Kilpirauhanen säätelee kehon aineenvaihduntaa eli metaboliaa kokonaisuudessaan. Se on noin 20 gramman suuruinen rauhanen kaulan alueella. Sen liikatoiminta ja vajaatoiminta aiheuttavat monia oireita kehossa.

Vapaa tyroksiini T4-V

 • Tyroksiini on kilpirauhasen toimintaan vaikuttava hormoni.
 • Jos tyroksiinia on elimistössä liian vähän, kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta.
 • Jos tyroksiinia on liian paljon, kyseessä on kilpirauhasen liikatoiminta.
 • Kilpirauhanen vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan.

Tyroksiini T4

Tyroksiini on toinen tärkeistä kilpirauhashormoneista. Kilpirauhanen säätelee kehon aineenvaihduntaa eli metaboliaa kokonaisuudessaan.

Kilpirauhanen on noin 20 gramman suuruinen rauhanen kaulan alueella. Sen liikatoiminta ja vajaatoiminta aiheuttavat monia oireita kehossa.

Voit lukea tarkemmin kilpirauhasen liika– ja vajaatoiminnasta niitä käsittelevistä artikkeleista.

Mitä on vapaa tyroksiini T4-V?

Tyroksiini (tai tetrajodityroniini) on trijodityroniinin ohella toinen tärkeistä kilpirauhashormoneista. Yli 80 prosenttia verenkierrossa kulkevista kilpirauhashormoneista on tyroksiinia.

Vapaa tyroksiini on kuljettajaproteiineihin sitoutumatonta tyroksiinia. Tyroksiini on tyrosiiniaminohapon johdannainen. Se sisältää neljä jodiatomia.

Suurin osa elimistön tyroksiinista kiertää elimistössä kuljettajaproteiineihin sitoutuneina. T4:n kokonaismäärä riippuu kuljettajaproteiinien määrästä.

Lyhenteessä T4-V T-kirjain viittaa tyroksiiniin. Neljään jodiatomiin viittaa numero 4, ja kirjain V tulee sanasta vapaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa eli hypotyreoosissa tyroksiinin määrä veressä on normaalia pienempi, kun taas liikatoiminnassa se on normaalia suurempi.

T4-V-tutkimuksen ohella käytetään aivolisäkkeen erittämän tyreotropiinin (TSH) määrän mittausta.

Mistä voin tilata vapaan tyroksiinin tutkimuksen?

Voit tilata vapaan tyroksiinin T4-V tutkimuksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Mitkä ovat vapaan tyroksiinin S -T4-V viitearvot?

Vapaan tyroksiinin viitearvot ovat kaikilla seuraavat:

10 – 21 pmol/l. (pikomoolia litrassa)

Määrittämistä häiritsevät reumatoiditekijä, albumiinin sitomiskyvyn poikkeamat, hepariinihoito ja T4-vasta-aineet.

T4-V, vapaa tyroksiini koholla

Vapaa tyroksiini voi olla koholla myös muista syistä, kuin varsinaisen kilpirauhasen toimintahäiriön vuoksi. Kaikki seuraavat tilat ja tilanteet voivat aiheuttaa vapaan T4:n kohoamisen:

 • Hypertyreoosi diagnosoidaan, mikäli myös muut testit viittaavat siihen, ja mikäli potilaassa ilmenee sen oireita.
 • Synnytyksen jälkeinen kausi voi nostaa arvoja. Tällöin testi kannattaa uusia jonkin ajan päästä, jotta keho ehtii rauhoittua. Arvo voi laskea itsestään ajan kuluessa tai tila voi kehittyä hypertyreoosiksi.
 • Eräät lääkkeet voivat nostaa arvoja.
 • Sairaudet, joihin liittyy vapaiden rasvahappojen pitoisuuksien nousua voivat nostaa myös vapaan T4:n määrää.

Matala T4-V, vapaa tyroksiini

Kilpirauhasen vajaatoiminta laskee vapaan T4:n määrää.

Miksi vapaa tyroksiini T4V tutkitaan?

Kilpirauhasen liika- ja vajaatoimintaa tutkittaessa tulisi tutkia juuri vapaan tyroksiinin määrää, koska sen pitoisuuteen kuljettajaproteiinien määrä vaikuttaa vähemmän. Tällöin saadaan totuudenmukaisempi kuva hormonitoiminnasta kilpirauhasesta.

Yleiseen tyroksiinipitoisuuteen vaikuttaa enemmän kuljettajaproteiinien määrä, joka voidaan tarkistaa erillisellä testillä.

Vapaa tyroksiini kannattaa tutkia, jos kilpirauhasen toimintahäiriöön liittyviä oireita esiintyy. Tyypillisiä liikatoiminnan oireita ovat painonlasku, nopea sydämen syke ja hikoilu. Tyypillisiä vajaatoiminnan oireita ovat painonnousu, hidas pulssi, väsymys ja yleinen huono olo.

Vastasyntyneiden mahdollinen vajaatoiminta tarkastetaan yleensä automaattisesti, koska sen hoitamatta jättäminen voi johtaa vakaviin terveydellisiin ongelmiin.

Vapaan T4:n määrän selvittäminen on tärkeää erityisesti, jos muut kilpirauhasongelmista kertovat pitoisuudet, kuten S-TSH ovat raja-arvoissa, tai niiden tulosten tulkinnassa esiintyy ristiriitaisuuksia.

Mitä tyroksiinin T4V testauksen aikana tulee muistaa?

 • Verinäyte otetaan yleensä aamulla ennen tyroksiinilääkkeen ottamista, jos sellainen on käytössä.
 • Verinäyte ei yleensä vaadi paastoa, mutta asia kannattaa tarkistaa kokeen järjestävältä taholta.
 • Jos käytössä on muita lääkkeitä, niiden ottamisen ajankohdasta näytteenottopäivänä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Lähteet

Synlab. Tyroksiini, vapaa (2836 S -T4-V)

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 01.12.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Tyroksiini, vapaa (T4-V) eli tetrajodityroniini on kilpirauhashormoni”

 • Liikatoiminnosta on kokemuksia sekä oireita silloin kun arvot on korkealla. Kauhea jano tunnetta aiheuttaa sekä väsymystä, hiusten lähtöä, sitä painon vaihtelua, ripuliakin esiintyi, valvottaa öisin, välillä kilpirauhenen on kipeän oloinen tuntuu kipeältä se kilpirauhanen. Liikatoiminon oireita on tullut.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *