Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mitkä ovat mahanesteen ja suolahapon tehtävät, ja mitä aiheutuu, jos suolahapon eritys on häiriintynyt tai loppunut. Opit myös, kuinka pääset tutkimuksiin helposti ilman lääkärin lähetettä.

Hapoton maha (atrofinen gastriitti)

  • Mahanesteen suolahappo osallistuu ruoan pilkkomiseen ja tuhoaa mikrobeja.
  • Hapoton maha tarkoittaa tilannetta, jossa suolahapon eritys on loppunut tai heikentynyt.
  • Suolahapon puutteeseen liittyy monenlaisia oireita kuten ähkyä ruokailun jälkeen, röyhtäilyä, polttelua, ilmavaivoja, ripulia tai ummetusta.

Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa ja jatkuu mahalaukussa

Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa syljen entsyymien ansiosta. Suusta ruoka etenee ruokatorveen ja ruokatorven kautta ruoka kulkeutuu seuraavaksi mahalaukkuun.

Mahalaukusta pilkkoutunut ruoka kulkeutuu mahaportin kautta suoleen, tarkemmin sanottuna ohutsuoleen ja paksusuoleen, jossa suoliston mikrobit jatkavat työtä ruoan käsittelyn parissa.

Mahaneste sisältää suolahappoa

Mahalaukussa ruokaan sekoittuu mahanestettä, jonka tarkoitus on edelleen pilkkoa ruokaa. Mahaneste sisältää muun muassa suolahappoa, entsyymejä (mm. pepsiini), limaa ja emäksistä bikarbonaattia.

Suolahapolla on monta tehtävää

Mahaneste on hyvin hapanta ja se sisältää muun muassa suolahappoa. Suolahappo osallistuu ruoansulatukseen ja auttaa hajottamaan proteiineja.

Suolahappo tuhoaa happamuutensa ansiosta tarkoituksenmukaisesti myös ruoassa olevia pieneliöitä, kuten mikrobeita, jotka ovat päässet elimistöön suun kautta.

Suolahappo osallistuu myös ravintoaineiden imeytymiseen (esimerkiksi B12-vitamiini).

Alhainen mahahappotaso (hapoton maha, atrofinen gastriitti)

Alhainen mahahappotasapaino, hapoton mahalaukku tai mahalaukun hapottomuus tarkoittaa mahan nesteen suolahapon erityksen loppumista tai vähenemistä. Hapottomalla mahalla on ikäviä seurauksia ottaen huomioon suolahapon monet tärkeät tehtävät.

Mahalaukun hapottomuus on nykyään yleinen tila; yli puolet yli 60-vuotiaista kärsii liian vähäisestä mahahaposta. Atrofinen gastriitti voi aiheutua myös autoimmuunisairauden seurauksena.

Mitä mahalaukun hapottomuudesta voi seurata?

  • Suolahapon puutos voi johtaa heikkoon ruoan pilkkoutumiseen.
  • Mahdollisesti ei-toivotut mikrobit pääsevät lisääntymään, mikäli suolahappo ei tuhoa niitä riittävän hyvin.
  • Suolahapolla on tärkeä tehtävä myös ravintoaineiden (tietyt mineraalit ja vitamiinit) imeytymisessä.

Suolahapon puutteen oireet

Hapottomaan mahalaukkuun liittyy usein toiminnallisia vatsa- ja suolioireita. Suolahapon puutteen aiheuttamia oireita ovat:

Suolahapon puute johtaa siihen, että ruoan pilkkoutuminen mahassa etenee huonosti.

Mistä hapoton mahalaukku johtuu?

Monet tekijät vaikuttavat suolahapon tuotantoon. Suolahapon eritykseen vaikuttavat esimerkiksi mahalaukun seinämän solut, jotka vaurioituneena eivät pysty toimimaan normaalisti.

Mahalaukun limakalvon huonoon kuntoon on voinut vaikuttaa esimerkiksi helikobakteeri, vatsahaava tai mahalaukun limakalvon tulehdus eli gastriitti.

Myös ikääntyminen, stressi ja tietyt lääkkeet ja sairaudet voivat vaikuttaa suolahapon tuotantoon.

Suolahappotason tutkimus

GastroPanel-tutkimuksella arvioidaan mahalaukun limakalvon tilannetta. Tutkimus kertoo esimerkiksi vatsan happotasapainosta ja sisältää myös helikobakteeri-infektion tarkistuksen. Puhdin kautta pääset tutkimukseen ilman lähetettä.

Tutustu myös laajaan vatsavaivojen tutkimuspakettiin, johon sisältyy GastroPanel-tutkimus.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 23.09.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Hapoton maha (atrofinen gastriitti) ja suolahapon puute”

  • Tuo seuranta kiinnostaa. Olen 61v ja minulle sanottiin, ettei tarvitse seurata. Sain tähystykset useiden lääkäreillä käyntien ja naureskelujen jälkeen vasta, kun keksin itse teettää tuon gastropanelin ja siitä ilmeni jo tuo atrofinen gastriitti. Oireina minulla on listassakin mainittu ripuli ja lisäksi ihottuma. Olen itse omaehtoisesti alkanut syödä lisäentsyymejä ja Acetiumia, joilla oireet ovatkin paljon helpottuneet. Mitään ohjeita en saanut hoitoon tai asian huomioimiseen. Tuli siis hieman sellainen olo, että tämä ei ole mikään sairaus ja oireet kuuluvat asiaan sekä niitä pitää vain sietää. Itseäni kiinnostaisi vielä saada selville, onko minulla ollut heliko vai onko jotain autoimmuunisairautta. Auttaisiko jokin tietynlainen ruokavalio vielä lisää tähän. Suolahappolisä? Artikkeleita asiasta löytyy paljon, mutta mihin voi uskoa ja mihin ei, kun tieto voi olla ristiriitaista tai lääketieteellisesti ei niin todennettua.

    • Hei, ikävä kuulla, että sinulta puuttuu ruokavalio-ohjeistus kyseisen asian tukemiseksi. Suosittelisin kääntymään asiassa ravitsemusterapeutin puoleen. Asiaan perehtyneitä ravitsemusterapeutteja löytyy netistä selaamalla ja kannattaa tietenkin etsiä sellainen joka löytyisi läheltä asuinpaikkakuntaasi. Ravitsemusterapeuteilla on yleensä hyvät ohjeistukset myös tämän kaltaisiin haasteisiin, kuin kuvaat. Tsemppiä sinulle ja mukavaa syksyn odotusta.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *