Tässä artikkelissa käymme läpi tiloja ja sairauksia, joihin palelu voi viitata. Opit myös, kuinka pääset tutkimuksiin helposti ja nopeasti, ilman lääkärin lähetettä.

Palelu

  • Palelun taustalla voi olla jokin sairaus.
  • Esimerkiksi raudanpuutteeseen ja kilpirauhasen toimintahäiriöihin voi liittyä palelua.
  • Palelu voi liittyä myös vaihdevuosiin.
  • Jatkuvan palelun syy on hyvä selvittää laboratoriokokeilla.

Jatkuva palelu tai voimakas palelu

Jatkuvan palelun taustalla oleva syy on hyvä selvittää; oire voi kertoa myös sairaudesta. Kunnollinen tutkimus on tärkeää. Palelun taustalla voi olla jokin selkeä syy, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriö tai raudanpuute.

Mistä vilunväristykset johtuvat?

Vilunväristykset ovat toisaalta normaaleja, mutta esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa vilunväristyksiä voi aiheuttaa verenkierron heikentyminen.

Paleleminen sairauden oireena

Palelu voi liittyä tiettyihin sairauksiin kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Palelu voi liittyä myös syömishäiriöön.

Palelemista voi kuitenkin liittyä myös esimerkiksi raudanpuutteeseen tai matalaan verenpaineeseen.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä palelua

Yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oire on palelu. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa elimistön lämmönsäätelyyn, jolloin ihmisen kylmänsietokyky heikkenee.

Palelu voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta aiheutuvasta verenkierron heikentymisestä. Yleensä vilunväristykset ja sisäinen kylmyyden tunne esiintyvät rintakehän alueella. Joillakin henkilöillä voi olla kylmät kädet ja jalat.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi selittää myös esimerkiksi väsymyksen ja painonnousun.

Muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita voivat olla muun muassa hajamielisyys, hidas ajattelu ja muutokset oppimiskyvyssä, masennus ja ahdistuneisuus, kynsien, ihon ja hiusten kuivuus, nälän tai janon tunne, aloitekyvyttömyys, kuukautiskierron häiriöt ja unen tarpeen kasvu.

Kilpirauhasen toimintahäiriöitä tutkitaan laboratoriokokein. Puhdin kautta pääset kilpirauhasarvojen tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä.

Palelu voi liittyä raudanpuutteeseen

Raudanpuutteeseen ja anemiaan voi liittyä palelua monien muiden oireiden rinnalla. Raudanpuute on hyvin yleistä ja sen oireet ovat hyvin vaihtelevia. Raudanpuute on yleistä varsinkin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, mutta tila voi koskea ketä tahansa, myös lapsia ja miehiä.

Raudanpuuteanemiaan voi liittyä myös monia muita oireita kuten väsymystä, kalpeutta, heikotusta, päänsärkyjä, suun oireita, masennuksen kaltaisia oireita tai sydämentykytystä.

Raudanpuute tutkitaan laboratoriossa. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen osoittaja ja alhainen hemoglobiini puolestaan kertoo anemiasta. Raudanpuutteen tutkimuksessa on hyvä tutkia myös tulehdustilasta kertova herkkä CRP, joka vaikuttaa ferritiiniarvoon.

Raudanpuutteen tutkimuspakettiin on koottu seuraavat tutkimukset: ferritiini, herkkä CRP ja täydellinen verenkuva (sis. hemoglobiini ja punasoluindeksit).

Palelu voi olla vaihdevuosien oire

Monelle saattaa tulla vaihdevuosista mieleen hikoilu ja kuumat aallot, mutta täysin päinvastaisesti myös palelua voi esiintyä. Vaihdevuodet eivät ole sairaus, mutta tilan oireita voi silti pyrkiä helpottamaan.

Vaihdevuosien muita oireita ovat muun muassa hikoilu, kuumat aallot, unihäiriöt, heikotus, huimaus, pahoinvointi, nivel- ja lihaskivut sekä painonnousu. Vaihdevuosien oireet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä.

Raajojen kylmyys (kylmät sormet ja jalat)

Tupakointi ja tietyt lääkeaineet (kuten beetasalpaajat) voivat supistaa ihon verisuonia, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi varpaiden ja sormien kylmyyttä.

Valtimoita ahtauttavat sairaudet voivat aiheuttaa verenkierron vähenemistä raajoissa, joka voi ilmetä raajojen kylmyytenä.

Myös valkosormisuus aiheuttaa verenkierron häiriöitä.

Tutkimukset

Puhdin kautta pääset tutkimuksiin ilman lähetettä.

Lähteet

Slama, U. Kilpirauhasliitto. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ja toteaminen. 5.1.2014

Saarelma. O. Lääkärikirja Duodecim. Kylmät jalat. 13.6.2019

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 04.01.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *