Chat with us, powered by LiveChat

Ferritiini on elimistön raudan varastoija. Sen pitoisuus vaikuttaa suoraan elimistön rautapitoisuuteen ja tätä kautta vireystilaan sekä jokapäiväiseen jaksamiseen.

Ferritiini ja raudanpuute lyhyesti

 • Ferritiini on elimistön raudan varastoija.
 • Ferritiinin pitoisuus vaikuttaa suoraan raudan pitoisuuteen.
 • Raudanpuute aiheuttaa esimerkiksi väsymystä.
 • Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 30 µg/l.

Ferritiini ja raudanpuute lyhyesti

 • Ferritiini on elimistön raudan varastoija.
 • Ferritiinin pitoisuus vaikuttaa suoraan raudan pitoisuuteen.
 • Raudanpuute aiheuttaa esimerkiksi väsymystä.
 • Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 30 µg/l.

 

Raudanpuuteanemia on maailman yleisin ravintoainepuutos. Sen tavallisimpia oireita ovat hengästyminen ja voimakas väsymys. Arviolta 25–40 %:lla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia (Sinisalo ja Collin 2016).

Ferritiini on elimistön raudan varastoija. Sen pitoisuus vaikuttaa suoraan elimistön rautapitoisuuteen ja tätä kautta vireystilaan sekä jokapäiväiseen jaksamiseen.

Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuuteanemia selviää. Lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella.

Tämä artikkeli käsittelee raudanpuutosta ja ferritiiniä. Kerromme, miten paljon ihmisen tulee saada rautaa vuorokaudessa suositusten mukaan.

Tutustut myös ferritiinitason mittaukseen sekä keinoihin, jolla elimistön normaalista rautapitoisuudesta on mahdollista huolehtia.

Ferritiinin tehtävät

 • Ferritiini varastoi elimistön raudan. Jos tätä varastoijaproteiinia on elimistössä liian vähän, myös rautapitoisuus on matala. Tällöin esiintyy oireita, kuten väsymystä.
 • Ferritiini suojaa elimistöä ionisoidun raudan ja muiden mineraalien myrkylliseltä vaikutukselta, joten se on osa elimistön hapettumisenestopuolustusta. Hapettuminen tarkoittaa yksinkertaisesti solujen ikääntymistä.
 • Rauta ei kierrä verenkierrossa vapaana, vaan ferritiinin ja transferriinin sisällä. Näin se pääsee paikkaan, jossa sitä tarvitaan. 10 % elimistön raudasta kulkee ferritiinin ja 90 % transferriinin sisällä.
 • Ferritiini suojaa ihoa haitalliselta säteilyltä.
 • Tulehdustiloissa ferritiinin pitoisuus voi nousta tai laskea, joten sen avulla voidaan saada viitteitä tulehduksesta.
 • Lisäksi ferritiini suojaa maksaa myrkkyjen suoralta vaikutukselta.

Miten ferritiini toimii?

Ferritiinin tehtävä on toimia raudan varastoijana. Rauta myös kulkee verenkierrossa ferritiinin mukana sinne, missä sitä milloinkin tarvitaan. Lisäksi ferritiini suojelee elimistöä rautaionien myrkylliseltä vaikutukselta.

Matala ferritiiniarvo merkitsee yleensä raudanpuutosta. Kohonnut ferritiinitaso on yleinen aineenvaihduntahäiriöistä, ylipainosta ja diabeteksesta kärsivillä ihmisillä.

Aineenvaihdunnan tukeminen, normaalipainoon pyrkiminen ja verensokerista huolehtiminen ovat siis keinoja huolehtia kehon tarpeellisesta rautapitoisuudesta ja samalla vireydestä sekä terveydestä.

Ferritiini ottaa sisäänsä myrkyllisiä rautaioneita. Se säätelee rautapitoisuuden lisäksi myös muiden mineraalien pitoisuutta soluissa, esimerkiksi berylliumin, alumiinin, sinkin, kadmiumin ja lyijyn. Ferritiinin avulla nämä pitoisuudet eivät kasva liian suuriksi eivätkä putoa liian alas.

Raudanpuutteen riskiryhmät

Raudanpuutteesta kärsivät muita helpommin seuraavat ryhmät:

 • Naiset, joiden kuukautisvuoto on runsasta. Raudanpuutetta voi olla etenkin vuodon aikaan.
 • Henkilöt, joilla on haavainen paksusuolen tulehdus.
 • Henkilöt, joilla on ollut runsaita verenvuotoja esimerkiksi haavojen, onnettomuuksien, leikkausten, nenäverenvuodon, synnytyksen tai peräpukamien vuoksi.
 • Henkilöt, jotka ovat luovuttaneet toistuvasti verta.
 • Pienet lapset
 • Vanhukset

Miten voin mitata ferritiiniarvoni?

Voit tilata ferritiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Pelkän ferritiinin sijaan tulisi aina mitata myös CRP-tulehdusarvot (tulehdustilassa ferritiiniarvo on normaalia korkeampi) ja täydellinen verenkuva (hemoglobiini). Olemme koonneet näistä mittareista tarkan raudanpuutteen tutkimuspaketin.

Jos haluat tietää kaiken mahdollisen oman elimistön rauta-arvoista, kannattaa tutustua laajaan raudanpuutteen tutkimuspakettiin. Mukana on ferritiini, seerumin rauta, transferriini, transferriinin rautakyllästeisyys, B12-vitamiini, folaatti, herkkä CRP, hemoglobiini ja täydellinen verenkuva.

Samalla kertaa kannattaa testata myös D-vitamiini ja kilpirauhanen, koska niihin liittyvissä ongelmissa on samantyyppisiä oireita. Ferritiini, CRP, täydellinen verenkuva, D-vitamiini ja kilpirauhasen testaus kuuluvat Puhti-terveystarkastukseen, jossa on yhteensä yli 30 eri mittaria (99 €).

Voiko lapselta mitata ferritiinin?

Kyllä voi. Olemme koonneet lapsille sopivan laboratoriopaketin, jossa on mukana ferritiini, D-vitamiini, CRP ja täydellinen verenkuva (hemoglobiini). Tutustu lapsen tutkimuspakettiin.

Tarvitaanko ferritiinin mittaamiseen lääkärin lähete?

Puhdin kautta tilatessa et tarvitse lääkärin lähetettä ferritiinin mittaukseen.

 1. Lisää haluamasi testit ostoskoriin.
 2. Käy laboratoriossa 27 eri paikkakunnalla.
 3. Tulokset saat selkeänä raporttina heti seuraavana päivänä.
 4. Jos haluat, saat tarvittaessa varattua raudanpuutteeseen perehtyneen lääkärin etävastaanoton palvelumme kautta.

Mitkä ovat ferritiinin viitearvot?

Aikuisilla ferritiinin laboratoriotestien viitearvot ovat seuraavat:

Naiset10-150 µg/l
Miehet28-370 µg/l

Uusimpien tutkimusten perusteella on kuitenkin hyväksytty raudanpuutteen osoittajaksi ferritiinin raja-arvo 30 µg/l. Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja potilaalla on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen suhteen riskiryhmään (runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, pitkäaikainen protonipumpun estäjälääkitys, säännölliset verenluovutukset jne.).

Lapsilla viitearvot vaihtelevat iän mukaan:

Alle 8 päivää30-400 µg/l
8 – 30 päivää30-230 µg/l
1 – 6 kk10-340 µg/l
6 – 12 kk10-80 µg/l
1 – 16 v5-120 µg/l

Merkintä µg/l tarkoittaa mikrogrammaa litrassa.

Naisten alempi viitearvo johtuu muun muassa kuukautisvuodosta, jonka aikana rautapitoisuus ja ferritiini laskevat verenvuodon vuoksi.

Testituloksen tunnistat koodeista S-Ferrit ja P-Ferrit. Ensimmäinen kirjain viittaa siihen, onko tulos analysoitu seerumista (S) vain plasmasta (P). Puhdin ferritiinitestit analysoidaan veren seerumista.

Miksi ferritiinipitoisuus tutkitaan?

Ferritiinipitoisuuden mittauksella voidaan määrittää raudanpuuteanemia. Se on ensisijainen tutkimus, jos raudanpuutetta epäillään esimerkiksi väsymyksen ja vetämättömän olon vuoksi.

Raudanpuuteanemia voidaan jopa ehkäistä ferritiinin määrityksellä, koska sen avulla, toisin kun hemoglobiinin mittauksella, voidaan huomata vasta syntymässä oleva raudanpuute.

Syitä, joiden vuoksi ferritiinipitoisuuden määritys tehdään:

 • Raudanpuuteanemian toteaminen, jos henkilöllä on ollut siihen viittaavia oireita.
 • Anemioiden erottaminen toisistaan – onko kyseessä raudanpuuteanemia vai muu anemia.
 • Elimistön rautavarastojen arviointi.
 • Rautavalmistehoidon seuranta, jos raudanpuutteeseen on ollut käytössä rautavalmiste ja sen tehoa halutaan seurata.
 • Riskiryhmien terveyden seuraaminen: pienet lapset, raskaana olevat, vanhukset, verenluovuttajat.

 

 

Mitä tuloksista selviää?

Ferritiinin määrityksellä saadaan selville elimistön rautapitoisuus ja se, onko testattavalla raudanpuute.

Rautavarastojen määrään vaikuttavat vuorokaudenaika ja kuukautiskierron vaihe, joten rautapitoisuus ei ole elimistössä jatkuvasti sama.

Myös yhdistelmäehkäisyvalmisteet ja rautavalmisteet vaikuttavat ferritiinipitoisuuteen.

Ferritiinin lisäksi kannattaa verikokeella määrittää transferriinimääritys, jolloin saadaan tarkemmin selville, mikä henkilön elimistön tilanne raudan määrän suhteen on.

Mitä matala ferritiini tarkoittaa?

Matala ferritiiniarvo on yleensä merkki raudanpuutostilasta. Raudanpuute tuntuu yleisvoinnissa väsymyksenä ja jaksamattomuutena.

Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa masennusta, stressiä ja ahdistuneisuutta sekä fyysisiä ongelmia, kuten erilaisia kipuja ja suolisto-ongelmia. Lisäksi raudanpuute voi selittää näitä ongelmia. Masentuneen ja ahdistuneen olon syy voi olla raudanpuutteessa.

Raudanpuutteen oireet voivat muistuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, ja joskus tapahtuukin virhediagnooseja, kun myös veriarvot muuttuvat vajaatoiminnan suuntaan. Jos kilpirauhasen vajaatoimintaa epäillään esimerkiksi väsymyksen aiheuttajaksi, voi olla viisasta tehdä myös rauta-arvojen tutkimukset.

Mitkä ovat raudanpuutteen oireet?

Raudanpuute on todellinen kameleontti oireiden aiheuttajana. Raudanpuute voi aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita:

 • Selittämätön väsymys
 • Huimaus
 • Jatkuvat päänsäryt
 • Soivat korvat
 • Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen
 • Selittämätön heikkouden tunne
 • Hermostuneisuus
 • Jalkakivut
 • Hengitysvaikeudet

Voiko alhainen ferritiini vaikuttaa unen laatuun?

Alhainen ferritiini voi aiheuttaa ongelmia unen laadussa.

Esimerkiksi levottomien jalkojen hoidossa se on perustutkimus. Jos kärsii levottomista jaloista, ja ferritiini on alle 70 µg/l, todennäköisesti lisäraudasta on apua oireiden hoidossa.

Rauta vaikuttaa myös vireystilan hallintaan. Jos esimerkiksi kärsii väsymyksestä päivän aikana, mutta virkistyy iltaa kohden, kun olisi aika mennä nukkumaan, voi raudanpuutteen hoitaminen auttaa vireystilan hallinnassa ja rytmin normalisoinnissa.

Mistä matala ferritiiniarvo johtuu?

Normaalia alhaisempi ferritiinitaso johtuu siitä, että elimistössä ei ole riittävästi rautaa.

Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että ruokavaliosta ei saada riittävästi rautaa tai se ei pääse jostain syystä imeytymään.

Rautaa menetetään verenvuotojen kuten kuukautisten mukana, minkä vuoksi raudanpuuteanemia on erityisen yleistä nuorilla naisilla.

Joissakin tapauksissa kyseessä on anemia, jossa veressä ei ole riittävää määrää punasoluja, joihin rauta voisi sitoutua.

Miten voin nostaa ferritiinitasoa?

Matalan ferritiinitason syy tulee selvittää terveydenhoidossa lääkärin ohjauksessa.

Ferritiinipitoisuus pyritään saamaan lähelle normaalia tasoa ensisijaisesti elintavoilla ja mikäli lääkäri suosittelee, rautavalmisteella.

Raudanpuutos ja ruokavalio

Alkoholi ja tupakointi häiritsevät raudan imeytymistä, joten niitä kannattaa välttää.

Elimistön rautapitoisuuteen voi vaikuttaa myös ravinnon kautta. Jos ruokailutottumusten muuttaminen ei ole mahdollista tai se on vaikeaa, on mahdollista ottaa rinnalle rautapitoinen ravintolisä. Ravintolisän käytöstä kannattaa kuitenkin keskustella hoitavan tahon kanssa.

Raudanpuutteesta kärsivän kannattaa suosia ruokaa, joka sisältää paljon rautaa. Kahvin ja teen juontia kannattaa välttää, sillä ne häiritsevät raudan imeytymistä ravinnosta.

Seuraavat ruoka-aineet sisältävät runsaasti rautaa:

 • Veri, maksa ja punainen liha
 • Linssit ja pavut
 • Pinaatti, nokkonen ja rucola
 • Pähkinät (erityisesti cashew-pähkinä) ja manteli
 • Leseet, kuitupitoiset hiutaleet ja suurimot
 • Kurpitsansiemen, hampunsiemen, soijarouhe, kvinoa
 • Pasta ja täysjyväriisi
 • Kananmuna
 • Simpukat , äyriäiset ja kalat
 • Parsakaali, herne, maa-artisokka, mustajuuri
 • Kuivattu basilika ja oregano

7 vinkkiä riittävään raudansaantiin

 1. Rauta imeytyy parhaiten eläinkunnan tuotteista. Rautaa voi kuitenkin saada riittävästi myös kasvikunnan tuotteista.
 2. Rautaa sisältävien ruokien yhteydessä kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisia ruokia, kuten kasviksia ja hedelmiä, sillä C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Erityisen paljon C-vitamiinia sisältävät mustaherukat ja appelsiinit.
 3. Eräät ruoka-aineet, kuten maitotuotteiden sisältämä kalsium, tee, kahvi, kaakao ja leseet heikentävät raudan imeytymistä ravinnosta. Voi siis olla järkevää nauttia imeytymistä estävät ruoka-aineet erillään rautapitoisista.
 4. Erityisesti runsaasti liikkuvien ja raskaana olevien tulisi pitää huolta raudan määrästä ruokavaliossaan.
 5. Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa vaikeaakin raudanpuutosta, joten varsinkin kuukautisten aikaan kannattaa suosia rautapitoisia ruokia.
 6. Tulehduskipulääkkeitä (NSAID) on syytä käyttää harkiten sillä ne saattavat aiheuttaa mahalaukun pinnalle verenvuotoa ja johtaa näin raudanpuutteeseen.
 7. Raudan lisäksi kannattaa huolehtia riittävästä B12-vitamiinin ja folaatin saannista. B12-vitamiinia saa eläinperäisistä ruoista, kuten lihasta, kalasta ja kananmunista. Folaatin parhaita lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, pavut, täysjyvävilja ja maksa.

Ravintolisät raudanpuutteen hoidossa

Jos puutostila on vakava eikä sitä voida hoitaa pelkällä ruokavaliolla, yleensä käytetään ravintolisiä.

Rautavalmisteita on olemassa erilaisia vahvuuksia. Oman lääkärin kanssa kannattaa keskustella siitä, millainen valmiste sopii juuri omaan raudantarpeeseen. Liiallinenkaan määrä ei ole hyvästä, sillä se voi johtaa liian suureen veren ferritiinipitoisuuteen.

Valmisteissa oleva rauta on yleensä rautaisen suolan muodossa. Kaikki rautavalmisteet voivat aiheuttaa sivuoireena vatsavaivoja, joten vatsan terveyttä on hyvä seurata niiden käytön aikana.

Erityistä huomiota vatsan terveyteen kannattaa rautavalmisteen käytön aikana kiinnittää, jos kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Valmisteen käyttö voi tässä tilassa pahentaa oireita.

Muita hyviä valmisteita raudanpuutteesta kärsiville ovat:

 • C-vitamiini, joka lisää raudan imeytymiskykyä.
 • A-vitamiinin yhteiskäyttö rautavalmisteen kanssa on tehokkaampi tapa hoitaa raudanpuutosta kuin rautavalmiste yksinään.

Myö sokeri ja fruktoosi lisäävät raudan imeytymiskykyä. Terveellisesti näitä voidaan saada esimerkiksi syömällä runsaasti hedelmiä.

Korkea ferritiiniarvo

Ferritiiniarvo voi kohota esimerkiksi sairauden tai sairauden hoidon myötä. Korkea arvo voi tuntua esimerkiksi vatsakipuna, sydämen rytmihäiriöinä, heikkouden tunteena, lihaskipuna sekä selittämättömänä väsymyksenä. Korkean ferritiinin syy tulee aina selvittää terveydenhoidossa lääkärin ohjauksessa.

Korkean ferritiinin aiheuttajat

Korkea ferritiinitaso voi johtua elimistön tulehdustilasta. Runsas alkoholinkäyttö, ylipaino sekä maksaongelmat ovat yleisimpiä syitä arvon kasvamiseen. Maksa varastoi ferritiiniä. Kun maksa vaurioituu, ferritiini solujen sisällä valuu ulos.

Hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti on tila, jossa elimistö varastoi liikaa rautaa. Tilassa henkilöllä on raudan varastointiin vaikuttava geenimutaatio. Sen toinen muoto on Pohjoismaissa yleinen. Se löydetään noin 10 %:lla väestöstä. Toinen on harvinaisempi ja todetaan noin neljällä henkilöllä tuhannesta. Myös tämä johtaa kohonneeseen ferritiinitasoon.

Muita mahdollisia pitoisuuden kohoamisen aiheuttajia ovat:

 • Nivelreuma
 • Kilpirauhasen liikatoiminta
 • Tyypin 2 diabetes
 • Hodgkinin tauti
 • Verensiirto
 • Maksatulehdus
 • Krooninen munuaistulehdus
 • Vastustuskykyyn liittyvät sairaudet
 • Tulehdus
 • Metabolinen oireyhtymä
 • Anoreksia, koska alhainen energian saanti vaurioittaa maksaa
 • Valtimoiden kalkkeutuminen
 • Rytmihäiriöt

Anemia ja vitamiininpuutokset

B12-vitamiinin puutostila voi johtaa yhteen anemiaan tyyppiin, megaloblastiseen anemiaan.

Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia ja folaattia punasolujen ja hemoglobiinin muodostumisessa. Niiden puute johtaa anemiaan.

B12-vitamiinin puutetta tavataan pääasiassa ikääntyneillä. Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Nuorilla B12-vitamiinin puute on harvinaisempi. Kasvisruokavaliota noudattavan on hyvä ottaa B12-vitamiinia sisältävää ravintolisää, sillä tätä vitamiinia voidaan saada vain eläinperäisistä tuotteista.

Pernisiöösissä anemiassa on kyse B12-vitamiinin imeytymättömyydestä.

B12-vitamiinin puutoksen yleisimpiä oireita ovat ajatteluun ja muistamiseen liittyvät kognitiiviset oireet, lihasheikkous ja tunto-oireet.

Foolihapon eli folaatin (B9-vitamiinin), puutteen voi välttää noudattamalla monipuolista ruokavaliota ja välttämällä liikaa alkoholin käyttöä.

B12-vitamiinin ja foolihapon pitoisuudet omassa elimistössä on mahdollista testata verikokeella.

Raudan saantisuositukset

Ikä ja sukupuoliMäärä / vrk
Aikuinen nainen15 mg
Aikuinen mies9 mg
Yli 60-vuotias9 mg
Alle 10-vuotias8-9 mg
Nuoret, 10 – 17 v11 mg

Keskimäärin vain 10 % ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy elimistön käyttöön.

Miehen rautavarastot ovat noin 3,8 grammaa ja naisen 2,3 grammaa.

Rauta elää punasolujen mukana. Punasoluista noin prosentti vuorokaudessa hajoaa ja muodostuu uudelleen.

Raudanpuutteen selvitys laboratoriokokeilla

Tutustu Puhdin raudanpuutteen tutkimuspakettiin.

Lähteet

Terveyskirjasto: Hemokromatoosi (raudankertymäsairaus)Raudanpuuteanemia
Hyvä terveys: Rauta estää anemian
Ferritiini, plasmasta
Wikipedia: Serum iron

 

Raudanpuuteanemia on maailman yleisin ravintoainepuutos. Sen tavallisimpia oireita ovat hengästyminen ja voimakas väsymys. Arviolta 25–40 %:lla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia (Sinisalo ja Collin 2016).

Ferritiini on elimistön raudan varastoija. Sen pitoisuus vaikuttaa suoraan elimistön rautapitoisuuteen ja tätä kautta vireystilaan sekä jokapäiväiseen jaksamiseen.

Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuuteanemia selviää. Lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella.

Tämä artikkeli käsittelee raudanpuutosta ja ferritiiniä. Kerromme, miten paljon ihmisen tulee saada rautaa vuorokaudessa suositusten mukaan.

Tutustut myös ferritiinitason mittaukseen sekä keinoihin, jolla elimistön normaalista rautapitoisuudesta on mahdollista huolehtia.

Ferritiinin tehtävät

 • Ferritiini varastoi elimistön raudan. Jos tätä varastoijaproteiinia on elimistössä liian vähän, myös rautapitoisuus on matala. Tällöin esiintyy oireita, kuten väsymystä.
 • Ferritiini suojaa elimistöä ionisoidun raudan ja muiden mineraalien myrkylliseltä vaikutukselta, joten se on osa elimistön hapettumisenestopuolustusta. Hapettuminen tarkoittaa yksinkertaisesti solujen ikääntymistä.
 • Rauta ei kierrä verenkierrossa vapaana, vaan ferritiinin ja transferriinin sisällä. Näin se pääsee paikkaan, jossa sitä tarvitaan. 10 % elimistön raudasta kulkee ferritiinin ja 90 % transferriinin sisällä.
 • Ferritiini suojaa ihoa haitalliselta säteilyltä.
 • Tulehdustiloissa ferritiinin pitoisuus voi nousta tai laskea, joten sen avulla voidaan saada viitteitä tulehduksesta.
 • Lisäksi ferritiini suojaa maksaa myrkkyjen suoralta vaikutukselta.

Miten ferritiini toimii?

Ferritiinin tehtävä on toimia raudan varastoijana. Rauta myös kulkee verenkierrossa ferritiinin mukana sinne, missä sitä milloinkin tarvitaan. Lisäksi ferritiini suojelee elimistöä rautaionien myrkylliseltä vaikutukselta.

Matala ferritiiniarvo merkitsee yleensä raudanpuutosta. Kohonnut ferritiinitaso on yleinen aineenvaihduntahäiriöistä, ylipainosta ja diabeteksesta kärsivillä ihmisillä.

Aineenvaihdunnan tukeminen, normaalipainoon pyrkiminen ja verensokerista huolehtiminen ovat siis keinoja huolehtia kehon tarpeellisesta rautapitoisuudesta ja samalla vireydestä sekä terveydestä.

Ferritiini ottaa sisäänsä myrkyllisiä rautaioneita. Se säätelee rautapitoisuuden lisäksi myös muiden mineraalien pitoisuutta soluissa, esimerkiksi berylliumin, alumiinin, sinkin, kadmiumin ja lyijyn. Ferritiinin avulla nämä pitoisuudet eivät kasva liian suuriksi eivätkä putoa liian alas.

Raudanpuutteen riskiryhmät

Raudanpuutteesta kärsivät muita helpommin seuraavat ryhmät:

 • Naiset, joiden kuukautisvuoto on runsasta. Raudanpuutetta voi olla etenkin vuodon aikaan.
 • Henkilöt, joilla on haavainen paksusuolen tulehdus.
 • Henkilöt, joilla on ollut runsaita verenvuotoja esimerkiksi haavojen, onnettomuuksien, leikkausten, nenäverenvuodon, synnytyksen tai peräpukamien vuoksi.
 • Henkilöt, jotka ovat luovuttaneet toistuvasti verta.
 • Pienet lapset
 • Vanhukset

Miten voin mitata ferritiiniarvoni?

Voit tilata ferritiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Pelkän ferritiinin sijaan tulisi aina mitata myös CRP-tulehdusarvot (tulehdustilassa ferritiiniarvo on normaalia korkeampi) ja täydellinen verenkuva (hemoglobiini). Olemme koonneet näistä mittareista tarkan raudanpuutteen tutkimuspaketin.

Jos haluat tietää kaiken mahdollisen oman elimistön rauta-arvoista, kannattaa tutustua laajaan raudanpuutteen tutkimuspakettiin. Mukana on ferritiini, seerumin rauta, transferriini, transferriinin rautakyllästeisyys, B12-vitamiini, folaatti, herkkä CRP, hemoglobiini ja täydellinen verenkuva.

Samalla kertaa kannattaa testata myös D-vitamiini ja kilpirauhanen, koska niihin liittyvissä ongelmissa on samantyyppisiä oireita. Ferritiini, CRP, täydellinen verenkuva, D-vitamiini ja kilpirauhasen testaus kuuluvat Puhti-terveystarkastukseen, jossa on yhteensä yli 30 eri mittaria (99 €).

Voiko lapselta mitata ferritiinin?

Kyllä voi. Olemme koonneet lapsille sopivan laboratoriopaketin, jossa on mukana ferritiini, D-vitamiini, CRP ja täydellinen verenkuva (hemoglobiini). Tutustu lapsen tutkimuspakettiin.

Tarvitaanko ferritiinin mittaamiseen lääkärin lähete?

Puhdin kautta tilatessa et tarvitse lääkärin lähetettä ferritiinin mittaukseen.

 1. Lisää haluamasi testit ostoskoriin.
 2. Käy laboratoriossa 27 eri paikkakunnalla.
 3. Tulokset saat selkeänä raporttina heti seuraavana päivänä.
 4. Jos haluat, saat tarvittaessa varattua raudanpuutteeseen perehtyneen lääkärin etävastaanoton palvelumme kautta.

Mitkä ovat ferritiinin viitearvot?

Aikuisilla ferritiinin laboratoriotestien viitearvot ovat seuraavat:

Naiset10-150 µg/l
Miehet28-370 µg/l

Uusimpien tutkimusten perusteella on kuitenkin hyväksytty raudanpuutteen osoittajaksi ferritiinin raja-arvo 30 µg/l. Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja potilaalla on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen suhteen riskiryhmään (runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, pitkäaikainen protonipumpun estäjälääkitys, säännölliset verenluovutukset jne.).

Lapsilla viitearvot vaihtelevat iän mukaan:

Alle 8 päivää30-400 µg/l
8 – 30 päivää30-230 µg/l
1 – 6 kk10-340 µg/l
6 – 12 kk10-80 µg/l
1 – 16 v5-120 µg/l

Merkintä µg/l tarkoittaa mikrogrammaa litrassa.

Naisten alempi viitearvo johtuu muun muassa kuukautisvuodosta, jonka aikana rautapitoisuus ja ferritiini laskevat verenvuodon vuoksi.

Testituloksen tunnistat koodeista S-Ferrit ja P-Ferrit. Ensimmäinen kirjain viittaa siihen, onko tulos analysoitu seerumista (S) vain plasmasta (P). Puhdin ferritiinitestit analysoidaan veren seerumista.

Miksi ferritiinipitoisuus tutkitaan?

Ferritiinipitoisuuden mittauksella voidaan määrittää raudanpuuteanemia. Se on ensisijainen tutkimus, jos raudanpuutetta epäillään esimerkiksi väsymyksen ja vetämättömän olon vuoksi.

Raudanpuuteanemia voidaan jopa ehkäistä ferritiinin määrityksellä, koska sen avulla, toisin kun hemoglobiinin mittauksella, voidaan huomata vasta syntymässä oleva raudanpuute.

Syitä, joiden vuoksi ferritiinipitoisuuden määritys tehdään:

 • Raudanpuuteanemian toteaminen, jos henkilöllä on ollut siihen viittaavia oireita.
 • Anemioiden erottaminen toisistaan – onko kyseessä raudanpuuteanemia vai muu anemia.
 • Elimistön rautavarastojen arviointi.
 • Rautavalmistehoidon seuranta, jos raudanpuutteeseen on ollut käytössä rautavalmiste ja sen tehoa halutaan seurata.
 • Riskiryhmien terveyden seuraaminen: pienet lapset, raskaana olevat, vanhukset, verenluovuttajat.

 

 

Mitä tuloksista selviää?

Ferritiinin määrityksellä saadaan selville elimistön rautapitoisuus ja se, onko testattavalla raudanpuute.

Rautavarastojen määrään vaikuttavat vuorokaudenaika ja kuukautiskierron vaihe, joten rautapitoisuus ei ole elimistössä jatkuvasti sama.

Myös yhdistelmäehkäisyvalmisteet ja rautavalmisteet vaikuttavat ferritiinipitoisuuteen.

Ferritiinin lisäksi kannattaa verikokeella määrittää transferriinimääritys, jolloin saadaan tarkemmin selville, mikä henkilön elimistön tilanne raudan määrän suhteen on.

Mitä matala ferritiini tarkoittaa?

Matala ferritiiniarvo on yleensä merkki raudanpuutostilasta. Raudanpuute tuntuu yleisvoinnissa väsymyksenä ja jaksamattomuutena.

Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa masennusta, stressiä ja ahdistuneisuutta sekä fyysisiä ongelmia, kuten erilaisia kipuja ja suolisto-ongelmia. Lisäksi raudanpuute voi selittää näitä ongelmia. Masentuneen ja ahdistuneen olon syy voi olla raudanpuutteessa.

Raudanpuutteen oireet voivat muistuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, ja joskus tapahtuukin virhediagnooseja, kun myös veriarvot muuttuvat vajaatoiminnan suuntaan. Jos kilpirauhasen vajaatoimintaa epäillään esimerkiksi väsymyksen aiheuttajaksi, voi olla viisasta tehdä myös rauta-arvojen tutkimukset.

Mitkä ovat raudanpuutteen oireet?

Raudanpuute on todellinen kameleontti oireiden aiheuttajana. Raudanpuute voi aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita:

 • Selittämätön väsymys
 • Huimaus
 • Jatkuvat päänsäryt
 • Soivat korvat
 • Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen
 • Selittämätön heikkouden tunne
 • Hermostuneisuus
 • Jalkakivut
 • Hengitysvaikeudet

Voiko alhainen ferritiini vaikuttaa unen laatuun?

Alhainen ferritiini voi aiheuttaa ongelmia unen laadussa.

Esimerkiksi levottomien jalkojen hoidossa se on perustutkimus. Jos kärsii levottomista jaloista, ja ferritiini on alle 70 µg/l, todennäköisesti lisäraudasta on apua oireiden hoidossa.

Rauta vaikuttaa myös vireystilan hallintaan. Jos esimerkiksi kärsii väsymyksestä päivän aikana, mutta virkistyy iltaa kohden, kun olisi aika mennä nukkumaan, voi raudanpuutteen hoitaminen auttaa vireystilan hallinnassa ja rytmin normalisoinnissa.

Mistä matala ferritiiniarvo johtuu?

Normaalia alhaisempi ferritiinitaso johtuu siitä, että elimistössä ei ole riittävästi rautaa.

Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että ruokavaliosta ei saada riittävästi rautaa tai se ei pääse jostain syystä imeytymään.

Rautaa menetetään verenvuotojen kuten kuukautisten mukana, minkä vuoksi raudanpuuteanemia on erityisen yleistä nuorilla naisilla.

Joissakin tapauksissa kyseessä on anemia, jossa veressä ei ole riittävää määrää punasoluja, joihin rauta voisi sitoutua.

Miten voin nostaa ferritiinitasoa?

Matalan ferritiinitason syy tulee selvittää terveydenhoidossa lääkärin ohjauksessa.

Ferritiinipitoisuus pyritään saamaan lähelle normaalia tasoa ensisijaisesti elintavoilla ja mikäli lääkäri suosittelee, rautavalmisteella.

Raudanpuutos ja ruokavalio

Alkoholi ja tupakointi häiritsevät raudan imeytymistä, joten niitä kannattaa välttää.

Elimistön rautapitoisuuteen voi vaikuttaa myös ravinnon kautta. Jos ruokailutottumusten muuttaminen ei ole mahdollista tai se on vaikeaa, on mahdollista ottaa rinnalle rautapitoinen ravintolisä. Ravintolisän käytöstä kannattaa kuitenkin keskustella hoitavan tahon kanssa.

Raudanpuutteesta kärsivän kannattaa suosia ruokaa, joka sisältää paljon rautaa. Kahvin ja teen juontia kannattaa välttää, sillä ne häiritsevät raudan imeytymistä ravinnosta.

Seuraavat ruoka-aineet sisältävät runsaasti rautaa:

 • Veri, maksa ja punainen liha
 • Linssit ja pavut
 • Pinaatti, nokkonen ja rucola
 • Pähkinät (erityisesti cashew-pähkinä) ja manteli
 • Leseet, kuitupitoiset hiutaleet ja suurimot
 • Kurpitsansiemen, hampunsiemen, soijarouhe, kvinoa
 • Pasta ja täysjyväriisi
 • Kananmuna
 • Simpukat , äyriäiset ja kalat
 • Parsakaali, herne, maa-artisokka, mustajuuri
 • Kuivattu basilika ja oregano

7 vinkkiä riittävään raudansaantiin

 1. Rauta imeytyy parhaiten eläinkunnan tuotteista. Rautaa voi kuitenkin saada riittävästi myös kasvikunnan tuotteista.
 2. Rautaa sisältävien ruokien yhteydessä kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisia ruokia, kuten kasviksia ja hedelmiä, sillä C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Erityisen paljon C-vitamiinia sisältävät mustaherukat ja appelsiinit.
 3. Eräät ruoka-aineet, kuten maitotuotteiden sisältämä kalsium, tee, kahvi, kaakao ja leseet heikentävät raudan imeytymistä ravinnosta. Voi siis olla järkevää nauttia imeytymistä estävät ruoka-aineet erillään rautapitoisista.
 4. Erityisesti runsaasti liikkuvien ja raskaana olevien tulisi pitää huolta raudan määrästä ruokavaliossaan.
 5. Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa vaikeaakin raudanpuutosta, joten varsinkin kuukautisten aikaan kannattaa suosia rautapitoisia ruokia.
 6. Tulehduskipulääkkeitä (NSAID) on syytä käyttää harkiten sillä ne saattavat aiheuttaa mahalaukun pinnalle verenvuotoa ja johtaa näin raudanpuutteeseen.
 7. Raudan lisäksi kannattaa huolehtia riittävästä B12-vitamiinin ja folaatin saannista. B12-vitamiinia saa eläinperäisistä ruoista, kuten lihasta, kalasta ja kananmunista. Folaatin parhaita lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, pavut, täysjyvävilja ja maksa.

Ravintolisät raudanpuutteen hoidossa

Jos puutostila on vakava eikä sitä voida hoitaa pelkällä ruokavaliolla, yleensä käytetään ravintolisiä.

Rautavalmisteita on olemassa erilaisia vahvuuksia. Oman lääkärin kanssa kannattaa keskustella siitä, millainen valmiste sopii juuri omaan raudantarpeeseen. Liiallinenkaan määrä ei ole hyvästä, sillä se voi johtaa liian suureen veren ferritiinipitoisuuteen.

Valmisteissa oleva rauta on yleensä rautaisen suolan muodossa. Kaikki rautavalmisteet voivat aiheuttaa sivuoireena vatsavaivoja, joten vatsan terveyttä on hyvä seurata niiden käytön aikana.

Erityistä huomiota vatsan terveyteen kannattaa rautavalmisteen käytön aikana kiinnittää, jos kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Valmisteen käyttö voi tässä tilassa pahentaa oireita.

Muita hyviä valmisteita raudanpuutteesta kärsiville ovat:

 • C-vitamiini, joka lisää raudan imeytymiskykyä.
 • A-vitamiinin yhteiskäyttö rautavalmisteen kanssa on tehokkaampi tapa hoitaa raudanpuutosta kuin rautavalmiste yksinään.

Myö sokeri ja fruktoosi lisäävät raudan imeytymiskykyä. Terveellisesti näitä voidaan saada esimerkiksi syömällä runsaasti hedelmiä.

Korkea ferritiiniarvo

Ferritiiniarvo voi kohota esimerkiksi sairauden tai sairauden hoidon myötä. Korkea arvo voi tuntua esimerkiksi vatsakipuna, sydämen rytmihäiriöinä, heikkouden tunteena, lihaskipuna sekä selittämättömänä väsymyksenä. Korkean ferritiinin syy tulee aina selvittää terveydenhoidossa lääkärin ohjauksessa.

Korkean ferritiinin aiheuttajat

Korkea ferritiinitaso voi johtua elimistön tulehdustilasta. Runsas alkoholinkäyttö, ylipaino sekä maksaongelmat ovat yleisimpiä syitä arvon kasvamiseen. Maksa varastoi ferritiiniä. Kun maksa vaurioituu, ferritiini solujen sisällä valuu ulos.

Hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti on tila, jossa elimistö varastoi liikaa rautaa. Tilassa henkilöllä on raudan varastointiin vaikuttava geenimutaatio. Sen toinen muoto on Pohjoismaissa yleinen. Se löydetään noin 10 %:lla väestöstä. Toinen on harvinaisempi ja todetaan noin neljällä henkilöllä tuhannesta. Myös tämä johtaa kohonneeseen ferritiinitasoon.

Muita mahdollisia pitoisuuden kohoamisen aiheuttajia ovat:

 • Nivelreuma
 • Kilpirauhasen liikatoiminta
 • Tyypin 2 diabetes
 • Hodgkinin tauti
 • Verensiirto
 • Maksatulehdus
 • Krooninen munuaistulehdus
 • Vastustuskykyyn liittyvät sairaudet
 • Tulehdus
 • Metabolinen oireyhtymä
 • Anoreksia, koska alhainen energian saanti vaurioittaa maksaa
 • Valtimoiden kalkkeutuminen
 • Rytmihäiriöt

Anemia ja vitamiininpuutokset

B12-vitamiinin puutostila voi johtaa yhteen anemiaan tyyppiin, megaloblastiseen anemiaan.

Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia ja folaattia punasolujen ja hemoglobiinin muodostumisessa. Niiden puute johtaa anemiaan.

B12-vitamiinin puutetta tavataan pääasiassa ikääntyneillä. Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Nuorilla B12-vitamiinin puute on harvinaisempi. Kasvisruokavaliota noudattavan on hyvä ottaa B12-vitamiinia sisältävää ravintolisää, sillä tätä vitamiinia voidaan saada vain eläinperäisistä tuotteista.

Pernisiöösissä anemiassa on kyse B12-vitamiinin imeytymättömyydestä.

B12-vitamiinin puutoksen yleisimpiä oireita ovat ajatteluun ja muistamiseen liittyvät kognitiiviset oireet, lihasheikkous ja tunto-oireet.

Foolihapon eli folaatin (B9-vitamiinin), puutteen voi välttää noudattamalla monipuolista ruokavaliota ja välttämällä liikaa alkoholin käyttöä.

B12-vitamiinin ja foolihapon pitoisuudet omassa elimistössä on mahdollista testata verikokeella.

Raudan saantisuositukset

Ikä ja sukupuoliMäärä / vrk
Aikuinen nainen15 mg
Aikuinen mies9 mg
Yli 60-vuotias9 mg
Alle 10-vuotias8-9 mg
Nuoret, 10 – 17 v11 mg

Keskimäärin vain 10 % ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy elimistön käyttöön.

Miehen rautavarastot ovat noin 3,8 grammaa ja naisen 2,3 grammaa.

Rauta elää punasolujen mukana. Punasoluista noin prosentti vuorokaudessa hajoaa ja muodostuu uudelleen.

Raudanpuutteen selvitys laboratoriokokeilla

Tutustu Puhdin raudanpuutteen tutkimuspakettiin.

Lähteet

Terveyskirjasto: Hemokromatoosi (raudankertymäsairaus)Raudanpuuteanemia
Hyvä terveys: Rauta estää anemian
Ferritiini, plasmasta
Wikipedia: Serum iron

26 kommenttia aiheelle “Ferritiini kertoo rautavarastoistasi”

 • Hei!
  Olen ollut todella väsynyt kolmannen lapseni syntymän jälkeen. Olen laittanut väsymyksen lapsen huonon nukkumisen piikkiin. Kävin työhöntulotarkastuksessa kesäkuussa jolloin minulta otettiin perusverenkuva. Olin yllättynyt varsin alhaisesta hb arvosta 118, vaikka minulla ei koskaan ole ollut mitenkään kovin korkea hb. Yleensä 125-130. Valitettuani väsymystä ja saamattomuutta työterveyslääkärini päätti otattaa p ferritiini arvon. Tämä oli 23. Minulla on ohentunut hiukset todella paljon ja hengästyn muutaman portaan noususta. Välillä minulla on voimakasta huimausta niin että on pakko käydä istumaan. Minulla on vahavsti sukutaustalla kilpirauhasen vajaatoimintaa.
  Ihmettelen kun työterveyslääkärini ei lopulta kommentoinut mitenkään arvojani vaikka painotin etten ole koskaan ollut näin väsynyt.
  Aloitin itse rautakuurin tulokset nähtyäni, mutta ongelmana on se että mahani menee niin kovalle raudasta että käytännössä lisäraudan syöminen on mahdotonta.
  Olisiko teillä neuvoja? Olisiko aiheellista mennä muihinkin tutkimuksiin esim. Kilpirauhasen toiminta?

  • Hei. Kurja juttu, että sinulla on voimakasta väsymystä ja muuta oireilua. Tosiaan tuo alhainen ferritiini saattaa olla yhtenä vauikuttavana tekijänä. Rautavalmisteita on olemassa erilaisia, joita kannattaa tutkia, että löytäisit itsellesi sen sopivimman. Esim apteekissa löytyy useampia valmisteita tabletteina sekä nestemäisenä. Apteekkari osaa varmasti neuvoa hyvän valmisteen löytymisessä. Lisäraudan kanssa kannattaa syödä samalla C-vitamiinia, ellei sitten valmiste sisällä sitä jo itsessään. Myös on hyvä huomioida mitkä ruoka-aineet vaikuttavat raudan imeytymiseen ja mistä ruoka-aineista saisit mahdollisimman paljon rautaa. Tietopaketissamme on tähän liittyvää hyvää tietoa https://www.puhti.fi/tietopaketit/rauta/ Suosittelemme arvioimaan elimistön tilannetta kokonaisvaltaisesti. Meillä on valmiita hyviä paketteja, joissa on mukana niin eri sisäelinten toimintoja kuvaavia mittareita kuin vitamiineihin liittyviä mittareita. Mikäli sinulla on sukurasitteena kilpirauhasen vajaatoimintaa olisi hyvä varmasti arvioida sekin laboratoriokokein. Useimmissa isoissa paketeissamme on mukana TSH ja voit lisätä pakettiin mukaan kilpirauhasen toimintaa kuvaavat muut mittarit kuten T4V sekä T3V tai sitten valita valmiin paketin tähän liittyen. Lääkäri tekee aina diagnoosin ja arvioin tilanteestasi, joten haluamiesi tutkimusten jälkeen sinulla on mahdollisuus joko ottaa yhteyttä omaan lääkäriisi tai tilata kauttamme suoraan raportilta lääkärin etäkonsultaation. Tämä lisäpalvelu on maksullinen (44€).

  • Hei!
   Minä myöskään en pysty syömään rautatabletteja, mutta luontaistuotekaupasta olen löytänyt toimivia nestemäisiä vaihtoehtoja.
   Kannattaa kokeilla.

 • Hei!
  Olen 57v mies ja Ferritiini arvo on ollut koholla jo lähes pari vuotta lukemissa 650-850. Mulla on todettu HFE-geenivariaation p. His63Asp -kantajuus. Mitenkään ei tuota korkeaa arvoa ole ruvettu hoitamaan. Aikanaan joku lääkäri sanoi että tuo korkea arvo voi johtua maksanravaisuudesta. Mitähän tässä pitäisi tehdä?

 • Hei !
  Olen 60+ nainen, hyväkuntoinen, liikun, lenkkeilen päivittäin .
  Testasin tämän s-ferrit arvon, (pvk normaali). Yllätyin kun miesten arvo suorastaan, eli 350.
  Minulla kilpirauhasen liikatoimintaa ja olin myös flunssainen tuolloin hieman.
  Pitäisiköhuolestua, miten pian kannattanee kontroloida?

  • Akuutti tulehdus saattaa nostaa virheellisesti ferritiinia. Tämän vuoksi suositellaan aina mitattavan ferritiinin kanssa myös tulehdusarvo CRP. Tosin akuuteissa virustaudeissa ei CRP välttämättä kohoa. Suosittelisin hakeutumaan lääkärin puoleen, mikäli terveytesi huolestuttaa sinua. Kontrollin voisi ottaa siinä vaiheessa, kun olet täysin terveenä.

 • Moi. Mistä vois johtua kun tässä vuoden aikana on hb on noussut 85:stä 154:n. Mutta ferritiini on noussut 7:stä 22:n ja nyt viimeksi oli 20?
  Luulis että sekin arvo olisi jo paljon korkeampi, eikä taas laskenu hieman. Kaikki muut veriarvot ok.

  • Hei, ferritiiniarvoon vaikuttaa moni asia kuten kuukautiset, muut verenvuodot, ruokavalio, verenluovutukset, rankka treeni ja miten paljon elimistö puskuroi varastosta rautaa hemoglobiinin puolelle. En voi arvioida mistä pieni ferritiinin lasku johtuu kohdallasi. Mikäli terveydentilasi huolestuttaa sinua, suosittelen kääntymään asiasta lääkärin puoleen. Tsemppiä sinulle.

 • Jos lääkäri on neuvonut ottamaan apteekista ostettuja 100 mg:n rautatabletteja, niin onko väliä imeytymisen kannalta, että onko Fe2+ (esim. obsidan) vai Fe3+ (esim. maltofer)?

  • Rautavalmisteiden tuoteselosteet kannattaa lukea ja toimia niissä olevien ohjeiden mukaisesti. Osaan rautavalmisteita on lisätty mukaan C-vitamiini, joka parantaa valmisteen imeytymistä. Obsidanissa on C-vitamiini (Obsidan comp-valmisteessa on mukana myös foolihappo) mukana ja Maltoferissa taas ei. Maltoferin kanssa suositellaan otettavan C-vitamiinilisää. Moni sanoo Maltoferin aiheuttavan vähemmän vatsaoireita, toki tämä on kovin yksilöllistä.
   Obsidaninia käyttäessä ravintoaineet saattavat samanaikaisesti nautittuina estää raudan imeytymistä eli valmiste pitäisi ottaa ruoka-aikojen ulkopuolella. Jos ruoansulatuskanavan ärsytysoireet estävät lääkkeen käytön, Obsidan voidaan ottaa ruoan ja juoman kanssa välttäen kuitenkin kasvisruokia,
   maitotuotteita, kahvia ja teetä. Ruoka tai juoma eivät vaikuta Maltoferin käyttöön. Maltoferia voi ottaa ilman ruokaa tai ruokailun
   yhteydessä. Olisi hyvä, että löydät itsellesi sopivan rautavalmisteen ja, kun olet sitä käyttänyt kontrolloisit veriarvot lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

 • Hei! Osaatteko kertoa miksi rautatablettien syönti aiheuttaa voimakasta painonnousua vaikka ruokailutottumukset eivät ole muuttuneet? En uskalla syödä rautaa enää sen takia että Ferrodan 100mg/päivä lihotti/turvotti niin hurjasti.

  • Hei, emme pysty vastaamaan miksi rautatablettien syönti aiheuttaisi painonnousua tai olisiko se mahdollista. Käänteisesti katsoen varastoraudanpuute elimistössä puolestaan saattaa aiheuttaa painonnousua. Mikäli terveytesi/tilanteesi huolestuttaa sinua, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen. Pystyt tilaamaan lääkärin etäkonsultaation suoraan Oma Puhti- sivustolta.

 • Hei! Osaatteko sanoa kuinka kauan suunnilleen kestää että ferritiiniarvot nousevat normaalin paikkeille kun arvoni oli 20 ja syön rautatabletteja?

  • Hei, elimistön reagointi rautaan on kovin yksilöllistä. Joskus tilanne saattaa vaatia useamman kuukauden ajan raudan syöntiä, jotta arvot saataisiin riittävälle tasolle ja pysymään siellä. Yksilöllisestä vaihtelusta johtuen, on hyvä kontrolloida tämä(kin) arvo, jotta nähtäisiin onko lisäraudan syönnillä tullut paranemista tilanteeseen. Mikäli vastetta ei tule tai tilanteesi huolestuttaa/mietityttää suosittelemme juttelemaan asiasta lääkärin kanssa.

 • Kävin tässä verikokeessa ja tulokset saatuani olen ollut vähän hämilläni noista d-ferrit arvosta jos viite arvo on 30-400
  niin minulla oli 609. Mitä mun pitäs asialle tehdä. Lääkäri totes että seuraava aika on marraskuussa. Vaikka on karmeat lihassäryt ja vatsa
  säryt päällä ja hyvä että jaksaa pitää silmiä auki.

  nimim. vähän hulissaan

  • Voit kätevästi tilata e-lääkärin yhteydenoton suoraan Oma Puhti-sivuston tulososiossa. Lääkäri palaa asiaan noin tunnin kuluessa yhteydenottopyynnön jättämisestä. ELääkäri-palvelu on auki 7-21 ma-su. Pikaista paranemista sinulle.

  • Hei, ikävä kyllä emme voi ottaa tuohon kantaa, meillä ei ole vielä lääkäri-chattia Puhdissa tarjolla. Mutta kuten artikkelissa “Ferritiini kertoo rautavarastoistasi”, kerrottiin, että raudanpuutteen oireet voivat muistuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, suosittelemme rauta-arvojen mittaamista lääkärin diagnoosin teon helpottamiseksi.

 • Merja Immonen says:

  Nainen, 26 vuotta, P-Ferrit 23. Onko liian alhainen? Ferritiini tutkittu väsymyksen ja aloitekyvyttömyyden vuoksi.

  • Hei, kuten ylläolevassa artikkelissa mainitaan, yleensä jos oireet viittaavat raudanpuutteeseen ja ferritiini on alle 30, kyseessä on raudanpuute. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Hemoglobiini, D-vitamiini ja TSH ovat sellaisia arvoja, jotka on yleensä myös hyvä mitata jos epäilee raudanpuutosta.

 • Minävaan says:

  Tekstiin viitaten. Onko mahdollista siis että esim. autoimmuunitauti (psoriasis) voi vääristää ferritiiniä alentavasti?

 • Tämä arvo oli minulla reilusti koholla. Voikohan siihen liittyä olkapää leikkauksesta parantuminen?

  • Hei, kiitos kommentista. Valitettavasti emme voi tehdä diagnooseja tuloksista näillä sivuilla. Artikkelista löydät tietoa aiheesta, mutta jos epäilet sairautta niin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin joka voi tulkita tuloksia tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös