Tulehdukselliset suolistosairaudet (Inflammatory Bowel Disease, IBD)
Tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyys on ollut suuressa kasvussa lähivuosikymmeninä myös Suomessa. Suomessa oli vuoden 2019 lopussa lähes 52 000 IBD-diagnoosin saanutta.
IBD eli tulehdukselliset suolistosairaudet
- Tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyys on kasvussa; vuosittain noin 2 000 suomalaista saa IBD-diagnoosin.
- Tulehduksellisilla suolistosairauksilla tarkoitetaan Crohnin tautia ja haavaista paksusuolentulehdusta.
- Uusimman tutkimustiedon mukaan tulehduksellisten suolistosairauksien ja epätasapainoisen suolistomikrobiston väliltä on löytynyt yhteyksiä.
Mitä ovat krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet, IBD?
Tulehdukselliset suolistosairaudet, Inflammatory Bowel Disease eli IBD tarkoittaa Crohnin tautia ja haavaista paksusuolentulehdusta (Colitis ulcerosa). Kyseessä voi olla myös luokittelematon paksusuolentulehdus, jossa voi esiintyä piirteitä molemmista. Mikäli epäilet sairautta, hakeudu lääkäriin.
Puhdin valikoimista löydät myös testin F-Calpro. Testiä käytetään Crohnin taudin ja haavaisen koliitin diagnostiikassa.
Colitis ulcerosa (haavainen paksusuolentulehdus)
Paksusuolen krooninen, pitkäaikainen suolisairaus Colitis ulcerosa on toinen tulehduksellisista suolistosairauksista. Colitis ulcerosan aiheuttaja on epäselvä.
Haavaisen paksusuolentulehduksen merkittävin oire on ripuli, joka voi jatkua viikkoja. Toinen yleinen oire on vatsakipu. Taudin oireet voivat ajoittain esiintyä pahoina, ja ajoittain jäädä pois.
Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)
Crohnin tauti on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus. Tauti voi esiintyä missä vain ruoansulatuskanavan alueella. Taudin oireet alkavat yleensä hiljalleen. Tupakointi on merkittävä riskitekijä Crohnin taudille.
Crohnin taudin oireita ovat muun muassa vatsakipu, ripuli, kuume ja laihtuminen. Oireet voivat olla jatkuvia tai toistuvia kausittain, ja oireet voivat myös hävitä välillä.
Luokittelematon paksusuolentulehdus
IBD:hen viitatessa kyseessä voi olla myös luokittelematon tauti, jossa voi esiintyä piirteitä molemmista tulehduksellisista suolistosairauksista. Tällöin tautia ei voida luokitella kumpaankaan ryhmään ja puhutaan luokittelemattomasta taudista.
IBD:n yleisyys maailmalla ja Suomessa
IBD on yleistymässä voimakkaasti. Viimeisten vuosikymmenien aikana tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyys on ollut huomattavassa kasvussa, erityisesti myös Suomessa.
- Suomessa oli vuoden 2019 lopussa lähes 52 000 IBD-diagnoosin saanutta.
- Vuosittain noin 2 000 suomalaista saa IBD-diagnoosin.
- Suomessa Crohnin tautiin sairastuu vuosittain noin 500-800 henkilöä.
- Suomessa Colitis ulcerosaan sairastuu vuosittain noin 20 ihmistä sataatuhatta kohti.
- Colitis ulcerosan esiintyvyys on 300–400 tapausta 100 000 asukasta kohti.
- Crohnin taudin esiintyvyys on 150–200 tapausta 100 000 asukasta kohti.
- IBD on yleisempää länsimaissa kuin kehittyvissä maissa.
- Lasten IBD:n esiintyminen on nelinkertaistunu viimeisen 20 vuoden aikana.
Miksi tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät?
Tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyyteen vaikuttavat esimerkiksi:
- suoliston mikrobiston puutteellisuus (luonnollisten mikrobikontaktien vähäisyys ensimmäisinä elinvuosina lapsuudessa)
- ravintotekijät
- länsimaiset elinolosuhteet ja elintavat, ympäristötekijät
- geenit ja perinnöllisyys
- alhainen D-vitamiinitaso (ei tosin tiedetä, onko tämä syy vai seuraus)
Tulehduksellisten suolistosairauksien varsinainen syy ja esiintyvyyden kasvu on silti epävarma.
Crohnin taudin merkittävä riskitekijä on tupakointi.
Tutkimusta käytetään Crohnin taudin ja haavaisen koliitin diagnostiikassa. Tutkimuksesta on hyötyä myös taudin aktiivisuuden ja hoidon tehon seurannassa. Kyseessä on ulostetesti.
Huom! Tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulee välttää pari viikkoa ennen testausta, sillä ne voivat vääristää kalprotektiinin tuloksia antamalla väärän positiivisen tuloksen.
Kalprotektiini on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä proteiini. Sen tuotanto lisääntyy erityisesti suoliston tulehdusreaktioiden yhteydessä.
Lue lisää
Crohnin tauti on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus. Tauti voi esiintyä missä vain ruoansulatuskanavan alueella. Crohnin tautia hoidetaan erikoissairaanhoidossa.
Lue lisää
Paksusuolen krooninen, pitkäaikainen suolisairaus Colitis ulcerosa on yksi tulehduksellisista suolistosairauksista.
Lue lisää
Suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa itse. Millä yksinkertaisilla keinoilla voi tehostaa vatsan hyvinvointia? Mitä arkisia valintoja voimme tehdä, jotta suolisto toimisi paremmin? Suolisto pitää muun muassa kuidusta,
Lue lisää
Mikä dysbioosi on? Dysbioosi tarkoittaa suoliston mikrobiston epätasapainoa, toisin sanoen puutteellista tai poikkeavaa suoliston mikrobistoa. Perimän ohella myös mikrobisto voi vaikuttaa alttiuteen sairastua erilaisiin tauteihin.
Lue lisää
D-vitamiinia saadaan kesällä varastoon auringonvalosta, mutta varastot eivät yksinään riitä koko pitkää talvikautta.
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
16 elokuun 2023
Miten raudanpuute käytännössä syntyy näissä suoliston tulehdustiloissa, vuotaako siis tulehduskohdasta tms. suoraan suoleen? Ulosteessa ei näy merkittävää verenvuodon merkkiä mutta esim. pari viikkoa kestävät ripulit toistuvat. Raudat alakantissa normaaliannosteisesta rautalisästä huolimatta. Jos rauta ei imeydy ruuansulatuksesta niin onko ainoa keino rautainfuusio ja mitä haittoja siitä on?
Hei Ragnar!
Kannattaa kääntyä asian suhteen suoraan lääkärin puoleen. Jos olet ottanut laboratoriokokeita Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.
Löydät lisää tietoa raudanpuutteesta tästä artikkelista: https://www.puhti.fi/tietopaketit/ferritiini/