Verinäytteestä saatava lasko on arvo, jota käytetään usein erilaisten tautien aktiivisuuden osoittamiseen. Laskoarvo kohoaa etenkin bakteeri-infektioissa, mutta myös sidekudossairauksissa, kudosvaurioissa ja joissain syövissä.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi laskon mittaaminen on edelleen tärkeä laboratoriotutkimus ja miten tutkimus tänä päivänä tehdään. Lisäksi kerromme laskoon liittyvistä viitearvoista.

Lasko (senkka)

  • Lasko on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista laboratoriokokeista.
  • Verinäytteestä saatava lasko on arvo, jota käytetään usein erilaisten tautien aktiivisuuden osoittamiseen.
  • Iän myötä lasko nousee tavallisesti hieman ja naisilla laskoarvo on korkeampi kuin miehillä.

Lasko eli senkka

Lasko eli senkka on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista laboratoriokokeista. Vuonna 1917 ruotsalainen tutkija Fåhreus havaitsi, että putkeen imetty veri kerrostuu seistessään. Tämä ilmiö oli suureksi avuksi sen ajan lääkäreille, sillä sen avulla lääkärit kykenivät mittaamaan tulehdusreaktiota laboratoriotestillä.

Mikä on lasko?

Verinäytteestä saatava lasko on arvo, jota käytetään usein erilaisten tautien aktiivisuuden osoittamiseen. Laskoarvo kohoaa etenkin bakteeri-infektioissa, mutta myös sidekudossairauksissa, kudosvaurioissa ja joissain syövissä. Iän myötä lasko nousee tavallisesti hieman ja naisilla laskoarvo on korkeampi kuin miehillä. Lisäksi raskauden aikana lasko voi kohota.

Lasko ei ole kovin käyttökelpoinen tutkimus äkillisesti puhjenneissa tulehdussairauksissa, koska lasko suurenee melko hitaasti useiden päivien kuluessa. Tämänkaltaisissa tilanteissa käyttökelpoisempi tutkimus on nopeasti reagoiva CRP. Tosin kroonisessa tulehduksessa CRP-arvo saattaa olla normaali, mutta lasko kohonnut lähelle sataa.

Lasko onkin hyödyllinen tutkimus monien pitkäaikaisten tulehdussairauksien, kuten nivel- tai lihasreuman hoidon seurannassa. Esimerkiksi nivelreumassa kohonnut laskoarvo merkitsee käynnissä olevaa nivelkalvon tulehtumista.

Mistä voin tilata lasko-kokeen?

Voit tilata lasko-kokeen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Voit lisätä yksittäisiä tutkimuksia valmiisiin testipaketteihin, kuten suosittuun Puhti-terveystarkastukseen.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli esimerkiksi herää epäilys sairaudesta.

Miten lasko tutkitaan?

Lasko tutkitaan kyynärtaipeesta otettavasta verinäytteestä. Tunnistat tutkimuksen koodista B-La. Näytteestä saatava arvo on lasko ja laskon yksikkö ilmoitetaan millimetriä tunnissa (mm/h).

Veri koostuu plasmasta ja verisoluista, joista valtaosa on punasoluja. Tulehduksen aikana vereen ilmaantuu proteiineja, jotka aiheuttavat sen, että punasolut liimautuvat toisiinsa. Reaktiossa on mukana myös hyytymiseen osallistuva fibrinogeeniproteiini. Toisiinsa liimautuneet punasolut muodostavat suurempia kappaleita ja kokkaroituvat näytteenottoputkessa. Kokkaroitunut solumassa valuu putkessa alaspäin.

Vuosikymmenten ajan laskon tutkimiseen käytettiin pitkiä lasisia putkia. Veri imettiin putkeen, johon oli sekoitettu hyytymisenestoainetta eli sitraattia. Lasiputket, joiden kyljissä oli millimetriasteikko, laitettiin pystyasentoon telineeseen odottamaan. Telineessä punasolut erosivat hiljalleen plasmasta ja laskeutuivat alaspäin. Tunnin kuluttua katsottiin, kuinka monta millimetriä punasolut olivat laskeneet. Terveillä ihmisillä punasolut laskeutuivat hitaasti, kun taas tulehdussairauksista kärsivien punasolut laskeutuivat nopeammin.

Tänä päivänä laskon mittaus onnistuu vaivattomasti. Verinäyte otetaan tavallista pidempään näyteastiaan, jossa on sitraattia valmiina. Näyte asetetaan laitteeseen, joka lukee tuloksen jo 30 minuutin kuluttua. Aikaa on lyhennetty vastauksen nopeuttamiseksi, mutta tulos kerrotaan kahdella, sillä laskon yksikkö on edelleen millimetriä tunnissa.

Lasko viitearvot (senkka viitearvot)

Kaikki 0-16 v1 – 15mm/h
Miehet 17-29 valle 10mm/h
Naiset 17-29 valle 20mm/h
Miehet 30-39 valle 15mm/h
Naiset 30-39 valle 25mm/h
Miehet 40-49 valle 20mm/h
Naiset 40-49 valle 25mm/h
Miehet 50-59 valle 25mm/h
Naiset 50-59 valle 30mm/h
Miehet 60-69 valle 25mm/h
Naiset 60-69 valle 35mm/h
Miehet 70-79 valle 30mm/h
Naiset 70-79 valle 40mm/h
Miehet alkaen 80 valle 35mm/h
Naiset alkaen 80 valle 45mm/h

Lasko anemiassa

Anemiassa laskon arvo voi virheellisesti kohota liian suureksi, koska anemialle ominainen alhainen hemoglobiini häiritsee menetelmää, jolla lasko mitataan.

Lasko saattaa reagoida herkästi myös vaarattomiin tiloihin, minkä vuoksi kohonneisiin laskoarvoihin suhtaudutaan rauhallisesti. Näissä tilanteissa kohonnut laskoarvo merkitsee vain harvoin hoitoa vaativaa sairautta.

Lähteet

Synlab. Lasko (2203 B -La)

Potilaan lääkärilehti. Lasko, eli senkka, auttaa taudin seurannassa

Duodecim Terveyskirjasto. Senkan tarina

Duodecim Terveyskirjasto. Lasko (B-La)

Teksti

Kirjoittajan avatar

Mikaela on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 14.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *