Vatsa kuntoon -tietopaketin luettuasi tiedät suoliston sairauksista sekä toiminnallisista häiriöistä. Opit myös, miten suoliston hyvinvointiin voi itse valinnoillaan vaikuttaa! Kerromme myös, kuinka pääset halutessasi vatsan ja suoliston tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.

Sisällysluettelo

Vatsan ja suoliston terveys – mistä erilaiset vatsan oireet voivat johtua?

Vatsan ja suoliston epämääräinen oireilu voi liittyä useisiin tiloihin tai sairauksiin. Kaikki vatsavaivat eivät ole vaarallisia, mutta usein ne ovat erittäin epämukavia ja kiusallisia. Vatsan ja suoliston oireilu voi vaikuttaa elämänlaatuun oleellisesti, vaikka kyseessä ei olisi sairaus.

Syy vatsavaivoihin kannattaa kuitenkin aina selvittää, koska kyseessä saattaa olla jokin sairaus. Vatsan ja suoliston oireiden taustalla voi olla lukuisia eri tiloja tai sairauksia, ja tässä tietopaketissa käymme niistä yleisimpiä läpi.

Yleensä vatsan ja suoliston hyvinvointiin voi myös vaikuttaa itse. Osa vatsavaivoista helpottuu ja poistuu kokonaan elintapavalinnoilla sekä ruokavalion muutoksilla.

Osaan vatsan vaivoista auttaa oleellisesti myös stressinhallinta; vatsa oireilee usein elämäntilanteen ja stressin myötä. Kaikkiin vatsavaivoihin ruokavalion ja elintapojen muuttaminen ei kuitenkaan auta.

Tietyt sairaudet on hyvä tutkia vatsan oireilun yhteydessä. Osa vatsan oireista voi selittyä toiminnallisilla häiriöillä, osan taustalla voi olla muu sairaus. Mikäli vatsavaivojen taustalla on esimerkiksi suolistoa vaurioittava keliakia, tulee ruokavaliota muuttaa ehdottomasti.

Suoliston mikrobistoon voi vaikuttaa ruokavalintojen ohella probiootein ja prebiootein. Mikrobistoon voi mahdollisesti vaikuttaa sekä probioottisia ruokia syömällä että probioottisia lisäravinteita nauttimalla. Valmisteita on markkinoilla useita. Suoliston bakteerikantojen vahvistaminen auttaa osan suolistosairauksien oireisiin.

Vatsavaivojen tutkiminen

Onko haaveesi saada vatsa kuntoon? Miten vatsakipuja ja -vaivoja tutkitaan? Laboratoriotestit ovat tarpeen, mikäli epäilet sairautta ja myös mikäli haluat sulkea sairauksia pois. Puhdin kautta pääset testeihin ilman lähetettä.

Tarvittaessa testien tulosraportin voi ottaa lääkärille mukaan. Mikäli testituloksissa on jotain poikkeavaa, voit varata kauttamme myös ajan lääkärin etäkonsultaatioon.

Tutustu Puhdin tutkimuspaketteihin:

Vatsan oireet

Vatsan ja suoliston oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Oireina voi olla kaikkea ummetuksen ja ripulin väliltä vatsakipuihin, vatsan väänteisiin ja ilmavaivoihin.

Mitä ummetus on?

Ummetus on harventunutta suolen toimintaa. Normaalisti ihmisen suoli tyhjenee noin 8-72 tunnin välein. Mikäli suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, kyseesssä on ummetus. Myös mikäli ulostus on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa, saattaa kyseesssä olla ummetus. Ummetusta esiintyy eniten iäkkäillä.

Ummetus on myös yksi ärtyvän suolen oireyhtymän ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista. Joissain psyyken häiriöissä vatsan toiminta saattaa olla hidastunutta. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi anoreksia nervosa ja masennus. Myös krooninen stressi voi aiheuttaa ummetusta, ja toisaalta myös ripulia.

Suolen toimintaan ja tyhjentymiseen voi vaikuttaa oleellisesti elämäntavoilla. Liikkuminen, kävely ja riittävä veden juominen sekä monipuolinen, terveellinen ja kuitupitoinen ruokavalio auttavat suolen normaalia toimintaa.

Pitkään istuminen ei tee suoliston toiminnalle hyvää. Ulostamisen pidättäminen ei ole hyväksi: suoli voi tällöin oppia tyhjenemään harvoin.

Monet lääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet, saattavat aiheuttaa ummetusta.

Raudanpuutteessa käytettävät ravintolisät saattavat aiheuttaa ummetusta. Markkinoilta löytyy myös vatsaystävällisiä rautavalmisteita.

Kuinka ummetusta hoidetaan?

Ummetuksen hoito perustuu elintapojen muuttamiseen. Tärkeitä tekijöitä ovat riittävä veden juonti, kuitupitoinen ruokavalio, liikkuminen ja säännöllinen ulostamisrytmi. Toissijaisesti voidaan apuna käyttää myös tiettyjä lääkkeitä ja muita toimenpiteitä.

Ummetuksen hoitoon ja elintapojen muuttamiseen kannattaa varata aikaa; muutos ei tapahdu välttämättä päivissä tai viikoissa. Elintapojen vaikutus suolen toimintaan saattaa näkyä vasta kuukauden-parin päästä.

Muutosten tulee olla pysyviä, jotta ummetus saadaan pitkäaikaisesti hoidettua.

Juo riittävän paljon vettä ja syö kuitupitoisia kasviksia, viljatuotteita, hedelmiä, marjoja ja muita kasvikunnan tuotteita. Ravinnon kuidut lisäävät suolen sisältöä, sitovat vettä, kuohkeuttavat ulostetta ja näin vähentävät ummetusta.

Kaikissa kasvikunnan tuotteissa on kuitua ja niitä saa syödä huoletta. Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän kuitua ruokavaliostaan.

Kuitua voi myös lisätä ruokavalioon käyttämällä esimerkiksi leseitä tai pellavansiemenrouhetta, mikäli se sopii vatsallesi. Kuitulisän käytön aloittaminen voi aiheuttaa ensialkuun hieman ilmavaivoja tai vatsanväänteitä. Sen käyttö kannattaa aloittaa hiljalleen määrää lisäten.

Kuitulisän käytön yhteydessä tulee aina myös juoda riittävän paljon vettä. Leseet tai siemenrouheen käyttö on suositeltavaa myös liottamalla ne ensin veteen tai muuhun nesteeseen. Kuitulisää voi sekoittaa myös esimerkiksi smoothien tai sokerittoman jogurtin joukkoon.

Mikäli ummetus liittyy ärtyvän suolen oireyhtymään, kuituvalmisteeksi tulee valita psylliumia sisältävä tuote. Myös muut liukoista kuitua sisältävät kuituvalmisteet sopivat useimmille.

Ummetuksen itsehoitona voi myös syödä esimerkiksi luumuja viikunoita, jotka lisäävät suolen toimintaa.

Liikunta auttaa ummetukseen. Liikkuminen voi hyvin olla kevyempää liikkumista kuten kävelylenkki tai muutkin pienemmät annokset hyötyliikuntaa.

Vaikean ummetuksen hoitoon kannattaa kysyä lisää apuja apteekista.

Kuinka ummetusta voi ehkäistä?

Ummetusta voidaan ehkäistä monin samoin tavoin kuin sitä voidaan hoitaa. Liikkuminen ja runsaskuituinen, kasvispitoinen ruokavalio sekä riittävä veden juominen auttavat.

Mitä on ripuli?

Ripuli on löysän vatsan aiheuttamaa vetistä ulostamista ja tiheyntynyttä ulostamistarvetta. Kertaluontoinen, ohimenevä löysä vatsa on normaalia, eikä siitä ole syytä huolestua. On normaalia, että vatsa on hieman löysällä esimerkiksi ennen esiintymistä jännityksen takia tai ennen kilpailutilannetta.

Mikäli ripuli vaivaa pitkäaikaisesti, voi kyseessä olla suoliston epätasapainotila tai jokin sairaus. Jatkuvan ripulin syy on hyvä selvittää. Mikäli uloste on löysää ja vesimäistä, ulostamiskertoja on jatkuvasti yli 3 vuorokaudessa ja tilanne on jatkunut yli 3–4 viikkoa, on kyseessä pitkittynyt ripuli.

Ripuli voi johtua esimerkiksi laktoosi-intoleranssista, viljoista tai gluteenista, keliakiasta, ärtyvän suolen oireyhtymästä, allergioista tai liiallisesta magnesiumin käytöstä.

Stressi tai suoliston infektiot voivat aiheuttaa ripulia. Lääkkeistä esimerkiksi jotkin antibiootit voivat aiheuttaa ripulia. Ripulin taustalla saattaa olla myös kahvi tai alkoholi.

Liiallinen ummetuslääkkeiden, eli laksatiivien, käyttö voi aiheuttaa ripulia. Joissain tapauksissa myös erittäin rankka liikunta ja liiallinen treenaaminen voi aiheuttaa ripulia ja muita vatsan toiminnan häiriöitä. Myös suolen tukkeuma voi aiheuttaa vesiripulia. 

Myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin tai kilpirauhasen liikatoimintaan saattaa liittyä ripulia. Usein taustalla saattaa myös olla matkamuistoksi jäänyt turistiripuli, eli ulkomailta saatu infektio, jonka oireena on ripulia, tai ruokamyrkytys. 

Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, mikäli ärhäkkään ripuliin liittyy korkea kuume, se on alkanut hyvin äkillisesti, ulosteen joukossa on verta tai mikäli ripuli jatkuu myös öisin.

Kuinka ripulia hoidetaan?

Ripulia voidaan hoitaa useilla eri keinoilla ja lääkkeillä. Ruokavalion muutoksia kannattaa kokeilla, mikäli oireet ovat toistuvia. Liittyvätkö ne joihinkin tiettyihin ruoka-aineisiin, mitä olet syönyt?

Esimerkiksi maitotuotteiden, viljojen ja FODMAP-hiilihydraattien rajoittamista kannattaa kokeilla syyn löytämiseksi.

Miten ripulia voi ehkäistä?

Ripulin ehkäisyssä tärkeää on noudattaa ruokavaliota, joka ei aiheuta oireita. Suoliston mikrobiston vahvistaminen probiooteilla voi auttaa. Kiinnitä huomiota myös kuitujen saantiin ja stressinhallintaan. Kahvin ja alkoholin käytön vähentäminen voi auttaa.

Mitä ilmavaivat ovat ja mistä ne johtuvat?

Ilmavaivat ovat epämiellyttäviä, vaikkakin usein vaarattomia. Joskus ilmavaivat ja ilman kiertäminen vatsassa voi olla myös tuskallista ja kivuliasta. Ilmavaivat liittyvät usein tiettyihin ruoka-aineisiin, jotka eivät sovi henkilölle.

Ilmavaivoja aiheuttavat esimerkiksi palkokasvit, jotka aiheuttavat monille ilmavaivoja. Palkokasveissa on aineita, jotka kulkevat ohutsuolen läpi ja päätyvät paksusuoleen bakteerien ravinnoksi, ja kaasun määrä lisääntyy.

Suurin osa suolistossa liikkuvasta kaasusta syntyy paksusuolessa bakteerien tuottamana. Kaasua voi liikkua elimistössä myös nieltynä. Ihmisillä suolistokaasuja syntyy päivittäin noin 7–8 dl, mutta määrä on yksilöllinen. Kaasu poistuu suolistosta pieruina, joita yleensä päästellään noin 15–25 kertaa päivässä.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä vatsan turvotusta esiintyy 70–90 prosentilla ja myös ilmavaivat ovat yleinen oire. Tämän tilan yhteydessä turvotuksen taustalla voi olla tavallista suurempi suolistokaasun määrä tai sen hidas poistuminen. Saattaa myös olla, että paksusuolen seinämä reagoi normaalia herkemmin venytykselle.

Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri aiheuttaa ilmavaivoja paksusuoleen joutuessaan. Ilmavaivojen taustalla voi olla myös ohutsuolen imeytymishäiriö kuten keliakia.

Miten ilmavaivoja hoidetaan?

Liikunta auttaa suolistokaasuja etenemään suolistossa. Pitkiä istumisaikoja kannattaa tästä syystä välttää. Kävelylenkki voi auttaa kummasti; aina liikunnan ei tarvitse olla pitkäkestoinen suoritus, jotta vatsan oireet helpottuvat. Säännöllinen liikunta auttaa erityisesti myös pitkällä aikavälillä.

Vältä ruoka-aineita jotka aiheuttavat ilmavaivoja. Ruokarytmin muuttaminen ja säännöllinen riittävän pienten aterioiden syöminen voi auttaa suolistoa toimimaan paremmin. Joskus myös probiooteista voi olla apua suoliston toiminnalle.

Ilmavaivoihin on myös olemassa lääkkeitä, joilla oireita voidaan lieventää.

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat ilmavaivoja?

Tietyt ruoka-aineet tai ruoka-aineryhmät voivat aiheuttaa ilmavaivoja. Oireita aiheuttavat ruoat ovat usein yksilöllisiä. Niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat oireita, kannattaa välttää.

Ilmavaivoja aiheuttavat yleensä:

 • palkokasvit esim. pavut
 • tietyt vihannekset esim. kaalit, ruusukaali, kukkakaali, parsakaali
 • selleri, sipuli, purjo, valkosipuli, artisokka
 • sienet
 • makeutusaineena käytetyt sorbitoli ja ksylitoli
 • maitotuotteet
 • viinirypäleet, banaani, viikunat, päärynä, rusinat ja muut kuivatut hedelmät kuten kuivatut luumut
 • viljatuotteet

Mistä vatsakivut voivat johtua?

Vatsakivut voivat liittyä esimerkiksi suoliston kaasuihin (ks. kappale ylempänä). Vatsan kipuihin voi liittyä myös epänormaalia suolen toimintaa kuten ripulia tai ummetusta, mutta vatsa voi olla kipeä muistakin syistä. Vatsakipuihin saattaa liittyä närästystä, pistelyä ja muita oireita.

Ohimenevien vatsakipujen takia ei tarvitse hakeutua hoitoon. Äkillisen, kovan vatsakivun kohdalla kannattaa hakeutua lääkäriin. Kipu voi alkaa esimerkiksi muutaman tunnin sisällä ja voimistua. Siihen voi liittyä kuumetta, oksentelua ja ripulia.

Äkillinen kova vatsakipu voi liittyä esimerkiksi umpilisäketulehdukseen tai vatsakalvontulehdukseen

Myös toistuvat, pitkäaikaiset vatsan kivut voivat liittyä johonkin vakavampaan, mutta useimmiten näin ei ole. Joudumme kaikki joskus kokemaan vatsakipuja. Tarkkaile, missä kohtaa vatsan aluetta kipu tuntuu. Onko kipu seurausta aterioinnista tai muusta syystä?

Vatsakivut voivat liittyä esimerkiksi laktoosi-intoleranssiin, ärtyvän suolen oireyhtymään, ruoansulatusvaivoihin (dyspepsia), närästykseen, refluksitautiin, mahahaavaan, synnytyselinten sairauteen, keliakiaan, tulehduksellisiin suolistosairauksiin eli haavaiseen paksusuolentulehdukseen tai Crohnin tautiin.

Tulehdukseliisiin suolistosairauksiin liittyy usein kramppimaisia vatsakipuja.

Alavatsakivut voivat liittyä naisilla kuukautisiin.

Sepelvaltimotautiin voi liittyä ylävatsan kipua. Mikäli ylävatsan kohdalla, rintalastan alapuolella esiintyy selvää puristavaa kipua reippailun ja liikunnan aikana, voi kyseessä olla sepelvaltimotauti.

Suoliston ja mahan sairaudet ja tilat

Vatsa ja suolisto voi oireilla esimerkiksi vatsakipuina, ripulina, kaasun muodostuksena, ummetuksena tai pahoinvointina. Oireet ovat yksilöllisiä ja voivat vaihdella. Taustalla saattaa olla liuta erilaisia sairauksia ja tiloja, joille oireet voivat kuitenkin olla samankaltaisia.

Jotta saat oikean hoidon oireisiin, täytyy vatsavaivojen taustalla oleva syy aina selvittää. Joissain tapauksissa pärjätään elämäntapojen tai esimerkiksi vain ruokavalion muutoksilla. Joskus kyseessä on sairaus.

Vatsan oireilun taustalla voi olla esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS, Crohnin tauti tai Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus. Kyseessä voi olla myös jokin muu sairaus.

Tutkimuksilla voit selvittää oireiden syyn ja myös poissulkea vaihtoehtoja. Puhdilta löydät esimerkiksi laajan vatsavaivojen tutkimuspaketin, joka on kattavin vatsan ja suoliston oireita selvittävä tuotepakettimme.

Tutkimukset ovat apunasi selvittäessä kroonisia tai toistuvia vatsavaivoja, mutta eivät poissulje äkillisesti alkavia vatsan oireita. Äkillisten vatsavaivojen vuoksi on hyvä kääntyä nopeasti lääkärin puoleen. 

Keliakia aiheuttaa yleensä suolisto-oireita, mutta jää usein diagnosoimatta

Keliakia on alidiagnosoitu sairaus, jossa suolisto ei siedä viljatuotteiden sisältämää gluteenia. Keliakian ainoana mutta toimivana hoitona on gluteeniton ruokavalio, jolloin ruokavaliosta jätetään pois ruis, vehnä ja ohra sekä kaikki valmisteet, jotka sisältävät näitä viljoja.

Keliakia oireilee usein vatsavaivoina, mutta sitä voi esiintyä myös ilman oireita. Moni sairastaa keliakiaa tietämättään. Keliakia voi oireilla myös iholla. Keliakian oireet ovat hyvin moninaisia ja siksi testaaminen on tärkeää.

Puhdin kautta pääset keliakiatestiin ilman lääkärin lähetettä.

Tutkimuksen jälkeen voit ottaa raportin mukaan lääkärille tai varata erikseen palvelun kautta lääkärin etäkonsultaation, mikäli epäilet sairautta.

Usein myös ruokavalio-ohjaus on tärkeä osa keliakian hoitoa; gluteeniton ruokavalio vaatii erityistä tarkkuutta.

Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa. Suurin osa keliaakikoista sairastaa tautia kuitenkin tietämättään.

Vatsavaivojen yhteydessä keliakian mahdollisuus on myös tarpeen sulkea pois, sillä hoitamattomaan keliakiaan liittyy imeytymishäiriöitä ja liitännäissairauksia, kuten anemiaa, osteoporoosia, kilpirauhasen toiminnan häiriöitä tai hedelmättömyyttä.

Mikäli epäilet keliakiaa, keliakiatesti tulee ottaa mahdollisimman pian. Testi kuuluu myös laajaan vatsavaivojen tutkimuspakettiin ja laktoosi-intoleranssin ja keliakian tutkimuspakettiin.

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa vatsan oireilua maitotuotteiden nauttimisen jälkeen

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa vatsan oireilua. Hieman alle viidesosa suomalaisista saa vatsakipuja, ilmavaivoja ja muita kiusallisia oireita laktoosia sisältävistä maitotuotteista. Jos kärsit vastaavista vaivoista, kannattaa testata onko kyseessä laktoosi-intoleranssi.

Laktoosi-intoleranssi kannattaa varmistaa tutkimuksilla. Laktoosi-intoleranssi testataan nykyään DNA-testillä verestä. Laktoosi-intoleranssia on aikaisemmin tutkittu laktoosirasituskokeella, mutta se on poistumassa laboratoriokokeiden tutkimusvalikoimasta epätarkkuutensa vuoksi. DNA-testi kertoo, onko sinulla taipumus laktoosi-intoleranssiin. 

Tutustu myös laktoosi-intoleranssin ja keliakian tutkimuspakettiin. Saatavilla on myös laaja vatsavaivojen tutkimuspaketti (sis. laktoosi-intoleranssin tutkimus).

Mikä on helikobakteeri-infektio?

Helikobakteeri-infektio on hygieenisiin oloihin yhteydessä oleva yleinen infektio. Infektio on usein oireeton. Helikobakteeri elää mahan limakalvon pinnalla. Osalle helikobateerin saaneista infektio aiheuttaa kroonisen mahatulehduksen, mahahaavan tai lievempiä vatsaoireita. Helikobakteeri-infektio lisää mahasyövän riskiä.

Helikobakteerin testaus kuuluu laajaan vatsavaivojen tutkimuspakettiin sekä sen GastroPanel-osatutkimukseen.

Mitä tarkoittaa ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO)?

Ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO) on tilanne, jossa nimensämukaisesti bakteereita kasvaa liikaa. Tavallisesti ohutsuolessa kasvaa pieniä määriä bakteereja, mutta on tilanteita, joissa bakteerien määrä ohutsuolessa voi kasvaa haitalliseksi. Se voi johtaa muihin terveyden ongelmiin.

Ohutsuolen bakteerien liikakasvu, SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) ei ole varsinainen sairaus vaan tila.  Kyse on yleensä useiden bakteerien liikakasvusta. Nämä bakteerit elävät normaalisti paksusuolessa ja SIBO:ssa niitä on siirtynyt myös ohutsuoleen. Pitkään jatkuessaan tämä epätasapainotila saattaa johtaa sairauksiin.

Ohutsuolen bakteerien liikakasvuun voi liittyä ripulia, ummetusta, ilmavaivoja, vatsakipuja, kramppeja, väsymystä ja alakuloisuutta.

Ohutsuolen bakteerien liikakasvun mahdollisuutta arvioidaan hengitystestillä ja mahalaukun suolahapon tuotannon taso kannattaa arvioida Gastropanel-testillä.

Mikä on vuotavan suolen oireyhtymä?

Vuotavan suolen oireyhtymä on tilanne, jolla tarkoitetaan suolen epänormaalia, lisääntynyttä läpäisevyyttä. Terve suoli puolestaan on “tiivis”, ja se päästää läpi vain pilkkoutuneen ruoan ravintoaineet. 

Vuotavassa suolessa on kyse siitä, että suolen limakalvo ja epiteeli ovat vaurioituneet tai toimivat puutteellisesti, ja näin suolen puolustusmekanismit ovat heikentyneet.

Suolen epiteelisolujen välissä olevat liitokset ovat väljentyneet ja vuotavat. Väljät liitokset läpäisevät isokokoisia molekyylejä, toksiineja ja muita vierasaineita enemmän kuin normaalit, terveet liitokset.

Suolistosta verenkiertoon vuotaneet suurikokoiset molekyylit voivat aiheuttaa autoimmuunireaktioita, allergioita, infektioita ja myrkytystä. Ne voivat lisätä riskiä mm. MS-tautiin tai tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

Vuotava suoli on yhteydessä esimerkiksi Crohnin tautiin ja haavaiseen paksusuolen tulehdukseen, keliakiaan, ärtyvän suolen oireyhtymään, ruoka-aineallergioihin, suoliston infektioihin, sydämen vajaatoimintaan, traumaattiseen aivovammaan ja ei-alkoholin aiheuttamaan rasvamaksaan.

Suolen limakalvojen vahvistaminen

Vuotavan suolen yhteydessä on tärkeää hoitaa perussairaudet kuntoon ja vahvistaa suoliston mikrobistoa esimerkiksi probiooteilla.

Vuotavan suolen oireyhtymän kohdalla tutkimus on vielä puutteellista, mutta voit toki jo kokeilla itsehoitokeinoja ja erilaisia ruokavalioita, jotta saat apua oireiisiisi. Tutustu myös AIP-ruokavalioon.

Ruoka-aineallergiat tai yliherkkyydet vatsavaivojen taustalla

Monet ruoka-aineallergiat voivat oireilla suoliston ja vatsan oireina. Kyse on siis eri asiasta kuin esimerkiksi keliakia tai laktoosi-intoleranssi. Vatsan oireiden taustalla voi olla esimerkiksi vilja-allergia, jolloin se kannattaa testata.

Allergiatesteillä selvität kattavasti, mille ruoka-aineille olet allerginen. Ruoka-aineallergia voi periaatteessa syntyä mitä tahansa ruoka-ainetta kohtaan, mutta on olemassa tiettyjä ruokia, joille yleensä herkistymme.

Puhdin kautta saat ruoka-aineiden allergiatestit ilman lääkärin lähetettä. Tutustu Puhdin allergiatestipaketteihin:

Ruoka-aineallergia aiheuttaa myös tulehdusta kehoon. Matala-asteinen tulehdus puolestaan vaikuttaa moneen muuhun sairauteen. Tulehdusreaktioita ilmenee myös muissa ruoka-aineyliherkkyyksissä, vaikka ne eivät olisi varsinaisia allergioita.

Mitä ovat krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD)?

Krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (Inflammatory Bowel Disease, IBD) tarkoittaa Crohnin tautia ja haavaista paksusuolen tulehdusta. Kyseessä voi olla myös luokittelematon paksusuolentulehdus, jossa voi esiintyä piirteitä molemmista.

Mikä on Crohnin tauti?

Crohnin tauti on on toinen tulehduksellisista suolistosairauksista. Taudissa esiintyy tulehdusreaktio tietyssä suolen osassa: ohutsuolen loppupäässä tai paksusuolessa tai molemmissa näistä. Tähän krooniseen tautiin voi liittyä myös häiriöitä suolen ulkopuolisissa elimissä.

Crohnin taudille altistavia tekijöitä ovat perinnöllisyys, sekä suolistobakteerien, ravintotekijöiden sekä muiden ympäristötekijöiden vaikutus. Crohnin taudin tarkkaa mekanismia ei tunneta. Arvellaan, että taudin taustalla on synnynnäisiä suolen limakalvon poikkeavuuksia. 

Mitkä ovat Crohnin taudin riskitekijät?

Tupakointi lisää Crohnin taudin riskiä. Yleiskuntoa ja tervettä normaalipainoa kannattaa ylläpitää. Tautia ei varsinaisesti voi ehkäistä muilla elintavoilla kuin välttämällä tupakointia.

Mitkä ovat Crohnin taudin oireet?

Crohnin taudin tyypillisiä oireita ovat vatsakipu, ripuli, kuume ja laihtuminen. Ulostustarve voi olla tihentynyt. Muitakin oireita voi esiintyä, myös suoliston ulkopuolella. Oireet alkavat yleensä pikkuhiljaa, mikä voi vaikeuttaa sairauden löytymistä. Sairaus on krooninen eli pitkäaikainen.

Kuinka Crohnin tautia hoidetaan?

Crohnin tautia hoidetaan lääkehoidolla, jolla oireet saadaan kuriin, vaikka taudista ei voikaan varsinaisesti parantua. Taudille on tyypillistä, että sen oireet ovat välillä poissa. Tietyissä tapauksissa sairaus vaatii leikkausta.

Mikä on Colitis ulcerosa (haavainen paksusuolentulehdus)?

Haavainen paksusuolentulehdus on toinen tulehduksellisista suolistosairauksista. Se on paksusuolen krooninen, pitkäaikainen suolisairaus.

Mistä haavainen paksusuolentulehdus johtuu?

Haavaisen paksusuolentulehduksen syy on epäselvä. Toisaalta on ajateltu, että sairauteen liittyy perinnöllisiä suolen limakalvon poikkeuksia. Kuitenkin sairauden yleistyttyä erityisesti nuorilla viimeisinä vuosikymmeninä, on syytä arvella, että ravintoon liittyvät suoliston bakteerikantojen muutokset liittyvät sen puhkeamiseen.

Mitkä ovat haavaisen paksusuolentulehduksen oireet?

Haavaisen paksusuolentulehduksen pahin oire on jatkuva ripuli, joka voi kestää viikkokausia. Löysiä ulosteita tulee useita päivässä ja niiden joukossa on usein verta ja limaa. Toinen sairauden oire ovat kramppimaiset vatsakivut.

Sairauden edetessä henkilön yleiskunto heikkenee, paino voi laskea ja voi esiintyä myös kuumeilua. Tyypillistä on, että oireet vaihtelevat ajoittain. Välillä voi olla myös oireettomia kausia.

Kuinka haavaista paksusuolitulehdusta hoidetaan?

Haavaista paksusuolitulehdusta hoidetaan lääkkein, ja pahimmissa tapauksissa leikkauksella. Tähän sairauteen ja sen aiheuttamiin suolimuutoksiin ei tämän hetkisen tiedon varjolla pystyisi vaikuttamaan ruokavaliolla. Haavaiseen paksusuolitulehdukseen liittyy lisääntynyt syövän riski.

Mitä närästys on?

Närästys on polttavaa tunnetta ylävatsan tai rintalastan takana. Nieluun voi tuntua nousevan jotain hapanta. Närästystä esiintyy ruokailun jälkeen ja usein makuuasennossa. Siksi närästystä voi esiintyä erityisesti yöaikaan.

Närästystä aiheuttavat tyypillisesti mahaa ärsyttävät ruoat ja juomat kuten happamat mehut, kahvi ja alkoholi. Etenkin rasvaiset ruoat kuten suklaa aiheuttavat usein oireita. Tupakointi ja ylipaino lisäävät närästystä selvästi.

Satunnaisen närästyksen takia ei tarvitse hakeutua hoitoon. Tärkeintä on välttää oireita aiheuttavia ruokia. Ateriakoot ennen nukkumaanmenoa kannattaa pitää riittävän pieninä.

Toistuvan närästyksen taustalla on usein refluksitauti.

Mikä on refluksitauti?

Refluksitauti on sairaus, jossa mahan sisältöä nousee ruokatorveen ja joskus suuhun. Mahaneste on hyvin hapanta. Yleisin refluksitaudin oire on närästys, joka polttelee rintalastan takana. Varsinkin yöllä hapanta mahan sisältöä voi nousta jopa nieluun asti. Se voi aiheuttaa äänen käheyttä, yskää ja nielemisen vaikeutta.

Refluksitaudissa voi esiintyä myös ummetusta ja turvotusta, mutta siihen ei liity pahoinvointia eikä oksentamista.

Refluksitaudista on kyse, kun vaikeaa närästystä esiintyy vähintään kerran viikossa tai lievempiä oireita vähintään kaksi kertaa viikossa. Länsimaissa refluksitautia esiintyy noin joka viidennellä.

Yleisin syy refluksitautiin on ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen huono toiminta, minkä johdosta mahanestettä pääsee ruokatorveen. Mahan sisäpinnan limakalvo suojaa mahaa näiltä hapoilta, jotka auttavat ruoansulatusta, mutta ruokatorven limakalvo on mahan hapoille liian herkkä.

Toistuva hapon nousu ruokatorveen aiheuttaa vaurioita sen limakalvolle.

Vaikean refluksitaudin lisäsairaus on ruokatorven alaosan tulehdus, jolloin kipu on entistä jatkuvampaa. Refluksitautiin saattaa liittyä myös palleatyrä.

Refluksitaudin hoito

Refluksitautiin voi vaikuttaa elämäntavoilla ja ruokavaliolla sekä erityisesti lopettamalla tupakoinnin. Painonhallinta auttaa oireisiin, sillä ylipaino lisää selvästi refluksitaudin oireita. 

Rasvainen ruoka ja tupakointi heikentävät ruokatorven alaosan sulkijalihaksen toimintaa. 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää suuria aterioita. Mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten suklaata, kahvia, alkoholia tai sitrushedelmiä, tulee välttää.

Nukkumaan mennessä sängyn pääpäädyn kohottaminen saattaa estää mahan sisällön nousemista ruokatorveen/suuhun ja vähentää yöaikaista oireilua. 

Tarvittaessa saatavilla on myös itsehoitolääkkeitä sekä mahan happamuutta vähentäviä lääkkeitä. Joissain erittäin vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita leikkausta.

Mitä ovat ruoansulatusvaivat eli ylävatsavaivat (dyspepsia)?

Ruoansulatusvaivat (dyspepsia) tuntuvat ylävatsalla toistuvasti ja ilmenevät aterian jälkeen. Olo voi olla turvonnut, tukala, pahoinvoiva ja täysi. Oireina voi olla myös röyhtäilyä ja nipistelyä. Oireet ovat toiminnallisia ja yleisiä, eikä niiden taustalla ole välttämättä sairautta. 

Ylävatsavaivoihin liittyy yleensä mahalaukun tavallista hitaampi tyhjeneminen. Osa myös reagoi helpommin vatsan kipuihin, jotka johtuvat mahalaukun ja suolen venymisestä.

Ylävatsavaivojen taustalla voi olla mahahaava, refluksitauti tai laktoosi-intoleranssi. Oireiden syy voi olla myös stressissä.

Kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli tietyt ruoat aiheuttavat oireita. Näiden poisjättäminen voi auttaa oireisiin. Myös tulehduskipulääkkeet aiheuttavat usein vatsavaivoja.

Joskus ruoan huonon sulamisen, vitamiinien huonon imeytymisen sekä näistä johtuvien oireilujen taustalla saattaa olla jatkuvassa käytössä olevat protonipumpun estäjät tai happosalpaajat.

Mikä on mahahaava eli ulkustauti?

Mahahaava on limakalvon vaurio. Sekä mahatulehdukseen että mahahaavaan liittyy usein närästystä ja vatsakipuja ylävatsan alueella. Kipu on usein polttavaa ja myös säteilykipuja selässä ja jopa hartioissa voi esiintyä. Ulosteen väri saattaa muuttua. Syöminen voi helpottaa oireita. Oireita voi olla eniten yöllä vatsan ollessa tyhjä. Tilaan voi liittyä oksentamista. Tila voi olla oireetonkin.

Mahalaukun sisäpinnan limakalvoa peittävä limakerros suojaa mahaa suolahapolta ja pepsiini-enytsyymiltä. Mikäli limakalvo ei pysty ylläpitämään tätä suojavaikutusta, voi syntyä syvä limakalvon vaurio eli mahahaava, peptinen ulkus. Pinnallisempi limakalvon vaurio on eroosiota tai syöpymää.

Aiemmin mahalaukun eroosiota kutsuttiin mahatulehdukseksi, gastriitiksi. Mahahaava voi syntyä myös pohjukaissuolen puolelle ohutsuolen yläosaan mahaportin lähelle.

Yleisin syy mahatulehdukselle ja mahahaavalle on helikobakteerin aiheuttama tulehdus mahalaukun limakalvolla. Helikobakteerin testaus onnistuu Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Testi kuuluu vatsavaivojen tutkimukseen ja Gastropanel-testipakettiin.

Toiseksi yleisin syy on tulehduskipulääkkeiden liiallinen käyttö. Tulehduskipulääkkeet kannattaa vaihtaa parasetamoliin, joka on vatsaystävällisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi ibuprofeeni.

Syy voi olla myös mahalaukun syövässä, joka on harvinaisempaa.

Ruokavalio ei juuri vaikuta mahatulehduksen tai mahahaavan syntyyn, mutta tupakoinnilla sen sijaan on suuri rooli sairauden synnyssä.

Mikä on vatsan alueen hermopinne (ACNES)?

Seinämän ihohermon pinne eli ACNES on vatsan alueen hermopinne, joka voi aiheuttaa kipua. Pitkittyneen vatsakivun taustalla voi olla mahan seinämän ihohermon pinne, ACNES, joka on voinut syntyä esimerkiksi vyöruusun, leikkaushaavan, vatsaan kohdistuneen vamman, diabeteksen tai lihavuuden vuoksi.

Kipu on yleensä paikallistettavissa helposti alavatsan alueelle. Pistettä kosketettaessa voi esiintyä kipua. Kipu voi usein pahentua kävellessä, istuessa ja kehoa taivuttaessa. 

Suolistosyövät (ohutsuolen ja paksusuolen syövät)

Suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisin syövän tyyppi Suomessa rintasyövän ja eturauhassyövän jälkeen. Suolistosyövillä tarkoitetaan ohutsuolen, paksusuolen koolon-osan ja peräsuolen limakalvon rauhasista alkavia syöpiä. Suolistosyövät ovat yleistyneet.

Mitkä ovat suolistosyövän riskitekijöitä?

Suolistosyöpien riskiä lisäävät länsimainen elämäntapa ja erityisesti ruokavalio. Ruokavaliossa runsas punaisen lihan määrä, runsas eläinperäisen kovan rasvan käyttö ja vähäinen kuidun määrä lisäävät suolistosyövän riskiä. Myös tupakka ja alkoholi lisäävät riskiä.

Kuinka ennaltaehkäisen suolistosyöpiä?

Runsas vihannesten ja hedelmien käyttö saattaa suojata suolistosyöviltä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota kuidun määrään sekä vähentää punaisen lihan ja eläinrasvojen käyttöä. Kannattaa suosia monipuolista ja vaihtelevaa kasvispitoista ruokavaliota.

Myös liikunta ja painon pitäminen normaalissa suojaavat suolistosyövältä. Ne auttavat myös syövän uusimisen vähentämisessä. 

Mitkä ovat suolistosyövän oireet?

Suolistosyöpä voi olla aluksi oireeton. Oireita voivat olla suolen toiminnan muutokset, ripuli, ummetus tai tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla. Myös suolitukos on yksi suolistosyövän yksi oire.

Ulosteen väri voi olla muuttunut tummaksi tai ulosteen joukossa voi olla verta. Verenvuoto voi johtaa myös anemiaan. Muita suolistosyövän oireita ovat esimerkiksi vatsakivut, ruokahalun väheneminen ja laihtuminen.

Suolistosyövän ennuste riippuu syövän levinneisyysasteesta, kun se todetaan. Pitkälle edenneen syövän ennuste on huonompi, mutta pinnallisissa kasvaimissa paranemisen mahdolisuudet ovat yleensä hyvät ja suurin osa paranee hoidoilla.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) selittää muut suoliston oireet

Ärtyvän suolen oireyhtymä on pitkittynyt tila, ennemmin kuin varsinainen sairaus. Oireyhtymän oireisiin kuuluu muun muassa ripulia, ilmavaivoja ja vatsan alueen kipuja. Oireet vaihtelevat paljon henkilöiden välillä. 

Oireyhtymän toteamiseen ei ole olemassa tutkimusta; IBS diagnosoidaan, kun muut sairaudet on poissuljettu, eikä muita syitä vatsavaivoille löydetä.

Ärtyvän suolen oireyhtymän ensisijaisena hoitona on FODMAP-ruokavalio. FODMAP-ruokavaliolla rajoitetaan FODMAP-hiilihydraatteja ja se on usein erittäin tehokas keino IBS:n oireiden taltuttamiseksi.

Myös stressi vaikuttaa tilan syntyyn voimakkaasti ja stressinhallinnasta on apua. Liikunta ja istumisen vähentäminen päivän aikana voivat auttaa. IBS:n hoidossa voi käyttää piparminttuöljyä ja psyllium-kuitulisää, liukenevaa kuitua, joka nautitaan nesteen kanssa.

IBS:n yleistymisen taustalla saattaa olla se, että ravintomme on yhä useammin prosessoitua. Maito- ja viljatuotteiden yleisyys saattaa myös liittyä sen yleistymiseen.

Elimistön matala-asteinen tulehdus ja heikko suoliston mikrobisto voivat myös olla osasyynä sairauteen.

Kuukautisiin liittyvät vatsan oireet

Mainittakoon vielä kuukautiset. Kuukautisiin liittyy usein vatsan kipuja ja vilkastunutta suoliston toimintaa. Kuukautisiin liittyvää vatsan oireilua voi helpottaa kipulääkkeillä ja esimerkiksi liikkumalla.

Syömällä suolisto kuntoon: mitkä ruoka-aineet aiheuttavat usein vatsavaivoja?

Tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa vatsan oireilua. Tällöin on hyvä tarkkailla ruokavaliotaan ja testata epäilykset, jotta ruokavaliosta voidaan rajata oireita aiheuttavat ruoat. Usein vatsan oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi maito tai viljat.

Hyvin yleistä on saada oireita myös ns. FODMAP-ruoista kuten sipulista tai tietyistä hedelmistä.

Tietyt ruoat puolestaan auttavat vatsaa ja suolistoa toimimaan paremmin, ja voidaankin sanoa, että suoliston voi saada kuntoon syömällä.

Aiheuttaako maito vatsavaivoja?

Maito aiheuttaa useille erilaisia oireita kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja tai ripulia. Maito voi aiheuttaa myös iho-oireita sekä lisätä liman tuotantoa hengitysteissä.

Maitotuotteiden käyttö ei ole välttämätöntä, ja voit tarvittaessa testata jättämällä maitotuotteet pois. Näin voit selvittää vaikuttaako maito vatsan oireisiin.

Maitoallergia tai laktoosi-intoleranssi on kuitenkin hyvä selvittää testein, jotta saat selvyyden siihen, kummasta on kyse.

Mikäli pystyt käyttämään maitotuotteita, hapatetut maitotuotteet puolestaan edistävät useimmiten suoliston hyvinvointia ja ovat suositeltuja.

On hyvä muistaa, että maitoproteiiniallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Nämä menevät joskus sekaisin.

Allergian ollessa kyseessä maitotuotteiden käyttäminen saattaa olla yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen. Maitoproteiiniallergia saattaa olla myös erittäin vakava ja aiheuttaa hengenvaarallisia oireita.

Maitoallergian testaus sisältyy seuraavaan Puhdin allergiatestipakettiin.

Laktoosi-intoleranssi testataan nykyään DNA-testillä verikokeena laboratoriossa. Pääset Puhdin kautta tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä.

Viljatuotteet ja vatsan hyvinvointi

Vilja-allergiat voivat aiheuttaa oireita niin iholla kuin vatsan alueella. Vilja-allergiat ovat eri asia kuin keliakia tai gluteeniherkkyys (ilman keliakiaa). Gluteeniyliherkkyys on yleisempää kuin keliakia. Moni myös sairastaa keliakiaa tietämättään.

Viljojen aiheuttaessa oireita apu vatsavaivoihin voi löytyä täysin viljattomasta ruokavaliosta. Tämä voi vaatia erityistä suunnittelua ja tarkkuutta, mutta on mahdollista toteuttaa terveellisesti, vaikka Suomessa viljojen merkitystä ravitsemuksessa korostetaan yleensä paljon. 

Useissa tapauksissa gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla apua suoliston oireisiin, vaikka kyseessä ei olisikaan keliakia.

Viljojen kohdalla syy vatsaoireisiin voi olla muussakin kuin allergioissa tai gluteenissa. Syy voi olla myös esimerkiksi FODMAP-hiilihydraateissa. Joillekin voi toimia parhaiten FODMAP-ruokavalio, jossa myös viljoja suljetaan pois ruokavaliosta.

Sekä vilja-allergian että keliakian vasta-aineet voi testata helposti verikokeella.

Miten sokeri vaikuttaa suolistoon?

Sokeri vaikuttaa suoliston toimintaan negatiivisesti. Runsas valkoisen sokerin käyttö muuttaa suoliston mikrobistoa huonompaan suuntaan. Valkoisen sokerin välttämisellä on paljon muitakin etuja terveyden kannalta.

Makeuttajina kannattaa mielummin käyttää esimerkiksi hunajaa, agavesiirappia tai tuoda ruokaan makeus luontaisista makeuttajista kuten hedelmistä ja marjoista. 

Myös keinomakeuttajat vaikuttavat suolistoon useimmiten negatiivisesti.

Miten runsas punaisen lihan syönti vaikuttaa suolistoon?

Runsas punaisen lihan syönti on yhdistetty erityisesti suoliston syöpiin. Runsaalla lihansyönnillä on myös muita haittavaikutuksia terveydelle, erityisesti sen sisältämän kovan rasvan vuoksi.

Miten parannan vatsan ja suolen toimintaa?

Yllä mainittujen ruokavalintojen lisäksi suolen toimintaa voi helpottaa esimerkiksi liikkeellä. Pitkään istuminen ja vatsan kohdalta tiukat vaatteet eivät taatusti tee hyvää. Kävely ja rennot liikkeet auttavat myös suoliston liikkeitä ja kävelylenkki usein helpottaa vatsan oireilua. Liikunnasta on apua suoliston oireisiin myös pitkäaikaisesti.

Miten veden juonti vaikuttaa suolen toimintaan?

Vesi ja kuitu vaikuttavat oleellisesti suolen toimintaan. Aikuisen tulisi nauttia vettä noin 2-3 litraa päivässä (määrään lasketaan kaikki nautittu neste, myös ruoasta saadut nesteet).

Hikoilu esimerkiksi kuumassa sekä urheilu lisäävät nesteen tarvetta. Myös ihmisen koko vaikuttaa nesteen tarpeeseen. Osa nesteestä saadaan ruoan, esimerkiksi kasvisten kautta, ja osa juomalla vettä.

Paras janojuoma on vesi, eivätkä energiajuomat ja sokeroidut limsat ja mehut ole terveydelle hyväksi muutenkaan. Kuppi tai kaksi kahvia päivän aikana on ok, mutta erityisesti tulisi juoda vettä. Myös nautittu alkoholi lisää nesteen tarvetta elimistössä.

Vettä kannattaa hörppiä pitkin päivää pienissä annoksissa. Mikäli ruoan sulamisessa on haasteita, kannattaa juoda nesteet muutama tunti ruokailujen jälkeen, ei ruokailujen aikana. 

Vesi sitoo kuituja ja erityisesti kuitulisää käytettäessä tulee juoda riittävästi nestettä. Kuitulisä suositellaan usein liotettavaksi nesteeseen ennen sen nauttimista.

Mikä on alhainen mahahappotaso?

Alhainen mahahappotasapaino tai mahalaukun hapottomuus on mahan nesteen suolahapon erityksen loppumista tai vähenemistä. Yli puolet yli 60-vuotiaista kärsii liian vähäisestä mahahaposta.

Suolahapon puutteen aiheuttamia oireita ovat:

 • ylävatsan turvottelu
 • röyhtäily
 • polttelu
 • ilmavaivat heti ruokailun jälkeen
 • todella täysi olo ruokailun jälkeen
 • lisäravinteiden aiheuttama pahoinvointi
 • ruoka-aineallergiat
 • ripuli
 • ummetus.

Suun ja ruokatorven kautta ruoka kulkeutuu mahalaukkuun. Ruoansulatus alkaa jo suussa ja jatkuu mahalaukussa. Mahalaukussa ruokaan sekoittuu mahanestettä. Se sisältää muun muassa suolahappoa, entsyymejä, limaa ja emäksistä bikarbonaattia.

Mahaneste on hyvin hapanta. Suolahappo osallistuu ruoansulatukseen ja auttaa hajottamaan proteiineja. Suolahappo tuhoaa happamuutensa ansiosta ruoassa olevia pieneliöitä.

Mikä ovat ruoansulatusentsyymit?

Ihmisen elimistössä muodostuu tuhansia eri entsyymejä, jotka mahdollistavat aineen muuttumisen toiseksi. Ruoansulatuksen entsyymit ovat välttämättömiä ravinteiden imeytymiselle. Ne pilkkovat rasvan, hiilihydraatit ja proteiinit hyvin imeytyvään muotoon. 

Jotkin entsyymit tarvitsevat toimiakseen esimerkiksi tiettyjä kivennäisaineita kuten magnesiumia, sinkkiä tai mangaania.

Mitä tarkoittaa ruoansulatusentsyymien puute?

Riittämätön entsyymintuotanto voi johtaa erilaisiin ongelmiin. Huonosti pureskeleminen, huonot ruokavalinnat ja kiireessä syöminen voivat aiheuttaa ongelmia entsyymintuotannossa  ja aiheuttaa ruoan heikentynyttä imeytymistä.

Syömällä paljon tuoretta ruokaa voi edesauttaa entsyymitoimintaa. Myös stressin vähentäminen ja lepo auttavat.

Ruoansulatusentsyymejä on nykyään saatavilla lisäravinteena ja niiden käyttö voi auttaa vatsan toiminnan parantamisessa.

Sappineste ja haimaneste

Maksa osallistuu muun muassa ruoansulatukseen. Maksa tuottaa ja erittää sappea. Sappineste osallistuu ravinnon rasvojen sulattamiseen ja sen ansiosta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät.

Myös haiman erittämä haimaneste osallistuu ruoansulatukseen. Haimaneste sisältää kaikkia niitä entsyymejä, joita tarvitaan rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien hajottamiseen.

Suoliston bakteerikannan tasapainottaminen

Suoliston bakteeriston tasapainottaminen onnistuu suosimalla tiettyjä ruoka-aineita ja vähentämällä esimerkiksi prosessoidun ruoan määrä. Suoliston mikrobistoa voi vahvistaa probioottisin ja prebioottisin ruoin.

Lisäksi maitohappobakteerit, probioottiset lisäravinteet ovat usein hyvä apu mikrobiston tasapainottamiseksi. Valmisteita on laidasta laitaan markkinoilla ja tuotteen valinnassa kannattaa panostaa laatuun ja valmisteen tuoreuteen.

Vatsaa hellivä ruoka

Vatsaa hellivä ruoka – mitkä ruoat sitten sopivat useimmille ja tekevät suolistolle hyvää? Alla olevat ruoat sopivat useimmille, mutta huomaathan, että ruokavalion valinnat ovat aina yksilöllisiä.

Seuraavat ruoat ovat monen vatsalle hyväksi:

 • tuoreet hedelmät ja vihannekset
 • marjat
 • juomat, joissa ei ole hiilihappoja
 • kypsennetyt juurekset (mikäli raa’at juurekset eivät sovi)
 • maidoton ruokavalio
 • hapankaali, kimchi, kombucha ja muut hapatetut ruoat
 • kurkumiini (kurkumasta) ja inkivääri
 • yrtit
 • vihreä tee

Mikäli maitotuotteille ei ole allerginen tai ne eivät aiheuta mitään oireita, kannattaa myös suosia sokerittomia turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia, jotka sisältävät hyviä mikrobeja suolistolle.

Kuinka ravintolisät voivat vaikuttaa vatsan ja suoliston hyvinvointiin?

Ravintolisät ovat oleellinen osa nykyistä käsitystä terveyden edistämisessä, mutta mistä on todella hyötyä, ja mikä on huuhaata?

D-vitamiini vaikuttaa terveyteemme hyvin moninaisesti. Suomalaisilla on usein D-vitamiinin puutosta, sillä sitä saadaan pääasiassa auringosta.

Probiootit auttavat useimpia. Suoliston mikrobiston tukeminen sekä probioottisin ruoin että probioottisin lisäravintein on usein suotavaa, mutta varsinaisten suoliston sairauksien hoidossa niistä ei aina ole apua. Mikäli sinulla on jokin suoliston sairaus, tarkista asia lääkäriltäsi.

Omega 3 -rasvoista voi olla apua vatsavaivoissa. Näitä rasvoja saat muun muassa rasvaisesta kalasta, hampunsiemenöljystä, pellavan- sekä chiansiemenistä.

Omega 3 -rasvahapot ja lisäravinteet herättävät usein paljon ajatuksia ja keskustelua. Niiden tehokkuudesta löytyy edelleen puolustajansa ja vastustajansa.

Parhain teho omega 3 -rasvoistakin, kuten mistä tahansa ravinteesta, saadaan aina nautittuna se ravinnon kautta lisäravinteiden sijaan.

Tietyissä tilanteissa omega 3 -lisäravinteista on kuitenkin hyötyä, mikäli on esimerkiksi ikääntynyt tai rajoitetulla ruokavaliolla kuten vegaanisella ruokavaliolla, jolloin näiden rasvojen saanti voi olla vähäistä.

A-vitamiini suojaa limakalvoja. Kuitenkaan A-vitamiinista ei ole usein puutetta. Voit testata A-vitamiinin tasot Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä.

Yksi tärkeimmistä lisistä on kuituvalmiste, joka auttaa useimpia vatsan toiminassa. Kiinnitä huomiota kuituvalmisteen valintaan ja juo paljon vettä sitä nauttiessasi.

Käytännön vinkkejä suoliston hyvinvointiin

Vatsan kuntoon ja suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa itse. Suolen bakteereilla on suuri merkitys terveydellemme. Bakteeristoon ja vatsan hyvinvointiin voi vaikutta esimerkiksi ruokavalion valinnoilla.

Näillä vinkeillä tuet vatsan toimintaa:

 • Pureskele ruoka hyvin. 
 • Suosi riittävän pieniä annoskokoja.
 • Syö hitaasti ja vältä hotkimista.
 • Juo vettä aterioiden välissä.
 • Vältä jatkuvaa napostelua.
 • Huolehdi tasaisesta ateriarytmistä.
 • Nauti riittävästi kuitua ja kuitupitoisia ruokia.
 • Suosi hapatettuja ruokia.
 • Liiku riittävästi. Liike tekee hyvää suolistollekin.
 • Vältä istumasta pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Jo lyhytkin kävelylenkki voi auttaa ruokaa etenemään suolistossa. Kaikki liikunta on hyödyllistä.

Miten stressi vaikuttaa suoliston hyvinvointiin?

Stressi vaikuttaa suoliston ja vatsan toimintaan. Usein puhutaankin “stressivatsasta”. On täysin normaalia, että vatsa pelittää liiankin hyvin kohdatessamme jännittäviä tilanteita. Siitä ei ole syytä huolestua; sitä käy toisinaan kaikille.

Jos vatsa menee löysälle niin usein, että siitä alkaa olla haittaa elämänlaadun kannalta, kannattaa huomio siirtää vatsan toiminnasta siihen, mikä stressiä ja jännitystä aiheuttaa. Syy on todennäköisesti mielen alueella.

Stressinhallinnalla voidaan vaikuttaa vatsan ja suoliston toimintaan.

Urheilijan vatsan oireet

Paljon urheilevilla on hyvin usein paljon vatsaoireita. Aktiivisesti liikkuvalla vatsan oireilussa keskeisessä roolissa on ruokavalio sekä nesteet. Muun muassa hiilihydraattien laadulla, nesteen laadulla ja määrällä, rasvoilla ja proteiineilla sekä väkevillä urheilujuomilla voi olla vaikutusta urheilijan vatsaoireisiin.

Usein myös liian vähäinen ruoan ja energian määrä ruokavaliosta kokonaisuudessaan altistaa urheilijan vatsan oireille.

Nestevaje pahentaa oireita, ja toisaalta liika nesteen juominen voi aiheuttaa hyponatremiaa, veden ylimäärää ja liian alhaista natriumin pitoisuutta elimistössä.

Paljon urheileminen on jo sinänsä stressitekijä keholle. Kilpailutilanteet sekä paineet menestyä ja suoriutua lisäävät stressiä ja vatsan oireilua entisestään. Oireita voi esiintyä normaalia enemmän niin harjoituskaudella kuin kilpailujen yhteydessä.

Joskus urheilijankin vatsan oireilujen taustalla saattaa olla raudanpuute

Suolisto kuntoon – Miten pääsen tutkimuksiin?

Tee tilaus Puhdin verkkokaupassa:

Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin helposti ja nopeasti, ilman lääkärin lähetettä.

Mikäli testien tuloksissa on jotain, mistä haluat keskustella lääkärin kanssa, tai epäilet sairautta, voit varata tulosraportilta erikseen lääkärin etäkonsultaation.

Lähteet

Arkkila, P. Suomen lääkärilehti. 18/2015. Protonipumpun estäjien pitkäaikaisen käytön haitat.

Jaakkola, K. Vatsa kuntoon – Ravitsemushoito on ratkaisu vatsan ja suoliston hyvinvointiin. Mividata. 2011.

Laatikainen, R. Pronutritionist.net. Vuotava suoli (Leaky Gut). 17.5.2011

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Ummetus. 7.3.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Pitkittynyt (krooninen) ripuli. 9.10.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Vatsakipu. 17.4.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Ylävatsavaivat (dyspepsia). 17.4.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen). 17.4.2019

Mustajoki, P.  Lääkärikirja Duodecim. Närästys. 25.3.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Peptinen ulkustauti (“mahahaava”). 27.9.2018

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa). 21.3.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti). 10.4.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Helikobakteeri. 20.2.2019

Österlund, P. Lääkärikirja Duodecim. Suolistosyöpä (ohutsuolen ja paksusuolen syövät). 8.2.2018

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin hyvinvoinnin asiantuntija Mirka Tuovinen on valmentaja, sisällöntuottaja sekä ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Puhdilla Mirka vastaa viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 12.03.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös