Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / LDL-kolesteroli on valtimotaudin riskimittari
Mies ja nainen joogaavat

LDL-kolesteroli on valtimotaudin riskimittari

LDL-kolesteroli on "pahaa kolesterolia", jota saadaan ravinnon mukana kovasta rasvasta ja joka kertyy valtimoiden ja verisuonten seinämiin.

LDL-kolesteroli

 • Mitä enemmän veressä on LDL-kolesterolia, sitä enemmän kolesterolia kertyy kudoksiin.
 • Säännöllisellä mittauksella voidaan ennaltaehkäistä valtimotaudin syntyä, kun kolesterolipitoisuuksien muutoksiin reagoidaan riittävän ajoissa.
 • Yleisin syy korkeaan LDL-kolesteroliin on liian paljon tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa sisältävä ravinto.

Sisällysluettelo

Mitä on LDL-kolesteroli?

LDL-kolesteroli (low density lipoprotein) tai tutummin “paha kolesteroli” kuljettaa valtaosan veren kolesterolista kudoksiin ja myös valtimoiden seinämiin. Ylimääräinen kolesteroli jää verenkiertoon ja sitä voi kertyä valtimoiden seinämiin ahtauttaen niitä.

Mitä suurempi pahan kolesterolin määrä veressä on, sitä enemmän plakkia tavanomaisesti syntyy verisuonten seinämiin. Siksi pahan kolesterolin pitoisuus kuvastaa yleensä paremmin riskiä sairastua valtimotautiin kuin kokonaiskolesteroli.

LDL-kolesteroli on todettu haitalliseksi etenkin ihmisillä, joilla on todettu valtimotauti, katkokävely tai tyypin 2 (aikuistyypin) diabetes. Heidän kohdallaan pyritään muita matalampaan LDL-kolesteroliarvoon.

LDL-kolesterolin mittaus

Jos Trigly on yli 4,5 mmol/l, LDL-tulosta ei lasketa. Tällaisessa tilanteessa non-HDL-arvo kuvastaa hyvin pahan kolesterolin määrää.

Miksi LDL-kolesteroli on haitallista?

Aikaa myöten kohonnut LDL-kolesteroli voi kerääntyä valtimoiden seinämiin. Kertyneisiin kohtiin kerääntyy monosyytti-valkosoluja. Ne aktivoituvat ja muuttuvat makrofageiksi eli syöjäsoluiksi, joiden tehtävä on poistaa kolesterolia valtimon seinämästä. Hyvä kolesteroli (HDL) pyrkii poistamaan kolesterolin makrofageista takaisin verenkiertoon ja sitä kautta pois elimistöstä.

Ylimääräinen LDL-kolesteroli alkaa kertyä valtimon seinämiin, koska kolesterolikierto valtimon seinämässä väsyy. Verisuonen seinämään ilmestyy vähitellen solunulkoista kolesterolia, joita vapautuu kuolevista makrofageista. Kolesterolikertymä tiivistyy, pullistuu ja syntyy ateroomaplakki.

Ateroomaplakki alkaa vähitellen ahtauttamaan verisuonta. Ylimääräinen kolesteroli voi kertyä mihin tahansa valtimoon. Etenkin rasituksen aikana ahtaumasta johtuva heikentynyt verenkierto estää vapaan verivirtauksen. Kyseiselle alueelle syntyy virtausvajaus, joka johtaa hapenpuutteeseen. Virtausvajauksesta johtuva hapenpuute ilmenee kipuna joko levossa tai rasituksessa.

Ateroomaplakin pinta voi myös äkillisesti revetä, jonka seurauksena voi syntyä veritulppa. Veritulppa tukkii kyseisen valtimon ja estää veren, hapen ja sokerin pääsyn valtimon alueelle, jolloin siihen kehittyy kuolio eli infarkti.

Kolesterolit LDL ja HDL

Mitkä ovat LDL-kolesterolin tavoitearvot?

LDL-kolesterolin tavoitearvo on aikuisilla alle 3 mmol/l.

Kun puhutaan kohonneesta kolesterolista ja lisääntyneestä valtimotaudin riskistä, tarkoitetaan ensisijaisesti LDL-kolesterolia. Valtimosairauden kokonaisriski voidaan arvioida siihen tarkoitetuilla laskureilla.

Miksi LDL-kolesteroli mitataan?

LDL-kolesteroli mitataan yleensä osana kokonaiskolesterolimittausta P-Lipidit.

LDL-kolesteroli kuvastaa yleensä paremmin valtimokovettumataudin vaaraa kuin kokonaiskolesteroli, koska mitä suurempi huonon kolesterolin määrä veressä on, sitä enemmän kolesterolia kertyy kudoksiin.

Säännöllisellä mittauksella voidaan ennaltaehkäistä valtimotaudin syntyä, kun kolesterolipitoisuuksien muutoksiin reagoidaan riittävän ajoissa.

Aikuisen kokonaiskolesteroli olisi hyvä mitata vähintään viiden vuoden välein. Arvoja mitataan yleensä useammin, jos:

Jos henkilöllä todetaan kohonnut kolesteroli eli hyperkolesterolemia, aloitetaan lääkitys ja itsehoitoa tehostetaan. Kolesteroliarvot mitataan yleensä noin kuukausi ennen hoidon aloittamista. Arvot tarkistetaan noin kerran vuodessa, kun hyperkolesterolemian hoito on vakiintunut.

Mitkä tekijät kohottavat LDL-kolesterolin pitoisuutta?

Monet tekijät voivat vaikuttaa LDL-kolesterolin pitoisuuteen. Tavallisesti korkeaa LDL-kolesterolipitoisuutta aiheuttavat terveydelle haitalliset elintavat, joita ovat muun muassa:

Lisäksi eräät lääkeaineet voivat kohottaa LDL-kolesterolin pitoisuutta, joita ovat muun muassa:

Miten huonoa LDL-kolesterolia voi vähentää?

Kohonneeseen kolesteroliin voivat vaikuttaa monet eri tekijät, kuten ikä, sukupuoli, perimä ja elämäntavat. Yleisin syy korkeaan LDL-kolesteroliin on liian paljon tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa sisältävä ravinto.

Aikuisen ihmisen suositeltu rasvan saantimäärä on 25-40 prosenttia kokonaisenergiasta, suuruusluokaltaan keskimäärin noin 60 grammaa päivässä. Rasvoja ei siis ole syytä täysin karttaa, mutta rasvan laatu vaikuttaa kolesterolin määrään kehossa. Päivittäisestä saantisuosituksesta kovaa rasvaa saisi olla korkeintaan kolmannes ja pehmeitä rasvoja kaksi kolmasosaa.

Ruoan kovat rasvat lisäävät LDL-kolesterolia ja vastaavasti tyydyttymättömät eli pehmeät rasvat vähentävät sitä. Kovaa rasvaa sisältävät muun muassa rasvaiset lihat, prosessoidut ruoat, keksit ja snacksit.

Suosi ruokavaliossasi täysjyvätuotteita, hedelmiä, kasviksia, siemeniä ja pähkinöitä.

Muista myös liikkua säännöllisesti, vähintään 30 minuuttia päivässä useamman kerran viikossa. Liikunta alentaa LDL-kolesterolin määrää veressä ja kohottaa HDL-kolesterolia. Lisäksi liikunta on tärkeä osa painonhallintaa, koska vyötärölihavuus kohottaa kolesterolia.

Kolesterolilääkkeillä eli statiineilla voidaan tehokkaasti vähentää LDL-kolesterolin määrää veressä.

Miten pääsen LDL-kolesterolin testeihin?

Tutustu Puhti-laboratoriopakettiin, johon kuuluu myös kolesterolin mittaus. Testipaketti sisältää useita eri mittareita, jotka antavat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

Tarvittaessa voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan Puhdin tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Katso myös lipoproteiinien tutkimuspaketti. Testiä käytetään seuraavissa tilanteissa: sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi, dyslipidemioiden selvittely sekä kolesterolia alentavan lääkehoidon seuranta.

Sydänterveys (sydämen terveys ja elintavat)
Tietopaketti

Sydän & sydänterveys

Sydämen terveyttä voi tukea tupakoimattomuudella, terveellisellä painonhallinnalla, veriarvojen ja verenpaineen seuraamisella sekä riittävällä liikunnalla.

 • Onko arvo 3,1 vielä hälyttävä? Olen syönyt osittain ketoruokavaliota (esim. kookosrasvoja) , onkohan se nostanut arvoa vai voisiko siihen olla muita syitä?

  • Hei, kiitos kommentista. Valitettavasti emme voi tehdä diagnooseja tuloksista näillä sivuilla. Artikkelista löydät tietoa aiheesta, mutta jos epäilet sairautta niin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin joka voi tulkita tuloksia tarkemmin.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00