Tässä artikkelissa kerromme sinkin merkityksestä elimistölle, sinkin saantisuosituksista, sinkkiarvojen testaamista sekä sinkkiarvojen vaikutusta terveydentilaan.

Sinkki lyhyesti

  • Sinkki ei varastoidu elimistöön ja sitä tuleekin saada ravinnosta päivittäin.
  • Suomalaisten tärkeimmät sinkin lähteet ovat viljat, liha ja maitotuotteet.
  • Matala sinkkiarvo kertoo sinkinpuutostilasta. Se johtuu yleensä riittämättömästä sinkin saannista ruokavaliosta.

Mitä on sinkki?

Sinkki on elimistölle välttämätön mineraali. Lukuisat kehon toiminnot tarvitsevat sinkkiä normaaliin toimintaansa. Erityisen tunnettu sinkki on vaikutuksistaan ihon ja hiusten hyvinvointiin.

Sinkki ei varastoidu elimistöön, joten sitä tulee saada ravinnosta päivittäin. Erityisesti vegaanien kannattaa kiinnittää huomiota riittävään sinkin saantiin.

Mikä on sinkin merkitys keholle?

Sinkillä on tärkeä rooli ihmisen elimistön normaalissa toiminnassa. Se muodostaa olennaisen osan monista entsyymeistä ja sillä on tärkeä rooli proteiinisynteesissä ja solujen jakautumisessa. Sinkin on arvioitu olevan yli 300 proteiinin rakennusosa.

Mitkä ovat sinkin tehtävät?

Sinkku vaikuttaa muun muassa seuraaviin elimistön toimintoihin:

  • normaaliin kasvuun ja kehitykseen
  • haavojen paranemiseen
  • haju- ja makuaistiin
  • ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin.

Mitkä ovat sinkin saantisuositukset?

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee sinkin päivittäiseksi saanniksi miehille 9 mg ja naisille 7 mg. Raskaana oleville saantisuositus on 9 mg/vrk ja imettäville 11 mg/vrk.

Lapsilla saantisuositukset vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

IkäSaantisuositus
< 6kkäidinmaito/korvike
6kk – 23 kk5 mg/vrk
2-5 v6 mg/vrk
6-9 v7 mg/vrk
10-13 v, pojat11 mg/vrk
10-13 v, tytöt12 mg/vrk
14-17 v, pojat8 mg/vrk
14-17 v, tytöt9 mg/vrk

Vegaaniruokavaliota noudattaville saantisuositus on 25-30 % suurempi, sillä eläinperäinen proteiini parantaa sinkin hyväksikäyttöä ruuasta, kun taas viljavalmisteiden fytiinihappo heikentää sitä.

Suurimmaksi hyväksytyksi päiväsaanniksi on määritelty aikuiselle 25 mg/vrk. Tästä voi poiketa lyhytaikaisesti esimerkiksi flunssan hoidossa.

Sinkin lähteet

Suomalaisten tärkeimmät sinkin lähteet ovat viljat, liha ja maitotuotteet. Muita hyviä sinkin lähteitä ovat muun muassa siemenet, pähkinät, pavut, kananmunat ja kaakaojauhe.

Suomalaiset saavat yleensä suosituksiin verrattuna riittävästi sinkkiä ravinnostaan.

Milloin sinkin määrä elimistössä kannattaa testata?

Sinkin määrä voidaan tutkia, jos epäillään sinkin puutosta esimerkiksi haju- tai makuaistin menetyksen, hiustenlähdön tai kaljuuntumisen tai aliravitsemuksen yhteydessä.

Ketkä ovat riskissä sinkin puutokselle?

Sinkinpuutoksen riskiryhmiin kuuluvat:

Sinkin puutos oireet

Sinkin puutoksen oireita ovat muun muassa:

  • kasvun ja kehityksen häiriöt
  • ruokahaluttomuus
  • anemia
  • hiustenlähtö
  • heikentynyt haju- ja makuaisti
  • haavojen hidas parantuminen.

Nämä oireet voivat liittyä myös moneen muuhun tekijään kuin sinkin puutteeseen, joten ne eivät automaattisesti ole merkki sinkin puutteesta.

Sinkki viitearvot P-Zn

Verinäytteestä tehtävän sinkkitutkimuksen (P-Zn) viitearvo on 11–23 µmol/l.

Matala, alhainen sinkki

Matala sinkkiarvo kertoo sinkinpuutostilasta. Se johtuu yleensä riittämättömästä sinkin saannista ruokavaliosta.

Lähteet

Paturi M, Tapanainen H, Reinivuo H, Pietinen P (toim.). Finravinto 2007 -tutkimus. Kansanterveyslaitos, 2008.

Synlab. Tutkimuskuvaukset. Sinkki.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveytta ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Viitattu 27.5.2017

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 11.12.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *