Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Vatsan turvotus voi johtua ruokavaliosta
mahan turvotus ja pömpötys

Vatsan turvotus voi johtua ruokavaliosta

Vatsan turvotus ei useinkaan johdu sairaudesta, vaan tilanteen voi saada kuriin ruokavaliomuutoksilla. Mikä vatsan pömpötystä ja turvottelua aiheuttaa? Mitä ruokia kannattaa välttää tai suosia? Voiko turvotus liittyä sairauteen?

Mistä vatsan turvotus johtuu?

 • Vatsan turvotus voi olla yhteydessä ärtyvän suolen oireyhtymään, keliakiaan ja laktoosi-intoleranssiin.
 • Kaasu on yleinen syy vatsan turpoamiseen.
 • Monet ruoat saavat vatsan turpoamaan.
 • Vatsan turvotusta hoidetaan yleensä ruokavaliolla.

Sisällysluettelo

Vatsan turvottelu

Vatsan turvotukselle on olemassa kymmenittäin erilaisia syitä sopimattoman ruoan syönnistä raskauteen. Mahan turvotuksessa on harvoin kyse sairaudesta, mutta turvonnut vatsa voi aiheuttaa kipuja ja epämukavuutta. Yleisimmät syyt turvotukselle ovat liiallinen syöminen ja kaasunmuodostus.

Mistä voin tilata vatsan tutkimukset?

Voit tilata seuraavat vatsan tutkimukset Puhdin verkkosivuilta ilman lääkärin lähetettä:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Voit tarvittaessa tilata erillisenä palveluna lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen tai voit tulostaa tulokset mukaan omalle lääkärillesi.

Mistä vatsan turvotus johtuu? Syyt vatsan turpoamiseen

Mikä aiheuttaa vatsan pömpöttämisen ja turpoamisen? Miksi maha turpoaa ja pullottaa? Mitkä sairaudet voivat aiheuttaa turvotusta? Alla on kattava lista mahdollisista turvotuksen syistä.

 1. Ärtyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa muiden oireiden ohella vatsakramppeja ja kipua. Se voi aiheuttaa myös kaasun muodostumista ja turvotusta. Ärtyvän suolen oireyhtymä on enemmän ominaisuus kuin sairaus. Jopa yhdellä ihmisellä kymmenestä voidaan todeta sen oireita. Oireyhtymää voidaan hoitaa tehokkaasti ruokavaliolla ja stressin hallinnalla.
 2. Laktoosi-intoleranssi on tila, jossa elimistö ei pysty käsittelemään laktoosia, eli maitotuotteiden sisältämää sokeria. Tila voi oireilla vatsan turpoamisena ja kaasun muodostumisena. Jos vatsasi turpoaa kahden tunnin kuluessa maitotuotteiden nauttimisesta, et välttämättä siedä laktoosia. Laktoosi-intoleranssi on yleinen tila, jota voidaan hoitaa laktoosipitoisten tuotteiden välttämisellä.
 3. Askiitti eli vesivatsa tarkoittaa tilaa, jossa nestettä pääsee mahaonteloon. Kerääntyminen liittyy vaikeisiin sairauksiin, kuten maksakirroosiin. Kirroosi johtuu maksan arpeutumisesta.
 4. Loiset ja ameebat ovat harvinaisia, mutta mahdollisia syitä turvotukselle.
 5. Aliravitsemus ja anoreksia voivat saada aikaan tilan, jossa vatsa turpoaa. Tämä johtuu vatsan normaalin toiminnan häiriintymisestä, kun sen läpi ei pääse kulkemaan ruokaa.
 6. Paksusuolen tulehdus eli koliitti.
 7. Keliakia
 8. Crohnin tauti (tulehduksellinen suolistosairaus)
 9. Vatsasyöpä
 10. Vaihdevuodet
 11. Bakteeri- ja virusperäiset vatsataudit, joiden oireina oksentelu, pahoinvointi, kuumeilu ja ripuli.
 12. Vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa vatsan pullotusta. Se voi johtua esimerkiksi raskaudesta tai harjoituksen puutteesta. Tämä on mahdollista korjata tunnollisella kuntoutuksella tai leikkauksella.
 13. Endometrioosi eli tila, jossa esiintyy kohdun kudoksia kohdun ulkopuolella. Voi aiheuttaa kovia kipuja erityisesti kuukautisten aikaan.
 14. Muut syyt. Kuukautiset voivat saada vatsan turpoamaan. Voimakkaasti kuitupitoinen ruoka voi johtaa turvotukseen, samoin kuin ummetus.

Turvotuksen alkuperä voi olla hankalasti tavoitettavissa, koska tila voi johtua niin useista erilaisista syistä.

Jos turvotuksen yhteydessä esiintyy voimakkaita kipuja tai se häiritsee elämää olennaisen paljon, on syytä selvittää lääkärin kanssa turvotuksen syy.

Miten vatsan turvotusta voidaan hoitaa?

Vatsan turvotukseen ei ole olemassa yhtä ainoaa toimivaa hoitoa, koska sovellettava hoito valitaan aina tilan aiheuttajan mukaan. Jos turvotus johtuu epäsopivasta ruokavaliosta tai liian suurista ruoka-annoksista, siitä päästään yleensä eroon ruokailutottumuksiin tehtävillä muutoksilla.

Turvotuksen johtuessa ruoka-aineallergioista, keliakiasta tai laktoosi-intoleranssista, on henkilön vältettävä oireita aiheuttavia ruoka-aineita.

Maksasairauksista johtuva vatsan turpoaminen vaatii aina lääkärin hoitoa, samoin kuin kohdunulkoinen raskaus ja syöpäsairaudet.

Miten vatsan turvotuksen saa nopeasti pois?

Jos vatsan turvotus johtuu kaasunmuodostuksesta, liikkuminen yleensä auttaa turvotukseen nopeastikin.

Mitkä ruoat aiheuttavat useille turvotusta?

Jotkin ruoat aiheuttavat muita todennäköisemmin vatsan turvotusta, varsinkin jos on sellaiselle altis.

Luonnollisesti keliaakikko tai laktoosi-intolerantikko ei voi nauttia sellaisia ruokia, jotka sisältävät gluteenia tai laktoosia.

Ihminen voi  olla herkkä tietyille ruoka-aineille myös ilman varsinaista allergiatilaa, ja saada oireita melkein mistä tahansa itselleen sopimattomasta. Esimerkiksi herkkyys gluteenille voi olla olemassa ilman varsinaista keliakiaa.

Seuraavat ruoat aiheuttavat turvotusta monille ihmisille:

Ärtyvän suolen oireyhtymää voidaan hoitaa välttämättä tiettyjä hankalasti sulavia ruoka-aineita. Ne voivat aiheuttaa turvotusta myös ilman varsinaista oireyhtymää. Näitä ruokia kutsutaan FODMAP-ruoiksi.

Turvotukseen taipuvaiselle vatsalle löytyvät sopivat ruoat yleensä ajan kanssa ja kokeilemalla.

Mitkä ruoat eivät yleensä aiheuta turvotusta?

On ruoka-aineita, jotka aiheuttavat harvemmin turvotusta kuin toiset. Ei kuitenkaan ole varmaa, etteivät ne voisi koskaan aiheuttaa sitä, koska jokaisen vatsa on erilainen.

Paljon vettä sisältävät ruoka-aineet eivät yleensä aiheuta turvotusta.

Mies ja nainen istuvat laiturilla
Tietopaketti

Gluteeni ja gluteeniton ruokavalio

Gluteeni on proteiini, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Lisäksi gluteenia sisältävät erilaiset lajikkeet ja johdannaiset, kuten mannasuurimo, speltti, ruisvehnä ja kamut-vehnä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00