Tämä artikkeli käsittelee vatsan alueen kipuja. Opit, mistä vatsakipu voi johtua ja kuinka pääset tutkimuksiin vatsan oireiden syyn selvittämiseksi.

Vatsakipu

  • Vatsan ja suoliston oireiden, kuten vatsakipujen, taustalla voi olla useita eri syitä.
  • Vatsan väänteiden taustalla voi toisinaan olla vain väärä ruokavalinta ja oire voi olla ohimenevä.
  • Pitkittynyt tai toistuva vatsakipu voi liittyä esimerkiksi tulehduksellisiin suolistosairauksiin, keliakiaan, laktoosi-intoleranssiin tai ärtyvän suolen oireyhtymään.
  • Myös stressiin voi liittyä vatsakipuja.

Mistä vatsakivut voivat johtua?

Vatsakivut voivat liittyä esimerkiksi suoliston kaasuihin. Vatsan kipuihin voi liittyä myös epänormaalia suolen toimintaa kuten ripulia tai ummetusta, mutta vatsa voi olla kipeä muistakin syistä. Vatsakipuihin saattaa liittyä närästystä, pistelyä ja muita oireita.

Alavatsakivut voivat liittyä naisilla kuukautisiin.

Ohimenevien vatsakipujen takia ei tarvitse hakeutua hoitoon. Äkillisen, kovan vatsakivun kohdalla kannattaa hakeutua lääkäriin. Kipu voi alkaa esimerkiksi muutaman tunnin sisällä ja voimistua. Siihen voi liittyä kuumetta, oksentelua ja ripulia.

Myös toistuvat, pitkäaikaiset vatsan kivut voivat liittyä johonkin vakavampaan, mutta useimmiten näin ei ole. Joudumme kaikki joskus kokemaan vatsakipuja. Tarkkaile, missä kohtaa vatsan aluetta kipu tuntuu. Onko kipu seurausta aterioinnista tai muusta syystä?

Mihin sairauksiin vatsakivut liittyvät?

Vatsakivut voivat liittyä esimerkiksi:

Tulehdukseliisiin suolistosairauksiin liittyy usein kramppimaisia vatsakipuja.

Monet näistä sairauksista on myös liitetty uusimmissa tutkimuksissa suoliston bakteeristoon.

Sepelvaltimotautiin voi liittyä ylävatsan kipua. Mikäli ylävatsan kohdalla, rintalastan alapuolella esiintyy selvää puristavaa kipua reippailun ja liikunnan aikana, voi kyseessä olla sepelvaltimotauti.

Myös stressiin voi liittyä vatsakipuja.

Alavatsakipu naisella

Alavatsakipu voi liittyä naisilla kuukautisiin. Kuukautisten yhteydessä voi esiintyä myös muita oireita.

Kuinka pääsen tutkimukseen?

Vatsan ja suoliston oireiden, kuten vatsakipujen, taustalla voi olla useita eri syitä. Oireiden syyn selvittäminen on ensisijaista, jotta saat oikean hoidon.

Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lähetettä. Tutustu seuraaviin laboratoriotutkimuksiin ja selvitä syy vatsakipuihin:

Vatsakipu: milloin hoitoon välittömästi?

Äkillinen kova vatsakipu voi liittyä esimerkiksi umpilisäketulehdukseen tai vatsakalvontulehdukseen. Oireiden ollessa ärhäköitä, kannattaa lääkäriin hakeutua heti.

Lisää vatsan ja suoliston terveydestä voi lukea tästä.

Lähteet

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Vatsakipu. 17.4.2019

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 16.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *