Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / 10 oiretta, jotka voivat viitata B12-vitamiinin puutokseen

10 oiretta, jotka voivat viitata B12-vitamiinin puutokseen

b12-vitamiinin puutos oireet

Mitä oireita B12-vitamiinin puutokseen liittyy?

B12-vitamiinin puutokseen liittyy erilaisia oireita, kuten:

Harvinaisempia B12-vitamiinin puutoksen oireita ovat:

B12-vitamiinin puutos ilmenee yleensä anemiana ja hermoston oireina. B12-vitamiinin puutoksesta aiheutunutta anemiaa kutsutaan megaloblastiseksi anemiaksi. Tässä anemiassa punasolut ja niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat tavallista suurempia. Yhdeksän kymmenestä megaloblastisesta anemiasta johtuu B12-vitamiinin puutteesta. Hermoston oireita voi esiintyä ennen anemian ilmenemistä.

B12-vitamiinin puutoksen oireet hiipivät pikkuhiljaa

B12-vitamiinin puutostila voi aiheutua vuosien myötä. Sen aiheuttajana on yleensä puutteellinen ruokavalio (huolimattomasti koostettu kasvis- tai vegaaniruokavalio) tai imeytymishäiriö. B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ravinnosta.

Myös tietyt diabeteslääkkeet, happosalpaajien käyttö tai hapoton maha saattavat altistaa B12-vitamiinin puutteelle heikentämällä vitamiinin imeytymistä.

B12-vitamiinin mittaamisella mahdollinen puutostila voidaan havaita ennen kuin mitään oireita tai vakavampia seurauksia terveydelle edes ilmaantuu.

Hoitamattomana B12-vitamiinin puutos voi johtaa pysyviin haittoihin.

B12-vitamiinin puutostila koskee useimmiten kasvispohjaista tai vegaanista ruokavaliota noudattavia tai ikääntyviä. Myös alkoholin suurkuluttajilla B12-vitamiinin puute on yleistä.

B12-vitamiinin puutoksen korjaaminen

B12-vitamiinia voidaan tarvittaessa nauttia ravintolisänä puutostilan korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi. Jossain tilanteissa, esimerkiksi suoliston sairauden vuoksi, joudutaan tukeutumaan vitamiinin pistoshoitoihin (kuten mikäli Crohnin taudin vuoksi on jouduttu poistamaan osa suolta, josta B12 imeytyy).

Miten voin tietää oman B12-vitamiinin tason?

B12-vitamiinin taso selvitetään laboratoriokokeella.

Aktiivisen B12-vitamiinin (S-B12-TC2 -testi) viitearvon alaraja on 35 pmol/l.

B12-vitamiinin mittaus (TC2) kuuluu seuraaviin Puhdin tutkimuspaketteihin:

Terveystarkastukset auttavat sinua saamaan monipuolisesti tietoa terveydentilastasi.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Laboratoriot noin 50 paikkakunnalla ympäri Suomen. Puhti tekee perinteisistä laboratoriotuloksista helposti ymmärrettäviä. Palvelu auttaa huomaamaan poikkeamat ja muutokset mittauksissa. Tulokset saat selkeälle tulosraportille, jossa arvot esitetään graafisesti ja näet selkeästi, ovatko arvosi viitearvojen sisällä! Saat tulosraportilta myös lisätietoa terveytesi edistämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00