Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Ferritiini, raudanpuute ja raudanpuuteanemia: Oireet, tutkimukset ja hoito
Ferritiini, rauta-arvot, raudanpuute

Ferritiini, raudanpuute ja raudanpuuteanemia: Oireet, tutkimukset ja hoito

Ferritiinin kertoo varastoidun raudan määrästä. Matala ferritiini on viite heikoista rautavarastoista.

Ferritiini ja raudanpuute lyhyesti

  1. Ferritiini on elimistön raudan varastoija.
  2. Raudanpuute voi esiintyä myös ilman anemiaa.
  3. Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 30 µg/l.
  4. Puhdin kautta pääset raudanpuutteen tutkimuksiin helposti ilman lähetettä.

Sisällysluettelo

Ferritiini

Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuute selviää. Lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella; matala hemoglobiini viittaa anemiaan.

Rauta on elimistön parhaiten kierrätettyjä aineita. Raudan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu hapen kuljettaminen elimiin. Suurin osa raudasta kuluu punasolujen muodostamiseen ja hapen kuljettamiseen keuhkoista kudoksiin.

Elimistön raudasta 80 prosenttia on toiminnallista (hemoglobiinissa 70 prosenttia, myoglobiinissa 10 % ja entsyymeissä alle 1 prosentti). Varastoraudan osuus on 20 prosenttia (ferritiiniä ja hemosideriiniä).

Ferritiinin mittaus S-Ferrit

Ferritiinipitoisuuden mittauksella voidaan määrittää rautavarastot. Ferritiinillä voidaan todeta heikot rautavarastot ennen kuin on kehittynyt raudanpuuteanemia. Matalien rautavarastojen korjaamisella voidaan ehkäistä raudanpuuteanemian kehittymistä.

Ferritiini on ensisijainen tutkimus, jos raudanpuutetta epäillään esimerkiksi väsymyksen ja vetämättömän olon vuoksi.

Puhdin kautta pääset tutkimukseen ilman lähetettä.

Raudanpuute

Raudanpuute on yksi maailman yleisimmistä ravintoainepuutoksista. Yksinkertaistettuna raudanpuute tarkoittaa sitä, että rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan ravinnosta.

Ferritiinin kertoo varastoidun raudan määrästä. Matala ferritiini on viite heikoista rautavarastoista.

Raudanpuuteanemia

Anemia tarkoittaa matalaa hemoglobiinia. Anemian yleisin syy on raudanpuute. Raudanpuuteanemian tavallisimpia oireita ovat väsymys ja heikentynyt fyysinen suorituskyky. Arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Vaikka tila voi koskea ketä tahansa, miehillä ja lapsilla se on harvinainen.

Raudanpuute ilman anemiaa

Mikäli hemoglobiini on normaali ja vain ferritiini on alhainen, puhutaan kansankielessä raudanpuutteesta ilman anemiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että rautavarastot ovat heikot. Tällöin on hyvä selvittää, mistä tila johtuu, jotta siitä ei seuraa anemiaa.

Naisilla tavallisin syy vähäisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset. Rautaa voidaan menettää myös minkä tahansa muun verenvuodon takia. Syy voi olla myös, että rauta ei imeydy riittävästi (esim. keliakian tai muun suolistosairauden vuoksi).

Raudanpuuteanemian oireet

Raudanpuuteanemian oireet ovat moninaisia; raudanpuuteanemia on todellinen kameleontti oireiden aiheuttajana. Oireet voivat johtua myös muista tekijöistä kuin raudanpuuteanemiasta. Oireet ovat sitä voimakkaampia, mitä pahempi anemia on. Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita:

Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu suoraan lääkäriin.

Raudanpuutteen riskiryhmät

Raudanpuutteen riskiryhmiä on useita. Raudanpuutetta esiintyy usein esimerkiksi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, iäkkäillä, urheilijoilla sekä verenvuotojen tai verenluovutuksen yhteydessä. Raudanpuutetta esiintyy etenkin seuraavissa ryhmissä:

Mitkä ovat ferritiinin tehtävät ja miten se toimii?

Ferritiinin tehtävä on toimia raudan varastoijana. Ferritiini myös kuljettaa rautaa elimistössä.

Mikä vaikuttaa elimistön rautavarastoihin?

Rautavarastojen määrään vaikuttavat monen muun tekijän lisäksi vuorokaudenaika ja naisilla kuukautiskierron vaihe, joten rautapitoisuus ei ole elimistössä jatkuvasti sama. Raudan fysiologinen poistuma elimistöstä (ilman verenvuotoa ja pois lukien naisilla kuukautiset) on erittäin vähäinen. Rautaa menetetään ihon, suolen ja virtsateiden solujen hilseilyn myötä 0,5–1 mg vuorokaudessa.

Runsas kuukautisvuoto on yleisin syy suomalaisen naisen raudanpuuteanemiaan. Rautavarastoihin vaikuttavat myös muun muassa verenluovutukset ja kaikki verenvuodot.

Viitearvot (ferritiinin raja-arvot)

Paljonko ferritiinin pitäisi olla? Mikä on liian alhainen ferritiini?

Puhdin testeissä käytetyt viitearvot on esitetty alla olevissa taulukoissa. Merkintä µg/l tarkoittaa mikrogrammaa litrassa.

Testituloksen tunnistat koodeista S-Ferrit ja P-Ferrit. Ensimmäinen kirjain viittaa siihen, onko tulos analysoitu seerumista (S) vain plasmasta (P). Menetelmällä ei ole merkitystä testin laadun kannalta, mutta viitearvot saattavat olla erilaiset. Puhdin ferritiinitestit analysoidaan veren seerumista.

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Mitkä ovat ferritiinin viitearvot (S-Ferrit) aikuisilla?

Aikuisilla ferritiinin viitearvot ovat seuraavat:

Naiset15–125 µg/l
Miehet20–195 µg/l

Uusimpien tutkimusten perusteella on kuitenkin hyväksytty raudanpuutteen osoittajaksi ferritiinin raja-arvo 30 µg/l. Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja henkilöllä on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään (esimerkiksi runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, pitkäaikainen protonipumpun estäjälääkitys, säännölliset verenluovutukset).

Yli 100 µg/l ferritiiniarvot sulkevat raudanpuuteanemian mahdollisuuden yleensä pois.

Ferritiini lapsella

Käännythän pienten lasten tutkimusten tarpeen arvioimisen suhteen aina suoraan lääkärin puoleen. Suosittelemme keskustelemaan lääkärin kanssa tilanteesta ja tarpeesta laboratoriokokeille. Lapsen rautalisän aloittamisesta kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

Mikä on hyvä ferritiiniarvo naisella?

Naisilla ferritiinin viitearvot ovat 15–125 µg/l, mutta raudanpuutteen raja-arvona ferritiinille pidetään nykyään yleensä arvoa 30 µg/l. Jos ferritiinin arvo on yli 100 µg/l, voidaan useimmiten sulkea raudanpuuteanemian mahdollisuus pois. Naisilla miehiä alempi viitearvo johtuu muun muassa kuukautisvuodosta, jonka aikana rautapitoisuus ja ferritiini laskevat verenvuodon vuoksi.

Miksi ferritiini tutkitaan?

Syitä, joiden vuoksi ferritiinipitoisuuden määritys tehdään:

Miten voin mitata ferritiiniarvoni?

Voit tilata ferritiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Pelkän ferritiinin mittaus ei vaadi paastoa. Ferritiinin kanssa tulisi aina mitata CRP-tulehdusarvo (tulehdustilassa ferritiiniarvo on usein normaalia korkeampi) ja verenkuva (sis. hemoglobiini ja punasoluindeksit). Olemme koonneet näistä mittareista raudanpuutteen testipaketin.

Mikäli haluat tietää enemmän oman elimistön rauta-arvoista, kannattaa tutustua laajaan raudanpuutteen ja anemian tutkimuspakettiin. Mukana on ferritiini, seerumin rauta, transferriini, transferriinin rautakyllästeisyys, B12-vitamiini, folaatti, CRP, hemoglobiini ja täydellinen verenkuva.

Tutustu myös kattavaan Puhti-laboratoriopakettiin, jolla saat monipuolisesti tietoa elimistösi tilasta. Mukana mm. ferritiini, CRP, perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri ja D-vitamiini.

Tarvitaanko ferritiinin mittaamiseen lääkärin lähete?

Puhdin kautta tilatessa et tarvitse lääkärin lähetettä ferritiinin mittaukseen. Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli kaipaat apua tulosten tulkintaan, sinulla herää epäilys sairaudesta tai sinulla on oireita.

Ferritiinin määritys raskautta suunniteltaessa

Raskautta suunniteltaessa ferritiini voidaan tutkia, koska rautavarastojen olisi hyvä olla kunnossa raskauden alkaessa. Raskauden aikana raudan tarve kasvaa ja synnytyksen yhteydessä menetetään verta. Nämä voivat johtaa raudanpuuteanemiaan.

Ferritiini raskausaikana (raudanpuute raskaana)

Raskauden aikana äiti tarvitsee normaalia enemmän rautaa. Raskaana naisen elimistön tulee tuottaa punasoluja myös sikiön tarpeisiin. Tällöin rautaa tarvitaan enemmän. Äidin rautavarastot voivat siksi huveta raskauden myötä. Erityisesti tilanne, jossa naisella on ollut runsaat kuukautiset ja takanaan useita synnytyksiä (ja/tai verenluovutuksia), voi altistaa raudanpuutteelle.

Veren määrä lisääntyy jopa 40 prosenttia raskauden aikana. Veri laimenee, koska veriplasman määrä lisääntyy punasolujen määrää enemmän. Punasolujen lisääntynyt tuotanto vaatii enemmän rautaa.

Varsinkin loppuraskaudesta sikiön punasolutuotantoon tarvitaan rautaa. Raskaudenaikainen anemia johtuu yleisimmin raudanpuutteesta. Alhainen hemoglobiini, punasolujen pieni koko ja pienentynyt plasman ferritiinipitoisuus viittaavat siihen.

Raudan lisääntyneen tarpeen lisäksi taustalta saattaa löytyä imeytymishäiriöitä, kuten keliakia.

Raskauden aikana aloitetaan herkästi rautalääkitys, jos hemoglobiini laskee.

Masennus ja raudanpuutteeseen liittyvä anemia

Raudanpuuteanemiaan saattaa liittyä alavireisyyttä, mielialan laskua tai masennuksen kaltainen olotila. Ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä siitä, että raudanpuute ilman anemiaa aiheuttaisi masennusta.

Ferritiini ja levottomat jalat

Levottomien jalkojen hoidossa ferritiini on perustutkimus. Jos kärsii levottomista jaloista ja ferritiini on alle 70 µg/l, todennäköisesti lisäraudasta on apua oireiden hoidossa.

Onko raudanpuute periytyvää?

Tunnetaan periytyvä raudanpuute, joka on harvinainen. Odottavan äidin raudanpuuteanemia vaikuttaa lapsen rautavarastoihin, mutta tila korjaantuu yleensä itsestään lapsen kasvaessa.

Alhainen ferritiini

Alhainen ferritiini viittaa raudanpuutteeseen. Mikä sitten aiheuttaa raudanpuutetta?

Mistä matala ferritiiniarvo johtuu?

Raudanpuutteen voi aiheuttaa:

  1. vähäinen raudan saanti ruokavaliosta
  2. raudan menetys verenvuodossa tai
  3. lisääntynyt raudan tarve.

Normaalia alhaisempi ferritiinitaso johtuu siitä, että elimistössä ei ole riittävästi rautaa.

Rautaa menetetään verenvuotojen kuten kuukautisten mukana, minkä vuoksi raudanpuuteanemia on erityisen yleistä naisilla. Mitä nuorempi nainen on, sitä todennäköisempää on, että raudanpuutteen taustalla on runsaat kuukautiset.

Raudan tarve lisääntyy kasvuiässä sekä raskauden aikana sekä paljon liikkuvilla.

Pitkään jatkunut raudanpuute johtaa anemiaan.

Vegaanin ruokavalio tai kasvisruokavalio saattaa sisältää vain vähän rautapitoisia ruokia. Kasvisten sisältämä rauta imeytyy huonommin kuin eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta, mutta toisaalta kasvisten runsas C-vitamiinipitoisuus parantaa raudan imeytymistä.

Runsas maitotuotteiden käyttö saattaa johtaa siihen, että rautaa ei imeydy riittävästi. Muun muassa maitotuotteiden kalsium heikentää raudan imeytymistä.

Anoreksiassa saattaa esiintyä muiden ravintoaineiden puutosten lisäksi raudanpuutetta.

Raudan imeytyminen saattaa häiriintyä myös tiettyjen lääkeaineiden takia.

Imeytymishäiriöt, kuten keliakia, saattavat aiheuttaa raudanpuutetta. Myös keliakian mahdollisuus olisi hyvä poissulkea raudanpuutteen tutkimusten yhteydessä.

Miten voin nostaa ferritiinitasoa?

Matalan ferritiinitason syy tulee aina selvittää oikean hoidon saamiseksi. Ferritiiniarvot pyritään saamaan lähelle normaalia tasoa ensisijaisesti elintavoilla ja suun kautta nautittavalla rautavalmisteella. Jos raudanpuute johtuu runsaista kuukautisista, on niiden hoito ensisijaista. Muutoin raudan runsas menetys jatkuu edelleen, eikä lisäraudan käyttäminen riitä korvaamaan menetettyä rautaa.

Rauta imeytyy sitä tehokkaammin, mitä suurempi sen puute on.

Tutkimusten mukaan suun kautta nautittavien rautavalmisteiden nauttimista voidaan harventaa vain joka toiselle päivälle. Tämä voi auttaa erityisesti mahdollisessa vatsan oireilussa.

Rautavarastojen korjaaminen on hidasta ja rautalisää suositellaan käytettävän pitkään. Suun kautta nautittavia rautalisiä suositellaankin käytettävän ainakin kuukausia tai jopa 6–12 kuukautta. Tarkasta henkilökohtainen ohjeistus kuitenkin lääkäriltäsi. Puhdin palvelun kautta voi tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation tutkimusten jälkeen.

Hemoglobiinipitoisuus voi asettua viitearvoihin nopeastikin, viikkojen tai kuukausien kuluessa. Rautavarastot saattavat puolestaan täyttyä vasta noin puolen vuoden aikana.

Suonensisäistä rautahoitoa tarvitaan harvoin, mutta tietyissä tapauksissa se on tarpeen. Terveelle henkilölle suositaan kuitenkin aina ensisijaisesti suun kautta nautittavia rautalisiä.

Anemia voi johtua muustakin kuin raudanpuutteesta

Anemiassa veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi. Anemioiden erottaminen toisistaan on tärkeää oikean hoidon saamiseksi. Anemian yleisin syy on raudanpuute, mutta taustalla voi olla myös B12-vitamiinin tai folaatin puutos.

B12-vitamiinin puutetta tavataan pääasiassa ikääntyneillä ja vegaaneilla. Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Nuorilla B12-vitamiinin puute on harvinaisempi. Kasvisruokavaliota noudattavan ja erityisesti vegaanin tulee nauttia B12-vitamiinia sisältävää ravintolisää, sillä tätä vitamiinia saadaan vain eläinperäisistä tuotteista.

Anemioiden erottaminen toisistaan on tärkeää.

B12-vitamiinin tai folaatin puutos voi johtaa yhteen anemian tyyppiin, megaloblastiseen anemiaan. Tässä anemian muodossa punasolut ja niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat tavallista suurempia (verenkuvassa suuri MCV-arvo, punasoluindeksit). Tämän vuoksi tätä anemiaa kutsutaan megaloblastiseksi anemiaksi.

Pernisiöösissä anemiassa on kyse B12-vitamiinin imeytymättömyydestä.

Iäkkäillä ihmisillä B12-vitamiinin puutteen syy on yleensä vitamiinin imeytymisen häiriö. Tämän saattaa aiheuttaa surkastuttava mahalaukun tulehdus eli atrofinen gastriitti.

B12-vitamiinin ja foolihapon pitoisuudet elimistössä on mahdollista testata verikokeella anemioiden erottamiseksi. Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti sisältää myös B12-vitamiinin ja folaatin mittaukset.

Raudanpuute ja lihominen – liittyykö painonnousu raudanpuutteeseen?

Yleishyvinvoinnin ja jaksamisen laskiessa ei energiaa riitä myöskään aktiivisuuteen ja liikuntaan, jolloin paino herkästi nousee. Elintapoja on hyvä tarkastella kokonaisuutena, kun pohditaan syitä painonnousuun. Raudanpuute itsessään ei aiheuta painonnousua. Paino ei myöskään automaattisesti putoa korjaamalla raudanpuute.

Raudanpuutteen hoito

Raudanpuutteen hoito perustuu siihen, mikä sen aiheuttaa. Runsaiden kuukautisten hoitaminen on ensisijaista, mikäli se on raudanpuutteen syynä. Raudanpuutetta voidaan hoitaa tehokkaasti sekä ruokavaliolla että ravintolisin.

Miten ruokavalio vaikuttaa raudanpuutteeseen?

Elimistön rautapitoisuuteen voi vaikuttaa ravinnon avulla. Rautaa on saatava ruokavaliosta. Raudanpuutteesta kärsivän kannattaa suosia ruokaa, joka sisältää paljon rautaa. Jos ruokailutottumusten muuttaminen ei ole mahdollista tai se on vaikeaa, on mahdollista ottaa rinnalle rautapitoinen ravintolisä.

Raudanpuuteanemiassa pelkkä ruokavalion muuttaminen ei riitä ja tarvitaan rautalisää.

C-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä.

Kahvin, teen ja maidon juontia kannattaa välttää samanaikaisesti rautapitoisten ruokien kanssa, sillä ne häiritsevät raudan imeytymistä ravinnosta.

Kalsium- ja magnesiumlisä vähentävät raudan imeytymistä.

Myös alkoholi ja tupakointi häiritsevät raudan imeytymistä.

Missä ruoassa on paljon rautaa?

Esimerkiks seuraavat ruoka-aineet sisältävät paljon rautaa:

Muista ruokien yhdistely C-vitamiinipitoisiin ruokiin ja raudan imeytymistä heikentävien ruokien ja juomien välttely samalla aterialla.

Mitkä heikentävät raudan imeytymistä?

Miten varmistan riittävän raudan saannin?

  1. Rauta imeytyy parhaiten eläinkunnan tuotteista. Rautaa voi kuitenkin saada riittävästi myös kasvikunnan tuotteista.
  2. Rautaa sisältävien ruokien yhteydessä kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisia ruokia, kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Erityisen paljon C-vitamiinia sisältävät esimerkiksi mustaherukat.
  3. Eräät aineet, kuten maitotuotteiden sisältämä kalsium, tee ja kahvi heikentävät raudan imeytymistä ravinnosta. Kannattaa siis nauttia imeytymistä estävät ruoka-aineet erillään rautapitoisista ruoista.
  4. Erityisesti runsaasti liikkuvien ja raskaana olevien tulisi pitää huolta raudan saannista.
  5. Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa vaikeaakin raudanpuutetta.

Raudan saantisuositukset

Raudan saantisuositukset ravinnosta on esitetty alla olevassa taulukossa:

Ikä ja sukupuoliMäärä / vrk
Aikuinen nainen15 mg
Aikuinen mies9 mg
Yli 60-vuotias9 mg
Alle 10-vuotias8-9 mg
Nuoret 10-17 v.11 mg

Keskimäärin vain 10 prosenttia ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy elimistön käyttöön.

Miehen rautavarastot ovat noin 3,8 grammaa ja naisen 2,3 grammaa.

Rauta elää punasolujen mukana. Punasoluista noin prosentti vuorokaudessa hajoaa ja muodostuu uudelleen.

Ravintolisät raudanpuutteen hoidossa

Jos puutostila on vakava, eikä sitä voida hoitaa pelkällä ruokavaliolla, käytetään hoidossa yleensä ravintolisiä. Raudanpuutosanemiassa hoitona on aina rautalisä, mutta myös raudanpuutteen aiheuttaja tulee korjata. Raudanpuute nimittäin uusiutuu helposti.

Rautavalmisteita ei kuitenkaan tule käyttää turhaan tai varmuuden vuoksi. Mikäli rautavarastot ovat kunnossa, ei rautalisän käytöstä ole hyötyä. Päinvastoin pitkään jatkunut rautalisän käyttö voi aiheuttaa raudan liiallista kertymistä elimistöön.

Rautavalmisteita on olemassa erilaisia vahvuuksia. Kannattaa selvittää, millainen valmiste sopii juuri omaan tilanteeseen. Valmisteissa oleva rauta on yleensä rautaisen suolan muodossa. Suuri osa rautavalmisteista voi aiheuttaa sivuoireena vatsavaivoja, joten vatsan hyvinvointia on hyvä seurata niiden käytön aikana. Voi kokeilla myös vatsaystävällisempiä rautavalmisteita tai pienempää annosta. Seuraa kuitenkin lääkäriltäsi saamiasi ohjeita raudanpuutteen hoitoon.

Toinen tärkeä valmiste raudanpuutteen korjaamiseen on C-vitamiinilisä, joka lisää raudan imeytymiskykyä. Yleensä C-vitamiinia saadaan kuitenkin riittävästi ravinnosta, ja tärkeää onkin ajoittaa raudan ja C-vitamiinipitoisen ruoan nauttiminen samaan aikaan.

Onko suurista rauta-annoksista haittaa?

Suurilla rauta-annoksilla (esimerkiksi apteekissa yleisesti myytävät annokset 100 mg rautaa) on myös haittapuolia. Useimmiten ne nimittäin aiheuttavat oireita maha-suolikanavassa. Vatsan oireet voivat olla esimerkiksi vatsakipua, ripulia, ilmavaivoja ja turvottelua. Rautalisien haittavaikutukset ovat yksilöllisiä. Jos ongelmia ilmenee, kannattaa kokeilla toista valmistetta.

Kuinka nopeasti raudanpuute korjaantuu (ferritiini nousee)?

Raudanpuutetta hoidetaan korjaamalla sen aiheuttanut tekijä ja täydentämällä rautavarastot. Rautavarastojen täydentyminen voi viedä kuukausia tai jopa yli puoli vuotta. Yleensä rautalisää tulee syödä jopa 6–12 kuukautta. Varmista kuitenkin ohjeet aina lääkäriltä yksilöllisesti. Puhdin palvelun kautta voi tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation mittausten jälkeen. Raudanpuutteen tutkimuksella voit selvittää myös rautavarastojen tilan rautalisän käytön jälkeen. Rautavalmistetta (kuten muitakaan ravintolisiä) ei tule käyttää yli suositusten.

Suonensisäinen rautahoito; milloin rautainfuusio?

Raudanpuutetta hoidetaan yleensä suun kautta nautittavin rautavalmistein. Valmisteita on useita eri merkkejä ja niiden sopivuus selvitetään ennen suonensisäistä hoitoa. Suonensisäinen rautahoito voi kuitenkin tulla joissain tapauksissa kyseeseen.

Suonensisäisen rautainfuusion käytöllä on näyttöä sy­dämen vajaa­toi­min­ta­po­ti­lailla ja tuleh­duk­sel­li­sissa suolis­to­sai­rauksissa, kun rautavarastot ovat merkittävän alhaiset.

Suonensisäistä rautahoitoa voidaan harkita myös, jos henkilöllä on vaikea raudanpuuteanemia, jos tapaus on kiireellinen (esimerkiksi ennen suurta leikkausta), tai jos merkittävän raudanpuuteanemian hoito suun kautta otettavilla valmisteilla ei onnistu. Raudan imeytymistä voidaan tutkia raudan imeytymiskokeella.

Korkea ferritiini

Ferritiini voi olla myös koholla. Korkea ferritiini voi oireilla erilaisilla oireilla, jotka saattavat muistuttaa raudanpuutetta ja matalaa ferritiiniä. Raudan liiallinen määrä on harvinainen tila. Rautaa voi kuitenkin kertyä elimistöön, jos sitä imeytyy normaalia enemmän sairauteen liittyen. Toistuvat verensiirrot sekä runsas ja pitkäaikainen lisäraudan käyttö voivat johtaa raudan liialliseen kertymiseen elimistöön.

Mitä haittaa korkeasta ferritiiniarvosta voi olla?

Ferritiiniarvo voi kohota esimerkiksi sairauden tai tulehduksen myötä. Korkea arvo voi tuntua esimerkiksi vatsakipuna, sydämen rytmihäiriöinä, heikkouden tunteena, lihaskipuna sekä selittämättömänä väsymyksenä. Korkean ferritiinin syy tulee aina selvittää lääkärin ohjauksessa. Rautaa ei tule syödä lisäravinteena yli suosituksen.

Mistä korkea ferritiini johtuu? Mikä nostaa ferritiiniä?

Ferritiini voi nousta myös elimistön tulehdustilan tai sairauden yhteydessä, jolloin se ei välttämättä kuvasta riittäviä rautavarastoja. Esimerkkejä tulehdustiloista:

Korkeat ferritiiniarvot voivat johtua myös hemokromatoosista eli perinnöllisestä raudanvarastoitumistaudista.

Hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti

Hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti on tila, jossa elimistö varastoi liikaa rautaa. Tilassa henkilöllä on raudan varastointiin vaikuttava geenimutaatio, joka lisää raudan imeytymistä elimistöön suoliston kautta.

Miten pääsen ferritiinin ja raudanpuutteen tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä?

Ferritiinin ja raudanpuutteen tutkimukset onnistuvat Puhdin kautta ilman lähetettä. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen! Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

b12-vitamiinin puutos oireet
Blogi

10 oiretta, jotka voivat viitata B12-vitamiinin puutokseen

B12-vitamiinin puutostila voi aiheutua vuosien myötä. Oireet hiipivät usein pikkuhiljaa. B12-vitamiinin puutoksen aiheuttajana on yleensä puutteellinen ruokavalio (huolimattomasti koostettu kasvis- tai vegaaniruokavalio) tai imeytymishäiriö. B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ravinnosta.

Puhti tulosraportti
Blogi

Miltä Puhdin tulosraportti näyttää?

Puhdin kautta tehtyjen verikokeiden tulokset tulevat helppolukuiselle raportille Oma Puhti-osioon. Haluamme nimenomaan helpottaa veriarvojen tulkintaa ja siksi tulosraportista on tehty mahdollisimman selkeä.

  • Tämä arvo oli minulla reilusti koholla. Voikohan siihen liittyä olkapää leikkauksesta parantuminen?

    • Hei, kiitos kommentista. Valitettavasti emme voi tehdä diagnooseja tuloksista näillä sivuilla. Artikkelista löydät tietoa aiheesta, mutta jos epäilet sairautta niin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin joka voi tulkita tuloksia tarkemmin.

  • Nainen, 26 vuotta, P-Ferrit 23. Onko liian alhainen? Ferritiini tutkittu väsymyksen ja aloitekyvyttömyyden vuoksi.

    • Hei, kuten ylläolevassa artikkelissa mainitaan, yleensä jos oireet viittaavat raudanpuutteeseen ja ferritiini on alle 30, kyseessä on raudanpuute. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Lääkärin puhelinkonsultaation voi tilata suoraan Puhdin tulosraportilta.

  • Kiitos viestistäsi ja oikein hyvää kevättä sinulle. Toivotaan, että nyt pysyisit terveenä 🙂

  • Hei, vaikuttaako alhainen ferritiiniarvo alentavasti myös kilpirauhasarvoihin?

    • Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli tarvitset apua tulosten tulkintaan, herää epäilys sairaudesta tai mikäli sinulla on oireita.

  • Kävin tässä verikokeessa ja tulokset saatuani olen ollut vähän hämilläni noista d-ferrit arvosta jos viite arvo on 30-400
    niin minulla oli 609. Mitä mun pitäs asialle tehdä. Lääkäri totes että seuraava aika on marraskuussa. Vaikka on karmeat lihassäryt ja vatsa
    säryt päällä ja hyvä että jaksaa pitää silmiä auki.

    nimim. vähän hulissaan

    • Voit kätevästi tilata lääkärin yhteydenoton suoraan Oma Puhti-sivuston tulososiossa. Pikaista paranemista sinulle.

  • Hei! Osaatteko sanoa kuinka kauan suunnilleen kestää että ferritiiniarvot nousevat normaalin paikkeille kun arvoni oli 20 ja syön rautatabletteja?

    • Hei, elimistön reagointi rautaan on kovin yksilöllistä. Rautavarastojen täydentyminen voi viedä kuukausia tai jopa yli puoli vuotta. Yleensä rautalisää tulee syödä jopa 6–12 kuukautta. Varmista kuitenkin ohjeet aina lääkäriltä yksilöllisesti. Yksilöllisestä vaihtelusta johtuen on hyvä kontrolloida tämä(kin) arvo, jotta nähtäisiin, onko lisäraudan syönnillä tullut paranemista tilanteeseen. Mikäli vastetta ei tule tai tilanteesi huolestuttaa/mietityttää suosittelemme juttelemaan asiasta lääkärin kanssa. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erillisenä palveluna suoraan Puhdin tulosraportilta.

  • Moi. Mistä vois johtua kun tässä vuoden aikana on hb on noussut 85:stä 154:n. Mutta ferritiini on noussut 7:stä 22:n ja nyt viimeksi oli 20?
    Luulis että sekin arvo olisi jo paljon korkeampi, eikä taas laskenu hieman. Kaikki muut veriarvot ok.

    • Hei, ferritiiniarvoon vaikuttaa moni asia kuten kuukautiset, muut verenvuodot, ruokavalio, verenluovutukset… Emme voi tässä arvioida mistä ferritiinin lasku johtuu kohdallasi. Mikäli terveydentilasi huolestuttaa sinua, suosittelen kääntymään asiasta lääkärin puoleen. Lääkärin konsultaation voi tilata Puhdin tulosraportilta. Tsemppiä sinulle.

  • Hei !
    Olen 60+ nainen, hyväkuntoinen, liikun, lenkkeilen päivittäin .
    Testasin tämän s-ferrit arvon, (pvk normaali). Yllätyin kun miesten arvo suorastaan, eli 350.
    Minulla kilpirauhasen liikatoimintaa ja olin myös flunssainen tuolloin hieman.
    Pitäisiköhuolestua, miten pian kannattanee kontroloida?

    • Akuutti tulehdus saattaa nostaa virheellisesti ferritiinia. Tämän vuoksi suositellaan aina mitattavan ferritiinin kanssa myös tulehdusarvo CRP.

      Suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen, mikäli terveytesi huolestuttaa sinua. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erillisenä palveluna Puhdin tulosraportilta.

  • Hei!
    Olen 57v mies ja Ferritiini arvo on ollut koholla jo lähes pari vuotta lukemissa 650-850. Mulla on todettu HFE-geenivariaation p. His63Asp -kantajuus. Mitenkään ei tuota korkeaa arvoa ole ruvettu hoitamaan. Aikanaan joku lääkäri sanoi että tuo korkea arvo voi johtua maksanravaisuudesta. Mitähän tässä pitäisi tehdä?

    • Suosittelen yhteyden ottamista omalääkäriin tai hematologiin, jonka kanssa voisitte yhdessä miettiä tilannettasi ja miten sitä voisi hoitaa niin, että se tukisi terveyttäsi.

  • Hei!
    Olen ollut todella väsynyt kolmannen lapseni syntymän jälkeen. Olen laittanut väsymyksen lapsen huonon nukkumisen piikkiin. Kävin työhöntulotarkastuksessa kesäkuussa jolloin minulta otettiin perusverenkuva. Olin yllättynyt varsin alhaisesta hb arvosta 118, vaikka minulla ei koskaan ole ollut mitenkään kovin korkea hb. Yleensä 125-130. Valitettuani väsymystä ja saamattomuutta työterveyslääkärini päätti otattaa p ferritiini arvon. Tämä oli 23. Minulla on ohentunut hiukset todella paljon ja hengästyn muutaman portaan noususta. Välillä minulla on voimakasta huimausta niin että on pakko käydä istumaan. Minulla on vahavsti sukutaustalla kilpirauhasen vajaatoimintaa.
    Ihmettelen kun työterveyslääkärini ei lopulta kommentoinut mitenkään arvojani vaikka painotin etten ole koskaan ollut näin väsynyt.
    Aloitin itse rautakuurin tulokset nähtyäni, mutta ongelmana on se että mahani menee niin kovalle raudasta että käytännössä lisäraudan syöminen on mahdotonta.
    Olisiko teillä neuvoja? Olisiko aiheellista mennä muihinkin tutkimuksiin esim. Kilpirauhasen toiminta?

  • Hei! Ferritiinini arvo on 8,7 ug/l. Mikä on ilmeisesti liian alhainen, voisiko se olla syy kuukautisteni tosi vähäiseen vuotoon tai poisjääntiin, vaikka oireita on “normaalisti” kuten PMS ja kipuja?

    • Artikkelista löydät lisätietoa aiheesta. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli tarvitset apua tulosten tulkintaan, herää epäilys sairaudesta tai mikäli sinulla on oireita.

  • Onko lihavuusleikatuilla kokemusta ferritiiniarvon mataluudesta? Itselläni leikkaus 10 v sitten. Nyt Ferritiini matala, alle 10. Gastrokirurgi suositteli poissulku kriteerinä: gastroscopiaa ( tihkuvuoto mahan ”saumoista”) ja colonoskopiaa ( syöpä). Kaikki punasolututkimukset ok, ei anemian mitään oireita. Itse kuitekin kääntyisin sille linjalle, että ”katotaan”. En syö punaista lihaa tms. missä paljon rautaa, eli aloitan nyt rautakuurin ja lihan syönnin . Uusinta mittaukset ja ellei ok, niin sitten noihin hirveisiin tähystyksiin ( on kokemusta niistäkin)

    • Moi! Ylikunto, mikäli siihen liittyy jokin tulehdusreaktio elimistössä, nostaa monesti ferritiiniä. Emme voi kuitenkaan arvioida tätä kautta, johtuuko tilanteesi tästä, joten suosittelemme kääntymään asiasta suoraan lääkärin puoleen. Jos olet ottanut tutkimukset kauttamme, voit tilata Oma Puhti -sivulta lääkärin etäkonsultaation. 🙂

  • Moi,
    onko teillä tietoa, missä kuukautiskierron vaiheessa naisen kannattaisi mittauttaa ferritiininsä, jotta tulos olisi mahdollisimman luotettava vertailtavaksi viitearvoihin? Ennen vai jälkeen kuukautisten? Eikös kuukautisten jälkeen ferritiiniarvot ole mahdollisesti alhaisemmat verenvuodon takia?

    Entä onko mittauksen vuorokauden ajalla väliä? Onko ferritiinillä tiettyä vuorokausivaihtelua, minkä takia kannattaisi ottaa esim. aamulla?

  • Hei,
    Ikääntyykö iho ja kudokset nopeammin kun s-ferritiini on hyvin alhainen kuten alle 12? Entä voiko se vaikuttaa nivelrikon kehittymiseen?

    • Hei! Pahoitteluni, mutta emme voi antaa arviota liittyen kysymykseesi tätä kautta. Jos sinulla on epäilys sairaudesta tai tilanteesi pahentumisesta, suosittelemme aina ottamaan yhteyttä omalääkäriin tai tilaamaan kauttamme Oma Puhti -raportilta lääkärin etäkonsultaation asian selvittämiseksi.

  • Hei, minulla ferrittiiniarvo juuri viikko sitten kuukautisten ensimmäisellä päivällä ja se oli 6,7. Olen tosi yllättynyt, että se arvo voi laskee alle minimi, mikä olisi 10. Montako vuottaa tarvii, että se laskee niiiiiiiiiiiin alas? T: Anneli

    • Ferritiiniarvosi on matala. Suosittelemme ottamaan lääkäriin yhteyttä. Lääkärin puhelinkonsultaation voi tilata suoraan Puhdin tulosraportilta.

  • Voiko alhainen ferritiini arvo aiheuttaa raskauden keskenmenon?
    Noin vuoden verran on yritetty raskautta, ja ensimmäinen raskaus oli tuulimuna raskaus, ja nyt toinen raskaus päättyi 13vko keskenmenoon.
    Olen syönyt ferrodania lähes koko vuoden, ja hb ja ferritiini tasot vaihdelleet paljon mutta kuitenkin koko ajan ollut liian matalat. Hb jotain 110-135 ferritiini 8-16, nyt oli 13 kun tuli se keskenmeno. Mulle on tehty lihavuusleikkaus( vatsalaukun pienennys) 2014. Syön foolihappoa, b12, multivitam. Mulla on vatsansuojalääke omeprazol käytössä.
    Voiko olla niin että mun elimistö ei jaksa pitää raskautta yllä johtuen raudanpuutteesta/ anemiasta?

    • Emme valitettavasti voi ottaa kantaa tilanteeseesi tätä kautta. Kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin puhelinkonsultaation voi tilata myös suoraan Puhdin tulosraportilta.

  • 15 vuotiaalla tyttärelläni alhainen ferritiini 17.millä valmisteella saa nostettua.itse syön ferridania 150.

  • Hei! Kuukautisten jälkeen ferritiiniarvo voi olla matalampi kuin ennen kuukautisia. Tämä johtuu veren menetyksestä. Mittausvaiheessa on hyvä ottaa huomioon myös muut vaikuttavat tekijät kuten muu veren menetys esimerkiksi verenluovutus, tulehdustila elimistössä tai akuutti tai krooninen sairastaminen, jotka saattavat vaikuttaa laboratoriokokeen tulokseen.

  • Hei!
    Minä myöskään en pysty syömään rautatabletteja, mutta luontaistuotekaupasta olen löytänyt toimivia nestemäisiä vaihtoehtoja.
    Kannattaa kokeilla.

  • Hei. Kurja juttu, että sinulla on voimakasta väsymystä ja muuta oireilua. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta tilanteen selvittämiseksi. Puhdin kautta pääset myös esimerkiksi kilpirauhasen tutkimuksiin. Raudan saannista ja imeytymisestä yms voit lukea lisää täältä: https://www.puhti.fi/tietopaketit/rauta/

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Miksi Puhti

    Helppo – Kotimainen – Nopea

    • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

    • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

    • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

    • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

    • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

    • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

    • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

    • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

    • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

    • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

    AVAINLUVUT

    Yli

    4 500 000

    testiä analysoitu

    Palautteen keskiarvo

    9,5

    Google-tähdet

    4,9 / 5

    Mediassa nähty

    Siirry maksamaan: : 0,00