Ripuli

  • Ripuli on löysän vatsan aiheuttamaa vetistä ulostamista ja tiheyntynyttä ulostamistarvetta.
  • Mikäli ripuli vaivaa pitkäaikaisesti, voi kyseessä olla suoliston epätasapainotila tai jokin sairaus.
  • Ripulin ehkäisyssä tärkeää on noudattaa ruokavaliota, joka ei aiheuta oireita. Myös suoliston mikrobiston vahvistaminen usein auttaa.

Mitä on ripuli?

Ripuli on löysän vatsan aiheuttamaa vetistä ulostamista ja tiheyntynyttä ulostamistarvetta. Kertaluontoinen, ohimenevä löysä vatsa on normaalia, eikä siitä ole syytä huolestua. On normaalia, että vatsa on hieman löysällä esimerkiksi ennen esiintymistä jännityksen takia tai ennen kilpailutilannetta.

Mitä on pitkittynyt ripuli?

Mikäli ripuli vaivaa pitkäaikaisesti, voi kyseessä olla suoliston epätasapainotila tai jokin sairaus. Jatkuvan ripulin syy on hyvä selvittää. Mikäli uloste on löysää ja vesimäistä, ulostamiskertoja on jatkuvasti yli 3 vuorokaudessa ja tilanne on jatkunut yli 3–4 viikkoa, on kyseessä pitkittynyt ripuli.

Mistä ripuli johtuu?

Ripuli voi johtua esimerkiksi laktoosi-intoleranssista, viljoista tai gluteenista, keliakiasta, ärtyvän suolen oireyhtymästä, allergioista tai liiallisesta magnesiumin käytöstä.

Stressi tai suoliston infektiot voivat aiheuttaa ripulia. Lääkkeistä esimerkiksi jotkin antibiootit voivat aiheuttaa ripulia. Ripulin taustalla saattaa olla myös kahvi tai alkoholi.

Liiallinen ummetuslääkkeiden, eli laksatiivien, käyttö voi aiheuttaa ripulia.

Joissain tapauksissa myös erittäin rankka liikunta ja liiallinen treenaaminen voi aiheuttaa ripulia ja muita vatsan toiminnan häiriöitä.

Myös suolen tukkeuma voi aiheuttaa vesiripulia.

Myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin tai kilpirauhasen liikatoimintaan saattaa liittyä ripulia.

Usein taustalla saattaa myös olla matkamuistoksi jäänyt turistiripuli, eli ulkomailta saatu infektio, jonka oireena on ripulia, tai ruokamyrkytys.

Kuinka pääsen tutkimukseen?

Vatsan ja suoliston oireiden taustalla voi olla useita eri syitä. Oireiden syyn selvittäminen on ensisijaista, jotta saat oikean hoidon.

Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lähetettä. Tutustu seuraaviin laboratoriotutkimuksiin ja selvitä syy vatsan oireisiin:

Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, mikäli ärhäkkään ripuliin liittyy korkea kuume, se on alkanut hyvin äkillisesti, ulosteen joukossa on verta tai mikäli ripuli jatkuu myös öisin.

Kuinka ripulia hoidetaan?

Ripulia voidaan hoitaa useilla eri keinoilla ja lääkkeillä. Ruokavalion muutoksia kannattaa kokeilla, mikäli oireet ovat toistuvia. Liittyvätkö ne joihinkin tiettyihin ruoka-aineisiin, mitä olet syönyt?

Esimerkiksi maitotuotteiden, viljojen ja FODMAP-hiilihydraattien rajoittamista kannattaa kokeilla syyn löytämiseksi.

Miten ripulia voi ehkäistä?

Ripulin ehkäisyssä tärkeää on noudattaa ruokavaliota, joka ei aiheuta oireita. Suoliston mikrobiston vahvistaminen esimerkiksi probiooteilla voi usein auttaa.

Kiinnitä huomiota myös kuitujen saantiin ja stressinhallintaan.

Kahvin ja alkoholin käytön vähentäminen yleensä auttaa.

Lähteet

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Pitkittynyt (krooninen) ripuli. 9.10.2019

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 10.09.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *