Tämä artikkeli käsittelee trijodityroniinia, joka on aktiivinen kilpirauhashormoni. Sen pitoisuus veressä testataan erityisesti, jos epäillään kilpirauhasen liikatoimintaa. Kerromme artikkelissa myös, kuinka pääset laboratoriokokeisiin helposti ilman lähetettä.

Vapaa trijodityroniini T3-V

  • Trijodityroniini on aktiivinen kilpirauhashormoni.
  • Tyroksiini muuttuu elimistössä trijodityroniiniksi.

Vapaa trijodityroniini T3-V

Trijodityroniini (S -T3-V, P -T3-V) on aktiivinen kilpirauhashormoni, joksi tyroksiini (T4) muuttuu kudoksissa ja kilpirauhasessa.

Kilpirauhasen normaali toiminta on tärkeää elimistön aineenvaihdunnan kannalta.

Mistä voin tilata vapaan trijodityroniinin tutkimuksen T3-V?

T3-V-mittausta voidaan käyttää kilpirauhasen liikatoimintaa epäiltäessä, jos TSH ja T4-V eivät vahvista epäilyä. Sitä käytetään joskus myös kilpirauhassyövän jälkeisessä seurannassa.

T3-V-mittausta ei käytetä epäiltäessä kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Voit tilata trijodtyroniinin mittauksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä, mutta suosittelemme yhteydenottoa lääkäriin sekä tutkimuksen tarpeen arvioimiseksi että tulosten tulkintaa varten.

Mitä on vapaa trijodityroniini T3-V?

Kilpirauhasen tuottamat kilpirauhashormonit ovat tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3). Numero kirjainmerkinnän perässä merkitsee jodiatomien määrää molekyylissä.

Vapaa trijodityroniini on se osa trijodityroniinista, joka ei ole sitoutunut kantajaproteiineihin. Vain pieni osa aineesta kiertää verenkierrossa vapaasti.

Trijodityroniinilla on merkittävä osa elimistön aineenvaihdunnassa. Se on tärkein kilpirauhashormonivaikutusten välittäjä.

Tyroksiini eli T4-hormoni muuttuu trijodityroniiniksi dejodinaatiossa jolloin T4 molekyylistä poistuu yksi jodiatomi (T4 -> T3).

Tietyissä kilpirauhasen liikatoiminnan muodoissa T3:n tuotanto lisääntyy merkittävästi.

Mitkä ovat vapaan trijodityroniinin viitearvot?

Vapaan trijodityroniinin viitearvot ovat kaikille samat:

3,5-6,5 pmol/l.

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Mistä poikkeava vapaan trijodityroniinin T3V pitoisuus johtuu?

Korkeat vapaan T3:n arvot voivat johtua hypertyreoosista, eli kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 05.08.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *