Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Alkoholi vaikuttaa terveyteen monilla tavoilla
Alkoholin vaikutukset terveyteen

Alkoholi vaikuttaa terveyteen monilla tavoilla

Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon lamaavasti päihtymyksen aikana, ja päihtymyksen jälkeen se voi pitkäaikaisessa käytössä heikentää muistia ja vaarantaa terveyden.

Alkoholi

  • Alkoholi lamaa keskushermostoa.
  • Alkoholinkäytössä tulee noudattaa kohtuukäytön rajoja.
  • Alkoholilla on lähinnä negatiivisia terveysvaikutuksia, mutta kohtuullisen käytön uskotaan joidenkin tutkimusten mukaan olevan terveydelle hyväksi.
  • Alkoholi vaikuttaa hermostoon kokonaisvaltaisesti.

Sisällysluettelo

Mitä alkoholi on?

Alkoholi on Suomessa laillinen päihdyttävä aine. Sitä on esimerkiksi siidereissä, viineissä ja oluissa. Kun tarkoitetaan tätä juomalla nautittavaa päihdettä, puhutaan yleensä etanolista eli etyylialkoholista, joka syntyy käymisprosessin seurauksena. Etyylialkoholin lisäksi on olemassa muitakin alkoholeja, kuten sokerialkoholeja.

Miten alkoholi vaikuttaa kehossa?

Alkoholi vaikuttaa pääasiassa keskushermostoa lamaavasti. Se vaikuttaa GABA- ja glutamaattivälittäjäaineiden toimintaan aivoissa. Se myös vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hermoston toimintaan.

Alkoholipäihtymys ilmenee mielialan muutoksena ja estojen vähenemisenä. Kun alkoholia nautitaan paljon, seurauksena voi olla puheen sammaltaminen ja erittäin suurilla annoksilla jopa tajunnan menettäminen, “sammuminen.”

Joihinkin ihmisiin alkoholi vaikuttaa aggressiivisuuden ja arvaamattomuuden lisääntymisellä. Jatkuvan runsaan alkoholin käytön seurauksena voi olla luonteen muutoksia, harkintakyvyn hämärtymistä ja muita ongelmia. Tällainen kuitenkin koskee lähinnä alkoholin riskikäyttöä.

Miten alkoholi vaikuttaa ruoansulatukseen ja kudoksiin?

Liiallinen alkoholinkäyttö voi muuttaa haiman tuottamien ruoansulatusentsyymien toimintaa. Tästä voi seurata pitkällä tähtäimellä haimatulehdus. 

Jatkuva liikakäyttö voi aiheuttaa esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymään liitettyjä oireita. Lisäksi alkoholi vaikuttaa useimpien vitamiinien imeytymiseen.

Miten alkoholi vaikuttaa maksaan?

Maksa on elin, joka poistaa haitallisia aineita elimistöstä. Sen tehtäviin kuuluu myös alkoholin polttaminen. Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö häiritsee polttamisprosessia. Se myös lisää riskiä sairastua maksasairauksiin ja maksatulehduksiin sekä rasvamaksaan.

Alkoholin vuoksi arpeutunutta maksaa kutsutaan kirroottiseksi maksaksi. Kun maksa on arpeutunut, se ei kykene tehokkaasti poistamaan elimistöstä myrkyllisiä aineita. Maksakirroosiin voi johtaa myös ylipaino, jota liiallinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa.

Miten alkoholi vaikuttaa verensokeriin?

Haima tuottaa insuliinia kehon käyttöön. Insuliini auttaa pitämään glukoosin eli verensokerin normaalina.

Jos alkoholi häiritsee haiman ja maksan normaaleja toimintoja, verensokeri pääsee helposti laskemaan liian alas. Tästä voi seurata hypoglykemia.

Alkoholi voi myös estää haimaa tuottamasta insuliinia, jolloin seurauksena on diabetekseen liitetty korkea verensokeri, hyperglykemia.

Alhaisesta ja korkeasta verensokerista seuraa monia oireita. Diabeetikoiden ja alhaisesta verensokerista kärsivien tulee välttää suurten alkoholimäärien nauttimista.

Alkoholi ja matala-asteinen tulehdus

Kehon hiljaisen tulehduksen riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, vähäinen liikunta, stressi, liiallinen alkoholin käyttö, liian pitkään istuminen päivien aikana, ravintoköyhä ruokavalio, liian vähäinen unen määrä ja huono unen laatu, ikääntyminen, ylipaino ja vyötärörasva.

Hiljaiseen tulehdukseen voi vaikuttaa tehokkaasti elämäntapamuutoksin, johon sisältyy myös alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen kokonaan.

Kuinka alkoholi vaikuttaa keskushermostoon?

Alkoholi lamaa keskushermostoa. Liiasta juomisesta seuraava sammaltava puhe on hyvä osoitus tästä.

Alkoholi vähentää aivojen ja kehon välistä viestinvälitystä. Tästä seuraa ongelmia koordinaatiokyvyssä. Tasapaino voi heikentyä. Tämän vuoksi ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on kiellettyä.

Koska alkoholi vaurioittaa keskushermostoa, liiasta juomisesta seuraa puutumisen tunnetta ja pistelyä käsissä ja jaloissa.

Alkoholi hankaloittaa myös pitkäaikaisten muistojen syntymistä. Se vaikeuttaa selkeää ajattelua ja rationaalisten päätösten tekemistä. Ajan kuluessa myös tunne-elämästä ja kontrollista vastaavat aivoalueet voivat vaurioitua.

Krooninen ja runsas alkoholinkäyttö voi johtaa Wernicke-Korsakoffin syndroomaan, joka vaikuttaa muistamiseen. Tiamiinin eli B1-vitamiinin puutos edesauttaa oireyhtymän syntymistä, mutta sitä voidaan toisaalta myös hoitaa tiamiinilla.

Runsaasti alkoholia käyttävän täytyy kiinnittää tiamiinin lisäksi huomiota myös B12– ja B6-vitamiinien saantiin, sillä alkoholi voi vaikuttaa näiden imeytymiseen ja pitoisuuteen ravinnossa.

Alkoholin vaikutus mielialaan

Alkoholi laskee mielialaa. Se saattaa vähentää aivojen serotoniinivarastoja. Serotoniini on välittäjäaine, jonka pitoisuudella oletetaan olevan yhteys mielialaan ja masennukseen. Masennusta tutkitaan toki muistakin näkökulmista kuin ainoastaan serotoniinin kautta, ja sen kehittymiseen vaikuttavat serotoniinin lisäksi muutkin asiat.

Alkoholin kemiallinen vaikutus on varsinkin päihtymystilan jälkeen omiaan laskemaan mielialaa. Tämä johtaa pitkällä tähtäimellä masennuksen kehittymiseen ja lyhyessä käytössä mielialan laskuun juomista seuraavana päivänä.

Mielialan laskuun vaikuttaa paitsi alkoholin kemiallinen vaikutus, myös se, että alkoholi vaikuttaa voimakkaasti uneen ja aloitekykyyn. Päihtymyksen aikana saatetaan myös tehdä asioita, joita kadutaan, mikä aiheuttaa mielialan laskua.

Mikä on alkoholiriippuvuus?

Joillekin runsaasti alkoholia kuluttaville ihmisille kehittyy alkoholiriippuvuus. Riippuvuus voi olla psyykkistä, fyysistä tai sosiaalista.

Vieroitusoireet ovat osoitus alkoholiriippuvuudesta. Myös krapulan oireet ovat vieroitusoireita, mutta riippuvaisilla vieroitusoireet ovat vakavia. Mitä vakavampia vieroitusoireet ovat, sitä todennäköisemmin tarvitaan lääketieteellistä apua juomisen lopettamiseen.

Mitkä ovat alkoholin vierotusoireet?

Alkoholin vieroitusoireita ovat:

Miten alkoholi vaikuttaa verenkiertojärjestelmään?

Alkoholi vaikuttaa sydämeen ja keuhkoihin. Runsaasti juovilla on suurempi riski sairastua sydänsairauksiin kuin juomattomilla. Naisilla riski on miehiä suurempi.

Alkoholi voi aiheuttaa esimerkiksi:

Miten alkoholi vaikuttaa seksuaaliterveyteen ja hedelmällisyyteen?

Vaikka alkoholi poistaa estoja, se heikentää seksuaaliterveyttä. Runsaasti juovilla miehillä esiintyy erektio-ongelmia. Alkoholi myös hankaloittaa sukuhormonien muodostumista ja laskee libidoa.

Runsaasti juovilla naisilla kuukautiset voivat loppua. Naisilla hedelmättömyyden riski onkin miehiä suurempi. Edes kohtuullista alkoholinkäyttöä raskauden aikana ei suositella, koska alkoholi voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen tai keskenmenon sekä monia sikiöongelmia.

Jos äiti juo alkoholia raskauden aikana, syntymättömälle lapselle voi kehittyä FASD-syndrooma (fetal alcohol syndrome disorder). Tila aiheuttaa lapselle oppimisvaikeuksia, pitkäaikaisia terveyshaittoja, tunne-elämän ongelmia ja fyysisiä poikkeavuuksia.

Miten alkoholi vaikuttaa luihin ja lihaksiin?

Pitkäaikainen alkoholinkäyttö heikentää luita.

Alkoholi lisää luunmurtumien todennäköisyyttä ja hidastaa luiden paranemista. Lihaksissa se näkyy lihasheikkoutena ja kramppeina.

Alkoholin vaikutus vastustuskykyyn

Runsas juominen alentaa vastustuskykyä. Keho ei kykene sen vuoksi taistelemaan tehokkaasti tartuntoja ja viruksia vastaan. Lisäksi alkoholi nostaa useiden syöpätyyppien riskiä.

Kuinka alkoholin käyttö vaikuttaa painonhallintaan?

Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita. Eniten kaloreita on sokeroiduissa juomissa, mutta itse alkoholikin on ravintoköyhää ja tiheää kaloreiltaan.

Runsas juominen voi johtaa ylipainoon. Tässä tapauksessa muu syöminen saattaa olla täysin kunnossa, mutta liikaa kaloreita saadaan juuri alkoholista. Ainoa tapa pudottaa painoa voi näin ollen olla juomisen lopettaminen.

Toisaalta alkoholinkäyttö voi varsinkin ongelmakäyttäjillä johtaa alipainoon ja aliravitsemukseen, jos normaaliin syömiseen ei juomisen yhteydessä kiinnitetä huomiota.

Miten alkoholi vaikuttaa uneen ja vireystilaan?

Alkoholi häiritsee unta ja runsas käyttö voi johtaa unettomuuteen. Kostean illan jälkeen saattaa tuntua siltä, ettei olisi nukkunut lainkaan, vaikka olisi nukkunut riittävän määrän tunteja.

Vaikka pieni määrä alkoholia illalla saattaa joidenkin ihmisten kohdalla parantaa unta, tämä vaikutus kumoutuu, koska juoma saattaa herättää yön mittaan. Vaikka kuitenkin nukkuisi aamuun saakka, jo pieni alkoholimäärä heikentää unen laatua ja vähentää syvän unen vaihetta.

Mitä on kohtuullinen alkoholinkäyttö?

Kohtuullinen alkoholinkäyttö on sellaista käyttöä, jossa haittojen todennäköisyys on pieni. Henkilön tulee siis pysyä sellaisissa käytön rajoissa, jotka eivät todennäköisesti vahingoita hänen terveyttään.

Riskirajat määritellään keskiarvon mukaan, eli ne koskevat keskikokoista, tervettä aikuista henkilöä. Alaikäiselle ei ole olemassa turvallista alkoholinkäytön riskirajaa, sillä alkoholi heikentää voimakkaasti kognitiivisten ja fyysisten toimintojen kehittymistä kasvavassa iässä.

Pienikokoisen, terveydeltään heikentyneen ja ikääntyneen henkilön riskirajat ovat huomattavasti pienemmät.

Suomessa alkoholinkäytön korkeimmat riskirajat perusterveelle ja keskikokoiselle henkilölle ovat seuraavat:

 VuorokaudessaViikossa
Miehet3 annosta23-24 annosta
Naiset2 annosta12-16 annosta

Nämä rajat koskevat korkeinta riskitasoa, eli kyse ei ole siitä määrästä, jonka voi turvallisesti juoda. Matalan riskin eli kohtuullisen alkoholinkäytön rajat ovat huomattavasti alempana.

Milloin alkoholinkäyttöön tulee kiinnittää erityistä huomiota?

  • Onpas hyvä ja kattava juttu alkoholin käytön haitoista! Tämmöiset kirjoitukset edesauttaa että ihmiset saattavat hakea ajoissa apua päihdeongelmaan. Monikaan ei hoksaa tuota kuinka jo pari lasia vaikuttaa uneen ja tätä kautta kaikkeen toimintaan seuraavana päivänä. Itse olen ainakin aina parin jälkeen seuravana päivänä puolitehoilla.

    • Tosiaan jo lasillinen alkoholia ennen unia vaikuttaa palautumiseen. Alkoholin vaikutuksesta sympaattinen hermosto käy kierroksilla ja siirtää palautumisen alkamista muutamalla tunnilla eteenpäin, jolloin unen laatu ei ole niin hyvää kuin se voisi. Tämän vuoksi nukuttu uni alkoholin vaikutuksen alaisena ei tunnu niin virkistävältä kuin uni normaalitilanteessa.

  • En löydä mistään vastausta siihen että milloin alkoholin käyttö alkaa haitata maksaa?

    • Hei Noora! Valitettavasti ei voida ajatella niin, että alkoholin käyttö muuttuisi haitalliseksi vasta jonkin tietyn rajan ylitettyään. Turvallisen juomisen rajaa ei ole voitu määrittää. Alkoholin käyttöön liittyy aina myös monia muita haittoja (kuin haitta maksalle). Löydät lisätietoja artikkelista.

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Miksi Puhti

    Helppo – Kotimainen – Nopea

    • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

    • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

    • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

    • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

    • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

    • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

    • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

    • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

    • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

    • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

    AVAINLUVUT

    Yli

    4 500 000

    testiä analysoitu

    Palautteen keskiarvo

    9,5

    Google-tähdet

    4,9 / 5

    Mediassa nähty

    Siirry maksamaan: : 0,00