Tästä artikkelista löydät asiatietoa B12-vitamiinista sekä vinkkejä siihen, kuinka voit itse vaikuttaa terveelliseen vitamiinin saantiisi ja parantaa muistiasi ja oppimiskykyäsi. Opit myös, kuinka pääset B12-vitamiinin testaukseen.

B12-vitamiini lyhyesti

 • B12-vitamiinin tärkeimpiä tehtäviä on hermoston ja aivojen kunnosta huolehtiminen.
 • B12 osallistuu myös perintötekijöiden muodostukseen.
 • B12-vitamiinia voidaan saada ravinnon kautta vain eläinperäisistä ruoista, ja siksi vitamiinin puutostila voi koskettaa varsinkin vegaaneja ja kasvissyöjiä. Vegaanille ravintolisä on välttämätön.
 • B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta heikentyy ikääntyessämme.
 • Maksaruoissa on erityisen paljon B12-vitamiinia.

Mikä on B12-vitamiini?

B12-vitamiini on eläinperäisesta ravinnosta saatava elimistölle tärkeä vitamiini. B12-vitamiini suojelee normaalia aivotoimintaa ja solujen uusiutumista, joten se taistelee myös aivojen ja kehon ikääntymistä vastaan.

B12-vitamiini on eräs tärkeimmistä vitamiineista ihmiselle. Se vaikuttaa punasolujen muodostukseen, hermostoon ja aivojen toimintaan. Lisäksi sitä tarvitaan perintötekijöiden eli DNA:n muodostukseen.

Koska B12-vitamiinia on ainoastaan eläinperäisessä ruoassa, sen puutostilaa esiintyy paljon kasvissyöjillä ja vegaaneilla. Runsas alkoholinkäyttö, tupakointi ja ravintoaineiden imeytymisongelmat voivat myös johtaa vitamiininpuutokseen.

Erityisesti myös ikääntyneillä esiintyy nuorempia enemmän erilaisia puutostiloja kuten B12-vitamiinin puutosta. B12-vitamiinin puutostila voi olla vakava ongelma, sillä se vaikuttaa esimerkiksi muistitoimintoihin, ajatteluun ja oppimiskykyyn.

Mitkä ovat B12-vitamiinin tehtävät elimistössä?

B12-vitamiinilla on kehossa monia tehtäviä. Se vaikuttaa ihmiseen kokonaisuutena perintötekijöiden muodostumisesta mielialaan ja vireyteen asti.

Kuinka B12-vitamiini vaikuttaa hiuksiin, kynsiin ja ihoon?

B12 auttaa soluja uusiutumaan. Sen ansiosta hiukset, kynnet ja iho säilyvät hyväkuntoisina. Vastaavasti B12-vitamiinin puutos on yleinen syy hiustenlähtöön. Ohuet hiukset tai kynsien heikko kunto voivat olla merkki siitä, että B12-vitamiinin pitoisuus veressä on syytä tarkastaa.

Miten B12-vitamiini vaikuttaa muistiin ja oppimiseen?

Keskushermosto ja aivot kykenevät toimimaan oikein B12-vitamiinin ansiosta. Vitamiinin puutos hidastaa aivotoimintaa ja voi vaikuttaa erilaisten muisti- ja oppimishäiriöiden syntyyn. Vaivat saattavat näkyä vasta vuosien päästä puutostilasta, joten aivotoiminnan kannalta vitamiinin saanti kannattaa ottaa huomioon kaikissa ikävaiheissa.

Kuinka B12-vitamiini vaikuttaa vireyteen ja mielialaan?

Vireystila ja mieliala ovat tärkeimpiä B12-vitamiinin vaikutuskohteita. Voimakkaan väsymyksen syy voi olla B12-vitamiinin puutoksessa.

B12 vaikuttaa myös oppimisen ja muistin lisäksi myös mielialaan, stressin kokemiseen ja hermoston rappeutumiseen. B12-vitamiinin puutos voi heikentää mielialaa.

B12-vitamiinin riittävä saanti ehkäisee anemian syntymistä. Anemiassa punasoluja on liian vähän ja hemoglobiini on alhainen. Se on mahdollinen syy voimakkaan väsymyksen kokemiseen. Raudanpuutosanemiaa voidaan hoitaa rautavalmisteilla, mutta niistä ei ole hyötyä, jos anemian taustalla on vitamiininpuutostila.

Kuinka B12-vitamiini vaikuttaa ruoansulatukseen?

Terveestä mahalaukusta kannattaa huolehtia, koska niin sanottu hapoton mahalaukku voi altistaa B12-vitamiinin puutokselle. Toisaalta riittävä B12:n saanti auttaa ruoansulatusta pysymään terveenä.

Mistä voin tilata B12-vitamiinin tutkimuksen?

Voit tilata Puhdin verkkokaupan kautta kaksi erilaista B12-vitamiinin tutkimusta:

Tarkempi S -B12-TC2 (aktiivinen B12) kuuluu seuraaviin tutkimuspaketteihin:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Mitkä ovat B12-vitamiinin viitearvot?

 • Aktiivisen B12-vitamiinin (S-B12-TC2) viitearvo kaikilla: > 35 pmol/l
 • B12-vitamiini (S-B12-Vit) viitearvo: 145–570 pmol/l

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Mitkä ovat B12-vitamiinin saantisuositukset?

Naiset2,0 mikrogvrk
Miehet2,4 mikrogvrk
Lapset0,7 – 1,4 mikrogvrk

B12-vitamiinin puutos

Koska B12 kykenee varastoitumaan kehoon jopa siinä määrin, että varasto riittää 3-5 vuodeksi, ei sen päivittäinen saanti ole välttämätöntä. Puutostila voi aiheutua vuosien myötä puutteellisesta ruokavaliosta.

Keskimäärin B12-vitamiinia saadaan sekaravinnosta moninkertaisesti saantisuositusten verran. Myös elimistön varastot ovat melko suuret. Puutostilaa ei siis pääse kovin helposti syntymään monipuolisella ruokavaliolla.

Puutostila liittyy usein puutteelliseen ruokavalioon tai kovin rajoitettuun kasvisruokavalioon, ja varsinkin vegaaniruokavalioon.

Mikä on megaloblastinen anemia?

B12-vitamiinin puutostilaa kutsutaan lääketieteessä megaloblastikseksi anemiaksi, tällöin punasolun koko on suurentunut verrattuna “tavalliseen anemiaan”, jossa punasolut pieniä.

B12-vitamiinia tarvitaan normaaliin punasolunmuodostukseen. Jos punasolujen toiminta häiriintyy, syntyy anemia. Anemiassa punasolujen määrä tai koko ovat liian pienet, ja hemoglobiiniarvo putoaa.

Punasolujen tehtävänä on kuljettaa energiapitoista happea läpi elimistön, eikä ilman niitä elimistössä ole siis tarpeeksi energiaa. Tärkein ja voimakkain anemian oire on väsymys, mutta se aiheuttaa myös nopeaa sydämen sykettä ja huimausta.

Mitkä ovat B12-vitamiinin puutoksen oireet?

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • anemia
 • hermoston oireet
 • lihasheikkous
 • tunnon häiriöit
 • muistihäiriöit
 • kivut
 • masennus
 • kielitulehdus
 • laihtuminen
 • ihon keltaisuus.

Kehossa tiettynä hetkenä tuntuvat oireet eivät kerro puutostilan haitallisuudesta kaikkea, sillä B12-vitamiinin puutostila on etenevä ja muotoutuu vuosien kuluessa vähitellen.

Paras tapa välttää B12-vitamiinin puutostila on huolehtia sen riittävästä saannista ravinnosta. B12-vitamiinin puutosta epäiltäessä sen pitoisuuden voi mitata verikokeella.

Jos puutostila on vakava, vitamiini voidaan antaa pistoksena, jolloin voidaan olla varmoja sen pääsystä elimistöön. Pistoksia annetaan alussa tiheästi, mutta korjauksen jälkeen ylläpitoon riittää pistos 1-3 kuukauden välein. Imeytymishäiriöissä pistoshoito voi olla elinikäinen.

Normaalia suurempi B12-vitamiinin tarve

Ravintoköyhä ruokavalio, aliravitsemus, alkoholin liikakäyttö, imeytymishäiriöt ja vegaaniruokavalio altistaa B12-vitamiinin puutokselle.

Seuraavissa tilanteissa tulee kiinnittää erityistä huomiota monipuoliseen ruokavalioon ja B12-vitamiinin riittävään saantiin:

 • Imeytymishäiriöt, keliakia
 • Raskaus ja imetys
 • Mikä tahansa sairaus ja sen toipilasaika
 • Stressaava elämäntilanne
 • Kova fyysinen rasitus, kuten fyysinen työ tai raskasta liikuntaa sisältävä harrastus
 • Yksipuolinen ravinto tai pitkäaikainen paasto, tai esimerkiksi niukalla energialla toteutettava painonpudotus
 • Syömishäiriö
 • Runsas alkoholinkäyttö, koska alkoholi häiritsee ravintoaineiden imeytymistä
 • Tupakointi
 • Epäsäännölliset elintavat esimerkiksi vuorotyön vuoksi
 • Ikä. Ikääntyneillä, yli 65-vuotiailla, esiintyy nuorempia enemmän erilaisia puutostiloja kuten B12-vitamiinin puutos. B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta heikentyy ikääntyessämme.
 • Hapoton vatsalaukku, ja runsas vatsahappoihin vaikuttavien lääkkeiden käyttö.

Korkea B12-vitamiiniarvo

B12-vitamiinin korkeilla arvoilla ei ole käytännön merkitystä, jos vointi on normaali. Korkea B12-vitamiiniarvo voi harvoin johtua sairaudesta, kuten maksa- tai munuaissairaudesta.

B12-vitamiinin saanti vegaanisella ruokavaliolla

B12-vitamiinin saannista tulee huolehtia erityisesti vegaaniselle ruokavaliolle siirryttäessä, koska B12-vitamiinia saadaan vain eläinperäisestä ravinnosta. Käytännössä tämä tapahtuu ottamalla käyttöön ravintolisän.

B12-vitamiinia on lisätty myös useisiin vegaanille sopiviin elintarvikkeisiin; esimerkiksi moniin kasvijuomiin ja -jogurtteihin on lisätty B12-vitamiinia. Vegaani voi saada B12-vitamiinia myös vitaminoiduista ravintohiivahiutaleista.

Jotta B12-vitamiinia saataisiin vitaminoiduista elintarvikkeista riittävästi, tulee niitä käyttää melko paljon ja säännöllisesti. Siksi ravintolisä voi olla turvallisempi keino taata riittävä vitamiinin saanti.

Miten voin lisätä B12-vitamiinin saantia?

Koska B12-vitamiinia esiintyy ainoastaan eläinperäisessä ruoassa, sen syöminen on ainoa tapa saada sitä ravinnon kautta. B12-vitamiinin voi nauttia myös lisäravinteena. Liha-, kala-, lintu-, ja munaruoat sekä maitovalmisteet, kuten juusto, sisältävät B12-vitamiinia.

Vegaani saa B12-vitamiinia lisäravinteesta sekä vitaminoiduista tuotteista.

Jos tietää saavansa ravinnosta liian vähän B12-vitamiinia eikä ruokavaliota voida muuttaa – esimerkiksi, jos kyseessä on vegaaniruokavalio – on ravintolisän käyttäminen aina suositeltavaa.

Mitkä ruoat ovat hyviä B12-vitamiinin lähteitä?

B12-vitamiinia saadaan eläinperäisistä elintarvikkeista. Hyviä B12-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi:

 • maksa ja munuaiset
 • simpukat
 • liharuoat
 • maitotuotteet, juusto
 • kananmunat
 • kala kuten sardiinit, lohi, taimen ja tonnikala
 • kana
 • ravintohiiva, johon on lisätty B12-vitamiinia
 • kasvijuomat, joihin on lisätty B12-vitamiinia.

Milloin B12-vitamiinin pitoisuus kannattaa tutkia?

B12-vitamiinin pitoisuus kannattaa tutkia yleensä aina, jos noudattaa tiukkaa kasvis- tai vegaaniruokavaliota. Vitamiinia saadaan ravinnon kautta ainoastaan eläinperäisistä ruoista, joten vegaanille ainoa vaihtoehto on ravintolisään turvautuminen. Jos kasvissyöjä käyttää maitotuotteita ja kananmunaa, B12-vitamiinia voi saada myös näistä.

Myös runsas alkoholinkäyttö, rajoittunut syöminen esimerkiksi painonpudotuksen tai syömishäiriön yhteydessä, ruoan imeytymisongelmat ja väsymys ovat syitä, joiden vuoksi B12-vitamiinin pitoisuus veressä on hyvä tarkistaa.

Epäily puutostilasta herää usein, kun henkilöllä on hermosto-oireita tai anemia. Jos puutostila todetaan, selvitetään yleensä tähystyksellä myös mahalaukun kunto, koska puutos voi johtua myös esimerkiksi hapottomasta mahalaukusta.

Myös ikääntyvän kannattaa kiinnittää B12-vitamiiniin enemmän huomiota.

B12-vitamiinin verikoe

B12-vitamiinin pitoisuus tutkitaan verikokeella.

Voit tilata Puhdin kautta kaksi erilaista B12-vitamiinin tutkimusta:

Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Vitamiinin puutteen syntymistä voidaan ehkäistä monipuolisella ruokavaliolla ja tarvittaessa ravintolisällä. Ravintolisiä ei ole tarkoituksenmukaista kuitenkaan syödä varmuuden vuoksi, minkä takia vitamiinitaso on hyvä mitata.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 25.10.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *