Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Joka neljännellä naisella ferritiini alle viitealarajan tai matalahko – milloin rautavarastot kannattaa mitata?

Joka neljännellä naisella ferritiini alle viitealarajan tai matalahko – milloin rautavarastot kannattaa mitata?

Lehdistötiedote 6.3.2023

Rauta on elimistölle välttämätöntä. Sillä on rooli useissa kehon toiminnoissa ja yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin ja lihaksiin, kuten sydämeen. Laboratoriopalveluita tarjoavan Puhdin analyysin mukaan jopa 26 %:lla suomalaisista naisista on veren ferritiinipitoisuus alle viitealarajan tai matalahko.

Rauta vaikuttaa muun muassa ihmisen jaksamiseen, hyvinvointiin ja mielialaan. Esimerkiksi kalpeus, hengästyminen ja hiustenlähtö voivat liittyä raudanpuutteeseen. Ferritiinin viitealueen alaraja naisilla on 15 µg/l, mutta raudanpuutetta on kuitenkin syytä epäillä myös, mikäli ferritiiniarvo on välillä 15–30 µg/l, henkilöllä on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään. Puhdin kautta laboratoriokokeissa käyneiden naisten joukosta* 68 %:lla ferritiini on ollut viitearvoissa. Noin 6 %:lla tulos on yli viiteylärajan ja noin 8 %:lla alle viitealarajan.

Raudanpuute voi kehittyä, mikäli rautaa ei saa riittävästi, sitä menetetään liikaa tai se ei imeydy tarpeeksi hyvin. Naisilla tavallisin syy vähäisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset, mutta rautaa voidaan menettää myös minkä tahansa muun verenvuodon takia. Miehillä raudanpuuteanemia on harvinaisempi ja sen taustalla on usein jokin sairaus. Esimerkiksi suolistosairaus kuten keliakia, voi olla syynä raudan riittämättömälle imeytymiselle. Myös paljon urheilevien, kuten kestävyysurheilijoiden, kannattaa kiinnittää rautaan erityistä huomiota, sillä rankka urheilu lisää raudan tarvetta.

Anemia ei ole sairaus vaan oire, jonka syy on selvitettävä

Varmistus raudanpuutteesta anemian taustalla saadaan toteamalla matala ferritiinipitoisuus ja tarvittaessa myös kohonnut raudan sitomiseen osallistuvan transferriinireseptorin määrä. Molemmat selvitetään helposti verikokeella.

Koska ihmisen elimistö ei kykene tuottamaan rautaa, sitä on saatava ravinnosta. Ruokavaliolla on suuri merkitys raudan saannissa ja imeytymisessä. Rauta imeytyy elimistöön paremmin lihasta kuin kasviksista, mutta myös kasvis- ja vegaaniruokavaliolla rautaa voi saada riittävästi, kun ruokavalio koostetaan oikein. Monipuolisen ravinnon lisäksi huvenneiden rautavarastojen täyttäminen vaatii useimmiten rautalääkitystä suun kautta. Rautalisää on usein syytä käyttää jopa puolen vuoden ajan.

*Analyysissa on mukana yhteensä yli 22 000 Puhdin kautta testissä käynyttä naista ajanjaksolta marraskuu 2021–lokakuu 2022. Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Lisätietoja:

Puhti Lab Oy, palvelupäällikkö, sairaanhoitaja Susanna Nuoramo, susanna.nuoramo@puhti.fi, p. 050 564 3834

Puhti on vuonna 2018 perustettu yritys, joka tarjoaa palvelun oman hyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen. Puhdin laboratoriopakettien avulla on helppoa selvittää, miten keho voi ja mihin terveyden osa-alueisiin kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota esimerkiksi elintavoilla. Puhdin palvelua on käyttänyt jo lähes 100 000 asiakasta. Puhti on osa Mehiläistä. www.puhti.fi

Lue myös

Raudanpuutteen ja anemian tutkimus
Tuote

Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti

Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan ja yleisvointiin. Laajan raudanpuutteen ja anemian tutkimuksen tuloksena saat tärkeimmät arvot, jotka liittyvät rautaan, rautavarastoihin ja anemiaan.

Raudanpuutteen tutkimus
Tuote

Raudanpuutteen tutkimuspaketti

Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Testipakettiin on valittu raudanpuutteen tarkasteluun tarvittavat testit. Pelkän ferritiinin lisäksi tulisi tarkistaa myös tulehdusarvo CRP ja verenkuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00