Ärtyvän suolen oireyhtymälle ovat tyypillisiä suolen liikkumisen ongelmat ja kipuherkkyys. Se vaikuttaa elämänlaatuun, vaikka onkin ennemmin ominaisuus kuin sairaus.

Tässä artikkelissa kerromme, mikä on ärtyvän suolen oireyhtymä ja millaisia oireita se käsittää. Lisäksi tutustut oireyhtymän hoidossa käytettävään FODMAP-ruokavalioon.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) ja FODMAP

 • IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva.
 • Ärtyvä suoli ilmenee usein turvotuksena ja ripulina.
 • Ärtyvä suoli ei ole varsinainen sairaus, mutta se vaikuttaa usein merkittävästi elämänlaatuun.
 • FODMAP-ruokavalio on usein tehokas hoito ärtyvälle suolelle.

Mikä on ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS?

Ärtyvän suolen oireyhtymä (Irritable Bowel Syndrome, IBS) tunnettiin aiemmin nimellä ärtynyt paksusuoli. Turvottelu, monenlaiset vatsakivut, ummetus ja ripuli voivat olla merkki ärtyvästä suolesta.

Vaikka ärtyvä suoli on kiusallinen vaiva, se voidaan tasapainottaa tehokkaasti kotikonstein. Se vaatii elämäntapojen ja ruokailutapojen muokkaamista, mutta palauttaa elämänlaadun ennalleen. Tiettyä kaikille toimivaa hoitoa oireyhtymään ei ole, mutta elintavat vaikuttavat olennaisesti oireiden määrään.

Suoliston toiminnan tasapainoon vaikuttavat niin mieliala, mahdolliset sairaudet kuin stressikin, ja tärkeimpänä kaikista ruokavalio. Ruokavaliohoito on aina yksilöllistä (toiset ruoat sopivat toisille, toisille eivät).

Ärtyvän suolen oireyhtymä on suurten ruoansulatuselinten tila, johon liittyvät erilaiset krampit, kivut, ummetus, turvotus, kaasun muodostuminen ja ripuli. Tila on usein pitkäaikainen ja oireiden herkkyys voi vaihdella kausittain.

Yksi ihminen kymmenestä kärsii Suomessa ärtyvän suolen oireyhtymästä. Se on naisilla kaksi kertaa yleisempi miehiin nähden.

Vain harvat ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät ihmiset saavat vakavia oireita. Useimmiten tila säilyy kontrollissa ruokavaliolla ja muilla elämäntavoilla.

Ärtyvän suolen oireyhtymän riskiryhmät

Monilla ihmisillä on ajoittain ärtyvän suolen oireyhtymään viittaavia oireita. Tila kuitenkin puhkeaa helpoimmin:

 • Nuorille henkilöille. Suurin osa sairastuneista on alle 50-vuotiaita.
 • Naisille. Tila on kaksi kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä. Estrogeeniterapia vaihdevuosien aikaan on myös riskitekijä.
 • Geneettisesti alttiille.
 • Mielenterveyden ongelmista kärsiville. Ahdistuneisuus, masennus ja muut mielenterveyden pulmat ovat yhteydessä ärtyneen suolen oireyhtymään. Myös traumaattinen tausta altistaa tilalle.

Mistä ärtyvän suolen oireyhtymä johtuu?

Syytä ärtyvän suolen oireyhtymän ilmenemiselle ei tiedetä. Suolen toiminta on heikentynyt, vaikka perusteellisissakaan tutkimuksissa ei välttämättä löydetä tiettyä vikaa.

Osalla henkilöistä suolikaasuja muodostuu tavallista enemmän. Osalla kaasunmuodostus on normaalia, mutta suoli on herkkä supistelemaan ja reagoimaan seinämän venytykseen.

Suoli reagoi herkästi ravinnon laatuun. Sen toimintaan vaikuttavat myös psyykkiset tekijät, kuten mahdollinen hermostuneisuus, ahdistuneisuus, liian kova stressi ja masennus.

Ärtyvän suolen oireyhtymän taustalla saattaa joskus olla myös virus kuten norovirus, vatsatauti, salmonella, kampylobakteeri tai alkueläimet, jotka ovat saaneet suoliston oireilemaan. Osassa tapauksista oireet helpottavat virus- tai bakteeritartunnan jälkeen, mutta osalla oireet voivat jäädä pysyvästi.

Mitkä ovat ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireet?

Mistä tietää, että on ärtynyt suoli? Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet vaihtelevat: välillä niitä on enemmän, joskus ne voivat olla jopa kokonaan poissa. Usein stressaava elämäntilanne laukaisee oireet. Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita ovat muun muassa:

 • vatsan turvotus.
 • vatsakivut eri puolilla vatsan seutua
 • suolen toiminnan muutokset: löysät ulosteet useita kertoja päivässä ja ummetus vuorottelevat. Toisilla voi esiintyä pääasiassa toista näistä.
 • ulosteet papanamaisia, pieniä tai limamaisia.
 • suoli ei tyhjene kunnolla ulostaessa.
 • vatsakivut voivat helpottua ulostamisen yhteydessä
 • ilmavaivat, oireet ja kivut voivat pahentua iltaa kohden

Fibromyalgiaa, masennusta ja unihäiriöitä esiintyy tavallista enemmän ihmisillä, joilla on IBS.

Kuinka ärtyvä suoli todetaan (IBS tutkimukset)?

Ärtyneen suolen oireyhtymän toteamiseksi ei ole olemassa tiettyä laboratoriokoetta tai tutkimusta. Muiden sairauksien poissulkemisen jälkeen viimeiseksi vaihtoehdoksi jää usein vain IBS. Oireyhtymä voidaan todeta oireiden perusteella, jos vaivat ovat jatkuneet pitkään, eikä niiden ohella ilmene muita hälyttäviä oireita. Tällöin ei tarvita tähystys- tai ultraäänitutkimuksia.

Tähystys- ja ultraäänitutkimuksia tehdään, jos oireiden perusteella on syytä epäillä muuta vakavampaa sairautta. Äkillisissä suolen toiminnan muutoksissa tutkimuksia tarvitaan yleensä aina.

Koska myös monet muut sairaudet voivat aiheuttaa ärtyvän suolen oireyhtymässä esiintyviä oireita, tulee nämä sairaudet sulkea ensin pois. Esimerkiksi keliakia voi oireilla samalla tavalla. Hoitamaton keliakia voi johtaa pahempiin liitännäissairauksiin, minkä vuoksi sen mahdollisuus on suljettava pois.

Ärtyvän suolen oireyhtymä lapsella

Ärtyneen suolen oireyhtymää voi esiintyä myös lapsilla. IBS voi olla minkä ikäisellä tahansa, ja suurin osa sairastuneista on alle 50-vuotiaita. Myös lapsella tilaa hoidetaan ruokavaliolla, ja joissain tapauksissa lääkehoidolla. Tehokkain apu oireisiin saadaan kuitenkin etsimällä lapselle sopiva ruokavalio. FODMAP-ruokavalio soveltuu myös lapsen ärtyvän suolen hoitoon.

Mikäli lapsen vatsakivut jatkuvat pitkään tai ilmaantuvat voimakkaina, kannattaa aina hakeutua suoraan lääkärin vastaanotolle.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito

Ärtynyttä suolta voidaan hoitaa tehokkaasti kotikonstein. Siihen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sen oireet ovat lievitettävissä. Tärkeintä hoidossa on löytää itselleen sopiva ruokavalio.

Mitkä tekijät lisäävät IBS:n oireita?

 • Sopimaton ruoka. Ruoka-aineallergioiden roolia oireyhtymän synnyssä ei täysin vielä ymmärretä. Todellinen ruoka-aineallergia aiheuttaa harvemmin tätä oireyhtymää, mutta monien oireet pahenevat heidän syödessään tiettyjä ruoka-aineita. Näitä ovat esimerkiksi viljatuotteet, maitotuotteet, sitrushedelmät, pavut, kaali, maito ja hiilihapotetut juomat. Useimmille IBS-potilaille sopii hoitomuodoksi FODMAP-ruokavalio.
 • Epäsäännöllinen ateriarytmi
 • Liian isot annoskoot
 • Hotkiminen ja kiireellä syöminen
 • Stressi. Monella ärtyvästä suolesta kärsivillä ihmisillä oireet pahenevat tai yleistyvät stressin yhteydessä. Vaikka stressi saattaa pahentaa oireita, se ei kuitenkaan varsinaisesti aiheuta niitä. Stressaantuneena vatsan oireet lisääntyvät.
 • Vähäinen liikunta ja pitkään istuminen. Liikkuminen ja kävely lisäävät suolikaasun ja ulosteen läpikulkua paksusuolessa.
 • Hormonit. Oireyhtymä on naisilla yleisempi kuin miehillä. Joiden lähteiden mukaan hormoneilla saattaa olla tekemistä ärtyvän suolen oireyhtymän syntymisen kanssa. Joillain naisilla suoliston oireet ovat pahempia kuukautisten aikaan tai ennen ja jälkeen kuukautisten.

FODMAP-ruokavalio IBS:n hoidossa

FODMAP-ruokavaliossa rajoitetaan hankalasti imeytyviä hiilihydraatteja. FODMAP-hiilihydraateilla tarkoitetaan “Fermentable Oligo-, Di-, Mono- And Polysaccharides” eli fermentoituvia hiilihydraatteja. Kyseiset hiilihydraatit eivät imeydy kunnolla ja päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit tuottavat niistä energiaa fermentoitumalla.

FODMAP-ruokavalio toimii IBS:n hoitoon usein erittäin hyvin, mutta ruokavalio on kullekin henkilölle yksilöllinen. Usein sopivan ruokavalion löytyminen vaatii ohjausta, aikaa sekä kokeiluja.

FODMAP-ruokavaliossa vältettävät ruoka-aineet

Vältettävät ruoka-aineet muodostavat runsaasti suolikaasua. Muun muassa fruktaanit, raffinoosi ja monet sokerialkoholit (ksylitoli, laktioli, sorbitoli ja mannitoli) ovat ärtyvän suolen oireita aiheuttavia hiilihydraatteja. Tietyt ruoka-aineryhmät toimivat toisille, ja toisten tulee välttää niitä.

FODMAP-hiilihydraatteja ei ole tarkoituksenmukaista poistaa ruokavaliosta täydellisesti. Useimmilla oireiden hallinnassa riittää FODMAP-altistuksen rajoittaminen 10 grammaan per päivä.

Täydellisesti kyseisiä hiilihydraatteja ei voi välttää, sillä näitä esiintyy monissa kasvikunnan tuotteissa, eikä se ole tarpeellistakaan. Tiettyjen elintarvikkeiden vähentäminen kuitenkin helpottaa oireita useimmilla ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä.

IBS:n oireet usein pahenevat, mitä enemmän kyseisiä ruokia on yhteensä syönyt. Määrä vaikuttaa siis oireiden ilmenemiseen. Osa henkilöistä sietää esimerkiksi tiettyä ruokaa pieninä määrinä, mutta suuret annokset aiheuttavat oireita.

Samoin vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii usein IBS:n hoitoon, mutta se johtunee siitä, että samalla rajoitetaan FODMAP-hiilihydraattien määrää.

FODMAP-ruokavaliolle siirtyminen – Miten aloittaa FODMAP?

FODMAP-ruokavalio kuitenkin tulee koostaa aina henkilökohtaisesti ja yksilöllisesti. Suolisto saattaa kestää tiettyjä listan ruokia, mutta tietyt ruoka-aineryhmät aiheuttavat paljon oireita.

Ruokavaliosta on aina tarkoitus rajoittaa vain ne ruoka-aineet, jotka eivät sovi henkilölle ja jotka aiheuttavat oireita. Siksi on tärkeää myös palauttaa ruokavalioon ne ruoka-aineryhmät, jotka eivät aiheuta oireita.

Ruokavalion toteutus alkaa käytännössä siitä, että yksitellen selvitetään, mitkä ruoka-aineryhmät eivät henkilölle sovi. Sopivat ruoat palautetaan poissulkemisen jälkeen ruokavalioon, jotta ruokavaliosta ei tule liian yksipuolinen.

Usein henkilö tietää itsekin muutamia ruoka-aineita, jotka eivät hänelle sovi. Niiden avulla voidaan päätellä tiettyjä ruoka-aineryhmiä, jotka todennäköisesti eivät myöskään sovi henkilölle.

Mikäli oireet eivät helpota noin 4–6 kuukaudessa, voi kyse olla jostain muusta sairaudesta.

FODMAP-ruokavalio ei välttämättä ole elinikäinen ja sopivia ruokia palautetaan ruokavalioon tilanteen mukaan. Oireet voivat esimerkiksi helpottaa vaikean, stressaavan elämäntilanteen mentyä ohi.

Ruokavaliota rajoitettaessa tulee myös aina pohtia, mitä ruokia poisjätettyjen ruokien tilalle voidaan tuoda. Näin varmistat kaikkien ravintoaineiden saannin ja monipuolisen sekä terveellisen ruokavalion kokonaisuudessaan.

Ärtyvän suolen oireyhtymä & FODMAP – Vältettävät ruoat

Mikä rauhoittaa ärtynyttä suolta? Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa ei ole olemassa yhtä vedenpitävää listaa ruoista, jotka sopivat kaikille, eikä toisaalta myöskään tarkkaa listaa ruoista, joita ei kannata nauttia. Se on aina yksilöllistä, riippuen siitä, mitä ruoka-aineita kyseinen henkilö pystyy syömään.

Seuraavat ruoka-aineet kuitenkin yleensä eivät sovi:

 • Monet juustot, kuten ricotta- ja kotijuusto, lehmän-, lampaan-, ja vuohenmaito ja juusto, höyrytetty maito, jugurtti, jäätelö ja vanukkaat. Nämä ruoat keräävät kaasua ja nestettä suolistoon.
 • Parsa, aurinkokuivattu tomaatti, kirsikka, boysenmarja, omena, mango, vesimeloni, maissisiirappi, hunaja, monet alkoholit. Nämä ruoat keräävät nestettä suolistoon.
 • Artisokka, valkosipuli, sipuli, salottisipuli, kevätsipuli, sipuli- ja valkosipulijauhe, herneet, soijapavut, kidneypavut, banaani, greippi, nektariini, luumu, persimon, ruis, vehnä, ohra, pistaasipähkinä, cashewpähkinä, palkokasvit, eräät teelaadut. Nämä ruoat keräävät kaasua.
 • Sienet, kukkakaali, sokeriherne, aprikoosi, mustikka, päärynä, persikka, kuivattu luumu, ksylitoli, sorbitoli, muut makeutusaineet. Nämä keräävät nestettä suolistoon.
 • Alkoholi ja rasvainen ruoka aiheuttavat oireita todella monelle, joten niiden nauttiminen kannattaa jättää pois.
 • Purkka, proteiinipatukat ja pastillit voivat myös aiheuttaa oireita.
 • Kahvi sopii useimmille kohtuudella nautittuna, mutta aluksi myös kahvin juontia voi vähentää ja selvittää vähentääkö se oireita.

IBS:n ruokavaliohoito on aina yksilöllistä. Usein pahimpia oireita aiheuttavat palkokasvit kuten herneet, linssit ja pavut, skeä maitotuotteet, tietyt kasvikset ja kivelliset hedelmät. On tärkeää selvittää, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat oireita ja mitkä eivät.

Ruoka-aineet, jotka eivät aiheuta oireita, palautetaan ruokavalioon monipuolisen ruokavalion ja kaikkien ravintoaineiden saamisen takaamiseksi.

Ärtyvän suolen oireyhtymä & FODMAP – Suositeltavat ruoat

Myös ruoat, joita pystyy syömään, voi vaihdella henkilöstä toiseen. Seuraavat ruoat kuitenkin yleensä sopivat:

 • Kaikki kypsennetyt vihannekset sopivat yleensä, paitsi kaali, kukkakaali ja parsakaali
 • Osa hedelmälajikkeista
 • Peruna, porkkana ja maissi
 • Useimmat marjalajit (osa marjoista puolestaan nimenomaan aiheuttaa oireita)
 • Sitrushedelmät
 • Kaura
 • Kuitupitoiset ruoat. Leseet voivat kuitenkin aiheuttaa oireita. Kuidun saamista on ylipäätään tarkkailtava: liika kuitu voi olla pahasta.
 • Monet sietävät osaa viljatuotteista. Oma tilanne selviää kokeilemalla. Kokeile vaihtaa esimerkiksi ruisleipä kauraleipään.
 • Maitotuotteet aiheuttavat ongelmia yleensä vain, jos ärtyvän suolen kanssa on ongelmia laktoosin kanssa. Kokeile ensin vähentämällä maitotuotteiden määrää ja kokeile sen jälkeen pienenä määränä tuleeko oireita.
 • Käytä kypsentämisessä vähän tai ei lainkaan öljyä. Uunissa, grillissä tai keittämällä tehdyt ruoat sopivat yleensä paremmin kuin paistamalla valmistetut.

Kullekin sopiva ruokavalio löytyy kokeilemalla. Toiselle ärtyvästä suolesta kärsivälle jokin tuote voi olla ehdoton ei, kun taas toinen pystyy syömään sitä vaivatta.

Jos huomaat jonkin tuotteen aiheuttavan sinulle vatsavaivoja, kannattaa sen syömistä välttää. Ne ruoat, jotka eivät aiheuta oireita kannattaa palauttaa ruokavalioon, jotta ruokavalio pysyy mahdollisimman monipuolisena.

IBS ja liikunta

Myös liikunta helpottaa ärtyvän suolen oireita lisäämällä suolikaasun ja ulosteen läpikulkua paksusuolessa. Liikunnan on myös todettu vähentävän ärtyneen suolen oireilua.

Stressin ja unen vaikutus ärtyvän suolen oireyhtymään

Stressi pahentaa IBS:n oireita, vaikka se ei olekaan varsinainen syy oireiden taustalla. Stressiä voi hallita niin isojen kuin pienten elämäntapamuutosten avulla kuin esimerkiksi panostamalla uneen. Sekä unen laatu että määrä vaikuttavat.

Säännöllisestä uni- ja ruokarytmistä huolehtiminen auttaa tasapainottamaan arkea. Nuku riittävästi ja panosta arkiseen stressinhallintaan. Aikaeron tai vuorotyön aiheuttama rasitus ei ole keholle hyväksi.

Muu IBS:n itsehoito – Miten vatsan saa rauhoittumaan?

 • Ummetukseen voi kokeilla suolen sisältöä lisääviä kuitua sisältäviä valmisteita, joita saadaan apteekista. Esimerkiksi pellavansiemenet ja muut liukoiset kuidut voivat auttaa.
 • Maitohappobakteereja (probiootteja) voidaan käyttää itsehoidon tukena, näistä voi mahdollisesti olla apua osalle.
 • Dimetikoni– tai simetikonilääke voi auttaa turvotukseen ja ilmavaivoihin, jos ruokavaliomuutokset eivät auta. Isot kaasukuplat pilkkoutuvat niiden vaikutuksesta pienemmiksi, koska ne alentavat suolen nesteiden pintajännitystä.
 • Loperamidilääke voi auttaa ripulin hillitsemisessä. Sitä saa apteekista pieniä määriä ilman reseptiä ja sitä voi käyttää väliaikaisesti.

Ensisijaista on kuitenkin hoitaa oireita FODMAP-ruokavaliolla ja välttämällä oireita aiheuttavia ruokia.

Ärtyvän suolen oireyhtymän lääkehoito

Vaikka oireyhtymään ei ole olemassa lääkettä eikä varsinaista parannuskeinoa ole, voidaan sen oireita vähentää tarvittaessa myös lääkityksellä. Lääkärin keinoja ärtyvän suolen hoitoon käytetään yleensä kuitenkin vasta silloin, kun itsehoito ei auta tai oireet ovat erittäin pahoja. Yleensä oireet kuitenkin helpottuvat parhaiten FODMAP-ruokavalion myötä.

Oireyhtymään liittyvää ummetusta voidaan hoitaa ummetukseen tarkoitetulla lääkkeillä. Suoliston kouristeluun voidaan kokeilla antikolinergisiä lääkkeitä.

Myös eräiden terapioiden avulla voidaan lievittää oireita.

IBS – Milloin hoitoon?

Ärtyvän suolen oireyhtymä ei itsessään ole vaarallinen tila. Joskus tilan yhteydessä voi kuitenkin esiintyä oireita, jotka vaativat lääkärin hoitoa. Jos ärtyvän suolen oireita on esiintynyt pidempään, voi ryhtyä kokeilemaan, auttavatko itsehoitotoimenpiteet (FODMAP-ruokavalio) suolen toiminnan rauhoittamisessa.

Mikäli oireita ilmaantuvat äkillisesti ilman, että niitä on ollut aikaisemmin, on syytä selvittää, että kyseessä ei ole jokin muu sairaus.

Seuraavissa tilanteissa tulee hakeutua lääkäriin:

 • Ulosteessa on verta.
 • Oireet ovat selkeästi elämää haittaavia.
 • Esiintyy laihtumista, väsymystä tai muita oireita.
 • Suolen toiminta on havaittavasti muuttunut ja jatkunut muutamia viikkoja.
 • Paksusuolen ja munasarjojen syöpää esiintyy suvussa.
 • Vaivat jatkuvat ja ovat hankalia itsehoidosta huolimatta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 26.08.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *