Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Rautainfuusio herättää paljon kysymyksiä – Milloin suonensisäistä rautahoitoa käytetään raudanpuuteanemian hoitona?

Rautainfuusio herättää paljon kysymyksiä – Milloin suonensisäistä rautahoitoa käytetään raudanpuuteanemian hoitona?

Rautainfuusio

Monia kiinnostaa tällä hetkellä raudanpuuteanemian hoitona rautalisien ohella myös rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito, mutta missä tapauksissa rautainfuusio varsinaisesti tulee kyseeseen?

Raudanpuuteanemiaa hoidetaan tavanomaisesti rautalääkityksellä

Elimistö ei itse pysty tuottamaan rautaa ja sitä onkin saatava ravinnosta päivittäin. Joskus kuitenkin rautaa saadaan liian vähän, sitä menetetään liikaa tai sen imeytyminen on heikkoa, jolloin kehittyy raudanpuute. Raudanpuute voi johtaa raudanpuuteanemiaan.

Raudanpuuteanemian korjaantuminen voi viedä kuukausia, joskus pidempäänkin. Elimistön rautavarastojen täydentymiselle tulee antaa aikaa. Rautalisää ei tule nauttia yli suositellun annostuksen. Liiallinen raudan nauttiminen ei nopeuta raudanpuutteen korjaantumista vaan voi olla jopa haitaksi, sillä ylimääräisen raudan kertyminen elimistöön on haitallista.

Rautainfuusio ei ole raudanpuuteanemian ensisijainen hoitomuoto

Suun kautta otettavat rautavalmisteet ovat ensisijainen raudanpuuteanemian hoitomuoto. Rautavalmisteissa voi olla eroja; tietyt valmisteet voivat esimerkiksi aiheuttaa vatsaongelmia osalle henkilöistä. Sopiva rautavalmiste löytyy lääkärin ohjeiden mukaan kokeillen. Eri rautavalmisteiden sopivuus selvitetään ennen suonensisäisen hoidon harkitsemista.

Tietyissä tapauksissa raudanpuuteanemian hoitona käytetään kuitenkin suonensisäistä rautahoitoa eli rautainfuusiota, tai punasolusiirtoa. Rautainfuusio tulee kyseeseen vain erityistapauksissa ja lääkäri arvioi tilanteen aina tapauskohtaisesti. Rautainfuusio tarkoittaa sitä, että rautaa annostellaan suoraan potilaan suoneen.

Lääkäri voi harkita rautainfuusiota seuraavissa erityistapauksissa:

Rautainfuusion riskit

Rautainfuusioon liittyy vakavia riskejä, minkä vuoksi sen tarve arvioidaan yksilöllisesti. Rautainfuusio saattaa kuulostaa taikanapilta, jolla raudanpuuteanemia korjaantuu helposti ja nopeasti yhdeltä istumalta. Rautainfuusiota ei kuitenkaan käytetä ensisijaisena raudanpuutteen hoitomuotona, sillä siitä voi seurata haittavaikutuksia. Rautainfuusion yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, verenpaineen muutokset ja allergiset reaktiot. Allergiset reaktiot voivat olla voimakkuudeltaan jopa henkeä uhkaavia.

On myös hyvä huomata, että raudanpuute usein uusiutuu. Tärkeää on siis myös tunnistaa ja hoitaa raudan menetyksen tai sen heikon imeytymisen aiheuttaja, jotta tilanne ei hetkellisen korjaantumisen jälkeen johda samaan lähtöpisteeseen. Raudanpuutetta voi aiheuttaa esimerkiksi runsaat kuukautiset, jolloin rautaa menetetään runsaasti veren mukana joka kuukausi. Ota asia puheeksi lääkärin kanssa. Taustalla voi olla myös monia muita eri syitä, joita lähdetään lääkärin kanssa tarvittaessa selvittämään.

Puhdin laboratoriopaketeilla selvität rautavarastojen tilanteen tai raudan imeytymisen

Puhdin kautta pääset mm. seuraaviin tutkimuksiin ilman lähetettä:

Puhdin kautta voit tilata laboratoriopaketin ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. Näytteet otetaan Mehiläisen laboratorioissa. Näytteet myös analysoidaan Mehiläisellä. Tulokset saat helppolukuiselle ja selkeälle Oma Puhti -raportille, josta löydät runsaasti lisätietoja tutkimuksista ja arvoista.

Tarvittaessa voit hakeutua tutkimusten jälkeen lääkärille. Puhdin raportilta voi tilata erillisenä palveluna lääkärichatin. Asiointi Mehiläisen digiklinikalla onnistuu OmaMehiläisen sovelluksen kautta näppärästi. Linkin lääkärichattiin löydät Oma Puhti -sivulta. Lääkäri auttaa asiassa eteenpäin ja määrää tarvittavan hoidon ja reseptit tai jatkotutkimukset.

Väsymys ja uupumus
Tietopaketti

Väsymys ja uupumus – Oireet, syyt, hoito ja tutkimukset

Jokainen on joskus väsynyt. Vireystilamme ei pysy samanlaisena jatkuvasti. Jatkuva päiväaikainen väsymys ja virkistämättömät yöunet eivät ole normaaleja, ja vaativat väsymyksen syyn selvittämistä. Väsymykseen vaikuttavat niin fyysiset kuin henkisetkin kuormitustekijät.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00