Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Lasko eli senkka (B -La) mittaa tautien aktiivisuutta
Mies ja nainen luontopolulla

Lasko eli senkka (B -La) mittaa tautien aktiivisuutta

Lasko on yksi vanhimmista laboratoriokokeista.

Lasko (senkka)

 • Lasko on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista laboratoriokokeista.
 • Verinäytteestä saatava lasko on arvo, jota käytetään usein erilaisten tautien aktiivisuuden osoittamiseen.
 • Iän myötä lasko nousee tavallisesti hieman ja naisilla laskoarvo on korkeampi kuin miehillä.

Sisällysluettelo

Lasko eli senkka B -La

Lasko eli senkka on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista laboratoriokokeista. Vuonna 1917 ruotsalainen tutkija Fåhreus havaitsi, että putkeen imetty veri kerrostuu seistessään. Tämä ilmiö oli suureksi avuksi sen ajan lääkäreille, sillä sen avulla lääkärit kykenivät mittaamaan tulehdusreaktiota laboratoriotestillä.

Mikä on lasko?

Verinäytteestä saatava lasko on arvo, jota käytetään usein erilaisten tautien aktiivisuuden osoittamiseen. Laskoarvo kohoaa etenkin bakteeri-infektioissa, mutta myös sidekudossairauksissa, kudosvaurioissa ja joissain syövissä. Iän myötä lasko nousee tavallisesti hieman ja naisilla laskoarvo on korkeampi kuin miehillä. Lisäksi raskauden aikana lasko voi kohota.

Lasko ei ole kovin käyttökelpoinen tutkimus äkillisesti puhjenneissa tulehdussairauksissa, koska lasko suurenee melko hitaasti useiden päivien kuluessa. Tämänkaltaisissa tilanteissa käyttökelpoisempi tutkimus on nopeasti reagoiva CRP. Tosin kroonisessa tulehduksessa CRP-arvo saattaa olla normaali, mutta lasko kohonnut lähelle sataa.

Lasko onkin hyödyllinen tutkimus monien pitkäaikaisten tulehdussairauksien, kuten nivel- tai lihasreuman hoidon seurannassa. Esimerkiksi nivelreumassa kohonnut laskoarvo merkitsee käynnissä olevaa nivelkalvon tulehtumista.

Mistä voin tilata laskon tutkimuksen B -La?

Voit tilata laskon tutkimuksen B-La yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Voit lisätä yksittäisiä tutkimuksia valmiisiin testipaketteihin, kuten suosittuun Puhti-laboratoriopakettiin. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat terveyteen sekä jaksamiseen liittyvät mittarit.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Miten lasko tutkitaan?

Lasko tutkitaan kyynärtaipeesta otettavasta verinäytteestä. Tunnistat tutkimuksen koodista B-La. Näytteestä saatava arvo on lasko ja laskon yksikkö ilmoitetaan millimetriä tunnissa (mm/h).

Veri koostuu plasmasta ja verisoluista, joista valtaosa on punasoluja. Tulehduksen aikana vereen ilmaantuu proteiineja, jotka aiheuttavat sen, että punasolut liimautuvat toisiinsa. Reaktiossa on mukana myös hyytymiseen osallistuva fibrinogeeniproteiini. Toisiinsa liimautuneet punasolut muodostavat suurempia kappaleita ja kokkaroituvat näytteenottoputkessa. Kokkaroitunut solumassa valuu putkessa alaspäin.

Vuosikymmenten ajan laskon tutkimiseen käytettiin pitkiä lasisia putkia. Veri imettiin putkeen, johon oli sekoitettu hyytymisenestoainetta eli sitraattia. Lasiputket, joiden kyljissä oli millimetriasteikko, laitettiin pystyasentoon telineeseen odottamaan. Telineessä punasolut erosivat hiljalleen plasmasta ja laskeutuivat alaspäin. Tunnin kuluttua katsottiin, kuinka monta millimetriä punasolut olivat laskeneet. Terveillä ihmisillä punasolut laskeutuivat hitaasti, kun taas tulehdussairauksista kärsivien punasolut laskeutuivat nopeammin.

Tänä päivänä laskon mittaus onnistuu vaivattomasti. Verinäyte otetaan tavallista pidempään näyteastiaan, jossa on sitraattia valmiina. Näyte asetetaan laitteeseen, joka lukee tuloksen jo 30 minuutin kuluttua. Aikaa on lyhennetty vastauksen nopeuttamiseksi, mutta tulos kerrotaan kahdella, sillä laskon yksikkö on edelleen millimetriä tunnissa.

Lasko viitearvot (senkka viitearvot) B-La

Laskon viitearvot aikuisilla:

miehetalle 50 v.alle 15 mm/h
miehetyli 50 v.alle 20 mm/h
naisetalle 50 v.alle 20 mm/h
naisetyli 50 v.alle 30 mm/h

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Lasko anemiassa

Anemiassa laskon arvo voi virheellisesti kohota liian suureksi, koska anemialle ominainen alhainen hemoglobiini häiritsee menetelmää, jolla lasko mitataan.

Lasko saattaa reagoida herkästi myös vaarattomiin tiloihin, minkä vuoksi kohonneisiin laskoarvoihin suhtaudutaan rauhallisesti. Näissä tilanteissa kohonnut laskoarvo merkitsee vain harvoin hoitoa vaativaa sairautta.

Diabetes eli sokeritauti
Tietopaketti

Diabetes – Oireet, ruokavalio, hoito ja testit

Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00