Mitä oireita B12-vitamiinin puutokseen liittyy?

B12-vitamiinin puutokseen liittyy erilaisia oireita, kuten:

 1. mielialan alentuminen
 2. masennusoireet
 3. huono vireystila
 4. väsymys ja heikkouden tunne
 5. hiustenlähtö ja huonokuntoiset hiukset
 6. huonosti voivat kynnet
 7. muistin ja keskittymiskyvyn heikentyminen
 8. oppimishäiriöt
 9. ihon kalpeus tai keltaisuus
 10. luiden hauraus
 11. pistely raajoissa tai ympäri kehoa
 12. tasapainohäiriöt ja koordinaatio-ongelmat
 13. lihasten toimintahäiriöt
 14. suun ja kielen tulehdukset
 15. hengenahdistus
 16. ongelmat näkökyvyssä, näön heikentyminen
 17. ääreishermoston sairaudet
 18. muut hermoston oireet
 19. nopea sydämen syke
 20. huimaus.

B12-vitamiinin puutoksen oireet hiipivät pikkuhiljaa

B12-vitamiinin (syanokobalamiini) puutostila voi aiheutua vuosien myötä. Sen aiheuttajana on yleensä puutteellinen ruokavalio. B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ravinnosta.

Vitamiinin varastot hupenevan ajan kanssa, jolloin puutostila voi hiipiä pikkuhiljaa. Siksi B12-vitamiinin mittaaminen on tärkeää. Näin mahdollinen puutostila voidaan havaita ennen kuin mitään oireita tai vakavampia seurauksia terveydelle välttämättä edes ilmaantuu.

Riittävä B12-vitamiinin saanti ehkäisee anemian (megaloblastinen anemia) syntymistä ja vaikuttaa stressin kokemiseen. B12 auttaa myös ruoansulatusta pysymään terveenä.

B12-vitamiinin puutostila koskee useimmiten kasvispohjaista tai vegaanista ruokavaliota noudattavia tai ikääntyviä. Myös alkoholin suurkuluttajilla B12-vitamiinin puute on yleistä.

B12-vitamiinin puutoksen korjaaminen

B12-vitamiinia voidaan tarvittaessa nauttia ravintolisänä puutostilan korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi. Jossain tilanteissa, esimerkiksi suoliston sairauden vuoksi, joudutaan tukeutumaan vitamiinin pistoshoitoihin (kuten mikäli Crohnin taudin vuoksi on jouduttu poistamaan osa suolta, josta B12 imeytyy).

Miten voin tietää oman B12-vitamiinin tason?

B12-vitamiinin taso selvitetään laboratoriokokeella.

Aktiivisen B12-vitamiinin (S-B12-TC2 -testi) viitearvon alaraja on 35 pmol/l.

B12-vitamiinin mittaus (TC2) kuuluu seuraaviin Puhdin tutkimuspaketteihin:

B12-vitamiinin puutoksen oireet voivat muistuttaa myös muiden puutostilojen oireita. Tämän vuoksi samalla kerralla on hyvä tutkia myös esimerkiksi ferritiini (raudanpuute) ja D-vitamiini. Terveystarkastukset auttavat sinua saamaan kokonaisvaltaisen käsityksen terveydentilastasi.

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Puhti tekee perinteisistä laboratoriotuloksista helposti ymmärrettäviä. Palvelu auttaa huomaamaan poikkeamat ja muutokset mittauksissa. Tulokset saat selkeälle tulosraportille, jossa arvot esitetään graafisesti ja näet selkeästi, ovatko arvosi viitearvojen sisällä! Saat tulosraportilta myös lisätietoa terveytesi edistämiseksi.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 21.09.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *