Tässä artikkelissa käydään läpi tärkeimmät seikat, jotka on syytä huomioida verikokeeseen valmistautuessa.

Ennen verikoetta

  • Käy näytteenotossa vain terveenä.
  • Alkoholin nauttimista ja tupakointia vältetään jo näytteenottoa edeltävänä päivänä.
  • Suuri osa Puhdin testipaketeista ei vaadi paastoa.
  • Tietyt tutkimukset kuitenkin vaativat paaston. Tunnistat paastoa vaativat tutkimukset pienestä f-kirjaimesta. Paastonäytteenottoa varten tulee olla syömättä ja juomatta 8-12 tuntia.

Puhdin kautta saat kaikki laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Tältä sivulta löydät ohjeita näytteenottoa ja esimerkiksi mahdollista paastoa varten.

Verikokeeseen on tärkeää valmistautua oikealla tavalla, jotta voidaan saada luotettavat ja käyttökelpoiset tulokset.

Huomaathan, että näytteiden analysointimenetelmät, tutkimuskoodit ja ohjeet voivat poiketa toisistaan laboratoriosta riippuen. Puhdin testien näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Verikokeeseen valmistautuminen

Huolehdimme asiakkaidemme ja henkilökuntamme hyvinvoinnista sekä turvallisuudesta. Käy näytteenotossa vain terveenä. Puhdin verkkosivuilta tehty tilaus on voimassa vuoden, ja voit käydä näytteenotossa, kun sinulle sopii ja olet terve.

Ravinto ja nautintoaineet ennen näytteenottoa

Yleensä verikoe voidaan ottaa aterioinnista riippumatta. Ennen näytteenottoa voi syödä kevyen aterian, mutta kofeiinipitoisten juomien nauttimista on vältettävä (kahvi tai tee).

Jos tutkimus vaatii paastoa, on se mainittu tuotesivulla. Suuri osa Puhdin testipaketeista otetaan ilman paastoa.

Alkoholi ja tupakointi ennen verikoetta

Alkoholin nauttimista ja tupakointia vältetään näytteenottoa edeltävänä päivänä. Nautintoaineet voivat vaikuttaa mm. kehon hormoni- ja entsyymipitoisuuksiin, verensokeriin ja nestetasapainoon.

Ravintolisät ennen verikoetta

Lisäravinteiden nauttimista suositellaan välttämään näytteenottoa edeltävänä päivänä, koska ne saattavat vääristää tutkimustuloksia.

Rautalisä on hyvä tauottaa kaksi päivää ennen näytteenottoa rautavarastoja tarkasteltaessa.

Fyysinen rasitus ennen verikoetta

Rankka urheilu voi vaikuttaa tuloksiin. Raskasta fyysistä rasitusta suositellaan välttämään näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana. Rasituksessa veren plasmatilavuus, aineenvaihdunta ja solujen läpäisevyys muuttuvat. Tämän seurauksena muun muassa glukoosin ja monien hormonien pitoisuudet muuttuvat.

Miten valmistaudun seurantatestiin?

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan ja työskentelemään normaaliin tapaan testiä edeltävinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Paasto ennen verikoetta

Monet Puhdin testipaketeista otetaan ilman paastoa. Löydät tarkan tiedon tuotesivulta Puhdin verkkokaupasta ja tilauksen jälkeen saamastasi sähköpostista.

Tietyt verikokeet kuitenkin vaativat paastoamista. Paastonäytteenottoa varten tulee olla syömättä ja juomatta 8–12 tuntia. Paasto ei saa ylittää 14 tuntia. Paastonäyte otetaan yleensä aamupäivällä yön yli kestäneen paaston jälkeen.

Näytteenottoa edeltävän paaston aikana ei myöskään voi juoda runsaasti vettä tai virvoitusjuomia. Alkoholi, kahvi, tee ja tupakka voivat vaikuttaa näytteenottoon, joten niitä on suositeltavaa välttää myös paaston aikana.

Aamulla ennen näytteenottoa voi juoda lasillisen vettä ja ottaa tarvittavat lääkkeet (lääkitystä ei tule jättää väliin ilman lääkärin ohjeistusta).

Älä kuitenkaan paastoa, ellei tutkimuksen ohjeessa nimenomaan niin pyydetä.

Jos lisäät valmiiseen testipakettiin yksittäisiä testejä, tunnistat paastoa vaativat testin lyhenteen edessä olevasta pienestä f-kirjaimesta (esimerkiksi folaatti eli fS-Folaat).

Jos tilauksessasi on yksikin paastoa vaativa testi, pidä paasto ennen näytteenottoa.

Lääkkeet ennen verikoetta

Pääsääntöisesti lääkärin määräämät lääkkeet saa ottaa ennen näytteenottoa. Lääkityksen tauottamisesta tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen tutkimuksia.

Kilpirauhaslääkitys ja TSH

Näyte otetaan ennen kilpirauhaslääkettä tai neljä tuntia lääkkeenoton jälkeen. Pitoisuus on tasaisin noin klo 10–20 välillä.

Istu alas ja rauhoitu ennen näytteenottoa

Ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua noin 15 minuuttia, jotta verenkierto ehtii tasaantua.

Tiettyä vuorokaudenaikaa vaativat tutkimukset

Osa verikokeista vaatii tiettyä vuorokaudenaikaa näytteenotolle. Elimistön toiminta ja kehon hormoni- ja yhdistepitoisuus vaihtelevat vuorokaudenajan mukaan, minkä vuoksi ne pyritään ottamaan suositellun näytteenottoajan mukaisesti.

Katso tarkat ohjeet tilauksen jälkeen saamastasi sähköpostiviestistä tai tuotesivuilta Puhdin verkkokaupasta.

Tiettyä vuorokaudenaikaa vaativat Puhdin tutkimukset:

  • testosteroni (vapaa laskettu tai kokonais-) klo 7–10
  • kortisoli (S-Korsol) aamunäyte klo 6–10
  • rauta (fP-Fe) klo 7–9
  • transferriinin rautakylläisyys (fS-TrFeSat) klo 7–9
  • prolaktiini (S-PRL) kahden hereilläolotunnin jälkeen, mieluiten klo 10–14

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 13.10.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *