Chat with us, powered by LiveChat

Tyreoideaperoksidaasi (S -TPO, P-TPO) on kilpirauhasen toiminnassa keskeinen entsyymi.

 • TPOAb-arvon avulla tutkitaan kilpirauhasen terveydentilaa.
 • Suurella osalla kilpirauhasen vajaatoimintapotilaista esiintyy TPO:n vasta-aineita.
 • TPO mahdollistaa kilpirauhashormoneiden muodostumisen.

Tyreoideaperoksidaasi (S -TPO, P-TPO) on kilpirauhasen toiminnassa keskeinen entsyymi. Sen vasta-aineiden pitoisuus veressä tutkitaan, kun epäillään kilpirauhasen autoimmuunisairautta tai halutaan varmistua kilpirauhasen normaalista toiminnasta.

Suurentuneet vasta-ainearvot kertovat kilpirauhasen autoimmuunitulehduksesta. Tyreoideaperoksidaasi ja tyreoglobuliini (S-TyglAb) ovat tärkeimmät kroonisen kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen diagnosoinnissa käytettävät vasta-ainetutkimukset.

Voit tutustua kilpirauhasen liika– ja vajaatoimintaan artikkeleissa, joissa käsittelemme tarkemmin niiden oireita, diagnosointia ja hoitoa.

Mitä tyreoideaperoksidaasi on?

Kilpirauhasen mikrosomaalinen peroksidaasi (TPO) on entsyymi, joka on keskeisessä roolissa kilpirauhashormonien tuotannossa.

Kilpirauhasen autoimmuunisairaudessa vereen muodostuu TPO:n vasta-aineita (TPOAb), jotka jarruttavat kilpirauhashormonien muodostumista.

Mistä voin tilata tyreoideaperoksidaasitutkimuksen?

Voit tilata tyreoideaperoksidaasitutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös kilpirauhasen laajaan tutkimuspakettiin. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Viitearvot

Vasta-ainearvojen viitearvo on kaikille sama:

< 60 kU/l. 

Mihin poikkeava vasta-ainearvo viittaa?

Kohonnut TPOab-taso viittaa Hashimoton tyreoidiittiin eli kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen, joka on kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin aiheuttaja. Vasta-ainetasot saattavat olla koholla myös muissa kilpirauhassairauksissa.

Terveillä verenluovuttajilla kohonneita arvoja tavataan noin kymmenellä prosentilla. Joillakin heistä voi olla piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta, tai kehittyvä kilpirauhassairaus.

Vasta-aineiden pitoisuus riippuu pääosin geneettisistä ominaisuuksista, eikä se ole täysin varma todiste kehittyvästä tai akuutista sairaudesta.

Lähteet

Laboratoriokäsikirja: Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet.

Synlab: Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet (4028 S -TPOAb)

Teksti ja tarkistus

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.


Päivitetty: 29.12.2018

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet (S -TPOAb, P-TPOAb)”

 • Hei kävin 4.10.19 otattamassa Kilpirauhaspaketin laboratoriossanne. S-Tyreoideaperoksidaasi arvo 1300(kU/l) minulla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta ja Thyroxin menee. Vetämätön ja kurja olo ollut pidempään, joten ajattelin tarkistuttaa kilpirauhasarvot. Onko huolestuttavan korkea. Tyreotropiini ja Tyroksiini olivat viitearvoissa

  • Hei, emme voi antaa diagnoosia tätä kautta. Suosittelen olemaan yhteydessä omaan lääkäriisi tai mikäli olet tilannut kauttamme kokeet on sinulla mahdollisuus klikata Oma Puhdin-raportilla lääkärin etäkonsultaationappia (44€).

 • Hei, jos arvo on 42, onko se silloin normaali? Huslabilla erilaiset viitearvot ilmeisesti, 35-100 on suurentunut, mutta ei ilmeisesti nyt tässä kohtaa?

  • Hei. Kun tulos on < 60 kU/l, on se normaali. Viitearvot ovat aina kiinnitetty käytössä olevaan menetelmään ja näin ollen laboratoriokohtaisia. Mitatut tulokset tulee aina suhteuttaa laboratorion ilmoittamiin viitearvoihin.

  • Hei. Tosiaan tuloksissa on viitearvosta poikkeava tulos, josta kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin, joka auttaa tulosten tulkinnassa ja selvittää hoito- ja jatkotutkimuksen tarpeen.

   Oma Puhti -sivulta voit myös helposti ladata ja tulostaa tulokset lääkärikäyntiä varten. https://oma.puhti.fi/

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös