Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Hapoton maha (atrofinen gastriitti) ja suolahapon puute
Mies retkeilemässä kesäisessä luonnossa

Hapoton maha (atrofinen gastriitti) ja suolahapon puute

Hapoton maha (atrofinen gastriitti)

  • Mahanesteen suolahappo osallistuu ruoan pilkkomiseen ja tuhoaa mikrobeja.
  • Hapoton maha tarkoittaa tilannetta, jossa suolahapon eritys on loppunut tai heikentynyt.
  • Suolahapon puutteeseen liittyy monenlaisia oireita kuten ähkyä ruokailun jälkeen, röyhtäilyä, polttelua, ilmavaivoja, ripulia tai ummetusta.

Sisällysluettelo

Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa ja jatkuu mahalaukussa

Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa syljen entsyymien ansiosta. Suusta ruoka etenee ruokatorveen ja ruokatorven kautta ruoka kulkeutuu seuraavaksi mahalaukkuun.

Mahalaukusta pilkkoutunut ruoka kulkeutuu mahaportin kautta suoleen, tarkemmin sanottuna ohutsuoleen ja paksusuoleen, jossa suoliston mikrobit jatkavat työtä ruoan käsittelyn parissa.

Mahaneste sisältää suolahappoa

Mahalaukussa ruokaan sekoittuu mahanestettä, jonka tarkoitus on edelleen pilkkoa ruokaa. Mahaneste sisältää muun muassa suolahappoa, entsyymejä (mm. pepsiini), limaa ja emäksistä bikarbonaattia.

Suolahapolla on monta tehtävää

Mahaneste on hyvin hapanta ja se sisältää muun muassa suolahappoa. Suolahappo osallistuu ruoansulatukseen ja auttaa hajottamaan proteiineja.

Suolahappo tuhoaa happamuutensa ansiosta tarkoituksenmukaisesti myös ruoassa olevia pieneliöitä, kuten mikrobeita, jotka ovat päässet elimistöön suun kautta.

Suolahappo osallistuu myös ravintoaineiden imeytymiseen (esimerkiksi B12-vitamiini).

Alhainen mahahappotaso (hapoton maha, atrofinen gastriitti)

Alhainen mahahappotasapaino, hapoton mahalaukku tai mahalaukun hapottomuus tarkoittaa mahan nesteen suolahapon erityksen loppumista tai vähenemistä. Hapottomalla mahalla on ikäviä seurauksia ottaen huomioon suolahapon monet tärkeät tehtävät.

Mahalaukun hapottomuus on nykyään yleinen tila; yli puolet yli 60-vuotiaista kärsii liian vähäisestä mahahaposta. Atrofinen gastriitti voi aiheutua myös autoimmuunisairauden seurauksena.

Mitä mahalaukun hapottomuudesta voi seurata?

Suolahapon puutteen oireet

Hapottomaan mahalaukkuun liittyy usein toiminnallisia vatsa- ja suolioireita. Suolahapon puutteen aiheuttamia oireita ovat:

Suolahapon puute johtaa siihen, että ruoan pilkkoutuminen mahassa etenee huonosti.

Mikäli epäilet sairautta, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Mistä hapoton mahalaukku johtuu?

Monet tekijät vaikuttavat suolahapon tuotantoon. Suolahapon eritykseen vaikuttavat esimerkiksi mahalaukun seinämän solut, jotka vaurioituneena eivät pysty toimimaan normaalisti.

Mahalaukun limakalvon huonoon kuntoon on voinut vaikuttaa esimerkiksi helikobakteeri, vatsahaava tai mahalaukun limakalvon tulehdus eli gastriitti.

Myös ikääntyminen, stressi ja tietyt lääkkeet ja sairaudet voivat vaikuttaa suolahapon tuotantoon.

Refluksi ja refluksitauti oireet ja hoito
Tietopaketti

Refluksi ja refluksitauti – Oireet ja hoito

Mitä tarkoittaa refluksi? Refluksi on tilanne, jossa mahansisältöä nousee ruokatorveen. Mikä on refluksitauti? Refluksitaudissa mahansisällön nousemista ruokatorveen tapahtuu toistuvasti, mikä yleensä aiheuttaa närästystä ja joskus muitakin oireita.

mahan turvotus ja pömpötys
Tietopaketti

Vatsan turvotus voi johtua ruokavaliosta

Vatsan turvotus ei useinkaan johdu sairaudesta, vaan tilanteen voi saada kuriin ruokavaliomuutoksilla. Mikä vatsan pömpötystä ja turvottelua aiheuttaa? Mitä ruokia kannattaa välttää tai suosia? Voiko turvotus liittyä sairauteen?

  • Travoo! Vihdoinkin joku, joka tietää tästä atrofisesta gastriitista jotain! Minulla on ollut n. 40 vuotta vaikea atrofinen gastriitti gastroskopialla todettu ja myöhemmin GastroPanel-tutkimuksella varmennettu. Siinä Pepsinogeeni I = 2.5 ug/l , ja Gastriini-17 b >30 pmol/l. H.pylori IbG 14.4 EIU, siis tseautoimmuuniperäinen. Ainoa hoito on B12-vitam. inj. 4 x vuosi. Ruokavalio-ohjeet olen itse (kantapään kautta) laatinut, kun ohjeita ei löydy mistään. Minulla olisi paljon kysyttävää ( ja kerrottavaa) jos vain joku haluaisi tehdä yhteistyötä?!

  • Hei!
    Olen 75-v. Minulla on vaikea atrofinen gastriitti ollut jo n. 40-vuotta. Se todettiin gastroskopiassa ja “tuomio” oli, että “se on parantumaton sairaus ja sen etenemistä ei voi estää ja n. 30 x herkemmin on mahdollista saada vatsasyöpä, kuin normaalivatsaisella. Syö mitä pystyt ja vältä mitä et pysty syömään”.
    Näillä eväillä olen koettanut sinnitellä vuosikymmenet, hyvin vaikeiden oireiden kanssa. Ruokavalioita ei löydy mistään. “Kantapään kautta” olen opetellut ruokavalioni, ei ravintoterapeuteilla ole tietoa tästä sairaudesta, ei heille ole opetettu.
    N. kaksi vuotta sitten kävin Biohitsilla GastroPanel – tutkimuksessa ja siinä ilmeni, että vatsan Pepsinogeeni I on 2.5 ug/l (vv. 30 – 160) ja Gastriini -17B =
    >30 EIU (vv. 1 – 7). Helikobakteeria ei ole, vaan kyseessä on autoimmuunitauti. Ainoa hoito on B-12-vitam. injektiot 4 x vuosi.
    Olen kokenut samat vähättelyt kuin Eevakin. Tästä sairaudesta ei ole edes käypähoitosuositusta. Olen yrittänyt sitä saada “ylävatsan käypähoitosuositukseen”, mutta tuloksetta. Minkäänlaista seurantaa ei ole. Lisäravinteita käytän, koska ruokavalio on aika askeettinen.
    Minulla oli paljon kysyttävää (ja kerrottavaa) tästä sairaudesta ja toivoisin että saataisiin käypähoitosuositus.

    YT Terttu

  • Hei!
    Minullakin on todettu atrofinen gastriitti ja se liittynee kilpirauhasen vajaatoimintaan eli molemmat autoimmuuniperäisiä sairauksia. Olen itse tutkituttanut B12-pitoisuuksia ja niihin perustuen olen vaatinut ja myöskin saan B12-infektion 4-6 viikon välein. Useinhan sitä määrätään vain kolmen kuukauden välein, joka on aivan liian harvoin.
    Seurannan tulisi olla kolmen- neljän vuoden välein eli gastroskopia. Apua olen saanut suolahappokapseleista, joita otan ruokailun yhteydessä. Ne helpottavat ruoan sulamisesta. Niitä saa ostaa ainakin terveyskaupoista. Lisäksi alkoholi on vaarallista henkilölle, jolla on hapoton vatsa. Alkoholia nautittaessa tulee ottaa Acetium-nimisiä kapseleita. Se neutraloi alkoholista syntyvän asetaldehydin vaikutuksen. Ko. aineenvaihduntatuote nimenomaan aiheuttaa mahalaukun syöpää. Tuote on tutkittu ja sen hyödyt on todettu tutkimuksissa ( mm Satu Väkeväinen)
    Limakalvoa vahvistaa sinkkikarnosiini, jonka kauppanimi on Rezcue. Sillä olen saanut limakalvot kuntoon. Kannattaa kokeilla.

    Lääkäreiltä en ole juuri tietoa saanut, vaan itse olen yrittänyt kaivaa tietoa netistä.

    Yt Saara

  • Täällä myös juuri todettu atrofinen gastriitti.
    Kipuja, uupumusta.
    Minulla autoimmuunityreodiitti.
    Eli todennäköisesti sanaa autoimmuunisarjaa.
    Syöminen on mitä on, askeettista.
    Voisimmeko perustaa vertaistukiryhmän vaikka Facebookiin?

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Miksi Puhti

    Helppo – Kotimainen – Nopea

    • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

    • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

    • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

    • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

    • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

    • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

    • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

    • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

    • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

    • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

    AVAINLUVUT

    Yli

    4 500 000

    testiä analysoitu

    Palautteen keskiarvo

    9,5

    Google-tähdet

    4,9 / 5

    Mediassa nähty

    Siirry maksamaan: : 0,00