Ferritiini on elimistön raudan varastoija. Sen pitoisuus vaikuttaa suoraan elimistön rautapitoisuuteen ja tätä kautta vireystilaan sekä jokapäiväiseen jaksamiseen.

Tämä artikkeli käsittelee raudanpuutosta ja ferritiiniä. Tutustut myös ferritiinitason mittaukseen sekä keinoihin, jolla elimistön normaalista rautapitoisuudesta on mahdollista huolehtia.

Ferritiini ja raudanpuute lyhyesti

 • Ferritiini on elimistön raudan varastoija.
 • Ferritiinin pitoisuus vaikuttaa suoraan raudan pitoisuuteen.
 • Raudanpuute aiheuttaa esimerkiksi väsymystä.
 • Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 30 µg/l.

Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuuteanemia selviää. Lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella.

Raudanpuuteanemia on maailman yleisin ravintoainepuutos. Sen tavallisimpia oireita ovat hengästyminen ja voimakas väsymys. Arviolta 25–40 %:lla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia.

Ferritiini toimii elimistön rautavarastona

Mitkä ovat ferritiinin tehtävät?

Ferritiinin tehtävä on toimia raudan varastoijana. Rauta myös kulkee verenkierrossa ferritiinin mukana sinne, missä sitä milloinkin tarvitaan. Ferritiinin tehtävä on myös suojella elimistöä rautaionien myrkylliseltä vaikutukselta.

 • Ferritiini varastoi elimistön raudan. Jos tätä varastoijaproteiinia on elimistössä liian vähän, myös rautapitoisuus on matala. Tällöin esiintyy oireita, kuten väsymystä.
 • Ferritiini suojaa elimistöä ionisoidun raudan ja muiden mineraalien myrkylliseltä vaikutukselta, joten se on osa elimistön hapettumisenestopuolustusta. Hapettuminen tarkoittaa yksinkertaisesti solujen ikääntymistä.
 • Rauta ei kierrä verenkierrossa vapaana, vaan ferritiinin ja transferriinin sisällä. Näin se pääsee paikkaan, jossa sitä tarvitaan. 10 % elimistön raudasta kulkee ferritiinin ja 90 % transferriinin sisällä.
 • Ferritiini suojaa ihoa haitalliselta säteilyltä.
 • Tulehdustiloissa ferritiinin pitoisuus voi nousta tai laskea, joten sen avulla voidaan saada viitteitä tulehduksesta.
 • Lisäksi ferritiini suojaa maksaa myrkkyjen suoralta vaikutukselta.

Miten ferritiini toimii?

Ferritiini toimii raudan varastoijana. Ferritiini kuljettaa raudan verenkierrossa sinne, missä sitä milloinkin tarvitaan. Lisäksi ferritiini suojelee elimistöä rautaionien myrkylliseltä vaikutukselta.

Ferritiini ottaa sisäänsä myrkyllisiä rautaioneita. Se säätelee rautapitoisuuden lisäksi myös muiden mineraalien pitoisuutta soluissa, esimerkiksi berylliumin, alumiinin, sinkin, kadmiumin ja lyijyn. Ferritiinin avulla nämä pitoisuudet eivät kasva liian suuriksi eivätkä putoa liian alas.

Matala ferritiiniarvo merkitsee yleensä raudanpuutosta. Kohonnut ferritiinitaso on yleinen aineenvaihduntahäiriöistä, ylipainosta ja diabeteksesta kärsivillä ihmisillä.

Aineenvaihdunnan tukeminen, normaalipainoon pyrkiminen ja verensokerista huolehtiminen ovat siis keinoja huolehtia kehon tarpeellisesta rautapitoisuudesta ja samalla vireydestä sekä terveydestä.

Mikä vaikuttaa elimistön rautavarastoihin?

Ferritiinin määrityksellä saadaan selville elimistön rautapitoisuus ja se, onko testattavalla raudanpuute. Rautavarastojen määrään vaikuttavat vuorokaudenaika ja kuukautiskierron vaihe, joten rautapitoisuus ei ole elimistössä jatkuvasti sama. Runsas kuukautisvuoto on yleisin syy suomalaisen naisen raudanpuutosanemiaan.

Myös yhdistelmäehkäisyvalmisteet ja rautavalmisteet vaikuttavat ferritiinipitoisuuteen.

Ferritiinin lisäksi kannattaa verikokeella määrittää transferriinimääritys, jolloin saadaan tarkemmin selville, mikä henkilön elimistön tilanne raudan määrän suhteen on.

Viitearvot

Mitkä ovat ferritiinin viitearvot?

Aikuisilla ferritiinin laboratoriotestien viitearvot ovat seuraavat:

Naiset10-150 µg/l
Miehet28-370 µg/l

Merkintä µg/l tarkoittaa mikrogrammaa litrassa.

Uusimpien tutkimusten perusteella on kuitenkin hyväksytty raudanpuutteen osoittajaksi ferritiinin raja-arvo 30 µg/l. Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja potilaalla on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen suhteen riskiryhmään (esimerkiksi runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, pitkäaikainen protonipumpun estäjälääkitys, säännölliset verenluovutukset).

Yli 100 µg/l ferritiiniarvot sulkevat raudanpuuteanemian mahdollisuuden yleensä pois.

Testituloksen tunnistat koodeista S-Ferrit ja P-Ferrit. Ensimmäinen kirjain viittaa siihen, onko tulos analysoitu seerumista (S) vain plasmasta (P). Puhdin ferritiinitestit analysoidaan veren seerumista.

Mikä on hyvä ferritiiniarvo naisella?

Naisilla ferritiinin viitearvot ovat 10-150 µg/l, mutta raudanpuutteen raja-arvona ferritiinille pidetään nykyään yleensä arvoa 30 µg/l. Jos ferritiinin arvo on yli 100 µg/l, voidaan useimmiten sulkea raudanpuuteanemian mahdollisuus pois.

Naisilla miehiä alempi viitearvo johtuu muun muassa kuukautisvuodosta, jonka aikana rautapitoisuus ja ferritiini laskevat verenvuodon vuoksi.

Mitkä ovat ferritiinin viitearvot lapsella?

Lapsilla ferritiinin viitearvot vaihtelevat iän mukaan:

Alle 8 päivää30-400 µg/l
8 – 30 päivää30-230 µg/l
1 – 6 kk10-340 µg/l
6 – 12 kk10-80 µg/l
1 – 16 v5-120 µg/l

Ferritiinin mittaus 

Ferritiinipitoisuuden mittauksella voidaan määrittää raudanpuuteanemia. Se on ensisijainen tutkimus, jos raudanpuutetta epäillään esimerkiksi väsymyksen ja vetämättömän olon vuoksi. Raudanpuuteanemia voidaan jopa ehkäistä ferritiinin määrityksellä, koska sen avulla, toisin kun hemoglobiinin mittauksella, voidaan huomata vasta syntymässä oleva raudanpuute.

Miksi ferritiini tutkitaan?

Syitä, joiden vuoksi ferritiinipitoisuuden määritys tehdään:

 • Raudanpuuteanemian toteaminen, jos henkilöllä on ollut siihen viittaavia oireita.
 • Anemioiden erottaminen toisistaan – onko kyseessä raudanpuuteanemia vai muu anemia.
 • Elimistön rautavarastojen arviointi.
 • Rautavalmistehoidon seuranta, jos raudanpuutteeseen on ollut käytössä rautavalmiste ja sen tehoa halutaan seurata.
 • Riskiryhmien terveyden seuraaminen: pienet lapset, raskaana olevat, vanhukset, verenluovuttajat.

Vakava raudanpuute (ilman anemiaa) voi aiheuttaa oireidensa takia jopa työkyvyttömyyttä. Raudanpuutteeseen liittyviä oireita ja väsymystä ei tulisi siksi koskaan ohittaa. Alhainen ferritiini viittaa raudanpuutteeseen, ja siksi ferritiinin mittauttaminen laboratoriokokein voi auttaa pääsemään oireiden syihin kiinni.

Miten voin mitata ferritiiniarvoni?

Voit tilata ferritiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Ferritiinin mittaus ei vaadi paastoa. Pelkän ferritiinin sijaan tulisi aina mitata myös CRP-tulehdusarvot (tulehdustilassa ferritiiniarvo on normaalia korkeampi) ja täydellinen verenkuva (hemoglobiini). Olemme koonneet näistä mittareista tarkan raudanpuutteen testien paketin.

Jos haluat tietää kaiken mahdollisen oman elimistön rauta-arvoista, kannattaa tutustua laajaan raudanpuutteen ja anemian tutkimuspakettiin. Mukana on ferritiini, seerumin rauta, transferriini, transferriinin rautakyllästeisyys, B12-vitamiini, folaatti, herkkä CRP, hemoglobiini ja täydellinen verenkuva.

Samalla kertaa kannattaa testata myös D-vitamiini ja kilpirauhanen, koska niihin liittyvissä ongelmissa on samantyyppisiä oireita. Ferritiini, CRP, täydellinen verenkuva, D-vitamiini ja kilpirauhasen testaus kuuluvat Puhti-terveystarkastukseen, jossa on yhteensä yli 30 eri mittaria (99 €).

Voiko lapselta mitata ferritiinin?

Kyllä voi. Olemme koonneet lapsille sopivan laboratoriopaketin, jossa on mukana ferritiini, D-vitamiini, CRP ja täydellinen verenkuva (hemoglobiini). Tutustu lapsen tutkimuspakettiin.

Tarvitaanko ferritiinin mittaamiseen lääkärin lähete?

Puhdin kautta tilatessa et tarvitse lääkärin lähetettä.

Tutustu Puhdin raudanpuutteen tutkimuspakettiin tai laajaan raudanpuutteen ja anemian tutkimuspakettiin.

 1. Lisää haluamasi testit ostoskoriin Puhdin verkkokaupassa.
 2. Käy laboratoriossa testeissä. Laboratoriotestin voi tehdä yli 20 paikkakunnalla Suomessa, ilman lääkärin lähetettä.
 3. Tulokset saat selkeänä raporttina yleensä jo heti seuraavana päivänä.
 4. Jos haluat, saat tarvittaessa varattua raudanpuutteeseen perehtyneen lääkärin tai ravitsemusterapeutin etävastaanoton palvelumme kautta.

Alhainen ferritiini

Mistä matala ferritiiniarvo johtuu?

Normaalia alhaisempi ferritiinitaso johtuu siitä, että elimistössä ei ole riittävästi rautaa. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että ruokavaliosta ei saada riittävästi rautaa tai se ei pääse jostain syystä imeytymään. Pienentynyt ferritiinipitoisuus viittaa aina raudanpuuteeseen.

Raudanpuutteen voi aiheuttaa vähäinen raudan saanti ruokavaliosta, raudan menetys verenvuodossa tai lisääntynyt raudan tarve.

 • Rautaa menetetään verenvuotojen kuten kuukautisten mukana, minkä vuoksi raudanpuuteanemia on erityisen yleistä naisilla. Mitä nuorempi nainen on, sitä todennäköisempää on, että raudanpuutteen taustalla on runsaat kuukautiset.
 • Raudan tarve lisääntyy kasvuiässä sekä raskauden aikana.
 • Joissakin tapauksissa kyseessä on anemia, jossa veressä ei ole riittävää määrää punasoluja, joihin rauta voisi sitoutua.
 • Vegaanin ruokavalio saattaa sisältää vain vähän rautapitoisia ruokia. Kasvisten sisältämä rauta imeytyy huonommin kuin eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta, mutta toisaalta kasvisten runsas C-vitamiinipitoisuus parantaa raudan imeytymistä.
 • Runsas maitotuotteiden käyttö lapsilla ja murrosiässä saattaa johtaa siihen, että ravinnosta ei saada riittävästi rautaa.
 • Anoreksiassa saattaa esiintyä muiden ravintoaineiden puutosten lisäksi raudanpuutetta.
 • Raudan imeytyminen saattaa häiriintyä myös tiettyjen lääkeaineiden takia.
 • Imeytymishäiriöt, kuten keliakia, saattavat aiheuttaa raudanpuutetta. Myös keliakian mahdollisuus olisi hyvä poissulkea raudanpuutteen yhteydessä.

Mitä matala ferritiini tarkoittaa?

Matala ferritiiniarvo on yleensä merkki raudanpuutostilasta. Raudanpuute tuntuu yleisvoinnissa väsymyksenä ja jaksamattomuutena.

Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa masennusta, stressiä ja ahdistuneisuutta sekä fyysisiä ongelmia, kuten erilaisia kipuja ja suolisto-ongelmia. Lisäksi raudanpuute voi selittää näitä ongelmia. Masentuneen ja ahdistuneen olon syy voi olla raudanpuutteessa.

Raudanpuutteen oireet voivat muistuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, ja joskus tapahtuukin virhediagnooseja, kun myös veriarvot muuttuvat vajaatoiminnan suuntaan. Jos kilpirauhasen vajaatoimintaa epäillään esimerkiksi väsymyksen aiheuttajaksi, voi olla viisasta tehdä myös rauta-arvojen tutkimukset.

Voiko alhainen ferritiini vaikuttaa unen laatuun?

Alhainen ferritiini voi aiheuttaa ongelmia unen laadussa. Rauta vaikuttaa myös vireystilan hallintaan. Mikäli esimerkiksi kärsii väsymyksestä päivän aikana, mutta virkistyy iltaa kohden, kun olisi aika mennä nukkumaan, voi raudanpuutteen hoitaminen auttaa vireystilan hallinnassa ja rytmin normalisoinnissa.

Esimerkiksi levottomien jalkojen hoidossa ferritiini on perustutkimus. Jos kärsii levottomista jaloista, ja ferritiini on alle 70 µg/l, todennäköisesti lisäraudasta on apua oireiden hoidossa.

Miten voin nostaa ferritiinitasoa?

Matalan ferritiinitason syy tulee aina selvittää oikean hoidon saamiseksi. Ferritiiniarvot pyritään saamaan lähelle normaalia tasoa ensisijaisesti elintavoilla ja mikäli lääkäri suosittelee, rautavalmisteella.

Tuoreimpien tutkimusten mukaan suun kautta nautittavien rautavalmisteiden kerta-annoksia voidaan pienentää ja harventaa nauttimista vain joka toiselle päivälle. Tämä voi auttaa sekä raudan imeytymisessä että mahdollisessa vatsan oireilussa.

Suun kautta nautittavia rautalisiä suositellaan syötävän yleensä pitkään, ainakin kuukausia tai jopa 6-12 kuukautta. Tarkasta henkilökohtainen ohjeistus kuitenkin lääkäriltä. Puhdin palvelun kautta voi tilata erikseen lääkärin tai ravitsemusterapeutin etäkonsultaation mittausten jälkeen.

Suonensisäistä rautahoitoa tarvitaan harvoin, mutta tietyissä tapauksissa se on tarpeen. Terveelle henkilölle suositaan kuitenkin aina ensisijaisesti suun kautta nautittavia rautalisiä.

Hemoglobiinipitoisuus voi asettua viitearvoihin nopeastikin, viikkojen tai kuukausien kuluessa. Rautavarastot saattavat puolestaan täyttyä vasta noin puolen vuoden aikana.

Ferritiini ja raudanpuute

Mitkä ovat raudanpuutteen oireet?

Raudanpuute on todellinen kameleontti oireiden aiheuttajana. Oireet ovat myös aina yksilöllisiä. Raudanpuute voi aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita:

 • Selittämätön väsymys
 • Huimaus
 • Jatkuvat päänsäryt
 • Soivat korvat
 • Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen
 • Selittämätön heikkouden tunne
 • Hermostuneisuus
 • Jalkakivut
 • Hengitysvaikeudet

Mitkä ovat raudanpuutteen riskiryhmiä?

Raudanpuutetta esiintyy usein naisilla, iäkkäillä sekä verenvuotojen tai verenluovutuksen yhteydessä. Raudanpuutteesta kärsivät muita helpommin seuraavat ryhmät:

 • Naiset, joiden kuukautisvuoto on runsasta. Raudanpuutetta voi olla etenkin vuodon aikaan.
 • Henkilöt, joilla on raudan imeytymiseen liittyvä häiriö tai muu suoliston sairaus, kuten keliakia.
 • Henkilöt, joilla on haavainen paksusuolen tulehdus.
 • Henkilöt, joilla on ollut runsaita verenvuotoja esimerkiksi haavojen, onnettomuuksien, leikkausten, nenäverenvuodon, synnytyksen tai peräpukamien vuoksi.
 • Henkilöt, jotka ovat luovuttaneet toistuvasti verta.
 • Pienet lapset
 • Vanhukset

Raudanpuutetta esiintyy miehillä vain harvoin ja sen syy tulee aina selvittää.

Ferritiini raskausaikana

Tietyissä tilanteissa raudan tarve on kohonnut. Raskauden aikana äiti tarvitsee normaalia enemmän rautaa. Raskaana naisen elimistön tulee tuottaa punasoluja myös sikiön tarpeisiin. Tällöin rautaa tarvitaan enemmän. Äidin rautavarastot voivat siksi huveta raskauden myötä. 

Erityisesti tilanne, jossa naisella on ollut runsaat kuukautiset ja takanaan useita synnytyksiä (ja/tai verenluovutuksia), voi altistaa raudanpuutteelle.

Veren määrä lisääntyy jopa 40% raskauden aikana. Veri laimenee, koska veriplasman määrä lisääntyy punasolujen määrää enemmän. Punasolujen lisääntynyt tuotanto vaatii enemmän rautaa. Varsinkin loppuraskaudesta sikiön punasolutuotantoon tarvitaan rautaa.

Raskaudenaikainen anemia johtuu yleisimmin raudanpuutteesta. Alhainen hemoglobiini, punasolujen pieni koko ja pienentynyt plasman ferritiinipitoisuus viittaavat siihen. Raudan lisääntyneen tarpeen lisäksi taustalta saattaa löytyä imeytymishäiriöitä, kuten keliakia.

Raskauden aikana anemian taustalla voi olla myös foolihapon puute. Tämä on yleistä raskauden aikana varsinkin, mikäli ruokavalio on kovin yksipuolinen tai käytetään tiettyjä lääkkeitä (epilepsialääkkeet, suolistosairauksien lääkkeet).

Raskauden aikana voidaan harkita rautalääkitystä, vaikka hemoglobiiniarvo olisi korkeampikin. Väsymyksen ja muut raudanpuutteen oireet on kuitenkin aina hyvä tarkastaa yksilöllisesti. Taustalla voi olla muukin syy, kuten masennus, kivut tai univaikeudet.

Joskus tarvitaan erikoissairaanhoitoa ja erityistoimenpiteitä äidin anemian harvinaisempien syiden selvittelyä varten.

Raskauden aikana suositellaan kuitenkin yleensä rautalisää, koska rautavarastot kuitenkin vähenevät raskauden aikana. Lisäksi kaikille raskautta suunnitteleville suositellaan raskauden ajaksi foolihapon käyttöä. Kasvissyöjille ja vegaaneille suositellaan yleensä myös B12-vitamiinia nautittavaksi ravintolisänä.

Ferritiini ja raudanpuutteen hoito

Raudanpuutetta voidaan hoitaa tehokkaasti sekä ruokavaliolla että ravintolisin. Tietyt ruoka-aineet sisältävät runsaasti rautaa, ja niiden nauttiminen on suotavaa raudanpuutteen yhteydessä. Raudan imeytymistä voidaan edesauttaa raudan imeytymiseen vaikuttavilla ruoka-aineilla. Tarvittaessa käyttöön otetaan rautalisä. Suonensisäistä rautalisää käytetään raudanpuutteen hoitoon harvoin.

Miten ruokavalio vaikuttaa ferritiiniin?

Elimistön rautapitoisuuteen voi vaikuttaa myös ravinnon kautta. Raudanpuutteesta kärsivän kannattaa suosia ruokaa, joka sisältää paljon rautaa.

Jos ruokailutottumusten muuttaminen ei ole mahdollista tai se on vaikeaa, on mahdollista ottaa rinnalle rautapitoinen ravintolisä. Ravintolisän käytöstä kannattaa kuitenkin keskustella hoitavan tahon kanssa.

C-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä.

Kahvin ja teen juontia kannattaa välttää, sillä ne häiritsevät raudan imeytymistä ravinnosta.

Alkoholi ja tupakointi häiritsevät raudan imeytymistä, joten niitä kannattaa välttää.

Mitkä ruoka-aineet auttavat nostamaan ferritiiniarvoja?

 • Veri- ja maksaruoat
 • Punainen liha
 • Linssit
 • Pavut, kuten valkoinen papu, kidney- ja soijapavut
 • Kikherneet
 • Kvinoa
 • Tonnikala
 • Pinaatti, nokkonen ja rucola
 • Pähkinät (erityisesti cashew-pähkinä) ja manteli
 • Leseet, kuitupitoiset hiutaleet ja suurimot
 • Kurpitsan-, seesamin- ja hampunsiemen
 • Pasta, peruna ja riisi
 • Kananmuna
 • Simpukat, äyriäiset ja kalat
 • Parsakaali, herne, maa-artisokka ja mustajuuri
 • Kuivattu basilika ja oregano
 • Luumut

Miten varmistan riittävän raudansaannin?

 1. Rauta imeytyy parhaiten eläinkunnan tuotteista. Rautaa voi kuitenkin saada riittävästi myös kasvikunnan tuotteista.
 2. Rautaa sisältävien ruokien yhteydessä kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisia ruokia, kuten kasviksia ja hedelmiä. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Erityisen paljon C-vitamiinia sisältävät esimerkiksi mustaherukat ja appelsiinit.
 3. Eräät aineet, kuten maitotuotteiden sisältämä kalsium, tee, kahvi, kaakao ja leseet heikentävät raudan imeytymistä ravinnosta. Voi siis olla järkevää nauttia imeytymistä estävät ruoka-aineet erillään rautapitoisista ruoista.
 4. Erityisesti runsaasti liikkuvien ja raskaana olevien tulisi pitää huolta raudan saannista.
 5. Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa vaikeaakin raudanpuutosta, joten varsinkin kuukautisten aikaan kannattaa suosia rautapitoisia ruokia.
 6. Tulehduskipulääkkeitä (NSAID) on syytä käyttää harkiten; ne saattavat aiheuttaa mahalaukun pinnalle verenvuotoa ja edesauttaa näin raudanpuutteen syntymistä.
 7. Raudan lisäksi kannattaa huolehtia riittävästä B12-vitamiinin ja folaatin saannista. B12-vitamiinia saa eläinperäisistä ruoista, kuten lihasta, kalasta ja kananmunista. Folaatin parhaita lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, pavut, täysjyvävilja ja maksa.

Mitkä ovat raudan saantisuositukset?

Ikä ja sukupuoliMäärä / vrk
Aikuinen nainen15 mg
Aikuinen mies9 mg
Yli 60-vuotias9 mg
Alle 10-vuotias8-9 mg
Nuoret, 10 – 17 v11 mg

Keskimäärin vain 10 % ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy elimistön käyttöön.

Miehen rautavarastot ovat noin 3,8 grammaa ja naisen 2,3 grammaa.

Rauta elää punasolujen mukana. Punasoluista noin prosentti vuorokaudessa hajoaa ja muodostuu uudelleen.

Ravintolisät raudanpuutteen hoidossa

Jos puutostila on vakava, eikä sitä voida hoitaa pelkällä ruokavaliolla, käytetään hoidossa yleensä ravintolisiä.

Rautavalmisteita on olemassa erilaisia vahvuuksia. Kannattaa selvittää, millainen valmiste sopii juuri omaan tilanteeseen. Liiallinen määrä ei ole hyvästä, sillä se voi johtaa liian suureen veren ferritiinipitoisuuteen.

Valmisteissa oleva rauta on yleensä rautaisen suolan muodossa. Suuri osa rautavalmisteista voi aiheuttaa sivuoireena vatsavaivoja, joten vatsan terveyttä on hyvä seurata niiden käytön aikana. Voi kokeilla myös vatsaystävällisempiä rautavalmisteita.

Mikäli kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota vatsan terveyteen rautavalmisteen käytön aikana. Valmisteen käyttö voi tässä tilassa pahentaa oireita.

Muita hyviä valmisteita raudanpuutteesta kärsiville ovat:

 • C-vitamiini, joka lisää raudan imeytymiskykyä.
 • A-vitamiinin yhteiskäyttö rautavalmisteen kanssa on tehokkaampi tapa hoitaa raudanpuutosta kuin rautavalmiste yksinään.

Myös sokeri ja fruktoosi lisäävät raudan imeytymiskykyä. Terveellisesti näitä voidaan saada esimerkiksi syömällä hedelmiä.

Onko suurista rauta-annoksista (rautalisä) haittaa?

Suurilla rauta-annoksilla (esimerkiksi apteekissa yleisesti myytävät annokset 100mg rautaa) on myös haittapuolia. Useimmiten ne aiheuttavat oireita maha-suolikanavassa.

Oireet voivat olla esimerkiksi vatsakipua, ripulia, ilmavaivoja ja turvottelua. On olemassa myös valmisteita, joilla ei ole kovin suurta vaikutusta vatsalle.

Rautavalmisteiden käyttö voi myös lisätä suoliston lievää tulehdusta. Tutkimuksissa on havaittu, että suuret rauta-annokset (50-100mg/pv) lisäävät tulehduksen merkkiaineita veressä.

Samalla rauta muokkaa suoliston bakteerikantaa epäedulliseen suuntaan.

Tärkeää on kuitenkin huomata, että raudanpuutteen ja anemian hoitamiseksi tärkeämpää on hoitaa toimintakyky rautalisällä kuntoon. Rautalisää ei voida välttää anemian hoidossa.

Kokonaisterveyttä miettiessä tulee huomioida sekä terveyshaitat että -hyödyt, ja tässä tapauksessa ensisijaisen tärkeää toimintakyvyn, vastustuskyvyn ja mielialan kannalta on hoitaa anemia kuntoon.

Kuinka nopeasti ferritiini nousee?

Raudanpuutetta hoidetaan useimmiten ruokavaliolla ja rautavalmistein. Rautavarastojen täydentyminen voi viedä kuukausia tai jopa yli puoli vuotta. Yleensä rautalisää tulee syödä jopa 6-12 kuukautta. Varmista kuitenkin ohjeet aina lääkäriltä yksilöllisesti. Puhdin palvelun kautta voi tilata erikseen lääkärin tai ravitsemusterapeutin etäkonsultaation mittausten jälkeen.

Raudanpuutteen tutkimuksella voit selvitää myös rautavarastojen tilan rautalisän käytön jälkeen.

Rautavalmistetta ei tule käyttää yli suositusten.

Suonensisäinen rautahoito

Raudanpuutetta hoidetaan yleensä suun kautta nautittavin rautavalmistein. Suonensisäinen rautahoito voi kuitenkin tulla joissain tapauksissa kyseeseen.

Suonensisäistä rautalisää käytetään raudanpuutteen hoitoon harvoin. Suonensisäisen rautainfuusion lisähyödyistä suun kautta annettaviin rautalisiin on näyttöä sy­dämen vajaa­toi­min­ta­po­ti­lailla ja tuleh­duk­sel­li­sissa suolis­to­sai­rauksissa. Rautahoito on tapana antaa myös dialyy­si­po­ti­laiden EPO-hoidon yhtey­dessä suonen­si­säi­sesti.

Suonensisäistä rautahoitoa voidaan harkita myös, jos henkilön raudanpuute on vaikea ja hänellä on myös yleensä anemia, jos tapaus on kiireellinen (esimerkiksi ennen suurta leikkausta), jos hoito suun kautta ei onnistu ja ferritiinipitoisuus on hyvin pieni, tai mikäli henkilö ei siedä mitään rautalisiä niiden haittavaikutusten vuoksi.

Terveiden henkilöiden hoidossa käytetään suun kautta otettavia rautavalmisteita.

Milloin lääkäriin? 

Voit selvittää Puhdin kautta oma-aloitteisesti veriarvot ja varata tutkimuksen jälkeen tarvittaessa ajan lääkärin tai ravitsemusterapeutin etäkonsultaatioon.

Mikäli epäilet anemiaa, on sen syy aina tarpeen selvittää. Anemia voi johtua raudanpuutteen lisäksi myös muista syistä.

Anemia

Anemioiden erottaminen toisistaan on tärkeää oikean hoidon saamiseksi. Anemian yleisin syy on raudanpuute, mutta taustalla voi olla myös B-12-vitamiinin tai folaatin puutos.

Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia ja folaattia punasolujen ja hemoglobiinin muodostumisessa. Niiden puute johtaa anemiaan.

B12-vitamiinin puutoksen yleisimpiä oireita ovat ajatteluun ja muistamiseen liittyvät kognitiiviset oireet, lihasheikkous ja tunto-oireet.

Foolihapon eli folaatin (B9-vitamiinin) puutteen voi välttää noudattamalla monipuolista ruokavaliota ja välttämällä liikaa alkoholin käyttöä.

B12-vitamiinin puutetta tavataan pääasiassa ikääntyneillä. Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Nuorilla B12-vitamiinin puute on harvinaisempi. Kasvisruokavaliota noudattavan ja erityisesti vegaanin on hyvä ottaa B12-vitamiinia sisältävää ravintolisää, sillä tätä vitamiinia saadaan vain eläinperäisistä tuotteista.

B12-vitamiinin puutos voi johtaa yhteen anemiaan tyyppiin, megaloblastiseen anemiaan.

Pernisiöösissä anemiassa on kyse B12-vitamiinin imeytymättömyydestä.

B12-vitamiinin ja foolihapon pitoisuudet elimistössä on mahdollista testata verikokeella. Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti sisältää B12-vitamiinin ja folaatin mittaukset.

Korkea ferritiini

Ferritiini voi olla myös koholla. Korkea ferritiini voi oireilla erilaisilla oireilla, jotka saattavat muistuttaa raudanpuutetta ja matalaa ferritiiniä.

Raudan liiallinen määrä on harvinainen tila. Rautaa voi kuitenkin kertyä elimistöön, jos sitä nautitaan tavallista enemmän (esimerkiksi rautalääkityksellä) tai jos sitä imeytyy normaalia enemmän. Liika rauta voi heikentää elimistön puolustusta ja lisätä infektioriskiä.

Mitä haittaa korkeasta ferritiiniarvosta voi olla?

Ferritiiniarvo voi kohota esimerkiksi sairauden tai sairauden hoidon myötä. Korkea arvo voi tuntua esimerkiksi vatsakipuna, sydämen rytmihäiriöinä, heikkouden tunteena, lihaskipuna sekä selittämättömänä väsymyksenä. Korkean ferritiinin syy tulee aina selvittää terveydenhoidossa lääkärin ohjauksessa.

Rautaa ei tule syödä lisäravinteena yli suosituksen.

Puhdin palvelun kautta voi tilata erikseen lääkärin tai ravitsemusterapeutin etäkonsultaation mittausten jälkeen.

Mistä korkea ferritiini johtuu?

Korkea ferritiinitaso voi johtua elimistön tulehdustilasta tai sairaudesta. Runsas alkoholinkäyttö, ylipaino sekä maksaongelmat ovat yleisimpiä syitä arvon kasvamiseen. Korkeat ferritiiniarvot voivat johtua myös hemokromatoosista eli perinnöllisestä raudanvarastoitumistaudista.

Hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti on tila, jossa elimistö varastoi liikaa rautaa. Tilassa henkilöllä on raudan varastointiin vaikuttava geenimutaatio. Sen toinen muoto on Pohjoismaissa yleinen. Se löydetään noin 10 %:lla väestöstä. Toinen on harvinaisempi ja todetaan noin neljällä henkilöllä tuhannesta. Myös tämä johtaa kohonneeseen ferritiinitasoon.

Muita mahdollisia ferritiinipitoisuuden kohoamisen aiheuttajia ovat:

 • Nivelreuma
 • Kilpirauhasen liikatoiminta
 • Tyypin 2 diabetes
 • Hodgkinin tauti
 • Verensiirto
 • Maksatulehdus
 • Krooninen munuaistulehdus
 • Vastustuskykyyn liittyvät sairaudet
 • Tulehdus
 • Metabolinen oireyhtymä
 • Anoreksia, koska alhainen energian saanti vaurioittaa maksaa
 • Valtimoiden kalkkeutuminen
 • Rytmihäiriöt

Tilaa laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti 139€ – ilman lääkärin lähetettä >> (sis. ferritiini, hemoglobiini, crp, fe-rauta, B12-vitamiini, folaatti, transferriini ja transferriinin rautakyllästeisyys)

Lähteet

Berardi, J. & Andrews, R. The Essentials of Sport and Exercise Nutrition. 2. edition. 2015.

Ebeling, F. et al. Potilaan lääkärilehti. Raudanpuute ilman anemiaa – miten ferritiiniarvoa tulkitaan? 28.2.2019 

Eskelinen, S. Duodecim Terveyskirjasto. Ferritiini, plasmasta 15.3.2019

Farmasialehti. Raudanpuute monen vaivan taustalla. 25.10.2018.

Käypä hoito -suositus. Runsaat kuukautisvuodot. 03.05.2018

Laatikainen, R. Taltuta lievä tulehdus – Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla. Kirjapaja. 2019.

Leonard, J. Medical News Today. What to know about ferritin blood tests for anemia. 15.11.2018

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Hemokromatoosi (raudankertymäsairaus) 10.5.2019

Nall, R. Healthline. Ferritin Level Blood Test. 8.8.2017.

Nykopp, J. & Collin, P. Potilaan lääkä­ri­lehti. Rau­taa voi jos­kus saa­da lii­kaa. 2.10.2014 

Salonen, J. Duodecim Terveyskirjasto. Raudanpuuteanemia 6.3.2019

Salonen, J. Duodecim Terveyskirjasto. B12-vitamiinin tai foolihapon puutos. 29.7.2019

Sinisalo, M. & Collin, P. Raudanpuuteanemian syyt ja diagnostiikka. Suomen Lääkärilehti 37/2016.

Soppi, E. Iron deficiency without anemia – a clinical challenge

Stöppler, M. MedicineNet. Ferritin Blood Test

Synlab Tutkimusluettelo: Ferritiini (1395 S -Ferrit) 

Synlab Tietopankki: Ferritiini (S -Ferrit)

Tiitinen, A. Duodecim Terveyskirjasto. Raskaus ja anemia. 1.11.2019

Tiitinen, A. Duodecim Terveyskirjasto. Runsaat kuukautiset 1.10.2018

URMC. Ferritin (Blood)

WebMD. What Is a Ferritin Blood Test? 6.9.2019

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin hyvinvoinnin asiantuntija Mirka Tuovinen on ravintovalmentaja, sisällöntuottaja sekä ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Puhdilla Mirka vastaa viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.


Päivitetty: 13.02.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Ferritiini ja opas raudanpuutteesta”

 • Onko lihavuusleikatuilla kokemusta ferritiiniarvon mataluudesta? Itselläni leikkaus 10 v sitten. Nyt Ferritiini matala, alle 10. Gastrokirurgi suositteli poissulku kriteerinä: gastroscopiaa ( tihkuvuoto mahan ”saumoista”) ja colonoskopiaa ( syöpä). Kaikki punasolututkimukset ok, ei anemian mitään oireita. Itse kuitekin kääntyisin sille linjalle, että ”katotaan”. En syö punaista lihaa tms. missä paljon rautaa, eli aloitan nyt rautakuurin ja lihan syönnin 🤮. Uusinta mittaukset ja ellei ok, niin sitten noihin hirveisiin tähystyksiin ( on kokemusta niistäkin)

 • Hei! Ferritiinini arvo on 8,7 ug/l. Mikä on ilmeisesti liian alhainen, voisiko se olla syy kuukautisteni tosi vähäiseen vuotoon tai poisjääntiin, vaikka oireita on “normaalisti” kuten PMS ja kipuja?

  • Hei, kyllä tämä on mahdollinen “oire” alhaisen ferritiinin vuoksi. Suosittelen kääntymään asiasta lääkärin puoleen ja aloittamaan rautavalmisteiden syömisen.

 • Hei!
  Olen ollut todella väsynyt kolmannen lapseni syntymän jälkeen. Olen laittanut väsymyksen lapsen huonon nukkumisen piikkiin. Kävin työhöntulotarkastuksessa kesäkuussa jolloin minulta otettiin perusverenkuva. Olin yllättynyt varsin alhaisesta hb arvosta 118, vaikka minulla ei koskaan ole ollut mitenkään kovin korkea hb. Yleensä 125-130. Valitettuani väsymystä ja saamattomuutta työterveyslääkärini päätti otattaa p ferritiini arvon. Tämä oli 23. Minulla on ohentunut hiukset todella paljon ja hengästyn muutaman portaan noususta. Välillä minulla on voimakasta huimausta niin että on pakko käydä istumaan. Minulla on vahavsti sukutaustalla kilpirauhasen vajaatoimintaa.
  Ihmettelen kun työterveyslääkärini ei lopulta kommentoinut mitenkään arvojani vaikka painotin etten ole koskaan ollut näin väsynyt.
  Aloitin itse rautakuurin tulokset nähtyäni, mutta ongelmana on se että mahani menee niin kovalle raudasta että käytännössä lisäraudan syöminen on mahdotonta.
  Olisiko teillä neuvoja? Olisiko aiheellista mennä muihinkin tutkimuksiin esim. Kilpirauhasen toiminta?

  • Hei. Kurja juttu, että sinulla on voimakasta väsymystä ja muuta oireilua. Tosiaan tuo alhainen ferritiini saattaa olla yhtenä vauikuttavana tekijänä. Rautavalmisteita on olemassa erilaisia, joita kannattaa tutkia, että löytäisit itsellesi sen sopivimman. Esim apteekissa löytyy useampia valmisteita tabletteina sekä nestemäisenä. Apteekkari osaa varmasti neuvoa hyvän valmisteen löytymisessä. Lisäraudan kanssa kannattaa syödä samalla C-vitamiinia, ellei sitten valmiste sisällä sitä jo itsessään. Myös on hyvä huomioida mitkä ruoka-aineet vaikuttavat raudan imeytymiseen ja mistä ruoka-aineista saisit mahdollisimman paljon rautaa. Tietopaketissamme on tähän liittyvää hyvää tietoa https://www.puhti.fi/tietopaketit/rauta/ Suosittelemme arvioimaan elimistön tilannetta kokonaisvaltaisesti. Meillä on valmiita hyviä paketteja, joissa on mukana niin eri sisäelinten toimintoja kuvaavia mittareita kuin vitamiineihin liittyviä mittareita. Mikäli sinulla on sukurasitteena kilpirauhasen vajaatoimintaa olisi hyvä varmasti arvioida sekin laboratoriokokein. Useimmissa isoissa paketeissamme on mukana TSH ja voit lisätä pakettiin mukaan kilpirauhasen toimintaa kuvaavat muut mittarit kuten T4V sekä T3V tai sitten valita valmiin paketin tähän liittyen. Lääkäri tekee aina diagnoosin ja arvioin tilanteestasi, joten haluamiesi tutkimusten jälkeen sinulla on mahdollisuus joko ottaa yhteyttä omaan lääkäriisi tai tilata kauttamme suoraan raportilta lääkärin etäkonsultaation. Tämä lisäpalvelu on maksullinen (44€).

  • Hei!
   Minä myöskään en pysty syömään rautatabletteja, mutta luontaistuotekaupasta olen löytänyt toimivia nestemäisiä vaihtoehtoja.
   Kannattaa kokeilla.

 • Hei!
  Olen 57v mies ja Ferritiini arvo on ollut koholla jo lähes pari vuotta lukemissa 650-850. Mulla on todettu HFE-geenivariaation p. His63Asp -kantajuus. Mitenkään ei tuota korkeaa arvoa ole ruvettu hoitamaan. Aikanaan joku lääkäri sanoi että tuo korkea arvo voi johtua maksanravaisuudesta. Mitähän tässä pitäisi tehdä?

 • Hei !
  Olen 60+ nainen, hyväkuntoinen, liikun, lenkkeilen päivittäin .
  Testasin tämän s-ferrit arvon, (pvk normaali). Yllätyin kun miesten arvo suorastaan, eli 350.
  Minulla kilpirauhasen liikatoimintaa ja olin myös flunssainen tuolloin hieman.
  Pitäisiköhuolestua, miten pian kannattanee kontroloida?

  • Akuutti tulehdus saattaa nostaa virheellisesti ferritiinia. Tämän vuoksi suositellaan aina mitattavan ferritiinin kanssa myös tulehdusarvo CRP. Tosin akuuteissa virustaudeissa ei CRP välttämättä kohoa. Suosittelisin hakeutumaan lääkärin puoleen, mikäli terveytesi huolestuttaa sinua. Kontrollin voisi ottaa siinä vaiheessa, kun olet täysin terveenä.

 • Moi. Mistä vois johtua kun tässä vuoden aikana on hb on noussut 85:stä 154:n. Mutta ferritiini on noussut 7:stä 22:n ja nyt viimeksi oli 20?
  Luulis että sekin arvo olisi jo paljon korkeampi, eikä taas laskenu hieman. Kaikki muut veriarvot ok.

  • Hei, ferritiiniarvoon vaikuttaa moni asia kuten kuukautiset, muut verenvuodot, ruokavalio, verenluovutukset, rankka treeni ja miten paljon elimistö puskuroi varastosta rautaa hemoglobiinin puolelle. En voi arvioida mistä pieni ferritiinin lasku johtuu kohdallasi. Mikäli terveydentilasi huolestuttaa sinua, suosittelen kääntymään asiasta lääkärin puoleen. Tsemppiä sinulle.

 • Jos lääkäri on neuvonut ottamaan apteekista ostettuja 100 mg:n rautatabletteja, niin onko väliä imeytymisen kannalta, että onko Fe2+ (esim. obsidan) vai Fe3+ (esim. maltofer)?

  • Rautavalmisteiden tuoteselosteet kannattaa lukea ja toimia niissä olevien ohjeiden mukaisesti. Osaan rautavalmisteita on lisätty mukaan C-vitamiini, joka parantaa valmisteen imeytymistä. Obsidanissa on C-vitamiini (Obsidan comp-valmisteessa on mukana myös foolihappo) mukana ja Maltoferissa taas ei. Maltoferin kanssa suositellaan otettavan C-vitamiinilisää. Moni sanoo Maltoferin aiheuttavan vähemmän vatsaoireita, toki tämä on kovin yksilöllistä.
   Obsidaninia käyttäessä ravintoaineet saattavat samanaikaisesti nautittuina estää raudan imeytymistä eli valmiste pitäisi ottaa ruoka-aikojen ulkopuolella. Jos ruoansulatuskanavan ärsytysoireet estävät lääkkeen käytön, Obsidan voidaan ottaa ruoan ja juoman kanssa välttäen kuitenkin kasvisruokia,
   maitotuotteita, kahvia ja teetä. Ruoka tai juoma eivät vaikuta Maltoferin käyttöön. Maltoferia voi ottaa ilman ruokaa tai ruokailun
   yhteydessä. Olisi hyvä, että löydät itsellesi sopivan rautavalmisteen ja, kun olet sitä käyttänyt kontrolloisit veriarvot lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

 • Hei! Osaatteko kertoa miksi rautatablettien syönti aiheuttaa voimakasta painonnousua vaikka ruokailutottumukset eivät ole muuttuneet? En uskalla syödä rautaa enää sen takia että Ferrodan 100mg/päivä lihotti/turvotti niin hurjasti.

  • Hei, emme pysty vastaamaan miksi rautatablettien syönti aiheuttaisi painonnousua tai olisiko se mahdollista. Käänteisesti katsoen varastoraudanpuute elimistössä puolestaan saattaa aiheuttaa painonnousua. Mikäli terveytesi/tilanteesi huolestuttaa sinua, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen. Pystyt tilaamaan lääkärin etäkonsultaation suoraan Oma Puhti- sivustolta.

 • Hei! Osaatteko sanoa kuinka kauan suunnilleen kestää että ferritiiniarvot nousevat normaalin paikkeille kun arvoni oli 20 ja syön rautatabletteja?

  • Hei, elimistön reagointi rautaan on kovin yksilöllistä. Joskus tilanne saattaa vaatia useamman kuukauden ajan raudan syöntiä, jotta arvot saataisiin riittävälle tasolle ja pysymään siellä. Yksilöllisestä vaihtelusta johtuen, on hyvä kontrolloida tämä(kin) arvo, jotta nähtäisiin onko lisäraudan syönnillä tullut paranemista tilanteeseen. Mikäli vastetta ei tule tai tilanteesi huolestuttaa/mietityttää suosittelemme juttelemaan asiasta lääkärin kanssa.

 • Kävin tässä verikokeessa ja tulokset saatuani olen ollut vähän hämilläni noista d-ferrit arvosta jos viite arvo on 30-400
  niin minulla oli 609. Mitä mun pitäs asialle tehdä. Lääkäri totes että seuraava aika on marraskuussa. Vaikka on karmeat lihassäryt ja vatsa
  säryt päällä ja hyvä että jaksaa pitää silmiä auki.

  nimim. vähän hulissaan

  • Voit kätevästi tilata e-lääkärin yhteydenoton suoraan Oma Puhti-sivuston tulososiossa. Lääkäri palaa asiaan noin tunnin kuluessa yhteydenottopyynnön jättämisestä. ELääkäri-palvelu on auki 7-21 ma-su. Pikaista paranemista sinulle.

  • Hei, ikävä kyllä emme voi ottaa tuohon kantaa, meillä ei ole vielä lääkäri-chattia Puhdissa tarjolla. Mutta kuten artikkelissa “Ferritiini kertoo rautavarastoistasi”, kerrottiin, että raudanpuutteen oireet voivat muistuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, suosittelemme rauta-arvojen mittaamista lääkärin diagnoosin teon helpottamiseksi.

 • Merja Immonen sanoo:

  Nainen, 26 vuotta, P-Ferrit 23. Onko liian alhainen? Ferritiini tutkittu väsymyksen ja aloitekyvyttömyyden vuoksi.

  • Hei, kuten ylläolevassa artikkelissa mainitaan, yleensä jos oireet viittaavat raudanpuutteeseen ja ferritiini on alle 30, kyseessä on raudanpuute. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Hemoglobiini, D-vitamiini ja TSH ovat sellaisia arvoja, jotka on yleensä myös hyvä mitata jos epäilee raudanpuutosta.

 • Minävaan sanoo:

  Tekstiin viitaten. Onko mahdollista siis että esim. autoimmuunitauti (psoriasis) voi vääristää ferritiiniä alentavasti?

 • Tämä arvo oli minulla reilusti koholla. Voikohan siihen liittyä olkapää leikkauksesta parantuminen?

  • Hei, kiitos kommentista. Valitettavasti emme voi tehdä diagnooseja tuloksista näillä sivuilla. Artikkelista löydät tietoa aiheesta, mutta jos epäilet sairautta niin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin joka voi tulkita tuloksia tarkemmin.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös