Tyreoideaperoksidaasi (S -TPO, P-TPO) on kilpirauhasen toiminnassa keskeinen entsyymi.

Tyreoideaperoksidaasin vasta-aineet TPOAb

 • TPOAb-arvon avulla tutkitaan kilpirauhasen terveydentilaa.
 • Suurella osalla kilpirauhasen vajaatoimintapotilaista esiintyy TPO:n vasta-aineita.
 • TPO mahdollistaa kilpirauhashormoneiden muodostumisen.

Tyreoideaperoksidaasin vasta-aineet TPOAb

Tyreoideaperoksidaasi (S -TPO, P-TPO) on kilpirauhasen toiminnassa keskeinen entsyymi. Sen vasta-aineiden pitoisuus veressä tutkitaan, kun epäillään kilpirauhasen autoimmuunisairautta tai halutaan varmistua kilpirauhasen normaalista toiminnasta.

Suurentuneet vasta-ainearvot kertovat kilpirauhasen autoimmuunitulehduksesta. Tyreoideaperoksidaasi ja tyreoglobuliini (S-TyglAb) ovat tärkeimmät kroonisen kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen diagnosoinnissa käytettävät vasta-ainetutkimukset.

Voit tutustua kilpirauhasen liika– ja vajaatoimintaan artikkeleissa, joissa käsittelemme tarkemmin niiden oireita, diagnosointia ja hoitoa.

Mitä tyreoideaperoksidaasi TPO on?

Kilpirauhasen mikrosomaalinen peroksidaasi (TPO) on entsyymi, joka on keskeisessä roolissa kilpirauhashormonien tuotannossa.

Kilpirauhasen autoimmuunisairaudessa vereen muodostuu TPO:n vasta-aineita (TPOAb), jotka jarruttavat kilpirauhashormonien muodostumista.

Mistä voin tilata tyreoideaperoksidaasin tutkimuksen TPO?

Voit tilata tyreoideaperoksidaasin tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös kilpirauhasen laajaan tutkimuspakettiin. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Mitkä ovat S -TPOAb tyreoideaperoksidaasin (vasta-aineiden pitoisuus) viitearvot?

Vasta-ainearvojen viitearvo on kaikille sama:

< 60 kU/l. 

TPO-vasta-aineiden esiintyminen on herkin merkki autoimmuuniperäisestä kilpirauhassairaudesta.

Mihin poikkeava tyreoideaperoksidaasin vasta-aineiden arvo viittaa?

Kohonnut TPOab-taso viittaa Hashimoton tyreoidiittiin eli kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen, joka on kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin aiheuttaja. Vasta-ainetasot saattavat olla koholla myös muissa kilpirauhassairauksissa.

Terveillä verenluovuttajilla kohonneita arvoja tavataan noin kymmenellä prosentilla. Joillakin heistä voi olla piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta, tai kehittyvä kilpirauhassairaus.

Vasta-aineiden pitoisuus riippuu pääosin geneettisistä ominaisuuksista, eikä se ole täysin varma todiste kehittyvästä tai akuutista sairaudesta.

Tilaa testi:

Lähteet

Synlab. Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet (4028 S -TPOAb)

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 29.04.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet (TPOAb)”

 • Hei.P-TPOAp arvo 439 ku/l lääkäri totesi että ok. onko kaikki kunnossa?6 kk. päästä uusintakokeisiin.

  • Hei, emme voi ottaa kantaa tähän asiaan. Hieno juttu, että olet lääkärin kanssa jo keskustellut asiasta ja olette tehneet sinulle hoitosuunnitelman.

 • Hei kävin 4.10.19 otattamassa Kilpirauhaspaketin laboratoriossanne. S-Tyreoideaperoksidaasi arvo 1300(kU/l) minulla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta ja Thyroxin menee. Vetämätön ja kurja olo ollut pidempään, joten ajattelin tarkistuttaa kilpirauhasarvot. Onko huolestuttavan korkea. Tyreotropiini ja Tyroksiini olivat viitearvoissa

  • Hei, emme voi antaa diagnoosia tätä kautta. Suosittelen olemaan yhteydessä omaan lääkäriisi tai mikäli olet tilannut kauttamme kokeet on sinulla mahdollisuus klikata Oma Puhdin-raportilla lääkärin etäkonsultaationappia (44€).

 • Hei, jos arvo on 42, onko se silloin normaali? Huslabilla erilaiset viitearvot ilmeisesti, 35-100 on suurentunut, mutta ei ilmeisesti nyt tässä kohtaa?

  • Hei. Kun tulos on < 60 kU/l, on se normaali. Viitearvot ovat aina kiinnitetty käytössä olevaan menetelmään ja näin ollen laboratoriokohtaisia. Mitatut tulokset tulee aina suhteuttaa laboratorion ilmoittamiin viitearvoihin.

  • Hei. Tosiaan tuloksissa on viitearvosta poikkeava tulos, josta kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin, joka auttaa tulosten tulkinnassa ja selvittää hoito- ja jatkotutkimuksen tarpeen.

   Oma Puhti -sivulta voit myös helposti ladata ja tulostaa tulokset lääkärikäyntiä varten. https://oma.puhti.fi/

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *