Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) – Oireet, arvot ja hoito
Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi

Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) – Oireet, arvot ja hoito

Liikatoimiva kilpirauhanen saa aineenvaihdunnan toimimaan ylikierroksilla, mikä tekee hermostuneen olon ja nostaa sykettä.

Kilpirauhasen liikatoiminta lyhyesti

 • Kilpirauhasen liikatoiminta kiihdyttää elimistön toimintoja.
 • Kilpirauhasen liikatoiminta nostaa sykettä ja rasittaa sydäntä.
 • Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet muistuttavat myös moniin muihin sairauksiin liittyviä oireita.
 • Liikatoiminta ei ole ehkäistävissä elintavoilla.

Sisällysluettelo

Mikä on kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi?

Hyvin toimiva kilpirauhanen on ihmiselle välttämättömyys. Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Suomalaisista 1% sairastaa kilpirauhasen liikatoimintaa eli hypertyreoosia, ja noin 4% kilpirauhasen vajaatoimintaa, eli hypotyreoosia. Liikatoiminnassa kilpirauhanen erittää liian paljon kilpirauhashormonia ja vajaatoiminnassa liian vähän. Väsymys yhdistää kummankin tilan oireita.

Kilpirauhasen liikatoiminta on sairaus, joka saa kehon ikään kuin käymään ylikierroksilla. Olo voi olla levoton, syke korkealla ja paino voi laskea nopeastikin.

Liikatoiminta vaikuttaa myös keskittymiskykyyn ja uneen. Jos laihdut runsaasti ilman, että olet tehnyt muutoksia elintapoihisi tai sinulla on univaikeuksia, voi olla järkevää tarkastaa kilpirauhasarvot.

Kilpirauhasen liikatoiminnan tutkimus

Jos epäilet kilpirauhasen liikatoimintaa, voidaan kilpirauhasen toiminta testata helposti verikokeella. Voit tilata testit Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saat yleensä heti seuraavana päivänä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet

Kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Erilaisia kilpirauhasen liikatoiminnan oireita on listattu alla. Oireita ovat mm.:

Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen. Mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu suoraan lääkäriin.

Miten kilpirauhasen liikatoiminta todetaan?

Kilpirauhasen liikatoimintaa ei todeta pelkkien oireiden perusteella; sairaus todetaan verikokeista mittaamalla kilpirauhashormonien pitoisuus.

Kilpirauhastestit liikatoiminnassa

Kilpirauhasen liikatoimintaa epäiltäessä tutkitaan tyreotropiinin ja vapaan tyroksiinin pitoisuudet veressä.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa tyreotropiinin (S-TSH) määrä on pienentynyt ja vapaan tyroksiinin (S-T4-V) määrä on koholla.

Kilpirauhastutkimusten viitearvot

S-TSH TYREOTROPIINI0,4–4,5 mU/l
S-T4-V  TYROKSIINI, VAPAA 11–21 pmol/l

Mistä kilpirauhasen liikatoiminta johtuu?

Basedowin tauti (Gravesin tauti) on yleisin syy kilpirauhasen liikatoimintaan, mutta syitä voi olla myös muita.

Liikatoiminnan syitä:

Kilpirauhasen toiminnan hoitoon määrätyn lääkkeen annostus säädetään verikokeen perusteella lääkärin ohjeen mukaan, eikä annosta pidä muuttaa omatoimisesti.

Kilpirauhasen tulehduksen alkuvaiheessa esiintyy monesti liikatoimintaa, joka ei yleensä vaadi hoitoa. Tulehduksen rauhoittuessa kilpirauhasarvot voivat normalisoitua. Joskus kehittyy kuitenkin kilpirauhasen vajaatoiminta.

Mikä on Basedowin tauti (Gravesin tauti)?

Basedowin tauti on autoimmuunisairaus eli tila, jossa immuunipuolustusjärjestelmä kääntyy kehoa vastaan. Basedowin taudissa immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet kohdistuvat kilpirauhaseen ja saavat sen tuottamaan liian suuren määrän kilpirauhashormonia.

Basedowin tautiin voi liittyä yleisten kilpirauhasen liikatoiminnan oireiden lisäksi turvotusta silmissä ja silmäluomissa. Ainoa silmäoire voi olla tuijottavan näköinen katse. Tupakointi voi voimistaa tätä oiretta. Silmiin liittyvät oireet paranevat yleensä, kun liikatoiminta on saatu hoidon avulla tasapainoon.

Mikä on monikyhmystruuma?

Liikatoimivassa eli toksisessa kyhmystruumassa yksi tai useampi struumakyhmy tuottaa liikaa kilpirauhashormoneja.

Monikyhmystruuma oli ennen yleisin liikatoiminnan syy, mutta nykyään se on hyvin harvinainen. Se oli yleinen ennen 1950-lukua. Ruokavalio sisälsi tuolloin liian vähän jodia, mikä aiheuttaa struumaa. Jodin saanti on tämän jälkeen parantunut, esimerkiksi koska sitä lisätään ruokasuolaan. Nykyään jodia saadaan ruokavaliosta yleensä riittävästi.

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito

Kilpirauhasen liikatoimintaa hoidetaan yleensä lääkkeillä, leikkauksella ja radiojodihoidolla.

Kilpirauhasen liikatoiminnan lääkehoito

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon käytetään pääasiassa liiallisen kilpirauhashormonien tuotantoa vähentäviä lääkkeitä.

Hoidon alkuvaiheessa beetasalpaajalääkkeillä voidaan lievittää kilpirauhasen liikatoiminnan oireita kuten verenpainetta, sydämen sykettä ja vapinaa.

Kilpirauhasen liikatoiminnan radiojodihoito

Kilpirauhasen liikatoiminta voidaan pysäyttää radiojodihoidolla. Hoidon jälkeen kuitenkin syntyy joskus kilpirauhasen vajaatoiminta, jota hoidetaan tyroksiinilääkityksellä.

Voiko kilpirauhasen liikatoimintaan vaikuttaa elintavoilla?

Kilpirauhasen liikatoimintaa ei ole mahdollista välttää elintavoilla. Terveelliset elintavat tukevat kilpirauhasen normaalia toimintaa ja elimistön hyvinvointia. Esimerkiksi tupakointi ja runsas kahvin juominen voivat kiihdyttää elimistöä, mikä voi pahentaa oloa kilpirauhasen liikatoiminnan yhteydessä.

Kilpirauhasen liikatoimintaa vai jotain muuta?

Kuten kilpirauhasen vajaatoimintakin, myös kilpirauhasen liikatoiminta muistuttaa oireiltaan monia muita sairauksia tai tiloja.

Jos laboratoriokokeissa ei todeta kilpirauhasen liikatoimintaa, voi kyse olla esimerkiksi joku seuraavista:

 • onko minulla kilpirauhasen vaja tai ylitoimiva kävin kokeessa p-tsh 0.71 mu.lp-t4-v 19pmal.l e-mcv 93 FLE- 327PG E-rdw 14prosenttia

  • Hei! Emme voi valitettavasti ottaa tässä kantaa tuloksiisi. Jos olet ottanut tutkimukset Puhdin kautta, löydät Oma Puhti-sivulta lisätietoa, jossa kerrotaan tuloksiin liittyen infoa. Sinulla on myös mahdollisuus tilata erikseen lääkärin etäkonsultaatio suoraan raportilta. Jos olet ottanut tutkimukset toista kautta, suosittelen ottamaan tutkimukset määränneeseen tahoon yhteyttä ja kysymään tuloksista lisää.

 • Minulla on yhdeksän muhkuraa kilpirauhasessa eli kai sitten struuma.
  Minulla on myös huonontunut näkö ja outoja silmäoireita eli näkö voi paremmasta silmästä vaihtua välillä toiseen ja muutaman päivän päästä takaisin. Silmälääkärit eivät osanneet selittää tätä, mutta olen menossa kaihileikkaukseen, koska minulla on kuuleman sekin. Ja he meinasivat, että se selventäisi ainakin toisen silmän oireita sen jälkeen. Ei kukaan ole puhunut, että oireitten takana voisikin olla kilpirauhanen tai vaikka diabetes, mikä minulla on myöskin. Ja paljon muitakin sairauksia.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00