Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Vatsa kuntoon – Kaikki suoliston ja vatsan oireista
Vatsa kuntoon: suoliston hyvinvointi

Vatsa kuntoon – Kaikki suoliston ja vatsan oireista

Vatsan ja suoliston oireet

 • Vatsan ja suoliston oireilu voi vaikuttaa elämänlaatuun oleellisesti, vaikka kyseessä ei olisi sairaus.
 • Osa vatsavaivoista helpottuu ja poistuu kokonaan elintapavalinnoilla sekä ruokavalion muutoksilla.
 • Vatsa oireilee usein myös elämäntilanteen ja stressin myötä.

 

Sisällysluettelo

Ihmisen suolisto

Suolisto on osa ihmisen ruoansulatuselimistöä. Suoliston osina voidaan erottaa ohutsuoli ja paksusuoli. Peräsuoli on paksusuolen viimeinen osa.

Suoliston tehtävä

Suoliston tehtävänä on saada elimistön käyttöön ravinteet syödystä ruoasta. Suolisto toimii ihmisen tahdosta riippumatta.

Vatsan ja suoliston oireilu ja vaivat

Vatsan ja suoliston oireiden taustalla voi olla lukuisia eri tiloja tai sairauksia, ja tässä tietopaketissa käymme niistä yleisimpiä läpi. Mikäli epäilet sairautta, hakeudu lääkäriin.

Vatsa ja suolisto

Kuinka vatsan ja suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa?

Yleensä vatsan ja suoliston hyvinvointiin voi myös vaikuttaa itse. Osa vatsavaivoista helpottuu ja poistuu kokonaan elintapavalinnoilla sekä ruokavalion muutoksilla.

Osaan vatsan vaivoista auttaa oleellisesti myös stressinhallinta; vatsa oireilee usein elämäntilanteen ja stressin myötä. Kaikkiin vatsavaivoihin ruokavalion ja elintapojen muuttaminen ei kuitenkaan auta.

Osa vatsan oireista voi selittyä toiminnallisilla häiriöillä, osan taustalla voi olla muu sairaus. Mikäli vatsavaivojen taustalla on esimerkiksi suolistoa vaurioittava keliakia, tulee ruokavaliota muuttaa ehdottomasti.

Mistä vatsan oireet johtuvat?

Vatsan ja suoliston oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Oireina voi olla kaikkea ummetuksen ja ripulin väliltä vatsakipuihin, turvotukseen, vatsan väänteisiin, pahoinvointiin ja ilmavaivoihin.

Taustalla saattaa olla liuta erilaisia sairauksia ja tiloja, joille oireet voivat kuitenkin olla samankaltaisia.

Jotta saat oikean hoidon oireisiin, täytyy vatsavaivojen taustalla oleva syy aina selvittää. Joissain tapauksissa pärjätään elämäntapojen tai esimerkiksi vain ruokavalion muutoksilla. Joskus kyseessä on sairaus.

Vatsan oireilun taustalla voi olla esimerkiksi:

Kyseessä voi olla myös jokin muu sairaus.

Äkillisten vatsavaivojen vuoksi on hyvä kääntyä nopeasti lääkärin puoleen. 

Keliakia aiheuttaa yleensä suolisto-oireita

Puhdin kautta pääset keliakiatestiin ilman lääkärin lähetettä.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Vatsavaivojen yhteydessä keliakian mahdollisuus on myös tarpeen sulkea pois, sillä hoitamattomaan keliakiaan liittyy imeytymishäiriöitä ja liitännäissairauksia, kuten anemiaa, osteoporoosia, kilpirauhasen toiminnan häiriöitä tai hedelmättömyyttä.

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa vatsan oireilua maitotuotteiden vuoksi

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa vatsan oireilua. Hieman alle viidesosa suomalaisista saa vatsakipuja, ilmavaivoja ja muita kiusallisia oireita laktoosia sisältävistä maitotuotteista.

Laktoosi-intoleranssi voidaan varmistaa tutkimuksilla. Laktoosi-intoleranssi testataan nykyään DNA-testillä verestä. Laktoosi-intoleranssia on aikaisemmin tutkittu laktoosirasituskokeella, mutta se on poistumassa laboratoriokokeiden tutkimusvalikoimasta epätarkkuutensa vuoksi. DNA-testi kertoo, onko sinulla taipumus laktoosi-intoleranssiin. 

Tutustu myös laktoosi-intoleranssin ja keliakian tutkimuspakettiin.

Mikä on helikobakteeri-infektio?

Helikobakteeri-infektio on hygieenisiin oloihin yhteydessä oleva yleinen infektio. Infektio on usein oireeton. Helikobakteeri elää mahan limakalvon pinnalla.

Osalle helikobateerin saaneista infektio aiheuttaa kroonisen mahatulehduksen, mahahaavan tai lievempiä vatsaoireita.

Ruoka-aineallergiat tai yliherkkyydet vatsavaivojen taustalla

Monet ruoka-aineallergiat voivat oireilla suoliston ja vatsan oireina. Kyse on siis eri asiasta kuin esimerkiksi keliakia tai laktoosi-intoleranssi. Vatsan oireiden taustalla voi olla esimerkiksi vilja-allergia.

Ruoka-aineallergia voi periaatteessa syntyä mitä tahansa ruoka-ainetta kohtaan, mutta on olemassa tiettyjä ruokia, joille yleensä herkistymme.

Krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD)

Krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (Inflammatory Bowel Disease, IBD) tarkoittaa:

Kyseessä voi olla myös luokittelematon paksusuolentulehdus, jossa voi esiintyä piirteitä molemmista.

Puhdin valikoimista löydät myös testin F-Calpro. Testiä käytetään Crohnin taudin ja haavaisen koliitin diagnostiikassa.

Närästys

Närästys on polttavaa tunnetta ylävatsan tai rintalastan takana. Nieluun voi tuntua nousevan jotain hapanta. Närästystä esiintyy ruokailun jälkeen ja usein makuuasennossa. Siksi närästystä voi esiintyä erityisesti yöaikaan.

Närästystä aiheuttavat tyypillisesti mahaa ärsyttävät ruoat ja juomat kuten happamat mehut, kahvi ja alkoholi. Etenkin rasvaiset ruoat kuten suklaa aiheuttavat usein oireita. Tupakointi ja ylipaino lisäävät närästystä selvästi.

Satunnaisen närästyksen takia ei tarvitse hakeutua hoitoon. Tärkeintä on välttää oireita aiheuttavia ruokia. Ateriakoot ennen nukkumaanmenoa kannattaa pitää riittävän pieninä.

Toistuvan närästyksen taustalla on usein refluksitauti.

Refluksitauti

Refluksitauti on sairaus, jossa mahan sisältöä nousee ruokatorveen ja joskus suuhun. Mahaneste on hyvin hapanta. Yleisin refluksitaudin oire on närästys, joka polttelee rintalastan takana. Varsinkin yöllä hapanta mahan sisältöä voi nousta jopa nieluun asti. Se voi aiheuttaa äänen käheyttä, yskää ja nielemisen vaikeutta.

Refluksitaudissa voi esiintyä myös ummetusta ja turvotusta, mutta siihen ei liity pahoinvointia eikä oksentamista.

Refluksitaudista on kyse, kun vaikeaa närästystä esiintyy vähintään kerran viikossa tai lievempiä oireita vähintään kaksi kertaa viikossa. Länsimaissa refluksitautia esiintyy noin joka viidennellä.

Yleisin syy refluksitautiin on ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen huono toiminta, minkä johdosta mahanestettä pääsee ruokatorveen. Mahan sisäpinnan limakalvo suojaa mahaa näiltä hapoilta, jotka auttavat ruoansulatusta, mutta ruokatorven limakalvo on mahan hapoille liian herkkä.

Toistuva hapon nousu ruokatorveen aiheuttaa vaurioita sen limakalvolle.

Vaikean refluksitaudin lisäsairaus on ruokatorven alaosan tulehdus, jolloin kipu on entistä jatkuvampaa. Refluksitautiin saattaa liittyä myös palleatyrä.

Refluksitautiin voi vaikuttaa elämäntavoilla ja ruokavaliolla sekä erityisesti lopettamalla tupakoinnin. Painonhallinta auttaa oireisiin, sillä ylipaino lisää selvästi refluksitaudin oireita. 

Rasvainen ruoka ja tupakointi heikentävät ruokatorven alaosan sulkijalihaksen toimintaa. 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää suuria aterioita. Mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten suklaata, kahvia, alkoholia tai sitrushedelmiä, tulee välttää.

Nukkumaan mennessä sängyn pääpäädyn kohottaminen saattaa estää mahan sisällön nousemista ruokatorveen/suuhun ja vähentää yöaikaista oireilua. 

Tarvittaessa saatavilla on myös itsehoitolääkkeitä sekä mahan happamuutta vähentäviä lääkkeitä. Joissain erittäin vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita leikkausta.

Mitä ovat ruoansulatusvaivat eli ylävatsavaivat (dyspepsia)?

Ruoansulatusvaivat (dyspepsia) tuntuvat ylävatsalla toistuvasti ja ilmenevät aterian jälkeen.

Mahahaava eli ulkustauti

Mahahaava on limakalvon vaurio. Sekä mahatulehdukseen että mahahaavaan liittyy usein närästystä ja vatsakipuja ylävatsan alueella.

Mikä on vatsan alueen hermopinne (ACNES)?

Seinämän ihohermon pinne eli ACNES on vatsan alueen hermopinne, joka voi aiheuttaa kipua. Pitkittyneen vatsakivun taustalla voi olla mahan seinämän ihohermon pinne, ACNES, joka on voinut syntyä esimerkiksi vyöruusun, leikkaushaavan, vatsaan kohdistuneen vamman, diabeteksen tai lihavuuden vuoksi.

Kipu on yleensä paikallistettavissa helposti alavatsan alueelle. Pistettä kosketettaessa voi esiintyä kipua. Kipu voi usein pahentua kävellessä, istuessa ja kehoa taivuttaessa. 

Suolistosyövät

Suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisin syövän tyyppi Suomessa rintasyövän ja eturauhassyövän jälkeen. Suolistosyöpien riskiä lisäävät länsimainen elämäntapa, tietynlainen ruokavalio, alkoholi ja tupakointi.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) selittää usein muut suoliston oireet

Ärtyvän suolen oireyhtymä on pitkittynyt tila, ennemmin kuin varsinainen sairaus. Oireyhtymän oireisiin kuuluu muun muassa ripulia, ilmavaivoja ja vatsan alueen kipuja. Oireet vaihtelevat hyvin paljon henkilöiden välillä. 

Oireyhtymän toteamiseen ei ole olemassa yksittäistä tutkimusta; IBS diagnosoidaan, kun muut sairaudet on poissuljettu, eikä muita syitä vatsavaivoille löydetä.

Ärtyvän suolen oireyhtymän ensisijaisena hoitona on FODMAP-ruokavalio. FODMAP-ruokavaliolla rajoitetaan FODMAP-hiilihydraatteja ja se on usein erittäin tehokas keino IBS:n oireiden taltuttamiseksi.

Myös stressi vaikuttaa tilan syntyyn voimakkaasti ja stressinhallinnasta on apua. Liikunta ja istumisen vähentäminen päivän aikana voivat auttaa. IBS:n hoidossa voi käyttää piparminttuöljyä ja psyllium-kuitulisää, liukenevaa kuitua, joka nautitaan nesteen kanssa.

IBS:n yleistymisen taustalla saattaa olla se, että ravintomme on yhä useammin prosessoitua. Maito- ja viljatuotteiden yleisyys saattaa myös liittyä sen yleistymiseen.

Kuukautisiin liittyvät vatsan oireet

Mainittakoon vielä kuukautiset. Kuukautisiin liittyy usein vatsan kipuja ja vilkastunutta suoliston toimintaa. Se on normaalia. Kuukautisiin liittyvää vatsan oireilua voi helpottaa esimerkiksi liikkumalla.

Syömällä suolisto kuntoon: mitkä ruoka-aineet aiheuttavat usein vatsavaivoja?

Tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa vatsan oireilua. Tällöin on hyvä tarkkailla ruokavaliotaan ja testata epäilykset, jotta ruokavaliosta voidaan rajata oireita aiheuttavat ruoat.

Aiheuttaako maito vatsavaivoja?

Laktoosi-intoleranssi tai maitoproteiiniallergia voi aiheuttaa oireita, kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja tai ripulia. On hyvä muistaa, että maitoproteiiniallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Nämä menevät joskus sekaisin.

Mikäli pystyt käyttämään maitotuotteita, hapatetut maitotuotteet puolestaan edistävät useimmiten suoliston mikrobiston hyvinvointia ja ovat näin ollen suositeltuja.

Laktoosi-intoleranssi testataan nykyään DNA-testillä verikokeena laboratoriossa. Pääset Puhdin kautta tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä.

Miten runsas punaisen lihan syönti vaikuttaa suolistoon?

Runsas punaisen lihan syönti on yhdistetty erityisesti suoliston syöpiin. Runsaalla lihansyönnillä on myös muita haittavaikutuksia terveydelle, erityisesti myös sen sisältämän kovan rasvan vuoksi.

Miten parannan vatsan ja suolen toimintaa?

Yllä mainittujen ruokavalintojen lisäksi suolen toimintaa voi helpottaa esimerkiksi liikkeellä. Pitkään istuminen ja vatsan kohdalta tiukat vaatteet eivät taatusti tee hyvää. Kävely ja rennot liikkeet auttavat myös suoliston liikkeitä ja kävelylenkki usein helpottaa vatsan oireilua.

Liikunnasta on apua suoliston oireisiin myös pitkäaikaisesti.

Miten veden juonti vaikuttaa suolen toimintaan?

Vesi ja kuitu vaikuttavat oleellisesti suolen toimintaan. Aikuisen tulisi nauttia vettä noin 2-3 litraa päivässä (määrään lasketaan kaikki nautittu neste, myös ruoasta saadut nesteet).

Hikoilu esimerkiksi kuumassa sekä urheilu lisäävät nesteen tarvetta. Myös ihmisen koko vaikuttaa nesteen tarpeeseen. Osa nesteestä saadaan ruoan, esimerkiksi kasvisten kautta, ja osa juomalla vettä.

Paras janojuoma on vesi, eivätkä energiajuomat ja sokeroidut limsat ja mehut ole terveydelle hyväksi muutenkaan. Kuppi tai kaksi kahvia päivän aikana on ok, mutta erityisesti tulisi juoda vettä. Myös alkoholi lisää nesteen tarvetta elimistössä.

Vettä kannattaa hörppiä pitkin päivää pienissä annoksissa. Mikäli ruoan sulamisessa on haasteita, kannattaa juoda nesteet muutama tunti ruokailujen jälkeen, ei ruokailujen aikana. 

Vesi sitoo kuituja ja erityisesti kuitulisää käytettäessä tulee juoda riittävästi nestettä. Kuitulisä suositellaan usein liotettavaksi nesteeseen ennen sen nauttimista.

Mikä ovat ruoansulatusentsyymit?

Ihmisen elimistössä muodostuu tuhansia eri entsyymejä, jotka mahdollistavat aineen muuttumisen toiseksi. Ruoansulatuksen entsyymit ovat välttämättömiä ravinteiden imeytymiselle. Ne pilkkovat rasvan, hiilihydraatit ja proteiinit hyvin imeytyvään muotoon. 

Jotkin entsyymit tarvitsevat toimiakseen esimerkiksi tiettyjä kivennäisaineita kuten magnesiumia, sinkkiä tai mangaania.

Sappineste ja haimaneste

Maksa osallistuu muun muassa ruoansulatukseen. Maksa tuottaa ja erittää sappea. Sappineste osallistuu ravinnon rasvojen sulattamiseen ja sen ansiosta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät.

Myös haiman erittämä haimaneste osallistuu ruoansulatukseen. Haimaneste sisältää kaikkia niitä entsyymejä, joita tarvitaan rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien hajottamiseen.

Vatsaa hellivä ruoka

Vatsaa hellivä ruoka: mitkä ruoat sitten sopivat useimmille ja tekevät suolistolle hyvää? Alla olevat ruoat sopivat useimmille, mutta huomaathan, että ruokavalion sopivat valinnat ovat aina yksilöllisiä.

Seuraavat ruoat ovat monen vatsalle hyväksi:

Mikäli maitotuotteille ei ole allerginen tai ne eivät aiheuta mitään oireita, kannattaa myös suosia sokerittomia turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia, jotka sisältävät hyviä mikrobeja suolistolle.

Stressi ja suolisto

Stressi vaikuttaa suoliston ja vatsan toimintaan. Usein puhutaankin “stressivatsasta”. On täysin normaalia, että vatsa pelittää liiankin hyvin kohdatessamme jännittäviä tilanteita. Siitä ei ole syytä huolestua; sitä käy toisinaan kaikille.

Jos vatsa menee löysälle niin usein, että siitä alkaa olla haittaa elämänlaadun kannalta, kannattaa huomio siirtää vatsan toiminnasta siihen, mikä stressiä ja jännitystä aiheuttaa. Syy on todennäköisesti mielen alueella.

Stressinhallinnalla voidaan vaikuttaa vatsan ja suoliston toimintaan.

Esimerkiksi paljon urheilevilla on hyvin usein normaalia enemmän vatsaoireita. Kilpailutilanteet sekä paineet menestyä ja suoriutua lisäävät stressiä ja vatsan oireilua entisestään. Joskus urheilijankin vatsan oireilujen taustalla saattaa olla raudanpuute.

Nainen pitelee vatsaansa
Tietopaketti

Kalprotektiini (F-Calpro)

Kalprotektiini on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä proteiini. Sen tuotanto lisääntyy erityisesti suoliston tulehdusreaktioiden yhteydessä.

 • Minulta poistettiin umpisuoli jonka jälkeen vatsaongelmani alkoivat. Mitä tiedätte umpisuolen merkityksestä ruansulatukselle, entä ruan säteilytys tai pakastaminen entsyymituotantoon.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00