Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Tyroksiini, vapaa (T4-V) eli tetrajodityroniini on kilpirauhashormoni
Vapaa tyroksiini T4-V eli tetrajodityroniini

Tyroksiini, vapaa (T4-V) eli tetrajodityroniini on kilpirauhashormoni

Tyroksiini on kilpirauhasen erittämä hormoni. Jos tyroksiinia on elimistössä liian vähän, kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta. Jos tyroksiinia on liian paljon, kyseessä on kilpirauhasen liikatoiminta.

Vapaa tyroksiini T4-V

 • Tyroksiini on kilpirauhasen erittämä hormoni.
 • Jos tyroksiinia on elimistössä liian vähän, kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta.
 • Jos tyroksiinia on liian paljon, kyseessä on kilpirauhasen liikatoiminta.
 • Kilpirauhanen vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan.

Sisällysluettelo

Tyroksiini T4

Tyroksiini on toinen tärkeistä kilpirauhashormoneista. Kilpirauhanen säätelee kehon aineenvaihduntaa eli metaboliaa kokonaisuudessaan.

Kilpirauhanen on noin 20 gramman suuruinen rauhanen kaulan alueella. Sen liikatoiminta ja vajaatoiminta aiheuttavat monia oireita kehossa.

Voit lukea tarkemmin kilpirauhasen liika– ja vajaatoiminnasta niitä käsittelevistä artikkeleista.

Mitä on vapaa tyroksiini T4-V?

Tyroksiini (tai tetrajodityroniini) on trijodityroniinin ohella toinen tärkeistä kilpirauhashormoneista. Yli 80 prosenttia verenkierrossa kulkevista kilpirauhashormoneista on tyroksiinia.

Vapaa tyroksiini on kuljettajaproteiineihin sitoutumatonta tyroksiinia. Tyroksiini on tyrosiiniaminohapon johdannainen. Se sisältää neljä jodiatomia.

Suurin osa elimistön tyroksiinista kiertää elimistössä kuljettajaproteiineihin sitoutuneina. T4:n kokonaismäärä riippuu kuljettajaproteiinien määrästä.

Lyhenteessä T4-V T-kirjain viittaa tyroksiiniin. Neljään jodiatomiin viittaa numero 4, ja kirjain V tulee sanasta vapaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa eli hypotyreoosissa tyroksiinin määrä veressä on normaalia pienempi, kun taas liikatoiminnassa se on normaalia suurempi.

T4-V-tutkimuksen ohella käytetään aivolisäkkeen erittämän tyreotropiinin (TSH) määrän mittausta.

Mistä voin tilata vapaan tyroksiinin tutkimuksen?

Voit tilata vapaan tyroksiinin T4-V tutkimuksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, jos esimerkiksi herää epäilys sairaudesta.

Mitkä ovat vapaan tyroksiinin S-T4-V viitearvot?

Vapaan tyroksiinin S-T4-V viitearvot ovat kaikilla 11–21 pmol/l (pikomoolia litrassa).

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Määrittämistä häiritsevät reumatoiditekijä, albumiinin sitomiskyvyn poikkeamat, hepariinihoito ja T4-vasta-aineet.

Korkea T4-V, vapaa tyroksiini

Vapaa tyroksiini voi olla koholla myös muista syistä, kuin varsinaisen kilpirauhasen toimintahäiriön vuoksi. Kaikki seuraavat tilat ja tilanteet voivat aiheuttaa vapaan T4:n kohoamisen:

Matala T4-V, vapaa tyroksiini

Kilpirauhasen vajaatoiminta laskee vapaan T4:n määrää.

Miksi vapaa tyroksiini T4V tutkitaan?

Kilpirauhasen liika- ja vajaatoimintaa tutkittaessa tulisi tutkia juuri vapaan tyroksiinin määrää, koska sen pitoisuuteen kuljettajaproteiinien määrä vaikuttaa vähemmän. Tällöin saadaan totuudenmukaisempi kuva hormonitoiminnasta kilpirauhasesta.

Yleiseen tyroksiinipitoisuuteen vaikuttaa enemmän kuljettajaproteiinien määrä, joka voidaan tarkistaa erillisellä testillä.

Vapaa tyroksiini kannattaa tutkia, jos kilpirauhasen toimintahäiriöön liittyviä oireita esiintyy. Tyypillisiä liikatoiminnan oireita ovat painonlasku, nopea sydämen syke ja hikoilu. Tyypillisiä vajaatoiminnan oireita ovat painonnousu, hidas pulssi, väsymys ja yleinen huono olo.

Vastasyntyneiden mahdollinen vajaatoiminta tarkastetaan yleensä automaattisesti, koska sen hoitamatta jättäminen voi johtaa vakaviin terveydellisiin ongelmiin.

Vapaan T4:n määrän selvittäminen on tärkeää erityisesti, jos muut kilpirauhasongelmista kertovat pitoisuudet, kuten TSH ovat raja-arvoissa, tai niiden tulosten tulkinnassa esiintyy ristiriitaisuuksia.

 • Liikatoiminnosta on kokemuksia sekä oireita silloin kun arvot on korkealla. Kauhea jano tunnetta aiheuttaa sekä väsymystä, hiusten lähtöä, sitä painon vaihtelua, ripuliakin esiintyi, valvottaa öisin, välillä kilpirauhenen on kipeän oloinen tuntuu kipeältä se kilpirauhanen. Liikatoiminon oireita on tullut.

 • Miksi jatkuva kilpirauhasen TSH ja T4V arvot reistailee.
  Kilpirauhanen on hoidettu radiojodilla jo vuonna -2003 ja sen seurauksena vajaatoiminta.
  Mutta eestaas oireet heittelee vajaatoimintana sekä liikatoimintana
  19.11.2019 t4v 19,8 tsh 0.24
  3.2.2020 t4v 19,8 tsh 0,26
  heittelehtii t4v 24,2 tsh 0.22
  t3v -2016 vuonna viimeksi mitattu 3.4
  Oireet tällä hetkellä väsymys, uupuminen, hiusten oheneminen, iho kuiva/kalpea, vatsa oireita (ripulia), painon heittelyä ja isompana ongelmana korvassa jatkuva tykytys (sydän tykytys)sekä pulssin nousua 66-78 tykytystä, kun normaalisti on laiska 50-55
  En syö punaista lihaa, en tupakoi, en käytä alkoholia ja muutenkin pyrin syömään terveellisesti.
  Tulisiko annosta muuttaa? nyt annos Thyroxsin 0,25 mg 6x viikossa aamuisin 50mg joka aamu. Tätä annosta nyt ainakin kolme-neljä vuotta.
  Lääkärit ei ota kantaa?? Ottaa vaan kokeet ja se siinä? Kuuntelematta oireista mitään. Perussairauksia on monia ja niihin omat lääkkeet. Onko kellään vastauksia tähän ongelmaan?

  • Hei Sirpa! Artikkelista löydät yleistä tietoa aiheesta. Emme voi valitettavasti tulkita tuloksiasi yksilöllisesti tätä kautta. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli sinulla on kysyttävää laboratoriokokeiden tuloksista. Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

 • Minulla on myös kokemusta liikatoiminnosta jolloin on kova janon tunne, väsymystä, hiusten lähtöä, valvoittaa öisin ja juuri se thyroksiini ei oikein tehonnut siihen kilpirauhaseen. Liikatoiminon oireita on tullut minullakin sekä vaajatoiminon myöskin.
  Sen takia olen käynyt verikokeissa ja ensiviikolla menen labroihin ja siinä katsotaan komet arvot.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00