Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Palelu – Mistä jatkuva paleleminen johtuu?
Nainen tutkii tietokonetta

Palelu – Mistä jatkuva paleleminen johtuu?

Jatkuvan palelun taustalla oleva syy on hyvä selvittää; oire voi kertoa myös sairaudesta. Kunnollinen tutkimus on tärkeää. Palelun taustalla voi olla jokin selkeä syy, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriö tai raudanpuute. Palelu voi liittyä myös syömishäiriöön.

Palelu

 • Kilpirauhasen toimintahäiriöihin voi liittyä palelua.
 • Palelu voi liittyä esimerkiksi myös vaihdevuosiin tai syömishäiriöön.

Sisällysluettelo

Jatkuva palelu tai voimakas palelu

Jatkuvan palelun taustalla oleva syy on hyvä selvittää; oire voi kertoa myös sairaudesta. Kunnollinen tutkimus on tärkeää. Palelun taustalla voi olla jokin selkeä syy, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriö tai raudanpuute.

Mistä vilunväristykset johtuvat?

Vilunväristykset ovat toisaalta normaaleja, mutta esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa vilunväristyksiä voi aiheuttaa verenkierron heikentyminen.

Paleleminen oireena

Palelu voi liittyä tiettyihin sairauksiin kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Palelu voi liittyä myös syömishäiriöön.

Palelemista voi kuitenkin liittyä myös esimerkiksi raudanpuutteeseen tai matalaan verenpaineeseen.

Mikäli epäilet sairautta, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä palelua

Yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oire on palelu. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa elimistön lämmönsäätelyyn, jolloin ihmisen kylmänsietokyky heikkenee.

Palelu voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta aiheutuvasta verenkierron heikentymisestä. Yleensä vilunväristykset ja sisäinen kylmyyden tunne esiintyvät rintakehän alueella. Joillakin henkilöillä voi olla kylmät kädet ja jalat.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi selittää myös esimerkiksi väsymyksen ja painonnousun.

Muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita voivat olla muun muassa hajamielisyys, hidas ajattelu ja muutokset oppimiskyvyssä, masennus ja ahdistuneisuus, kynsien, ihon ja hiusten kuivuus, nälän tai janon tunne, aloitekyvyttömyys, kuukautiskierron häiriöt ja unen tarpeen kasvu.

Kilpirauhasen toimintahäiriöitä tutkitaan laboratoriokokein. Puhdin kautta pääset kilpirauhasarvojen tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Palelu voi liittyä raudanpuutteeseen

Raudanpuutteeseen ja anemiaan voi liittyä palelua monien muiden oireiden rinnalla. Raudanpuute on hyvin yleistä ja sen oireet ovat hyvin vaihtelevia. Raudanpuute on yleistä varsinkin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, mutta tila voi koskea ketä tahansa, myös lapsia ja miehiä.

Raudanpuuteanemiaan voi liittyä myös monia muita oireita kuten väsymystä, kalpeutta, heikotusta, päänsärkyjä, suun oireita, masennuksen kaltaisia oireita tai sydämentykytystä.

Raudanpuute tutkitaan laboratoriossa. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen osoittaja ja alhainen hemoglobiini puolestaan kertoo anemiasta. Raudanpuutteen tutkimuksessa on hyvä tutkia myös tulehdustilasta kertova CRP, joka vaikuttaa ferritiiniarvoon.

Raudanpuutteen tutkimuspakettiin on koottu seuraavat tutkimukset: ferritiini, CRP ja täydellinen verenkuva (sis. hemoglobiini ja punasoluindeksit).

Palelu voi olla vaihdevuosien oire

Monelle saattaa tulla vaihdevuosista mieleen hikoilu ja kuumat aallot, mutta täysin päinvastaisesti myös palelua voi esiintyä. Vaihdevuodet eivät ole sairaus, mutta tilan oireita voi silti pyrkiä helpottamaan.

Vaihdevuosien muita oireita ovat muun muassa hikoilu, kuumat aallot, unihäiriöt, heikotus, huimaus, pahoinvointi, nivel- ja lihaskivut sekä painonnousu. Vaihdevuosien oireet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä.

Raajojen kylmyys (kylmät sormet ja jalat)

Tupakointi ja tietyt lääkeaineet (kuten beetasalpaajat) voivat supistaa ihon verisuonia, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi varpaiden ja sormien kylmyyttä.

Valtimoita ahtauttavat sairaudet voivat aiheuttaa verenkierron vähenemistä raajoissa, joka voi ilmetä raajojen kylmyytenä.

Myös valkosormisuus liittyy verenkierron häiriöön.

Allergia
Tietopaketti

Allergiat ovat lisääntyneet vuosien varrella

Mikä on allergia? Allergiassa elimistö on kehittänyt immunologisen vasteen, esimerkiksi vasta-aineita tai herkistyneitä valkosoluja, allergiaa aiheuttavaa ainetta kohtaan. Allergia voi välittyä monella erilaisella immunologisella mekanismilla.

 • Olen jo 70v.minua paleltaa ja on vilunväristyksiä.Olen lopettamut hormonihoidon -18.Ennen ei minua paleltanut, kun oli lähinnä kuuma.Nyt kyllä kos on myös kuumakin. .Onko nämä vielä jälkimaininkejä vaihdevuosista..

 • Jatkokysymys palelemiseen liittyen. Samalla on alilampöa, mittarimme näyttää yleensä 35,6 kun oloni on ok., mutta palelemisen aikana alle 35, 34, 5-35,7
  Mitä tehdä?

  Vilukissa

  • Hei Pirkko! Emme voi valitettavasti ottaa terveyteesi kantaa tätä kautta; olethan yhteydessä lääkäriin. Jos olet käynyt tutkimuksissa Puhdin kautta, voit tilata lääkärin konsultoinnin Oma Puhti -palvelusta.

 • Vilunväristykset aika-ajoin, yleisimmin yöllä, jolloin myös pulssi nousee ja pyörryttää myös. Pyörrytys lakkaa, kun syke tasaantuu.

 • onko munuaissairauksilla(kysta munuaisessa) merkitystä palelun aiheuttajaan

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00