Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen
Hiustenlähtö

Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen

Hiustenlähtöön on monia syitä. Tässä artikkelissa käymme niistä läpi yleisimpiä.

Hiustenlähtö lyhyesti

  • Hiustenlähtö voi olla täysin harmiton vaiva tai se voi olla oire sairaudesta.
  • Hiustenlähtö voi johtua esimerkiksi raudanpuutteesta, kilpirauhasen toimintahäiriöstä, stressistä tai se voi liittyä raskauteen.

Sisällysluettelo

Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen

Hiustenlähtö on ikävä, vaikka usein terveydelle muutoin harmiton vaiva. Hiustenlähdön taustalla saattaa kuitenkin olla jokin selvä syy. 

Toisaalta on hyvä huomata, että hiukset uusiutuvat jatkuvasti ja on normaalia, että hiuksia irtoaa päivittäin. Iän myötä hiukset myös ohenevat, mikä on on normaalia, aivan kuten hiusten harmaantuminenkin.

Hiustenlähdön syitä

Kilpirauhasen toimintahäiriössä voi esiintyä hiustenlähtöä

Hiustenlähtö voi liittyä esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kilpirauhasen toimintahäiriön mahdollisuus poissuljetaan laboratoriokokeilla.

Hiustenlähtö on yksi raudanpuuteanemian oireista

Raudanpuuteanemian yksi oire on hiusten oheneminen ja hiustenlähtö. Raudanpuutteen oireet ovat hyvin moninaisia ja tila koskettaa yleensä hedelmällisessä iässä olevia naisia. Raudanpuute vaikuttaa kokonaisvaltaisesti jaksamiseen ja sen mahdollisuus on järkevää poissulkea.

Mikäli rautavarastot ovat vähäiset, voidaan ruokavalioon tehdä muutoksia ja tarvittaessa ottaa käyttöön rautalisä. Raudanpuuteanemian korjaamiseksi tarvitaan aina ravintolisää ja tilan aiheuttanut syy tulee selvittää.

Raudanpuutetta voidaan tutkia laboratoriokokein. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen mittari ja matala hemoglobiini puolestaan kertoo anemiasta.

Hiustenlähtö – Milloin lääkäriin?

Jos hiustenlähtö on pitkään tavallista runsaampaa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00