C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP on maksan tuottama valkuaisaine, jonka määrä elimistössä kohoaa nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa.

CRP ja herkkä CRP

 • Henkilöille, jolla on tai jolla epäillään tulehdussairautta, tehdään yleensä CRP-tutkimus.
 • CRP-arvo suurenee herkästi bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, mutta yleensä virustaudeissa vain vähän.
 • Herkkää CRP-tutkimusta voidaan käyttää henkilön sydän- ja verisuonitaudin riskin arvioinnissa. Lievästikin koholla olevan pitoisuuden on osoitettu liittyvän lisääntyneeseen valtimotaudin ja sepelvaltimotaudin riskiin.

C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP

C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP on maksan tuottama valkuaisaine, jonka määrä elimistössä kohoaa nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa. CRP-tutkimusta käytetään apuvälineenä tulehdusten selvittämiseksi.

Miksi CRP-tutkimus tehdään?

CRP-tutkimus tehdään henkilölle, jolla on tulehdus, tai jolla sitä epäillään. Vaikeissa tulehduksissa voi esiintyä esimerkiksi kuumetta, palelua, kipua ja tajunnan tason laskua.

CRP suurenee paljon bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, mutta virustartunnoissa vähemmän.

Suurimmillaan CRP-arvo on verenmyrkytyksessä.

Useimpia bakteeritulehduksia hoidetaan antibiooteilla. Taudin paranemista seurataan uusilla CRP-tutkimuksilla, jotka osoittavat antibioottien tehon. Jos arvo ei laske, hoitoa arvioidaan uudelleen.

Miksi CRP tutkitaan ferritiinin mittauksen yhteydessä?

CRP määritetään myös ferritiinin mittauksen yhteydessä (ks. raudanpuutteen tutkimuspaketti). Ferritiiniarvo nousee usein infektioissa tai muissa tulehduksellisissa tiloissa. Tästä syystä ferritiinipitoisuuden määrityksen yhteydessä tulee määrittää myös CRP. Yleensä ferritiiniä ei siis kannata määrittää akuutin kuumeisen infektion yhteydessä tai silloin, kun kokee itsensä vielä toipilaaksi.

Mistä voin tilata CRP-tutkimuksen?

Voit tilata herkän CRP-tutkimuksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

CRP-tutkimus puolestaan kuuluu seuraaviin laboratoriokoepaketteihin:

Voit tilata kaikki Puhdin testit ilman lääkärin lähetettä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

CRP viitearvot (P-CRP)

P-CRP viitearvo on kaikille sama: <8 mg/l

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Terveen ihmisen CRP-arvo on alle 10 mg/l. Vakavat ja vaikeat bakteeritulehdukset nostavat CRP-pitoisuuden yli 100 mg/l. Keuhkokuumeessa tai munuaisaltaan tulehduksessa CRP-arvo voi kohota 200 mg/l. Verenmyrkytyksessä arvo voi nousta jopa tasolle 500 mg/l.

Herkkä CRP viitearvot (S -hCRP)

Herkän CRP:n viitearvo on kaikille sama: <3 mg/l

Sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi herkän CRP:n avulla

MATALA RISKI<1 mg/l
KOHTUULLINEN RISKI1-3 mg/l
KORKEA RISKI>3 mg/
TULEHDUSSAIRAUDEN MAHDOLLISUUS5 mg/l

Testi kannattaa uusia kohtuullisen ajan kuluttua, jos lukema viittaa tulehdussairauteen. Huomaathan, että tulehdus kohottaa arvoa, eikä sydän- ja verisuonitautien riskiä voi arvioida luotettavasti tulehduksen aikana. Sydän- ja verisuonitautien riskiä arvioitaessa tutkimuksen aikana tulee olla terve.

Koholla olevalla arvolla on merkitystä, mikäli löydös toistuu toistomittauksessa muutaman viikon päästä. Yksittäinen koholla oleva arvo voi olla luontaista vaihtelua tai virheellinen löydös.

Tutkimus sopii parhaiten henkilöille, joilla on perinteisillä sydän- ja verisuonitautien riskilaskureilla keskimääräinen riski. Silloin koholla oleva herkkä tulehdusarvo voi antaa lääkärillesi lisätietoa, joka puoltaa esimerkiksi kolesterolilääkityksen aloitusta.

Hiljaisen tulehduksen arviointi herkällä CRP:llä

Myös hiljaista (matala-asteista) tulehdusta voidaan arvioida herkällä CRP:llä. Hiljaisesta tulehduksesta saattaa olla kyse, kun herkkä CRP-arvo on vähintään 2 tai 3 mg/l.

Tulos kertoo elimistön matala-asteisesta tulehduksesta, kun mittaus tehdään tilanteessa, jossa elimistössä ei ole akuuttia bakteeri- tai virusinfektiota tai muuta tulehdusta.

Mikä vaikuttaa CRP-arvoon?

 • Lääkkeet. Tietyt lääkeaineet voivat vähentää CRP-tasoja. Tällaisia ovat erät kipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja aspiriini tai statiinit. Tulehduskipulääkkeet ja statiinit pyrkivät vähentämään tulehdusta, mikä vähentää CRP-tasoja.
 • Vältä mittausta sairaana. Kaikki viimeaikaiset sairaudet, kudosvahingot, infektiot ja muut yleiset tulehdukset nostavat CRP:n määrää. Tutkimukseen saapuvan henkilön on oltava terve, jotta tutkimuksen tulokset ovat luotettavia valtimotaudin ja sepelvaltimotaudin riskin arvioinnissa.
 • Sukupuolihormonihoito nostaa CRP-pitoisuutta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 22.03.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “C-reaktiivinen proteiini (CRP) mittaa tulehdusta”

 • Kahdeksan vuotta sitten saatoin jättää pari vuotta aiemmin aloitetun D2-lääkityksen pois vähähiilihydraattisen ruokavalion ansiosta. Runsaasti eläinrasvat käyttävänä kuitenkin huoletti sydän- ja verisuonisairauksien riski. Herkkä CRP-arvoni oli viikko sitten otetussa mittauksessa 0,38 mg/l. Onko riskini kyseisten sairauksien osalta pieni?

 • Jos terveen ihmisen CRP on alle 10 mg/l, niin miksi jo yli 3mg/l menevä arvo katsotaan korkeaksi riskiksi sydän- ja verisuonitauteihin? Minulla on mitattu tänä syksynä P-CRP, joka oli merkitty <3 mg/l, joka sitten ehkä tarkoittaa, että se oli alle kolme, tarkemmin määrittelemättä. Vähän myöhemmin mittautin tämän takia myös herkän CRP:n, joka oli 0,1 mg/l, eli kaikki lienee kunnossa.

  • Hei! Herkkä CRP on tulehdusmittari, mutta se myös osoittaa sydän-ja verisuonisairauksien riskiä.

   Viitearvot ovat aina laboratoriokohtaisia.

 • Marja Liisa sanoo:

  Hei. Kävin otattamassa laboratoriossa verenkuvan ja kilpirauhasen testin. S – C- reaktiivinen proteiini, herkkä oli 14,30 mg/l.
  Onko tämä normaalia ? Kaikki muut verenkuvan arvot olivat kohdallaan. B- Hemoglobiini on aina korkea nyt 154 g/l. Naisen.

  • Hei, artikkelista löydät tietoa aiheesta. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli tarvitset apua tulosten tulkintaan, herää epäilys sairaudesta tai mikäli sinulla on oireita.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *