Vatsa kuntoon -tietopaketin luettuasi tiedät suoliston sairauksista sekä toiminnallisista häiriöistä. Opit myös, miten suoliston hyvinvointiin voi itse valinnoillaan vaikuttaa! Kerromme myös, kuinka pääset halutessasi vatsan ja suoliston tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.

Vatsan ja suoliston oireet

 • Vatsan ja suoliston oireilu voi vaikuttaa elämänlaatuun oleellisesti, vaikka kyseessä ei olisi sairaus.
 • Osa vatsavaivoista helpottuu ja poistuu kokonaan elintapavalinnoilla sekä ruokavalion muutoksilla.
 • Vatsa oireilee usein myös elämäntilanteen ja stressin myötä.

 

Sisällysluettelo

Ihmisen suolisto

Suolisto on osa ihmisen ruoansulatuselimistöä. Suoliston osina voidaan erottaa ohutsuoli ja paksusuoli. Peräsuoli on paksusuolen viimeinen osa.

Suoliston tehtävä

Suoliston tehtävänä on saada elimistön käyttöön ravinteet syödystä ruoasta. Suolisto toimii ihmisen tahdosta riippumatta.

Vatsan ja suoliston oireilu ja vaivat tulee selvittää

 • Vatsan ja suoliston oireilu voi liittyä useisiin tiloihin tai sairauksiin.
 • Kaikki vatsavaivat eivät ole vaarallisia, mutta usein ne ovat erittäin epämukavia ja kiusallisia.
 • Vatsan ja suoliston oireilu voi vaikuttaa elämänlaatuun oleellisesti, vaikka kyseessä ei olisi sairaus.
 • Syy vatsavaivoihin kannattaa kuitenkin aina selvittää, koska kyseessä saattaa olla jokin sairaus.

Vatsan ja suoliston oireiden taustalla voi olla lukuisia eri tiloja tai sairauksia, ja tässä tietopaketissa käymme niistä yleisimpiä läpi.

Vatsa ja suolisto

Kuinka vatsan ja suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa?

Yleensä vatsan ja suoliston hyvinvointiin voi myös vaikuttaa itse. Osa vatsavaivoista helpottuu ja poistuu kokonaan elintapavalinnoilla sekä ruokavalion muutoksilla.

Osaan vatsan vaivoista auttaa oleellisesti myös stressinhallinta; vatsa oireilee usein elämäntilanteen ja stressin myötä. Kaikkiin vatsavaivoihin ruokavalion ja elintapojen muuttaminen ei kuitenkaan auta.

Tietyt sairaudet on hyvä tutkia vatsan oireilun yhteydessä. Osa vatsan oireista voi selittyä toiminnallisilla häiriöillä, osan taustalla voi olla muu sairaus. Mikäli vatsavaivojen taustalla on esimerkiksi suolistoa vaurioittava keliakia, tulee ruokavaliota muuttaa ehdottomasti.

Suoliston mikrobistoon voi vaikuttaa ruokavalintojen ohella probiootein ja prebiootein.

Mikrobistoon voi mahdollisesti vaikuttaa sekä probioottisia ruokia syömällä että probioottisia lisäravinteita nauttimalla. Valmisteita on markkinoilla useita. Suoliston bakteerikantojen vahvistaminen auttaa osan suolistosairauksien oireisiin.

Vatsavaivojen tutkiminen

Onko haaveesi saada vatsa kuntoon? Miten vatsakipuja ja -vaivoja tutkitaan? Laboratoriotestit ovat tarpeen, mikäli epäilet sairautta ja myös mikäli haluat sulkea sairauksia pois. Puhdin kautta pääset testeihin ilman lähetettä.

Tarvittaessa testien tulosraportin voi ottaa lääkärille mukaan. Mikäli testituloksissa on jotain poikkeavaa, voit varata kauttamme myös ajan lääkärin etäkonsultaatioon.

Tutustu Puhdin tutkimuspaketteihin:

Mistä vatsan oireet johtuvat?

Vatsan ja suoliston oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Oireina voi olla kaikkea ummetuksen ja ripulin väliltä vatsakipuihin, turvotukseen, vatsan väänteisiin, pahoinvointiin ja ilmavaivoihin.

Taustalla saattaa olla liuta erilaisia sairauksia ja tiloja, joille oireet voivat kuitenkin olla samankaltaisia.

Jotta saat oikean hoidon oireisiin, täytyy vatsavaivojen taustalla oleva syy aina selvittää. Joissain tapauksissa pärjätään elämäntapojen tai esimerkiksi vain ruokavalion muutoksilla. Joskus kyseessä on sairaus.

Vatsan oireilun taustalla voi olla esimerkiksi:

Kyseessä voi olla myös jokin muu sairaus.

Tutkimuksilla voit selvittää oireiden syyn ja myös poissulkea vaihtoehtoja. Puhdilta löydät esimerkiksi laajan vatsavaivojen tutkimuspaketin, joka on kattavin vatsan ja suoliston oireita selvittävä tuotepakettimme.

Tutkimukset ovat apunasi selvittäessä kroonisia tai toistuvia vatsavaivoja, mutta eivät poissulje äkillisesti alkavia vatsan oireita.

Äkillisten vatsavaivojen vuoksi on hyvä kääntyä nopeasti lääkärin puoleen. 

Keliakia aiheuttaa yleensä suolisto-oireita

 • Keliakia on alidiagnosoitu sairaus, jossa suolisto ei siedä viljatuotteiden sisältämää gluteenia.
 • Keliakian ainoana mutta toimivana hoitona on gluteeniton ruokavalio, jolloin ruokavaliosta jätetään pois ruis, vehnä ja ohra sekä kaikki valmisteet, jotka sisältävät näitä viljoja.
 • Keliakia oireilee usein vatsavaivoina, mutta sitä voi esiintyä myös ilman oireita. Keliakian oireet ovat hyvin moninaisia ja siksi testaaminen on tärkeää.
 • Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa. Suurin osa keliaakikoista sairastaa tautia kuitenkin tietämättään.

Puhdin kautta pääset keliakiatestiin ilman lääkärin lähetettä.

Vatsavaivojen yhteydessä keliakian mahdollisuus on myös tarpeen sulkea pois, sillä hoitamattomaan keliakiaan liittyy imeytymishäiriöitä ja liitännäissairauksia, kuten anemiaa, osteoporoosia, kilpirauhasen toiminnan häiriöitä tai hedelmättömyyttä.

Mikäli epäilet keliakiaa, keliakiatesti tulee ottaa mahdollisimman pian. Testi kuuluu myös laajaan vatsavaivojen tutkimuspakettiin ja laktoosi-intoleranssin ja keliakian tutkimuspakettiin.

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa vatsan oireilua maitotuotteiden vuoksi

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa vatsan oireilua. Hieman alle viidesosa suomalaisista saa vatsakipuja, ilmavaivoja ja muita kiusallisia oireita laktoosia sisältävistä maitotuotteista. Jos kärsit vastaavista vaivoista, kannattaa testata onko kyseessä laktoosi-intoleranssi.

Laktoosi-intoleranssi kannattaa varmistaa tutkimuksilla. Laktoosi-intoleranssi testataan nykyään DNA-testillä verestä. Laktoosi-intoleranssia on aikaisemmin tutkittu laktoosirasituskokeella, mutta se on poistumassa laboratoriokokeiden tutkimusvalikoimasta epätarkkuutensa vuoksi. DNA-testi kertoo, onko sinulla taipumus laktoosi-intoleranssiin. 

Tutustu myös laktoosi-intoleranssin ja keliakian tutkimuspakettiin. Saatavilla on myös laaja vatsavaivojen tutkimuspaketti (sis. laktoosi-intoleranssin tutkimus).

Mikä on helikobakteeri-infektio?

Helikobakteeri-infektio on hygieenisiin oloihin yhteydessä oleva yleinen infektio. Infektio on usein oireeton. Helikobakteeri elää mahan limakalvon pinnalla.

Osalle helikobateerin saaneista infektio aiheuttaa kroonisen mahatulehduksen, mahahaavan tai lievempiä vatsaoireita. Helikobakteeri-infektio lisää mahasyövän riskiä.

Helikobakteerin testaus kuuluu laajaan vatsavaivojen tutkimuspakettiin sekä sen GastroPanel-osatutkimukseen.

Ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO)

Ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO) on tilanne, jossa nimensämukaisesti bakteereita kasvaa ohutsuolessa liikaa, mikä voi johtaa muihin terveyden ongelmiin.

Vuotavan suolen oireyhtymä

Vuotavan suolen oireyhtymä on tilanne, jolla tarkoitetaan suolen epänormaalia, lisääntynyttä läpäisevyyttä. Terve suoli puolestaan on “tiivis”, ja se päästää läpi vain pilkkoutuneen ruoan ravintoaineet. Vuotava suoli on yhteydessä moniin sairauksiin.

Suolen limakalvojen vahvistaminen

Vuotavan suolen yhteydessä on tärkeää hoitaa perussairaudet kuntoon ja vahvistaa suoliston mikrobistoa esimerkiksi probiooteilla.

Vuotavan suolen oireyhtymän kohdalla tutkimus on vielä puutteellista, mutta voit toki jo kokeilla itsehoitokeinoja ja erilaisia ruokavalioita, jotta saat apua oireiisiisi. Tutustu myös AIP-ruokavalioon.

Ruoka-aineallergiat tai yliherkkyydet vatsavaivojen taustalla

Monet ruoka-aineallergiat voivat oireilla suoliston ja vatsan oireina. Kyse on siis eri asiasta kuin esimerkiksi keliakia tai laktoosi-intoleranssi. Vatsan oireiden taustalla voi olla esimerkiksi vilja-allergia, jolloin se kannattaa testata.

Allergiatesteillä selvität kattavasti, mille ruoka-aineille olet allerginen. Ruoka-aineallergia voi periaatteessa syntyä mitä tahansa ruoka-ainetta kohtaan, mutta on olemassa tiettyjä ruokia, joille yleensä herkistymme.

Puhdin kautta saat ruoka-aineiden allergiatestit ilman lääkärin lähetettä. Tutustu Puhdin allergiatestipaketteihin:

Ruoka-aineallergia aiheuttaa myös tulehdusta kehoon. Matala-asteinen tulehdus puolestaan vaikuttaa moneen muuhun sairauteen. Tulehdusreaktioita ilmenee myös muissa ruoka-aineyliherkkyyksissä, vaikka ne eivät olisi varsinaisia allergioita.

Krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD)

Krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (Inflammatory Bowel Disease, IBD) tarkoittaa:

Kyseessä voi olla myös luokittelematon paksusuolentulehdus, jossa voi esiintyä piirteitä molemmista.

Närästys

Närästys on polttavaa tunnetta ylävatsan tai rintalastan takana. Nieluun voi tuntua nousevan jotain hapanta. Närästystä esiintyy ruokailun jälkeen ja usein makuuasennossa. Siksi närästystä voi esiintyä erityisesti yöaikaan.

Närästystä aiheuttavat tyypillisesti mahaa ärsyttävät ruoat ja juomat kuten happamat mehut, kahvi ja alkoholi. Etenkin rasvaiset ruoat kuten suklaa aiheuttavat usein oireita. Tupakointi ja ylipaino lisäävät närästystä selvästi.

Satunnaisen närästyksen takia ei tarvitse hakeutua hoitoon. Tärkeintä on välttää oireita aiheuttavia ruokia. Ateriakoot ennen nukkumaanmenoa kannattaa pitää riittävän pieninä.

Toistuvan närästyksen taustalla on usein refluksitauti.

Refluksitauti

Refluksitauti on sairaus, jossa mahan sisältöä nousee ruokatorveen ja joskus suuhun. Mahaneste on hyvin hapanta. Yleisin refluksitaudin oire on närästys, joka polttelee rintalastan takana. Varsinkin yöllä hapanta mahan sisältöä voi nousta jopa nieluun asti. Se voi aiheuttaa äänen käheyttä, yskää ja nielemisen vaikeutta.

Refluksitaudissa voi esiintyä myös ummetusta ja turvotusta, mutta siihen ei liity pahoinvointia eikä oksentamista.

Refluksitaudista on kyse, kun vaikeaa närästystä esiintyy vähintään kerran viikossa tai lievempiä oireita vähintään kaksi kertaa viikossa. Länsimaissa refluksitautia esiintyy noin joka viidennellä.

Yleisin syy refluksitautiin on ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen huono toiminta, minkä johdosta mahanestettä pääsee ruokatorveen. Mahan sisäpinnan limakalvo suojaa mahaa näiltä hapoilta, jotka auttavat ruoansulatusta, mutta ruokatorven limakalvo on mahan hapoille liian herkkä.

Toistuva hapon nousu ruokatorveen aiheuttaa vaurioita sen limakalvolle.

Vaikean refluksitaudin lisäsairaus on ruokatorven alaosan tulehdus, jolloin kipu on entistä jatkuvampaa. Refluksitautiin saattaa liittyä myös palleatyrä.

Refluksitaudin hoito

Refluksitautiin voi vaikuttaa elämäntavoilla ja ruokavaliolla sekä erityisesti lopettamalla tupakoinnin. Painonhallinta auttaa oireisiin, sillä ylipaino lisää selvästi refluksitaudin oireita. 

Rasvainen ruoka ja tupakointi heikentävät ruokatorven alaosan sulkijalihaksen toimintaa. 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää suuria aterioita. Mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten suklaata, kahvia, alkoholia tai sitrushedelmiä, tulee välttää.

Nukkumaan mennessä sängyn pääpäädyn kohottaminen saattaa estää mahan sisällön nousemista ruokatorveen/suuhun ja vähentää yöaikaista oireilua. 

Tarvittaessa saatavilla on myös itsehoitolääkkeitä sekä mahan happamuutta vähentäviä lääkkeitä. Joissain erittäin vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita leikkausta.

Mitä ovat ruoansulatusvaivat eli ylävatsavaivat (dyspepsia)?

Ruoansulatusvaivat (dyspepsia) tuntuvat ylävatsalla toistuvasti ja ilmenevät aterian jälkeen.

Mahahaava eli ulkustauti

Mahahaava on limakalvon vaurio. Sekä mahatulehdukseen että mahahaavaan liittyy usein närästystä ja vatsakipuja ylävatsan alueella.

Mikä on vatsan alueen hermopinne (ACNES)?

Seinämän ihohermon pinne eli ACNES on vatsan alueen hermopinne, joka voi aiheuttaa kipua. Pitkittyneen vatsakivun taustalla voi olla mahan seinämän ihohermon pinne, ACNES, joka on voinut syntyä esimerkiksi vyöruusun, leikkaushaavan, vatsaan kohdistuneen vamman, diabeteksen tai lihavuuden vuoksi.

Kipu on yleensä paikallistettavissa helposti alavatsan alueelle. Pistettä kosketettaessa voi esiintyä kipua. Kipu voi usein pahentua kävellessä, istuessa ja kehoa taivuttaessa. 

Suolistosyövät

Suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisin syövän tyyppi Suomessa rintasyövän ja eturauhassyövän jälkeen. Suolistosyöpien riskiä lisäävät länsimainen elämäntapa, tietynlainen ruokavalio, alkoholi ja tupakointi.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) selittää usein muut suoliston oireet

Ärtyvän suolen oireyhtymä on pitkittynyt tila, ennemmin kuin varsinainen sairaus. Oireyhtymän oireisiin kuuluu muun muassa ripulia, ilmavaivoja ja vatsan alueen kipuja. Oireet vaihtelevat hyvin paljon henkilöiden välillä. 

Oireyhtymän toteamiseen ei ole olemassa tutkimusta; IBS diagnosoidaan, kun muut sairaudet on poissuljettu, eikä muita syitä vatsavaivoille löydetä.

Ärtyvän suolen oireyhtymän ensisijaisena hoitona on FODMAP-ruokavalio. FODMAP-ruokavaliolla rajoitetaan FODMAP-hiilihydraatteja ja se on usein erittäin tehokas keino IBS:n oireiden taltuttamiseksi.

Myös stressi vaikuttaa tilan syntyyn voimakkaasti ja stressinhallinnasta on apua. Liikunta ja istumisen vähentäminen päivän aikana voivat auttaa. IBS:n hoidossa voi käyttää piparminttuöljyä ja psyllium-kuitulisää, liukenevaa kuitua, joka nautitaan nesteen kanssa.

IBS:n yleistymisen taustalla saattaa olla se, että ravintomme on yhä useammin prosessoitua. Maito- ja viljatuotteiden yleisyys saattaa myös liittyä sen yleistymiseen.

Elimistön matala-asteinen tulehdus ja heikko, epätasapainoinen suoliston mikrobisto voivat myös olla osasyynä sairauteen.

Kuukautisiin liittyvät vatsan oireet

Mainittakoon vielä kuukautiset. Kuukautisiin liittyy usein vatsan kipuja ja vilkastunutta suoliston toimintaa. Se on normaalia. Kuukautisiin liittyvää vatsan oireilua voi helpottaa esimerkiksi liikkumalla.

Syömällä suolisto kuntoon: mitkä ruoka-aineet aiheuttavat usein vatsavaivoja?

Tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa vatsan oireilua. Tällöin on hyvä tarkkailla ruokavaliotaan ja testata epäilykset, jotta ruokavaliosta voidaan rajata oireita aiheuttavat ruoat.

 • Usein vatsan oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi maito tai viljat.
 • Hyvin yleistä on saada oireita myös ns. FODMAP-ruoista kuten sipulista tai tietyistä hedelmistä.
 • Tietyt ruoat puolestaan auttavat vatsaa ja suolistoa toimimaan paremmin, ja voidaankin sanoa, että suoliston voi saada kuntoon syömällä.

Aiheuttaako maito vatsavaivoja?

Maito aiheuttaa useille erilaisia oireita kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja tai ripulia. Maito voi aiheuttaa myös iho-oireita sekä lisätä liman tuotantoa hengitysteissä.

Maitotuotteiden käyttö ei ole välttämätöntä, ja voit tarvittaessa testata jättämällä maitotuotteet pois. Näin voit selvittää vaikuttaako maito vatsan oireisiin.

Maitoallergia tai laktoosi-intoleranssi on kuitenkin hyvä selvittää testein, jotta saat selvyyden siihen, kummasta on kyse.

On hyvä muistaa, että maitoproteiiniallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Nämä menevät joskus sekaisin.

Mikäli pystyt käyttämään maitotuotteita, hapatetut maitotuotteet puolestaan edistävät useimmiten suoliston mikrobiston hyvinvointia ja ovat näin ollen suositeltuja.

Allergian ollessa kyseessä maitotuotteiden käyttäminen saattaa olla yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen. Maitoproteiiniallergia saattaa olla myös erittäin vakava ja aiheuttaa hengenvaarallisia oireita.

Maitoallergian testaus sisältyy Puhdin ruoka-allergiatestipakettiin.

Laktoosi-intoleranssi testataan nykyään DNA-testillä verikokeena laboratoriossa. Pääset Puhdin kautta tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä.

Viljatuotteet ja vatsan hyvinvointi

Vilja-allergiat voivat aiheuttaa oireita niin iholla kuin vatsan alueella. Vilja-allergiat ovat eri asia kuin keliakia tai gluteeniherkkyys (ilman keliakiaa). Gluteeniyliherkkyys on yleisempää kuin keliakia. Moni myös sairastaa keliakiaa tietämättään.

Viljojen aiheuttaessa oireita apu vatsavaivoihin voi löytyä täysin viljattomasta ruokavaliosta. Tämä voi vaatia erityistä suunnittelua ja tarkkuutta, mutta on mahdollista toteuttaa terveellisesti, vaikka Suomessa viljojen merkitystä ravitsemuksessa korostetaan yleensä paljon. 

Useissa tapauksissa gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla apua suoliston oireisiin, vaikka kyseessä ei olisikaan keliakia.

Viljojen kohdalla syy vatsaoireisiin voi olla muussakin kuin allergioissa tai gluteenissa. Syy voi olla myös esimerkiksi FODMAP-hiilihydraateissa. Joillekin voi toimia parhaiten FODMAP-ruokavalio, jossa myös viljoja suljetaan pois ruokavaliosta.

Sekä vilja-allergian, gluteeniallergia että keliakian vasta-aineet voi testata helposti verikokeella.

Miten sokeri vaikuttaa suolistoon?

Sokeri vaikuttaa suoliston toimintaan negatiivisesti. Runsas valkoisen sokerin käyttö muuttaa suoliston mikrobistoa huonompaan suuntaan. Valkoisen sokerin välttämisellä on paljon muitakin etuja terveyden kannalta. Myös keinomakeuttajat vaikuttavat suolistoon useimmiten negatiivisesti.

Miten runsas punaisen lihan syönti vaikuttaa suolistoon?

Runsas punaisen lihan syönti on yhdistetty erityisesti suoliston syöpiin. Runsaalla lihansyönnillä on myös muita haittavaikutuksia terveydelle, erityisesti myös sen sisältämän kovan rasvan vuoksi.

Miten parannan vatsan ja suolen toimintaa?

Yllä mainittujen ruokavalintojen lisäksi suolen toimintaa voi helpottaa esimerkiksi liikkeellä. Pitkään istuminen ja vatsan kohdalta tiukat vaatteet eivät taatusti tee hyvää. Kävely ja rennot liikkeet auttavat myös suoliston liikkeitä ja kävelylenkki usein helpottaa vatsan oireilua.

Liikunnasta on apua suoliston oireisiin myös pitkäaikaisesti.

Miten veden juonti vaikuttaa suolen toimintaan?

Vesi ja kuitu vaikuttavat oleellisesti suolen toimintaan. Aikuisen tulisi nauttia vettä noin 2-3 litraa päivässä (määrään lasketaan kaikki nautittu neste, myös ruoasta saadut nesteet).

Hikoilu esimerkiksi kuumassa sekä urheilu lisäävät nesteen tarvetta. Myös ihmisen koko vaikuttaa nesteen tarpeeseen. Osa nesteestä saadaan ruoan, esimerkiksi kasvisten kautta, ja osa juomalla vettä.

Paras janojuoma on vesi, eivätkä energiajuomat ja sokeroidut limsat ja mehut ole terveydelle hyväksi muutenkaan. Kuppi tai kaksi kahvia päivän aikana on ok, mutta erityisesti tulisi juoda vettä. Myös alkoholi lisää nesteen tarvetta elimistössä.

Vettä kannattaa hörppiä pitkin päivää pienissä annoksissa. Mikäli ruoan sulamisessa on haasteita, kannattaa juoda nesteet muutama tunti ruokailujen jälkeen, ei ruokailujen aikana. 

Vesi sitoo kuituja ja erityisesti kuitulisää käytettäessä tulee juoda riittävästi nestettä. Kuitulisä suositellaan usein liotettavaksi nesteeseen ennen sen nauttimista.

Hapoton maha

Yli puolet yli 60-vuotiaista kärsii liian vähäisestä mahahaposta. Alhainen mahahappotasapaino tai mahalaukun hapottomuus on mahan nesteen suolahapon erityksen loppumista tai vähenemistä.

Mikä ovat ruoansulatusentsyymit?

Ihmisen elimistössä muodostuu tuhansia eri entsyymejä, jotka mahdollistavat aineen muuttumisen toiseksi. Ruoansulatuksen entsyymit ovat välttämättömiä ravinteiden imeytymiselle. Ne pilkkovat rasvan, hiilihydraatit ja proteiinit hyvin imeytyvään muotoon. 

Jotkin entsyymit tarvitsevat toimiakseen esimerkiksi tiettyjä kivennäisaineita kuten magnesiumia, sinkkiä tai mangaania.

Mitä tarkoittaa ruoansulatusentsyymien puute?

Riittämätön entsyymintuotanto voi johtaa erilaisiin ongelmiin. Huonosti pureskeleminen, huonot ruokavalinnat ja kiireessä syöminen voivat aiheuttaa ongelmia entsyymintuotannossa ja aiheuttaa ruoan heikentynyttä imeytymistä.

Syömällä paljon tuoretta ruokaa voi edesauttaa entsyymitoimintaa. Myös stressin vähentäminen ja lepo auttavat.

Ruoansulatusentsyymejä on nykyään saatavilla lisäravinteena ja niiden käyttö voi joissain tapauksissa auttaa vatsan toiminnan parantamisessa. Kannattaa kuitenkin ensin selvittää tarkasti, mistä omat oireet johtuvat.

Sappineste ja haimaneste

Maksa osallistuu muun muassa ruoansulatukseen. Maksa tuottaa ja erittää sappea. Sappineste osallistuu ravinnon rasvojen sulattamiseen ja sen ansiosta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät.

Myös haiman erittämä haimaneste osallistuu ruoansulatukseen. Haimaneste sisältää kaikkia niitä entsyymejä, joita tarvitaan rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien hajottamiseen.

Suoliston bakteerikannan tasapainottaminen

Suoliston bakteeriston tasapainottaminen onnistuu suosimalla tiettyjä ruoka-aineita ja vähentämällä esimerkiksi prosessoidun ruoan määrä. Suoliston mikrobistoa voi vahvistaa probioottisin ja prebioottisin ruoin.

Lisäksi maitohappobakteerit, probioottiset lisäravinteet ovat usein hyvä apu mikrobiston tasapainottamiseksi. Valmisteita on laidasta laitaan markkinoilla ja tuotteen valinnassa kannattaa panostaa laatuun ja valmisteen tuoreuteen.

Vatsaa hellivä ruoka

Vatsaa hellivä ruoka – mitkä ruoat sitten sopivat useimmille ja tekevät suolistolle hyvää? Alla olevat ruoat sopivat useimmille, mutta huomaathan, että ruokavalion valinnat ovat aina yksilöllisiä.

Seuraavat ruoat ovat monen vatsalle hyväksi:

 • tuoreet hedelmät ja vihannekset
 • marjat
 • juomat, joissa ei ole hiilihappoja
 • kypsennetyt juurekset (mikäli raa’at juurekset eivät sovi)
 • maidoton ruokavalio
 • hapankaali, kimchi, kombucha ja muut hapatetut ruoat
 • kurkumiini (kurkumasta) ja inkivääri
 • yrtit
 • vihreä tee.

Mikäli maitotuotteille ei ole allerginen tai ne eivät aiheuta mitään oireita, kannattaa myös suosia sokerittomia turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia, jotka sisältävät hyviä mikrobeja suolistolle.

Kuinka ravintolisät voivat vaikuttaa vatsan ja suoliston hyvinvointiin?

Ravintolisät ovat oleellinen osa nykyistä käsitystä terveyden edistämisessä, mutta mistä on todella hyötyä, ja mikä on huuhaata?

D-vitamiini vaikuttaa terveyteemme hyvin moninaisesti. Suomalaisilla on usein D-vitamiinin puutosta, sillä sitä saadaan pääasiassa auringosta.

Probiootit auttavat useimpia. Suoliston mikrobiston tukeminen sekä probioottisin ruoin että probioottisin lisäravintein on usein suotavaa, mutta varsinaisten suoliston sairauksien hoidossa niistä ei aina ole apua. Mikäli sinulla on jokin suoliston sairaus, tarkista asia lääkäriltäsi.

Omega 3 -rasvoista voi olla apua vatsavaivoissa. Näitä rasvoja saat muun muassa rasvaisesta kalasta, hampunsiemenöljystä, pellavan- sekä chiansiemenistä.

Omega 3 -rasvahapot ja lisäravinteet herättävät usein paljon ajatuksia ja keskustelua. Niiden tehokkuudesta löytyy edelleen puolustajansa ja vastustajansa.

Parhain teho omega 3 -rasvoistakin, kuten mistä tahansa ravinteesta, saadaan aina nautittuna se ravinnon kautta lisäravinteiden sijaan.

Tietyissä tilanteissa omega 3 -lisäravinteista on kuitenkin hyötyä, mikäli on esimerkiksi ikääntynyt tai rajoitetulla ruokavaliolla kuten vegaanisella ruokavaliolla, jolloin näiden rasvojen saanti voi olla vähäistä.

A-vitamiini suojaa limakalvoja. Kuitenkaan A-vitamiinista ei ole usein puutetta. Voit testata A-vitamiinin tasot Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä.

Yksi tärkeimmistä lisistä on kuitenkin kuituvalmiste, joka auttaa useimpia vatsan toiminassa. Kiinnitä huomiota kuituvalmisteen valintaan ja juo paljon vettä sitä nauttiessasi.

Miten stressi vaikuttaa suoliston hyvinvointiin?

Stressi vaikuttaa suoliston ja vatsan toimintaan. Usein puhutaankin “stressivatsasta”. On täysin normaalia, että vatsa pelittää liiankin hyvin kohdatessamme jännittäviä tilanteita. Siitä ei ole syytä huolestua; sitä käy toisinaan kaikille.

Jos vatsa menee löysälle niin usein, että siitä alkaa olla haittaa elämänlaadun kannalta, kannattaa huomio siirtää vatsan toiminnasta siihen, mikä stressiä ja jännitystä aiheuttaa. Syy on todennäköisesti mielen alueella.

Stressinhallinnalla voidaan vaikuttaa vatsan ja suoliston toimintaan.

Esimerkiksi paljon urheilevilla on hyvin usein normaalia enemmän vatsaoireita. Kilpailutilanteet sekä paineet menestyä ja suoriutua lisäävät stressiä ja vatsan oireilua entisestään. Joskus urheilijankin vatsan oireilujen taustalla saattaa olla raudanpuute

Suolisto kuntoon – Miten pääsen tutkimuksiin?

Tee tilaus Puhdin verkkokaupassa:

Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin helposti ja nopeasti, ilman lääkärin lähetettä.

Mikäli testien tuloksissa on jotain, mistä haluat keskustella lääkärin kanssa, tai epäilet sairautta, voit varata tulosraportilta erikseen lääkärin etäkonsultaation.

Lähteet

Jaakkola, K. Vatsa kuntoon – Ravitsemushoito on ratkaisu vatsan ja suoliston hyvinvointiin. Mividata. 2011.

Laatikainen, R. Pronutritionist.net. Vuotava suoli (Leaky Gut). 17.5.2011

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Ummetus. 7.3.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Pitkittynyt (krooninen) ripuli. 9.10.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Vatsakipu. 17.4.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Ylävatsavaivat (dyspepsia). 17.4.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen). 17.4.2019

Mustajoki, P.  Lääkärikirja Duodecim. Närästys. 25.3.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Peptinen ulkustauti (“mahahaava”). 27.9.2018

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa). 21.3.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti). 10.4.2019

Mustajoki, P. Lääkärikirja Duodecim. Helikobakteeri. 20.2.2019

Österlund, P. Lääkärikirja Duodecim. Suolistosyöpä (ohutsuolen ja paksusuolen syövät). 8.2.2018

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 14.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *