Tämä artikkeli käsittelee trijodityroniinia, joka on aktiivinen kilpirauhashormoni. Sen pitoisuus veressä testataan erityisesti, jos epäillään kilpirauhasen liikatoimintaa. Kerromme artikkelissa myös, kuinka pääset laboratoriokokeisiin helposti ilman lähetettä.

Vapaa trijodityroniini T3-V

  • Trijodityroniini on aktiivinen kilpirauhashormoni.
  • Tyroksiini muuttuu elimistössä trijodityroniiniksi.
  • Trijodityroniinin vasta-ainetesti on herkin mittari kilpirauhasen liikatoiminnan toteamisessa.
  • Trijodityroniinin vasta-ainetesti kannattaa tehdä, jos kokee esimerkiksi janon tunnetta, väsymystä tai hikoilua.

Vapaa trijodityroniini T3-V

Trijodityroniini (S -T3-V, P -T3-V) on aktiivinen kilpirauhashormoni, joksi tyroksiini (T4) muuttuu kudoksissa ja kilpirauhasessa.

Kilpirauhasen normaali toiminta on tärkeää elimistön aineenvaihdunnan kannalta.

Mistä voin tilata vapaan trijodityroniinin tutkimuksen T3-V?

T3:n pitoisuuden testaaminen sopii erityisesti kilpirauhasen liikatoiminnan diagnosoimiseen.

Voit tilata vapaan trijodityroniinin tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös kilpirauhasen laajaan tutkimuspakettiin. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on vapaa trijodityroniini T3-V?

Kilpirauhasen tuottamat kilpirauhashormonit ovat tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3). Numero kirjainmerkinnän perässä merkitsee jodiatomien määrää molekyylissä.

Vapaa trijodityroniini on se osa trijodityroniinista, joka ei ole sitoutunut kantajaproteiineihin. Vain pieni osa aineesta kiertää verenkierrossa vapaasti.

Trijodityroniinilla on merkittävä osa elimistön aineenvaihdunnassa. Se on tärkein kilpirauhashormonivaikutusten välittäjä.

Tyroksiini eli T4-hormoni muuttuu trijodityroniiniksi dejodinaatiossa jolloin T4 molekyylistä poistuu yksi jodiatomi (T4 -> T3).

Hypertyreoosissa T3:n tuotanto lisääntyy merkittävästi. Siinä missä kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan lisäämällä T4-hormonin pitoisuutta veressä, liikatoimintaa hoidetaan kilpirauhashormonituotantoa hillitsevällä lääkityksellä.

Mitkä ovat vapaan trijodityroniinin viitearvot?

Vapaan trijodityroniinin viitearvot ovat kaikille samat:

3,5-6,5 pmol/l.

Mistä poikkeava vapaan trijodityroniinin T3V pitoisuus johtuu?

Korkeat vapaan T3:n arvot voivat johtua hypertyreoosista, eli kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Vaikea-asteinen kilpirauhasen liikatoiminta johtaa tyreotoksikoosiin, kilpirauhashormonimyrkytykseen. 10-20 prosentilla liikatoimintatapauksista esiintyy hormonituotannosta johtuva myrkytystila.

Vaikka matalat T3-arvot voivat joskus viitata hypotyreoosiin, ei sen perusteella voida yleensä todeta tätä tilaa. Tämä johtuu siitä, että T3-V pysyy usein normaalina silloinkin, kun tyroksiinin tuotanto vähenee.

Vaikea yleissairaus voi vaikuttaa alentavasti T3-pitoisuuteen, joten epäselvissä tapauksissa pitää aina selvittää lisäksi myös TSH, tyreotropiini.

Vapaan trijodityroniinin tutkimus T3V

Testiä käytetään seuraavissa tapauksissa:

  • Tyroksiinihoidon onnistumisen seuranta
  • Hypertyreoosiepäily, kun TSH eli tyreotropiini on matala, mutta T4-V eli vapaa tyroksiini on normaali.

Tyroksiinihoidon seurannan aikana lääke tulee ottaa aamulla vasta näytteenoton jälkeen. Jos potilas on jo ottanut aamuannoksen, välissä tulisi olla vähintään neljä tuntia aikaa, jotta luotettava tulos saataisiin.

Kuinka voin tilata tutkimuksen itselleni?

Tilaa tutkimukset tästä:

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Lähteet

Synlab. Trijodityroniini, vapaa (2775 S -T3-V)

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 25.09.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *