Ripuli

  • Ripuli on löysän vatsan aiheuttamaa vetistä ulostamista ja tiheyntynyttä ulostamistarvetta.
  • Mikäli ripuli vaivaa pitkäaikaisesti, voi kyseessä olla suoliston epätasapainotila tai jokin sairaus.
  • Ripulin ehkäisyssä tärkeää on noudattaa ruokavaliota, joka ei aiheuta oireita.

Mitä on ripuli?

Ripuli on löysän vatsan aiheuttamaa vetistä ulostamista ja tiheyntynyttä ulostamistarvetta. Kertaluontoinen, ohimenevä löysä vatsa on normaalia, eikä siitä ole syytä huolestua. On normaalia, että vatsa on hieman löysällä esimerkiksi ennen esiintymistä jännityksen takia tai ennen kilpailutilannetta.

Mitä on pitkittynyt ripuli?

Mikäli ripuli vaivaa pitkäaikaisesti, voi kyseessä olla suoliston epätasapainotila tai jokin sairaus. Jatkuvan ripulin syy on hyvä selvittää. Mikäli uloste on löysää ja vesimäistä, ulostamiskertoja on jatkuvasti yli 3 vuorokaudessa ja tilanne on jatkunut yli 3–4 viikkoa, on kyseessä pitkittynyt ripuli.

Mistä ripuli johtuu?

Ripuli voi johtua esimerkiksi laktoosi-intoleranssista, viljoista tai gluteenista, keliakiasta, ärtyvän suolen oireyhtymästä, allergioista tai liiallisesta magnesiumin käytöstä.

Stressi tai suoliston infektiot voivat aiheuttaa ripulia. Lääkkeistä esimerkiksi jotkin antibiootit voivat aiheuttaa ripulia. Ripulin taustalla saattaa olla myös kahvi tai alkoholi.

Liiallinen ummetuslääkkeiden, eli laksatiivien, käyttö voi aiheuttaa ripulia.

Joissain tapauksissa myös erittäin rankka liikunta ja liiallinen treenaaminen voi aiheuttaa ripulia ja muita vatsan toiminnan häiriöitä.

Myös suolen tukkeuma voi aiheuttaa vesiripulia.

Myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin tai kilpirauhasen liikatoimintaan saattaa liittyä ripulia.

Usein taustalla saattaa myös olla matkamuistoksi jäänyt turistiripuli, eli ulkomailta saatu infektio, jonka oireena on ripulia, tai ruokamyrkytys.

Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, mikäli ärhäkkään ripuliin liittyy korkea kuume, se on alkanut hyvin äkillisesti, ulosteen joukossa on verta tai mikäli ripuli jatkuu myös öisin.

Kuinka ripulia hoidetaan?

Ripulia voidaan hoitaa useilla eri keinoilla ja lääkkeillä. Ruokavalion muutoksia kannattaa kokeilla, mikäli oireet ovat toistuvia. Liittyvätkö ne joihinkin tiettyihin ruoka-aineisiin, mitä olet syönyt?

Esimerkiksi maitotuotteiden, viljojen ja FODMAP-hiilihydraattien rajoittamista kannattaa kokeilla syyn löytämiseksi.

Miten ripulia voi ehkäistä?

Ripulin ehkäisyssä tärkeää on noudattaa ruokavaliota, joka ei aiheuta oireita. Suoliston mikrobiston vahvistaminen esimerkiksi kuiduilla joskus auttaa. Kiinnitä huomiota myös stressinhallintaan. Kahvin ja alkoholin käytön vähentäminen yleensä auttaa.

Mikäli epäilet sairautta, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 01.09.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *