Tämä artikkeli käsittelee vatsan alueen kipuja. Opit, mistä vatsakipu voi johtua ja mitä tutkimuksia käytetään vatsan oireiden syyn selvittämiseksi.

Vatsakipu

  • Vatsan ja suoliston oireiden, kuten vatsakipujen, taustalla voi olla useita eri syitä. Voimakkaan tai jatkuvan vatsakivun syy tulee aina selvittää.
  • Vatsan väänteiden taustalla voi toisinaan olla vain väärä ruokavalinta ja oire voi olla ohimenevä.
  • Pitkittynyt tai toistuva vatsakipu voi liittyä esimerkiksi tulehduksellisiin suolistosairauksiin, keliakiaan, laktoosi-intoleranssiin tai ärtyvän suolen oireyhtymään.
  • Myös stressiin voi liittyä vatsakipuja.

Mistä vatsakivut voivat johtua?

Vatsakipuihin on lukuisia syitä. Ohimenevät vatsakivut ovat hyvin yleisiä. Vaikka ne ovat usein vaarattomia, voi niiden taustalla olla vakaviakin sairauksia. Sen vuoksi vatsakipuja ei tule sivuuttaa normaaleina, ellei niiden syy ole tiedossa.

Vatsakivut voivat liittyä esimerkiksi suoliston kaasuihin. Vatsan kipuihin voi liittyä myös epänormaalia suolen toimintaa kuten ripulia tai ummetusta, mutta vatsa voi olla kipeä muistakin syistä. Vatsakipuihin saattaa liittyä närästystä, pistelyä ja muita oireita.

Alavatsakivut voivat liittyä naisilla kuukautisiin.

Ohimenevien vatsakipujen takia ei tarvitse hakeutua hoitoon. Toistuvan, pitkään jatkuvan, äkillisen tai kovan vatsakivun kohdalla kannattaa hakeutua lääkäriin. Kipu voi alkaa esimerkiksi muutaman tunnin sisällä ja voimistua. Siihen voi liittyä kuumetta, oksentelua ja ripulia.

Myös toistuvat, pitkäaikaiset vatsan kivut voivat liittyä johonkin vakavampaan, mutta useimmiten näin ei ole. Joudumme kaikki joskus kokemaan vatsakipuja. Tarkkaile, missä kohtaa vatsan aluetta kipu tuntuu. Onko kipu seurausta aterioinnista tai muusta syystä?

Mihin sairauksiin vatsakivut liittyvät?

Vatsakivut voivat liittyä esimerkiksi:

Sepelvaltimotautiin voi liittyä ylävatsan kipua. Mikäli ylävatsan kohdalla, rintalastan alapuolella esiintyy selvää puristavaa kipua reippailun ja liikunnan aikana, voi kyseessä olla sepelvaltimotauti.

Myös stressiin voi liittyä vatsakipuja.

Alavatsakipu naisella

Alavatsakipu voi liittyä naisilla kuukautisiin. Kuukautisten yhteydessä voi esiintyä myös muita oireita.

Kuinka pääsen tutkimukseen?

Vatsan ja suoliston oireiden, kuten vatsakipujen, taustalla voi olla useita eri syitä. Sen vuoksi niiden selvittämiseksi tarvitaan usein muitakin tutkimuksia kuin laboratoriokokeita. 

Puhdin kautta pääset seuraaviin laboratoriotutkimuksiin:

Tutkimusten jälkeen voit tilata erillisenä palveluna lääkärin konsultaation.

Vatsakipu: milloin hoitoon välittömästi?

Äkillinen kova vatsakipu voi liittyä esimerkiksi umpilisäketulehdukseen tai vatsakalvontulehdukseen. Oireiden ollessa ärhäköitä, kannattaa lääkäriin hakeutua heti. Pitkään jatkuvat, toistuvat, voimakkaat tai muuten elämänlaatuun ja toimintakykyyn vaikuttavien vatsakipujen kohdalla lääkärin vastaanotto on tarpeen.

Lisää vatsan ja suoliston terveydestä voi lukea tästä.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 01.09.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *