Ferritiini

Selittämätöntä väsymystä? Epäiletkö raudanpuutosta? Puhdin avulla selvität helposti omat rauta-arvot. Voit tilata ferritiini-verikokeen ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saat heti seuraavana päivänä!

Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.

21,95 

Ferritiini (S -Ferrit) on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.

Pelkän ferritiinin mittaamisen sijaan tulisi aina tarkistaa myös herkkä CRP ja täydellinen verenkuva. Ne löytyvät yhdessä ferritiinin kanssa raudanpuutteen tutkimuspaketista:
https://www.puhti.fi/tuote/raudanpuutteen-tutkimuspaketti/

Kuinka moni kärsii raudanpuutteesta?

Kokonaisuutena arvioidaan, että aikuisväestöstä 1–2 %:lla eli Suomessa n. 40 000 – 90 000 aikuisella on raudanpuuteanemia. Raudanpuutetta ilman anemiaa esiintyy naisista 11 %:lla (n. 240 000) ja miehistä 4 %:lla (n. 90 000). Arviolta 25–40 %:lla naisista on jossain vaiheessa elämänsä varrella raudanpuuteanemia (Sinisalo ja Collin 2016).

Mitkä ovat raudanpuutteen yleisimmät oireet?

Jotkin oireet ovat varsin yleisiä, kuten poikkeava väsymys, päänsärky, aivosumu, hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute, hengenahdistus, lihas- ja nivelkivut, hiustenlähtö ja painon nousu.

Miten raudanpuutetta mitataan?

Raudanpuute selvitetään luotettavasti verikokeella.

Ferritiinin määrittämisellä voidaan havaita mahdollisen raudanpuutteen syntyminen jo varhaisessa vaiheessa. Ferritiini (alle 30 µg/l) on paras (sensitiivisin ja spesifisin) raudanpuutteen indikaattori.

Anemian toteamiseksi tarvitaan lisäksi hemoglobiinin mittaus. Hemoglobiini on osa täydellistä verenkuvaa.

Monet muut tilat voivat antaa samanlaisia oireita kuin raudanpuute. Näitä ovat mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, vaikea D-vitamiinin puutos, B12-vitamiinin puutos, keliakia, testosteronin vajaus, kalkkiaineenvaihdunnan häiriöt, uniapnea, tupakointi sekä monet muut sairaudet tai tilat (Soppi 2015, Soppi 2018). Luonnollisesti riittävä erotusdiagnostiikka kuuluu jokaisen potilaan tutkimukseen.

Pelkän ferritiinin mittaamisen sijaan tulisi aina tarkistaa myös herkkä CRP ja täydellinen verenkuva. Ne löytyvät valmiina raudanpuutteen tutkimuspaketista:

https://www.puhti.fi/tuote/raudanpuutteen-tutkimuspaketti/

Voit myös koota oman laajemman testipaketin mittatilaustyökalulla.

Huomaathan myös, että yli 30 euron tilauksissa näytteenottomaksu 0 euroa!
Pienempiin tilauksiin lisätään 10 euron näytteenottomaksu.

Vaatiiko ferritiinin mittaus paastoa?

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Miten pääsen mittaukseen?

Tilaa ensin sopivat testit Puhdin kautta. Kun tilaus on tehty, voit varata ajan lähimpään laboratorioon. Näytteenotto vie vain muutaman minuutin. Tulokset saat yleensä viimeistään seuraavana päivänä. Kun tulokset ovat valmiina, saat ilmoituksen tekstiviestillä. Tämän jälkeen voit kirjautua Oma Puhti -osioon josta näet selkeästi omat tuloksesi ja mitä ne tarkoittavat. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä lääkäriin, joka antaa ohjeet jatkon suhteen.

Lähteet

Lisätietoja Ferritiinistä

Esa Soppi, LKT, sisätautiopin dosentti, Kilpi-lehti 4/2018

Eskelinen, Seija: Ferritiini. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä 24 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Load More

Saatat myös pitää...

33,00  19,00 

Seurantapaketissa on kaksi tärkeintä testiä, jotka mittaavat kilpirauhasen toimintaa. Sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan.Ei vaadi paastoa, otettava ennen klo.12.00.
Puhti-terveystarkastus on suosituin testipakettimme. Se sisältää 31 eri mittaria, jotka antavat kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhanen, ferritiini sekä maksan ja munuaisten toiminta.