Ferritiini

Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.

21,95 

Ferritiini (S -Ferrit) on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.

Kuinka moni kärsii raudanpuutteesta?

Kokonaisuutena arvioidaan, että aikuisväestöstä 1–2 %:lla eli Suomessa n. 40 000 – 90 000 aikuisella on raudanpuuteanemia. Raudanpuutetta ilman anemiaa esiintyy naisista 11 %:lla (n. 240 000) ja miehistä 4 %:lla (n. 90 000). Arviolta 25–40 %:lla naisista on jossain vaiheessa elämänsä varrella raudanpuuteanemia (Sinisalo ja Collin 2016).

Mitkä ovat raudanpuutteen yleisimmät oireet?

Jotkin oireet ovat varsin yleisiä, kuten poikkeava väsymys, päänsärky, aivosumu, hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute, hengenahdistus, lihas- ja nivelkivut, hiustenlähtö ja painon nousu.

Miten raudanpuutetta mitataan?

Raudanpuute selvitetään luotettavasti verikokeella.

Ferritiinin määrittämisellä voidaan havaita mahdollisen raudanpuutteen syntyminen jo varhaisessa vaiheessa. Ferritiini (alle 30 µg/l) on paras (sensitiivisin ja spesifisin) raudanpuutteen indikaattori.

Anemian toteamiseksi tarvitaan lisäksi hemoglobiinin mittaus. Hemoglobiini on osa täydellistä verenkuvaa.

Monet muut tilat voivat antaa samanlaisia oireita kuin raudanpuute. Näitä ovat mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, vaikea D-vitamiinin puutos, B12-vitamiinin puutos, keliakia, testosteronin vajaus, kalkkiaineenvaihdunnan häiriöt, uniapnea, tupakointi sekä monet muut sairaudet tai tilat (Soppi 2015, Soppi 2018). Luonnollisesti riittävä erotusdiagnostiikka kuuluu jokaisen potilaan tutkimukseen.

Ferritiiniarvon yhteydessä on tämän takia suositeltavaa aina mittauttaa myös vähintään täydellinen verenkuva (hemoglobiini) sekä D-vitamiiniarvo. Näiden mittaaminen samalla kertaa helpottaa mahdollisen diagnoosin tekemistä.

Saat ferritiinin oston yhteydessä 20% alennuksen D-vitamiinista sekä täydellisestä verenkuvasta. Lisäät vain ferritiinin ja tämän paketin ostoskoriin: Normaalisti 61,45 € – nyt vain 49 €.

Voit myös koota oman laajemman testipaketin mittatilaustyökalulla.

Vaatiiko ferritiinin mittaus paastoa?

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Miten pääsen mittaukseen?

Tilaa ensin sopivat testit Puhdin kautta. Kun tilaus on tehty, voit varata ajan lähimpään laboratorioon. Näytteenotto vie vain muutaman minuutin. Tulokset saat yleensä viimeistään seuraavana päivänä. Kun tulokset ovat valmiina, saat ilmoituksen tekstiviestillä. Tämän jälkeen voit kirjautua Oma Puhti -osioon josta näet selkeästi omat tuloksesi ja mitä ne tarkoittavat. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä lääkäriin, joka antaa ohjeet jatkon suhteen.

Lähteet

Lisätietoja Ferritiinistä

Esa Soppi, LKT, sisätautiopin dosentti, Kilpi-lehti 4/2018

Eskelinen, Seija: Ferritiini. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More

Saatat myös pitää...

Puhti-terveystarkastus on suosituin testipakettimme. Se sisältää 31 eri mittaria, jotka antavat kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhanen, ferritiini sekä maksan ja munuaisten toiminta. 

33,00  19,00 

Seurantapaketissa on kaksi tärkeintä testiä, jotka mittaavat kilpirauhasen toimintaa. Sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan.