Maksan terveyteen on hyvä kiinnittää huomiota. Alaniiniaminotransferaasin pitoisuus veressä kertoo maksan terveydentilasta. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisesti maksan terveyttä, ALAT-arvoja, arvojen kohoamiseen liittyviä riskejä, kohoamisen syitä ja suositeltavia viitearvoja. Puhdin kautta pääset maksan tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.

Maksan terveys ja ALAT

 • Maksalla on monta elintärkeää tehtävää. Se huolehtii sekä tärkeiden että haitallisten aineiden jalostamisesta tai hajottamisesta elimistölle sopivaan muotoon.
 • Alaniiniaminotransferaasi (ALAT) kertoo maksan terveydentilasta.
 • Alkoholinkäyttö ja keskivartalolihavuus nostavat maksa-arvoja.
 • Maksan terveyttä voi edistää vähentämällä alkoholin käyttöä, syömällä monipuolisesti ja liikkumalla säännöllisesti.

Maksa on tärkeä elin

Maksa on elimistön suurin sisäelin, jota ilman ihminen ei voi tulla toimeen. Maksa sijaitsee vatsaontelon yläosassa pallean alapuolella. Terveen ihmisen maksa painaa 1–1,5 kg.

Maksan terveys

Terve ja hyvin toimiva maksa on elintärkeä ihmisen hyvinvoinnille. Maksasairaus ei alkuvaiheessa yleensä “tunnu”, vaan oireet ilmenevät vasta maksan kuormittuessa runsaasti.

Maksan terveyteen voi vaikuttaa elämäntavoilla. Alkoholi, ylipaino (etenkin keskivartalolihavuus) ja liiallinen nopeiden hiilihydraattien sekä kovien rasvojen saanti lisää maksan rasvoittumista. Tällöin maksasoluihin kertyy runsaasti rasvaa, joka haittaa solujen normaalia toimintaa.

Maksan tehtävät elimistössä

Maksalla on keskeinen merkitys elimistön aineenvaihdunnassa, ja se osallistuu yli 500 eri tehtävään ihmisen elimistössä.

Maksassa käsitellään elimistölle vieraita aineita, kuten alkoholia ja lääkkeitä. Maksan kautta kulkee kaikki suun kautta nautitut aineet, jotka muokataan maksasoluissa elimistölle sopivampaan muotoon. Lisäksi maksa varastoi vitamiineja ja hivenaineita.

Maksalla on myös tärkeä rooli veren hyytymisen ja kehon energiavarastojen säätelyssä.

Maksan tutkimukset

Maksan terveyttä mitataan seuraavilla tutkimuksilla:

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lähetettä.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Mikä on alaniiniaminotransferaasi (ALAT-arvo)?

Alaniiniaminotransferaasi (S-ALAT, P-ALAT) on pääasiassa maksasoluissa esiintyvä entsyymi, jonka pitoisuus kertoo maksan terveydentilasta.

Kohonnut ALAT-arvo viittaa maksasoluvaurioon tai -tulehdukseen.

ALAT-entsyymiä esiintyy pieniä määriä maksan lisäksi myös muissa kudoksissa, kuten lihaksissa, munuaisissa, keuhkoissa ja sydämessä.

ALAT-pitoisuuden selvittäminen

ALAT-pitoisuuden selvittäminen on ensisijainen tutkimus, kun selvitetään maksasoluvaurion tai maksatulehduksen mahdollisuutta. Entsyymin pitoisuus mitataan verikokeella.

Mistä voin tilata ALAT-tutkimuksen?

Voit tilata ALAT-tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta.

Tutkimus kuuluu seuraaviin testipaketteihin:

Voit tilata kaikki Puhdin testit ilman lääkärin lähetettä.

ALAT viitearvot

Naiset<35 U/l
Miehet<50 U/L

Merkintä U/l tarkoittaa yksikköä litrassa.

Mistä alaniiniaminotransferaasin (ALAT) poikkeava määrä johtuu?

ALAT:n kohonnut pitoisuus veressä viittaa maksan toimintahäiriöön. Kohonneelle arvolle voi olla useita syitä, esimerkiksi:

 • rasvamaksa
 • alkoholin liiallinen käyttö
 • maksatulehdus eli hepatiitti (virukset, lääkkeet)
 • maksakirroosi
 • pitkäaikaiset sairaudet, kuten sydämen tai munuaisten vajaatoiminta
 • vakavat tulehdukset, kuten verenmyrkytys
 • isot palovammat.

Miten voin vaikuttaa ALAT-arvooni?

 • Alkoholin käytön vähentäminen
 • Painonpudotus, etenkin jos vyötärölihavuutta
 • Rasvaisten ja prosessoitujen ruokien syöminen vaikuttaa maksa-arvoihin, joten niiden syömistä on syytä vähentää ja muokata ruokavaliota terveellisempään suuntaan.
 • Sokeripitoiset elintarvikkeet nostavat arvoa, joten esimerkiksi sokeripitoisten mehujen ja virvoitusjuomien, makeisten ja leivonnaisten syömistä kannattaa vähentää

Teksti

Tove Laivuori

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Kirjoittajan avatar

Mirka Tuovinen vastaa Puhdilla palvelun jatkuvasta kehittämisestä ja viestinnästä.


Päivitetty: 07.10.2021

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Alaniiniaminotransferaasi (ALAT) ja maksan terveys (maksa-arvot)”

 • Marianne sanoo:

  Hei, miten cdt-arvoni on 1,6, viitearvo <1,3. Olin edellipäivänä ottanut alkoholia, mutta sitä ennen en moneen viikkoon. Mistä tämä voisi johtua? Voiko edellis ilta vaikuttaa tulokseen?

  • Hei! Kannattaa kysyä asiasta tarkemmin suoraan lääkäriltä, emme voi tätä kautta valitettavasti ottaa kantaa tilanteeseesi yksilöllisesti. Jos olet ottanut laboratoriokokeita Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

 • Maksa-arvoni Alat ja gt ovat nousseet nyt 2 vuotta. Ovat nyt yli kolminkertaiset. Alkoholia juon max kerran kuukaudessa. Ultraäänessä ei näkynyt mitään poikkeavaa, ei rasvaa sisäelimissä, eikä maksassa. Epämääräisiä mustelmia tullut. Sokerin ja vehnäjauhon lopetin 3 kk sitten, mutta arvot silti nousee. Mistä on kyse?

  • Hei Sari! Otathan yhteyttä lääkäriisi, jotta syy löytyy. Jos olet ottanut testejä Puhdin kautta, löytyy tulosraportin lopusta osio, josta voit tilata lääkärin puhelinkonsultaation.

  • Maksa-arvot laskeneet 12 u. Olen täysin raitis, liikun säännöllisesti ja muutenkin terveelliset elämäntavat.
   Kärsin kovista lihassäryistä kylmien pakkasviimojen ja vedon vuoksi, voiko nämä vaikuttaa maksa-arvojen laskuun?
   Onko vaarallista

   • Hei! Kannattaa kysyä asiasta tarkemmin suoraan lääkäriltä, emme voi tätä kautta valitettavasti ottaa kantaa tilanteeseesi yksilöllisesti. Jos olet ottanut laboratoriokokeita Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

  • Hei! Meillä ei ole valikoimassa plasmasta mitattavaa ALAT-arvoa. Oletkohan ottanut kokeet muuta kautta? Suosittelen olemaan yhteydessä omaan lääkäriin, mikäli tuloksesi huolestuttaa sinua. Monesti kyseiseen arvoon vaikuttaa lääkkeiden, luontaistuotteiden, ravintolisien sekä alkoholin käyttö.

 • Pohdiskelija sanoo:

  Hei

  Kysyisin, vaikuttaako nikotiini (tupakointi) tai eritoten nuuskaaminen maksa-arvoihin? Kysymys perustuu siihen, että tuossa lopetin tupakan ja vaihdoin nuuskaan, jonka nyt myöskin lopetin. viikko lopetuksesta kävin verikokeissa. Maksan alat-arvo silti koholla, 62. Ja aina ollu ylärajalla kun mittauksia tehty. Samaten gt joka nyt 56. Ja afos 60. Alkoa en käytä paljoa. Kesässä meni 6 olutta. Pituus 178 ja paino 77. Urheilen paljon.

  • Hei. Emme voi ottaa kantaa siihen vaikuttiko sinun kohdallasi tupakointi/nuuskaaminen maksa-arvoihin. Suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen mikäli nämä sinulla mitatut arvot mietityttävät. Voit esimerkiksi klikata Oma Puhti -sivustolta lääkärin etäkonsultaation.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *