Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Anemia – Oireet, hoito ja syitä anemiaan
Anemia

Anemia – Oireet, hoito ja syitä anemiaan

Anemia ei ole itsenäinen sairaus; anemia voi johtua monesta eri syystä. Anemian syy täytyy aina selvittää ennen hoidon aloittamista.

Anemia

  • Alhainen hemoglobiini on merkki anemiasta.
  • Raudanpuute on anemian yleisin syy, mutta anemia voi liittyä myös B12-vitamiinin ja folaatin puutteeseen.
  • Folaatin ja B12-vitamiinin puutokset voivat aiheuttaa megaloblastisen anemian.
  • Pernisiöösissä anemiassa on kyse B12-vitamiinin imeytymättömyydestä.

Sisällysluettelo

Mikä on anemia?

Anemiassa veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi. Tällöin hapen kuljetus elimistössä huononee. Anemioiden erottaminen toisistaan on tärkeää oikean hoidon saamiseksi. Anemian yleisin syy on raudanpuute, mutta taustalla voi olla myös esimerkiksi B12-vitamiinin tai folaatin (B9-vitamiinin) puutos.

Aneeminen veriarvo

Anemia (aneeminen veriarvo) ei sinänsä ole itsenäinen sairaus, vaan oire ja tila, joka vaatii sen syyn selvittämistä. Ks. hemoglobiinin viitearvot.

Anemian oireet

Anemian oireet ovat sitä voimakkaammat, mitä vaikeampi anemia on. Lievän anemian oireita ovat väsymys ja heikentynyt ruumiillinen suorituskyky. Vaikean anemian oireita ovat selvä väsymys, huimauksen tunne ja hengenahdistus. Anemia ja raudanpuute vaikuttavat muun muassa myös ihon ja hiusten kuntoon sekä uneen.

Jos tunnet itsesi sairaaksi tai sinulla on oireita, suosittelemme yhteydenottoa lääkäriin. Lääkäri arvioi tilanteen ja valitsee tarvittavat tutkimukset sekä hoidon. Yllä listatut oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

anemia

Yleisin anemia on raudanpuutosanemia

Yleisin anemia on raudanpuuteanemia, joka johtuu yksinkertaistettuna siitä, että rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan.

Muut anemian syyt

Muita mahdollisia syitä anemialle ovat muun muassa:

B12-vitamiinin ja folaatin puutos voi johtaa anemiaan

Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia ja folaattia DNA:n valmistamisessa. Niiden puute johtaa anemiaan. B12-vitamiinin puutetta tavataan pääasiassa ikääntyneillä ja vegaaneilla. Foolihapon eli folaatin (B9-vitamiinin) puutteen voi välttää noudattamalla monipuolista ruokavaliota ja välttämällä liikaa alkoholin käyttöä.

B12-vitamiinin ja foolihapon pitoisuudet elimistössä on mahdollista testata helposti laboratoriokokeella anemioiden erottamiseksi. Puhdin laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti sisältää myös B12-vitamiinin ja folaatin mittaukset.

Megaloblastinen anemia

Anemioiden erottaminen toisistaan on tärkeää. B12-vitamiinin tai folaatin puutos voi johtaa yhteen anemiaan tyyppiin, megaloblastiseen anemiaan. Megaloblastisessa anemian muodossa punasolut ja niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat tavallista suurempia (verenkuvassa suuri MCV-arvo, punasoluindeksit). Tämän vuoksi tätä anemiaa kutsutaan megaloblastiseksi anemiaksi.

Yhdeksän kymmenestä megaloblastisesta anemiasta johtuu B12-vitamiinin puutteesta. B12-vitamiinin puutoksen yleisimpiä oireita ovat ajatteluun ja muistamiseen liittyvät kognitiiviset oireet, lihasheikkous ja tunto-oireet.

Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Nuorilla B12-vitamiinin puute on harvinaisempi. Kasvisruokavaliota noudattavan ja erityisesti vegaanin tulee nauttia B12-vitamiinia sisältävää ravintolisää, sillä B12-vitamiinia saadaan vain eläinperäisistä tuotteista.

Myös liiallinen alkoholin käyttö voi aiheuttaa megaloblastista anemiaa.

Pernisiöösi anemia

Pernisiöösissä anemiassa on kyse B12-vitamiinin imeytymättömyydestä. Iäkkäillä ihmisillä B12-vitamiinin puutteen syy on yleensä vitamiinin imeytymisen häiriö. Tämän saattaa aiheuttaa surkastuttava mahalaukun tulehdus eli atrofinen gastriitti.

Atrofinen gastriitti voi johtua helikobakteerista tai syntyä autoimmuunitaudin seurauksena. Atrofinen gastriitti on tila, jossa mahan limakalvo tuhoutuu esimerkiksi autoimmuunireaktiosta johtuen, mistä seuraa hapoton maha ja B12-vitamiinin imeytymisen häiriö.

Muut anemiat

On olemassa myös muita anemioita, kuten hemolyyttinen anemia, jossa punasolut hajoavat tavallista nopeammin.

Pitkäaikaiseen sairauteen liittyvä anemia voi liittyä reumaan, muihin pitkäaikaisiin tulehdustiloihin tai syöpiin.

Anemian yleisyys

Yleisintä anemiaa, raudanpuutosanemiaa esiintyy 1–2 prosentilla aikuisista. Heistä kaksi kolmasosaa on naisia.

Toiseksi yleisin anemian tyyppi on kroonisiin sairauksiin (kuten tulehdukselliseen tilaan esim. nivelreuma, munuaissairaus tai pahanlaatuinen kasvain) liittyvä matala hemoglobiini.

B12-vitamiinin tai foolihapon puutoksista johtuvat anemiat puolestaan ovat harvinaisempia.

Myös parasiitti-infektioihin, punasolujen tuotantohäiriöihin ja punasolujen nopeutuneeeseen hajoamiseen liittyvät anemiatilat ovat harvinaisia Suomessa.

Mistä tietää, että on anemia?

Anemian toteamiseksi tarvitaan verikoe (ks. perusverenkuva tai täydellinen verenkuva).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00