Lääkkeiden käytöstä ja niiden sopivasta annostuksesta raskausaikana tulee keskustella lääkärin kanssa.

Raskaus ja päihteet

Kaikki päihteet lisäävät raskaudenaikaisten häiriöiden riskiä ja aiheuttavat vaaran sikiön terveydelle.

Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa mm.:

 • lisääntyneen keskenmenon riskin
 • FASD-riskin eli riskin sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamiin oireyhtymiin
 • lisääntyneen ennenaikaisuuden riskin
 • lisääntyneen epämuodostumariskin
 • lisääntyneen sikiön pienipainoisuuden ja kasvun hidastumisen riskin

Turvallista rajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole onnistuttu määrittelemään. Tästä syystä raskauden aikana suositellaan kokonaan pidättäytymistä alkoholista.

Tupakointi on haitallista sekä äidille että lapselle. Tupakoinnin aiheuttamia riskejä ovat mm.:

 • istukan toiminnan heikentyminen
 • keskenmeno
 • sikiön kasvuhäiriö
 • lapsen pieni syntymäpaino
 • kohtu- ja kätkytkuolema
 • istukan ennenaikainen irtoaminen
 • etinen istukka
 • lapsen myöhemmät terveysongelmat, kuten alttius hengitystieinfektioille, ylivilkkaus, oppimishäiriöt ja poikien alentunut hedelmällisyys

Nuuska on haitoiltaan verrattavissa tupakanpolttoon. Myöskään sähkötupakan käyttöä ei suositella raskauden aikana. Nikotiinikorvaushoitoa voidaan tarvittaessa käyttää myös raskauden aikana.

Huumeiden käyttö lisää raskauden riskejä monella eri tavalla. Yleisimpiä vaaroja ovat pienipainoisuuden, ennenaikaisuuden ja kohtukuoleman riskin kasvu. Huumausaineita käyttävän naisen raskautta pidetään aina riskiraskautena. Huumausaineiden käytöstä tulee kertoa neuvolalle, josta voidaan ohjata seurantaan äitiyspoliklinikalle. Akuuttiin päihdeongelmaan on aina saatavilla hoitoa oman kunnan sosiaali- ja terveysasemalta.

Normaaliin raskauteen liittyviä oireita ja tiloja

Normaaliin raskauteen liittyy paljon erilaisia oireita, tuntemuksia ja tiloja, jotka saattavat olla epämukavia. Ne ovat kuitenkin yleensä vain väliaikaisia, ja katoavat vauvan synnyttyä.

Erityisesti alkuraskauteen liittyy usein raskauspahoinvointia ja väsymystä. Monet raskaana olevat joutuvat käymään tiheästi vessassa, sillä alkuraskauden aikana kohdun kasvu aiheuttaa lisääntynyttä virtsaamistarvetta ja loppuraskaudessa kohtu saattaa painaa virtsarakkoa ja aiheuttaa virtsankarkailua.

Muita tavallisia raskauden sivuvaikutuksia ovat närästys, ummetus, peräpukamat, suonikohjut, unettomuus, selkä-, lonkka- ja häpyliitoskivut, toistuvat hiivatulehdukset, suonenvedot ja turvotus. Lisäksi raskauteen saattaa liittyä monenlaisia mielialanvaihteluita ja ruokaan liittyviä mielitekoja.

Raskauspahoinvointi

Pahoinvointi ja oksentelu ovat normaaleja raskauden merkkejä, joista kärsii suurin osa odottajista. Pahoinvointi alkaa yleensä raskausviikolla 5 ja on pahimmillaan viikoilla 9-11. Useimmilla raskauspahoinvointi loppuu raskausviikkoon 14 mennessä.

Noin 1 % odottajista kärsii erityisen vaikeasta pahoinvoinnista, jossa oksentelukohtaukset ovat tiheitä ja jatkuva yökkääminen aiheuttaa myös ylävatsakipuja. Tätä tilaa kutsutaan hyperemesis gravidarumiksi eli runsaaksi raskaudenaikaiseksi oksenteluksi. Mikäli mikään ruoka tai juoma ei pysy sisällä, paino voi laskea ja odottaja voi kuivua. Tällöin saatetaan tarvita sairaalahoitoa.

Runsaasta raskaudenaikaisesta pahoinvoinnista kärsivien kannattaa tutkituttaa veriarvonsa. Verikokeilla voidaan tutkia muun muassa hemoglobiini (B-Hb), punasolujen määrä (B-Eryt), hematokriitti (B-Hkr), elektrolyytit (P-Na) ja kaliumarvot (P-K). Näiden arvojen perusteella voidaan selvittää elimistön kuivumistilaa. Lisäksi voi olla syytä tutkia kilpirauhasen toimintaa, sillä sen liikatoimintaan voi liittyä vastaavanlaisia oireita.

Normaalin raskauspahoinvoinnin oireet ovat tavallisesti pahimmillaan aamuisin. Oireita voi yrittää helpottaa mm. seuraavilla tavoilla:

 • Syö pieniä välipaloja pitkin päivää
 • Jätä ruokavaliostasi pois kahvi
 • Vältä raskaita, rasvaisia, happamia ja mausteisia ruokia
 • Vältä ärsyttäviä hajuja ja makuja
 • Pyri juomaan runsaasti nesteitä

Pahoinvointi tai runsaaskaan oksentelu ei yleensä vaaranna raskautta eikä vaurioita sikiötä.

Ruuansulatusvaivat

Närästys ja ummetus ovat tavallisimpia raskauden myötä ilmeneviä oireita.

Närästyksen aiheuttaa yleensä kohdun kasvamisen aiheuttama vatsaontelon paineen kasvu. Oireet voivat tuntua poltteluja ja pistelynä keskellä ylävatsaa tai rintalastan takana.  Nieluun voi myös tulla mahalaukun sisältämää nestettä, joka tuntuu poltteluna nielussa ja happamana makuna suussa. Oireet pahentuvat usein makuuasennossa.

Närästyksen oireita lieventää syömällä pieniä ruokamääriä kerralla ja välttämällä voimakkaasti maustettuja, rasvaisia ja paistettuja ruokia. Raskasta ruokailua juuri ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää.

Makuuasennossa oireita voi vähentää makaamalla oikealla kyljellä, sillä silloin mahalaukku pääsee helpommin tyhjenemään. Myös lievä kohoasento voi auttaa.

Närästykseen on saatavissa apteekeista myös raskaana oleville sopivia närästyslääkkeitä.

Ummetuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa ulostamiskertoja on harvemmin kuin kolmesti viikossa tai ulostaminen on hyvin vaikeaa. Ummetus on tavallinen raskausajan vaiva.

Ummetusta aiheuttaa muun muassa liian vähäinen kuidun saanti ruokavaliosta,  liian vähäinen liikunnan määrä, stressi ja liian vähäinen nesteiden nauttiminen. Myös jotkin lääkeaineet, kuten rautavalmisteet ja osa psyykelääkkeistä, saattavat aiheuttaa ummetusta.

Ummetusta kannattaa hoitaa huolehtimalla riittävästä kuidun saannista, juomisesta ja liikunnasta. Ravinnosta kuituja saa erityisesti täysjyväviljoista, leseitä, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Erityisen hyviä ruokia ummetuksen hoitoon ovat luumu ja viikuna. Lisäksi kannattaa muistaa, että ulostamaan tulee mennä aina ulostamistarpeen tullessa. Toistuva pidättäminen aiheuttaa ummetusta.

Ummetukseen on myös saatavilla lääkkeitä, jotka sopivat raskaana oleville.

Peräpukamat ja suonikohjut

Peräpukamat ovat raskausaikana kiusallinen, mutta yleinen vaiva. Ne ovat peräaukon ympärillä olevia laskimolaajentumia, joille altistaa muun muassa pitkään seisominen, ummetus ja ylipaino.

Alttius peräpukamille lisääntyy raskausaikana, koska kohdun kasvu aiheuttaa painetta vatsan alueen suuriin verisuoniin. Tämä heikentää verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta. Lisäksi raskaushormonit veltostuttavat peräaukon ympärillä olevaa lihaksistoa.

Tavallisin peräpukamien oire on kirkas verenvuoto ulostamisen jälkeen. Pukamat voivat aiheuttaa myös poltetta, kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta peräaukon ympärillä. Mikäli peräpukamat kipeytyvät, on pukaman sisällä voinut tapahtua verenpurkauma, tai peräaukon suulle syntyä haavauma. Peräpukamat voivat olla myös oireettomia.

Peräpukamien tärkein hoito on ummetuksen ehkäisy ja hyvästä hygieniasta huolehtiminen. Peräpukamien hoitoon on saatavissa apteekista tilapäisesti käytettäviä tuotteita, joita voi käyttää myös raskauden aikana.

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Raskausaikana alaraajojen laskimoiden paine kasvaa ja verisuonet laajenevat raskaushormonien vaikutuksesta. Kun verisuonten läppien ympärille kasaantuu verta muodostuu suonikohjuja.

Suonikohjujen syntyä ja jalkojen turvotusta voi ehkäistä mm.:

 • estämällä raskauteen liittymättömän painonnousun
 • liikkumalla ja ylläpitämällä hyvää lihaskuntoa
 • käyttämällä tukisukkia
 • pitämällä iltaisin jalkoja koholla ja pyörittelemällä nilkkoja
 • käyttämällä mukavia ja löysiä vaatteita
 • liikuttelemalla jalkoja kesken istumisen

Selkä-, lonkka- ja häpyliitoskivut

Nivelsiteiden löystyminen voi aiheuttaa kipuja selässä, lonkissa ja häpyliitoksessa. Jopa kaksi kolmasosaa raskaana olevista naisista kokee selkäkipuja, ja joka viides lantionalueen kipuja.

Häpyluuliitos alkaa löystyä raskaushormonien vaikutuksesta jo raskauden ensimmäisellä puoliskolla ja löystyy entisestään raskauden kolmen viimeisen kuukauden aikana. Häpyluuliitoksen löystyminen valmistaa elimistöä synnytykseen.

Kasvava kohtu ja painon nouseminen muuttavat kehon painopistettä enemmän alas- ja eteenpäin. Yhdessä nivelsiteiden löystymisen kanssa se voi aiheuttaa selän, lonkan ja häpyliitoksen kipuja. Raskauden loppupuolella kivut voivat hankaloittaa kävelyä merkittävästi ja joskus jopa pystyasennossa oleminen on hankalaa.

Oireisiin auttaa parhaiten maltillinen liikkuminen. Kipu on yleensä voimakkainta liikkeelle lähtiessä, mutta helpottuu yleensä sen jälkeen hieman. Kipuun voi ottaa myös särkylääkkeitä. Jos kipu on hyvin voimakasta, kannattaa ottaa yhteys neuvolaan.

Lantionpohjan lihasten harjoittelulla voi vähentää ja ehkäistä selkäkipujen syntyä.

Turvotus ja käsien puutuminen

Suurimmalla osalla raskaana olevista naisista esiintyy turvotusta. Turvotukset tekevät olon raskaaksi, ja turvotukseen voi joskus liittyä kipua ja kiristävää tunnetta sekä ihon kutinaa.

Raskauden aikaista turvotusta aiheuttavat hormonaaliset muutokset ja verenkierrossa kiertävän nestemäärän lisääntyminen. Turvotus lisääntyy tyypillisesti päivän mittaan ja on pahimmillaan iltaisin. Öisin turvotus vähenee, mutta sen sijaan voi esiintyä raajasärkyä.

Turvotusta voi hoitaa ja ehkäistä mm.:

 • juomalla paljon vettä
 • suosimalla vähäsuolaisia ruokia
 • pitämällä jalkoja kohoasennossa
 • rauhallisella liikunnalla
 • käyttämällä tukisukkia

Mikäli alaraajan turvotusta ja kipua esiintyy vain toisessa jalassa, on mahdollista, että kyseessä on laskimotukos. Mikäli epäilee laskimotukosta, kannattaa hakeutua lääkäriin. Jos taas raskauden loppupuolella ilmaantuu muutamissa päivissä ympärivuorokautista ja runsasta turvotusta, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen mahdollisuuden tarkistamiseksi.

Raskauden loppupuolella osalla odottajista esiintyy ranteen ja kämmenen alueen puutuneisuutta ja joskus myös kipua. Oireet johtuvat turvotuksen aiheuttamasta ranteen alueella kulkevan keskihermon pinnetilasta. Tilaa kutsutaan rannekanavaoireyhtymäksi.

Raskauden aikana kehittynyt rannekanavaoire paranee yleensä itsestään raskauden päätyttyä. Oireita voi yrittää vähentää välttämällä puutumista aiheuttavia ranteen asentoja ja ranteen rasittamista. Öisin voi myös kokeilla rannelastaa, mikäli oireet ovat hankalat.

 

Lähteet

Aitokallio-Tallberg, A. Pakarinen P. Voimakas raskaudenaikainen pahoinvointi. Duodecim 2005;121(13):1437-43

Elintarvikerajoitukset, viitattu 13.6.2018

Danielewicz H, Myszczyszyn G, Dębińska A, Myszkal A, Boznański A, Hirnle L. Diet in pregnancy –  more than food. Eur J Pediatr. 2017 Dec;176(12):1573-1579

“Folic acid in diet”. MedlinePlusMedical Encyclopedia. Viitattu 14.6.2018

Institute of Medicine. “Weight Gain During Pregnancy: Reexaminging the Guidelines, Report Brief”., viitattu 14.6.2018

Malm H, Ellfolk M. Mitä lääkkeitä voi käyttää raskauden aikana? Duodecim 2016;132(19):1781-9

Malm, H, Vähäkangas K, Enkovaara A-L, Pelkonen O. Lääkkeet raskauden ja imetyksen aikana. Lääkelaitos 2008.

Ylikorkala o, Tapanainen J. (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011

Webmd: Eating right when pregnant. Viitattu 14.6.2018

 

 

 

Raskaus on useimmille naisille jännittävää ja monesti myös stressaavaa aikaa. Raskauden aikana naisen keho kokee suuria mullistuksia ja myös mieli saattaa olla myllerryksessä. 

On hyvä tietää, että omaan ja lapsen hyvinvointiin voi vaikuttaa omilla elintavoillaan. Raskausaika on hyvä vaihe tarkistaa omia elintapojaan, sillä sikiö saa kaiken ravintonsa ja happensa äidin elimistön kautta.

Raskausaikana tulee kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon, sillä raskaana ollessa monien vitamiinien ja hivenaineiden tarve moninkertaistuu. Jotkin nautinto- ja ruoka-aineet, kuten alkoholi, tupakka, maksaruuat sekä listeriariskin aiheuttavat ruuat voivat vahingoittaa sikiötä, ja niitä tulee siksi välttää tarkasti.

Raskausaikaan kuuluu tavallisesti myös monia epämiellyttäviä oireita, kuten väsymystä, pahoinvointia, ummetusta ja närästystä. Tilat ovat onneksi ohimeneviä ja päättyvät yleensä viimeistään synnytykseen.

Raskausajan ruokavalio

Äidin raskaudenaikainen ravitsemus on tärkeää sekä äidin hyvinvoinnin että lapsen kasvun ja kehityksen kannalta. Monipuolista ruokavaliota noudattava nainen ei tarvitse suuria muutoksia ruokavalioonsa raskaaksi tultuaan. On kuitenkin ruoka-aineita, joita raskaana ollessa tulisi välttää, ja toisaalta eräiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saantiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Raskauden aikana ovat voimassa tavanomaiset terveellisen ruokavalion peruspilarit. Ruokavalion perustan muodostavat viljatuotteet ja kasvikset. Proteiineja tarvitaan raskauden aikana uusien kudosten rakentumiseen. Hyviä proteiinin lähteitä ovat muun muassa kala, liha, maitotuotteet, kananmunat, linssit, pavut ja soija. Kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Rasvoja tulisi käyttää kohtuudella, ja suosia pehmeitä kasvirasvoja. Välttämättömien rasvahappojen tarve kasvaa raskauden aikana, ja pehmeän rasvan ja kalaöljyjen saanti on eduksi sikiön hermoston ja näkökyvyn kehittymiselle.

Vältettävät ruoka-aineet

Seuraavia ruoka-aineita tulisi välttää raskaana ollessa:

 • Hauki ja muut sisävesien petokalat (korkea elohopeapitoisuus)
 • Raa’at, graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet (listeriariski)
 • Mäti (listeriariski)
 • Maksa ja maksaruuat (korkea A-vitamiinipitoisuus)
 • Kypsentämättömät liharuuat ja -tuotteet, kuten raaka kokoliha ja ilmakuivattu kinkku (toksoplasmariski)
 • Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot (listeriariski)
 • Pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot (listeriariski)
 • Kuumentamattomat pakastevihannekset (listeriariski)
 • Kuumentamattomat teolliset valmisruuat (listeriariski)
 • Korvasieni (korvasienimyrkkyjäämät)
 • Alkoholi
 • Energiajuomat
 • Merilevävalmisteet (mahdollisesti korkea jodipitoisuus)
 • Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet
 • Yrttiteejuomat
 • Inkiväärivalmisteet
 • Öljykasvien siemenet, esim. pellavan-, pinjan ja seesaminsiemenet (saattavat sisältää raskasmetalleja)
 • Lakritsi- ja salmiakkimakeiset

Osa ruoka-ainerajoituksista on ehdottomampia kuin toiset. Esimerkiksi pieni määrä lakritsijäätelöä tai leivän päälle ripotellut pellavansiemenet eivät ole haitaksi. Sen sijaan raaka kala on aina listeriariski. Listeria voi pahimmillaan johtaa keskenmenoon.

Raskaana olevien tulisi rajoittaa kofeiinin saantia 200 milligrammaan päivässä, mikä vastaa noin kahta kupillista (1,5 dl) kahvia. Kolajuomia voi käyttää kohtuudella.

Suolan käyttöä olisi hyvä vähentää raskaana ollessa. Liiallinen suolan käyttö erityisesti raskauden lopulla kuormittaa munuaisia, nostaa verenpainetta ja lisää turvotusta.

Vitamiinit ja hivenaineet

Useiden vitamiinien ja hivenaineiden tarve kasvaa raskausaikana 15-50 prosenttia. Joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, D-vitamiinia ja foolihappoa, tarvitaan tätäkin runsaammin.

Kaikille raskaana oleville suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä koko raskauden ajan. Foolihappolisää suositellaan käytettäväksi jo raskautta suunniteltaessa sekä alkuraskaudessa. Muiden ravintolisien tarvetta arvioidaan yksilöllisesti.

Rauta

Rauta on elimistön tärkeimpiä hivenaineita, ja sen riittävä saanti on elimistölle välttämätöntä.

Raskauden aikana elimistössä kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40%. Lisääntyvä punasolutuotanto vaatii rautaa, jota kuluu varsinkin loppuraskaudessa myös sikiön punasolutuotantoon.

Jopa kolmanneksella odottavista äideistä rautavarastot ovat liian pienet. Tämä altistaa raskausajan anemialle. Raskausajan anemiasta puhutaan, jos veren hemoglobiini on alle 110 g/l.

Mikäli äidin hemoglobiini on alhainen, on syytä aloittaa rautalääkitys.

Foolihappo

Foolihappo eli folaatti kuuluu B-ryhmän vitamiineihin. Sen riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Riittävä folaatin määrä elimistössä vähentää synnynnäisten epämuodostumien ja erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriön vaaraa.

Suomalaisnaiset saavat keskimäärin liian vähän folaattia ruokavaliostaan. Folaatin tarve raskausaikana on noin 0,5 mg/pv. Folaattia esiintyy eniten tuoreissa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. Lisäksi sitä on jonkin verran kokojyväviljoissa.

Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan päivittäistä 0,4 mg:n foolihappolääkitystä. Lääkitys tulisi aloittaa viimeistään kaksi kuukautta ennen suunniteltua raskautta, ja sen käyttöä tulisi jatkaa aina 12. raskausviikkoon saakka.

Foolihappolääkityksen aikana on hyvä kiinnittää huomiota myös riittävään B12-vitamiinin saantiin, sillä B12-vitamiinilla on tärkeä merkitys foolihapon hyödyntämisen kannalta. Raskausajan monivitamiinitabletit sisältävät riittävän määrän B12-vitamiinia.

D-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan muun muassa kalsiumin ja fosfaatin imeytymiseen sekä sikiön luuston kehittymiseen. D-vitamiinin puute aiheuttaa luun kasvun ja kehityksen häiriöitä.

Raskaus lisää D-vitamiinin tarvetta. D-vitamiinilisää suositellaan kaikille raskaana oleville ympäri vuoden 10 mikrogrammaa/vrk. D-vitamiinista suositellaan D3-muotoa eli kolekalsiferolia, sillä se on ihmisen elimistölle luontainen ja teholtaan parempi kuin D2-vitamiini.

Kalsium

Kalsium on kivennäisaine, jota tarvitaan erityisesti sikiön luuston kehittymiseen.

Kalsiumlisä on tarpeellinen, mikäli ruokavalio ei sisällä tarpeeksi kalsiumia. Erityisesti kalsiumlisästä voivat hyötyä vegaaniruokavaliota noudattavat ja henkilöt, joilla on laktoosi-intoleranssi.

Parhaita kalsiumin lähteitä ovat erilaiset maitotuotteet, mutta kalsiumia saadaan myös lehtivihanneksista ja kalasta. Kalsiumin saantisuositus raskaana oleville on 900 mg päivässä.

Mikäli käyttää sekä kalsium- että rautavalmistetta, ne on imeytymisen tehostamiseksi syytä ottaa eri aterioiden yhteydessä.

Raskaus ja liikunta

Raskaana voi pääsääntöisesti harrastaa liikuntaa aivan normaalisti. Ainoastaan muutamat lajit, kuten laitesukellus ja jotkin tapaturma-alttiit lajit, kuten ratsastus, on syytä jättää raskauden ajaksi.

Säännöllisen liikunnan voi myös aloittaa raskauden aikana. Liikunta saattaa vähentää raskausdiabeteksen, raskausmyrkytyksen ja raskaudenaikaisen verenpaineen kohoamisen vaaraa.

Liikuntaa ei kuitenkaan tule harrastaa, mikäli raskauteen liittyy seuraavia ongelmia:

 • ennenaikaisen synnytyksen uhka
 • loppuraskauden etinen istukka (placenta praevia)
 • ennenaikainen lapsivedenmeno
 • selvittämätön verenvuoto emättimestä
 • todettu kohdunkaulan heikkous
 • sikiön kasvun hidastuma
 • istukan ennenaikainen irtoaminen

Raskaudenaikaisen liikunnan tulisi tuntua miellyttävältä ja kivuttomalta. Mikäli kipuja ilmenee, on liikunta keskeytettävä. Muun muassa seuraavat oireet tulisi ottaa vakavasti:

 • verenvuoto emättimestä
 • lepohengenahdistus, huimaus tai rintakipu
 • kova päänsärky
 • pohkeen turvotus ja kipu
 • sikiön liikkeiden väheneminen
 • kivulias ja säännöllinen kohdun supistelu

Raskaus ja painonnousu

Energiantarve raskausaikana kasvaa hieman, keskimäärin 300 kaloria päivässä. Lisäenergian tarve on kuitenkin yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat muun muassa äidin ikä, koko ja liikunnallinen aktiivisuus.

Raskauden aikana äidin paino nousee muun muassa sikiön, lapsiveden ja istukan suurenemisen sekä elimistön veri- ja nestemäärän lisääntymisen vuoksi. Äidin painonnousu toimii hyvänä mittarina sopivalle energiansaannille. Normaali painonnousu normaalipainoisille on raskausaikana 10 – 16 kg. Merkittävästi suurempi painonousu voi olla haitallista.

Mikäli äidillä on raskauden alussa selvästi ylipainoa, raskauden aikana pyritään alle kymmenen kilon painon nousuun. Tavoitteena on tällöin, että paino nousee korkeintaan 8 kiloa raskauden aikana. Raskausaika ei kuitenkaan ole oikea aika aloittaa varsinaista laihduttamista, sillä sikiön ravintoaineiden saanti on turvattava.

Raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana äidin painonnousu on yleensä melko vähäistä. Joillakin paino saattaa jopa laskea voimakkaan raskauspahoinvoinnin vuoksi. Raskauden loppupuolella painon tulisi kuitenkin nousta tasaisesti ja asteittain. Normaali painonnousu on 200 – 800 g viikossa. Painonnousu on suurinta raskausviikoilla 17 -24 ja pienintä viimeisinä viikkoina ennen synnytystä.

Voiko lääkkeitä käyttää raskauden aikana?

Istukka ei suojaa sikiötä äidin käyttämien lääkkeiden vaikutuksilta, sillä valtaosa lääkkeistä kulkeutuu istukan läpi sikiöön. On kuitenkin tärkeää, että äidille tarpeellista lääkehoitoa jatketaan myös raskauden aikana. Monissa tilanteissa äidin hoitamaton sairaus voi aiheuttaa sikiölle suuremman vaaran kuin lääkitys.

Lääkkeiden käyttö raskausaikana on yleistä. Suomessa lähes puolet raskaana olevista naisista käyttää vähintään yhtä reseptilääkettä, ja 75 % jotakin lääkettä raskauden aikana.

Lääkitys raskausaikana on välttämätöntä mm. seuraavien sairauksien ja tilojen kohdalla:

 • Diabetes
 • Epilepsia
 • Infektiot
 • Verenpainetauti
 • Vaikea masennus ja psykoosit
 • Astma
 • Kilpirauhasen toimintahäiriöt
 • Laskimotukokset
 • Migreeni

Lääkkeiden käytöstä ja niiden sopivasta annostuksesta raskausaikana tulee keskustella lääkärin kanssa.

Raskaus ja päihteet

Kaikki päihteet lisäävät raskaudenaikaisten häiriöiden riskiä ja aiheuttavat vaaran sikiön terveydelle.

Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa mm.:

 • lisääntyneen keskenmenon riskin
 • FASD-riskin eli riskin sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamiin oireyhtymiin
 • lisääntyneen ennenaikaisuuden riskin
 • lisääntyneen epämuodostumariskin
 • lisääntyneen sikiön pienipainoisuuden ja kasvun hidastumisen riskin

Turvallista rajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole onnistuttu määrittelemään. Tästä syystä raskauden aikana suositellaan kokonaan pidättäytymistä alkoholista.

Tupakointi on haitallista sekä äidille että lapselle. Tupakoinnin aiheuttamia riskejä ovat mm.:

 • istukan toiminnan heikentyminen
 • keskenmeno
 • sikiön kasvuhäiriö
 • lapsen pieni syntymäpaino
 • kohtu- ja kätkytkuolema
 • istukan ennenaikainen irtoaminen
 • etinen istukka
 • lapsen myöhemmät terveysongelmat, kuten alttius hengitystieinfektioille, ylivilkkaus, oppimishäiriöt ja poikien alentunut hedelmällisyys

Nuuska on haitoiltaan verrattavissa tupakanpolttoon. Myöskään sähkötupakan käyttöä ei suositella raskauden aikana. Nikotiinikorvaushoitoa voidaan tarvittaessa käyttää myös raskauden aikana.

Huumeiden käyttö lisää raskauden riskejä monella eri tavalla. Yleisimpiä vaaroja ovat pienipainoisuuden, ennenaikaisuuden ja kohtukuoleman riskin kasvu. Huumausaineita käyttävän naisen raskautta pidetään aina riskiraskautena. Huumausaineiden käytöstä tulee kertoa neuvolalle, josta voidaan ohjata seurantaan äitiyspoliklinikalle. Akuuttiin päihdeongelmaan on aina saatavilla hoitoa oman kunnan sosiaali- ja terveysasemalta.

Normaaliin raskauteen liittyviä oireita ja tiloja

Normaaliin raskauteen liittyy paljon erilaisia oireita, tuntemuksia ja tiloja, jotka saattavat olla epämukavia. Ne ovat kuitenkin yleensä vain väliaikaisia, ja katoavat vauvan synnyttyä.

Erityisesti alkuraskauteen liittyy usein raskauspahoinvointia ja väsymystä. Monet raskaana olevat joutuvat käymään tiheästi vessassa, sillä alkuraskauden aikana kohdun kasvu aiheuttaa lisääntynyttä virtsaamistarvetta ja loppuraskaudessa kohtu saattaa painaa virtsarakkoa ja aiheuttaa virtsankarkailua.

Muita tavallisia raskauden sivuvaikutuksia ovat närästys, ummetus, peräpukamat, suonikohjut, unettomuus, selkä-, lonkka- ja häpyliitoskivut, toistuvat hiivatulehdukset, suonenvedot ja turvotus. Lisäksi raskauteen saattaa liittyä monenlaisia mielialanvaihteluita ja ruokaan liittyviä mielitekoja.

Raskauspahoinvointi

Pahoinvointi ja oksentelu ovat normaaleja raskauden merkkejä, joista kärsii suurin osa odottajista. Pahoinvointi alkaa yleensä raskausviikolla 5 ja on pahimmillaan viikoilla 9-11. Useimmilla raskauspahoinvointi loppuu raskausviikkoon 14 mennessä.

Noin 1 % odottajista kärsii erityisen vaikeasta pahoinvoinnista, jossa oksentelukohtaukset ovat tiheitä ja jatkuva yökkääminen aiheuttaa myös ylävatsakipuja. Tätä tilaa kutsutaan hyperemesis gravidarumiksi eli runsaaksi raskaudenaikaiseksi oksenteluksi. Mikäli mikään ruoka tai juoma ei pysy sisällä, paino voi laskea ja odottaja voi kuivua. Tällöin saatetaan tarvita sairaalahoitoa.

Runsaasta raskaudenaikaisesta pahoinvoinnista kärsivien kannattaa tutkituttaa veriarvonsa. Verikokeilla voidaan tutkia muun muassa hemoglobiini (B-Hb), punasolujen määrä (B-Eryt), hematokriitti (B-Hkr), elektrolyytit (P-Na) ja kaliumarvot (P-K). Näiden arvojen perusteella voidaan selvittää elimistön kuivumistilaa. Lisäksi voi olla syytä tutkia kilpirauhasen toimintaa, sillä sen liikatoimintaan voi liittyä vastaavanlaisia oireita.

Normaalin raskauspahoinvoinnin oireet ovat tavallisesti pahimmillaan aamuisin. Oireita voi yrittää helpottaa mm. seuraavilla tavoilla:

 • Syö pieniä välipaloja pitkin päivää
 • Jätä ruokavaliostasi pois kahvi
 • Vältä raskaita, rasvaisia, happamia ja mausteisia ruokia
 • Vältä ärsyttäviä hajuja ja makuja
 • Pyri juomaan runsaasti nesteitä

Pahoinvointi tai runsaaskaan oksentelu ei yleensä vaaranna raskautta eikä vaurioita sikiötä.

Ruuansulatusvaivat

Närästys ja ummetus ovat tavallisimpia raskauden myötä ilmeneviä oireita.

Närästyksen aiheuttaa yleensä kohdun kasvamisen aiheuttama vatsaontelon paineen kasvu. Oireet voivat tuntua poltteluja ja pistelynä keskellä ylävatsaa tai rintalastan takana.  Nieluun voi myös tulla mahalaukun sisältämää nestettä, joka tuntuu poltteluna nielussa ja happamana makuna suussa. Oireet pahentuvat usein makuuasennossa.

Närästyksen oireita lieventää syömällä pieniä ruokamääriä kerralla ja välttämällä voimakkaasti maustettuja, rasvaisia ja paistettuja ruokia. Raskasta ruokailua juuri ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää.

Makuuasennossa oireita voi vähentää makaamalla oikealla kyljellä, sillä silloin mahalaukku pääsee helpommin tyhjenemään. Myös lievä kohoasento voi auttaa.

Närästykseen on saatavissa apteekeista myös raskaana oleville sopivia närästyslääkkeitä.

Ummetuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa ulostamiskertoja on harvemmin kuin kolmesti viikossa tai ulostaminen on hyvin vaikeaa. Ummetus on tavallinen raskausajan vaiva.

Ummetusta aiheuttaa muun muassa liian vähäinen kuidun saanti ruokavaliosta,  liian vähäinen liikunnan määrä, stressi ja liian vähäinen nesteiden nauttiminen. Myös jotkin lääkeaineet, kuten rautavalmisteet ja osa psyykelääkkeistä, saattavat aiheuttaa ummetusta.

Ummetusta kannattaa hoitaa huolehtimalla riittävästä kuidun saannista, juomisesta ja liikunnasta. Ravinnosta kuituja saa erityisesti täysjyväviljoista, leseitä, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Erityisen hyviä ruokia ummetuksen hoitoon ovat luumu ja viikuna. Lisäksi kannattaa muistaa, että ulostamaan tulee mennä aina ulostamistarpeen tullessa. Toistuva pidättäminen aiheuttaa ummetusta.

Ummetukseen on myös saatavilla lääkkeitä, jotka sopivat raskaana oleville.

Peräpukamat ja suonikohjut

Peräpukamat ovat raskausaikana kiusallinen, mutta yleinen vaiva. Ne ovat peräaukon ympärillä olevia laskimolaajentumia, joille altistaa muun muassa pitkään seisominen, ummetus ja ylipaino.

Alttius peräpukamille lisääntyy raskausaikana, koska kohdun kasvu aiheuttaa painetta vatsan alueen suuriin verisuoniin. Tämä heikentää verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta. Lisäksi raskaushormonit veltostuttavat peräaukon ympärillä olevaa lihaksistoa.

Tavallisin peräpukamien oire on kirkas verenvuoto ulostamisen jälkeen. Pukamat voivat aiheuttaa myös poltetta, kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta peräaukon ympärillä. Mikäli peräpukamat kipeytyvät, on pukaman sisällä voinut tapahtua verenpurkauma, tai peräaukon suulle syntyä haavauma. Peräpukamat voivat olla myös oireettomia.

Peräpukamien tärkein hoito on ummetuksen ehkäisy ja hyvästä hygieniasta huolehtiminen. Peräpukamien hoitoon on saatavissa apteekista tilapäisesti käytettäviä tuotteita, joita voi käyttää myös raskauden aikana.

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Raskausaikana alaraajojen laskimoiden paine kasvaa ja verisuonet laajenevat raskaushormonien vaikutuksesta. Kun verisuonten läppien ympärille kasaantuu verta muodostuu suonikohjuja.

Suonikohjujen syntyä ja jalkojen turvotusta voi ehkäistä mm.:

 • estämällä raskauteen liittymättömän painonnousun
 • liikkumalla ja ylläpitämällä hyvää lihaskuntoa
 • käyttämällä tukisukkia
 • pitämällä iltaisin jalkoja koholla ja pyörittelemällä nilkkoja
 • käyttämällä mukavia ja löysiä vaatteita
 • liikuttelemalla jalkoja kesken istumisen

Selkä-, lonkka- ja häpyliitoskivut

Nivelsiteiden löystyminen voi aiheuttaa kipuja selässä, lonkissa ja häpyliitoksessa. Jopa kaksi kolmasosaa raskaana olevista naisista kokee selkäkipuja, ja joka viides lantionalueen kipuja.

Häpyluuliitos alkaa löystyä raskaushormonien vaikutuksesta jo raskauden ensimmäisellä puoliskolla ja löystyy entisestään raskauden kolmen viimeisen kuukauden aikana. Häpyluuliitoksen löystyminen valmistaa elimistöä synnytykseen.

Kasvava kohtu ja painon nouseminen muuttavat kehon painopistettä enemmän alas- ja eteenpäin. Yhdessä nivelsiteiden löystymisen kanssa se voi aiheuttaa selän, lonkan ja häpyliitoksen kipuja. Raskauden loppupuolella kivut voivat hankaloittaa kävelyä merkittävästi ja joskus jopa pystyasennossa oleminen on hankalaa.

Oireisiin auttaa parhaiten maltillinen liikkuminen. Kipu on yleensä voimakkainta liikkeelle lähtiessä, mutta helpottuu yleensä sen jälkeen hieman. Kipuun voi ottaa myös särkylääkkeitä. Jos kipu on hyvin voimakasta, kannattaa ottaa yhteys neuvolaan.

Lantionpohjan lihasten harjoittelulla voi vähentää ja ehkäistä selkäkipujen syntyä.

Turvotus ja käsien puutuminen

Suurimmalla osalla raskaana olevista naisista esiintyy turvotusta. Turvotukset tekevät olon raskaaksi, ja turvotukseen voi joskus liittyä kipua ja kiristävää tunnetta sekä ihon kutinaa.

Raskauden aikaista turvotusta aiheuttavat hormonaaliset muutokset ja verenkierrossa kiertävän nestemäärän lisääntyminen. Turvotus lisääntyy tyypillisesti päivän mittaan ja on pahimmillaan iltaisin. Öisin turvotus vähenee, mutta sen sijaan voi esiintyä raajasärkyä.

Turvotusta voi hoitaa ja ehkäistä mm.:

 • juomalla paljon vettä
 • suosimalla vähäsuolaisia ruokia
 • pitämällä jalkoja kohoasennossa
 • rauhallisella liikunnalla
 • käyttämällä tukisukkia

Mikäli alaraajan turvotusta ja kipua esiintyy vain toisessa jalassa, on mahdollista, että kyseessä on laskimotukos. Mikäli epäilee laskimotukosta, kannattaa hakeutua lääkäriin. Jos taas raskauden loppupuolella ilmaantuu muutamissa päivissä ympärivuorokautista ja runsasta turvotusta, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen mahdollisuuden tarkistamiseksi.

Raskauden loppupuolella osalla odottajista esiintyy ranteen ja kämmenen alueen puutuneisuutta ja joskus myös kipua. Oireet johtuvat turvotuksen aiheuttamasta ranteen alueella kulkevan keskihermon pinnetilasta. Tilaa kutsutaan rannekanavaoireyhtymäksi.

Raskauden aikana kehittynyt rannekanavaoire paranee yleensä itsestään raskauden päätyttyä. Oireita voi yrittää vähentää välttämällä puutumista aiheuttavia ranteen asentoja ja ranteen rasittamista. Öisin voi myös kokeilla rannelastaa, mikäli oireet ovat hankalat.

 

Lähteet

Aitokallio-Tallberg, A. Pakarinen P. Voimakas raskaudenaikainen pahoinvointi. Duodecim 2005;121(13):1437-43

Elintarvikerajoitukset, viitattu 13.6.2018

Danielewicz H, Myszczyszyn G, Dębińska A, Myszkal A, Boznański A, Hirnle L. Diet in pregnancy –  more than food. Eur J Pediatr. 2017 Dec;176(12):1573-1579

“Folic acid in diet”. MedlinePlusMedical Encyclopedia. Viitattu 14.6.2018

Institute of Medicine. “Weight Gain During Pregnancy: Reexaminging the Guidelines, Report Brief”., viitattu 14.6.2018

Malm H, Ellfolk M. Mitä lääkkeitä voi käyttää raskauden aikana? Duodecim 2016;132(19):1781-9

Malm, H, Vähäkangas K, Enkovaara A-L, Pelkonen O. Lääkkeet raskauden ja imetyksen aikana. Lääkelaitos 2008.

Ylikorkala o, Tapanainen J. (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011

Webmd: Eating right when pregnant. Viitattu 14.6.2018

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *