C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP on maksan tuottama valkuaisaine, jonka määrä elimistössä kohoaa nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa.

Herkkä CRP

 • Henkilöille, jolla on tai jolla epäillään tulehdussairautta, tehdään yleensä CRP-tutkimus.
 • CRP-arvo suurenee herkästi bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, mutta yleensä virustaudeissa vain vähän.
 • Herkkää CRP-tutkimusta voidaan käyttää henkilön sydän- ja verisuonitaudin riskin arvioinnissa.
 • Lievästikin koholla olevan pitoisuuden on osoitettu liittyvän lisääntyneeseen valtimotaudin ja sepelvaltimotaudin riskiin.

C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP

C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP on maksan tuottama valkuaisaine, jonka määrä elimistössä kohoaa nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa. CRP-tutkimusta käytetään apuvälineenä tulehdusten selvittämiseksi sekä sydän- ja verisuonitaudin riskin arvioinnissa.

Voit tilata herkän CRP-tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä.

Miksi herkkä CRP-tutkimus tehdään?

Herkkä CRP-tutkimus tehdään henkilölle, jolla on tulehdus, tai jolla sitä epäillään. Vaikeissa tulehduksissa voi esiintyä esimerkiksi kuumetta, palelua, kipua ja tajunnan tason laskua.

Flunssa todetaan yleensä oireiden perusteella, mutta niistä ei voida päätellä, aiheuttiko tartunnan virus vai bakteeri. CRP-tutkimuksen avulla saadaan lisäselvyyttä tähän asiaan sekä siihen, onko kyseessä influenssa.

CRP suurenee paljon bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, mutta virustartunnoissa vähemmän.

Suurimmillaan CRP-arvo on verenmyrkytyksessä.

Useimpia bakteeritulehduksia hoidetaan antibiooteilla. Taudin paranemista seurataan uusilla CRP-tutkimuksilla, jotka osoittavat antibioottien tehon. Jos arvo ei laske, hoito ei tehoa.

Miksi CRP tutkitaan ferritiinin mittauksen yhteydessä?

CRP määritetään myös ferritiinin mittauksen yhteydessä (ks. raudanpuutteen tutkimuspaketti). Ferritiiniarvo nousee usein infektioissa tai muissa tulehduksellisissa tiloissa. Tästä syystä ferritiinipitoisuuden määrityksen yhteydessä tulee määrittää myös CRP.

Yleensä ferritiiniä ei siis kannata määrittää akuutin kuumeisen infektion yhteydessä tai silloin, kun kokee itsensä vielä toipilaaksi.

Mistä voin tilata CRP-tutkimuksen?

Voit tilata herkän CRP-tutkimuksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Voit tilata kaikki Puhdin testit ilman lääkärin lähetettä.

Tutkimus kuuluu myös lapsen testipakettiin.

Mitkä ovat CRP:n viitearvot?

Terveen ihmisen CRP-arvo on alle 10 mg/l. Vakavat ja vaikeat bakteeritulehdukset nostavat CRP-pitoisuuden yli 100 mg/l. Keuhkokuumeessa tai munuaisaltaan tulehduksessa CRP-arvo voi kohota 200 mg/l. Verenmyrkytyksessä arvo voi nousta jopa tasolle 500 mg/l.

Sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi CRP:n avulla

MATALA RISKI <1 CRP mg/l
KOHTUULLINEN RISKI 1-3 CRP mg/l
KORKEA RISKI >3 CRP mg/
TULEHDUSSAIRAUDEN MAHDOLLISUUS 5 CRP mg/l

Testi kannattaa uusia kohtuullisen ajan kuluttua, jos lukema viittaa tulehdussairauteen. Huomaathan, että tulehdus kohottaa arvoa, eikä sydän- ja verisuonitautien riskiä voi arvioida luotettavasti tulehduksen aikana. Sydän- ja verisuonitautien riskiä arvioitaessa tutkimuksen aikana tulee olla terve.

Mikä vaikuttaa CRP-arvoon?

 • Lääkkeet. Tietyt lääkeaineet voivat vähentää CRP-tasoja. Tällaisia ovat erät kipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja aspiriini tai statiinit. Tulehduskipulääkkeet ja statiinit pyrkivät vähentämään tulehdusta, mikä vähentää CRP-tasoja.
 • Vältä mittausta sairaana. Kaikki viimeaikaiset sairaudet, kudosvahingot, infektiot ja muut yleiset tulehdukset nostavat CRP:n määrää. Tutkimukseen saapuvan henkilön on oltava terve, jotta tutkimuksen tulokset ovat luotettavia valtimotaudin ja sepelvaltimotaudin riskin arvioinnissa.
 • Sukupuolihormonihoito nostaa CRP-pitoisuutta.

Lähteet

Eskelinen, S. Terveyskirjasto. CRP (P-CRP)

Healthline. C-Reactive Protein Test

Huizen, J. What does it mean if you have a high C-reactive protein?

Laboratoriokäsikirja. C-reaktiivinen proteiini

Potilaan lääkärilehti. CRP varmistaa diagnoosin

Synlab. C-reaktiivinen proteiini (1216 S -CRP, 4594 P-CRP, 8022 S -hsCRP)

WebMD. What Is a C-Reactive Protein Test?

Teksti

Kirjoittajan avatar

Mikaela on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 03.08.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “C-reaktiivinen proteiini (herkkä CRP) mittaa tulehdusta ja valtimotaudin riskiä”

 • Kahdeksan vuotta sitten saatoin jättää pari vuotta aiemmin aloitetun D2-lääkityksen pois vähähiilihydraattisen ruokavalion ansiosta. Runsaasti eläinrasvat käyttävänä kuitenkin huoletti sydän- ja verisuonisairauksien riski. Herkkä CRP-arvoni oli viikko sitten otetussa mittauksessa 0,38 mg/l. Onko riskini kyseisten sairauksien osalta pieni?

 • Jos terveen ihmisen CRP on alle 10 mg/l, niin miksi jo yli 3mg/l menevä arvo katsotaan korkeaksi riskiksi sydän- ja verisuonitauteihin? Minulla on mitattu tänä syksynä P-CRP, joka oli merkitty <3 mg/l, joka sitten ehkä tarkoittaa, että se oli alle kolme, tarkemmin määrittelemättä. Vähän myöhemmin mittautin tämän takia myös herkän CRP:n, joka oli 0,1 mg/l, eli kaikki lienee kunnossa.

  • Hei, herkkä CRP on sekä tulehdusmittari, että osoittaa sydän-ja verisuonisairauksien riskiä. On tärkeää tuloksia verratessa huomioida, että miten näyte on analysoitu. Meillä herkkä CRP analysoidaan veren seerumista. Eli siinä viitearvo on terveellä ihmisellä alle 10 mg/l. Sydän- ja verisuonitautien riskin arvioinnissa viitearvot ovat:
   MATALA RISKI <1 CRP mg/l
   KOHTUULLINEN RISKI 1-3 CRP mg/l
   KORKEA RISKI >3 CRP mg/
   TULEHDUSSAIRAUDEN MAHDOLLISUUS 5 CRP mg/l.

 • Marja Liisa sanoo:

  Hei. Kävin otattamassa laboratoriossa verenkuvan ja kilpirauhasen testin. S – C- reaktiivinen proteiini, herkkä oli 14,30 mg/l.
  Onko tämä normaalia ? Kaikki muut verenkuvan arvot olivat kohdallaan. B- Hemoglobiini on aina korkea nyt 154 g/l. Naisen.

  • Hei, CRP-tutkimuksen viitearvot terveellä ihmisellä ovat alle 10 mg/l. C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP on maksan tuottama valkuaisaine, jonka määrä elimistössä kohoaa nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa. Mahtaako sinulla on akuutti infektio elimistössäsi tai käytätkö esim sukupuolihormonihoitoa, joka saattaa nostaa CRP-pitoisuutta.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *