Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / ALAT-tutkimus, viitearvot ja maksan terveys (P-ALAT)
Alaniiniaminotransferaasi ALAT, maksan terveys ja maksa-arvot

ALAT-tutkimus, viitearvot ja maksan terveys (P-ALAT)

Alaniiniaminotransferaasiarvo kertoo maksan hyvinvoinnista ja reagoi esimerkiksi pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön ja lihavuuden aiheuttamaan rasvamaksaan.

Maksan terveys ja ALAT

 • Maksalla on monta elintärkeää tehtävää. Se huolehtii sekä tärkeiden että haitallisten aineiden jalostamisesta tai hajottamisesta elimistölle sopivaan muotoon.
 • Alaniiniaminotransferaasi (ALAT) kertoo maksan terveydentilasta.
 • Alkoholinkäyttö ja keskivartalolihavuus nostavat maksa-arvoja.
 • Maksan terveyttä voi edistää vähentämällä alkoholin käyttöä, syömällä monipuolisesti ja liikkumalla säännöllisesti.

Sisällysluettelo

Maksa on tärkeä elin

Maksa on elimistön suurin sisäelin, jota ilman ihminen ei voi tulla toimeen. Maksa sijaitsee vatsaontelon yläosassa pallean alapuolella. Terveen ihmisen maksa painaa 1–1,5 kg.

Maksan terveys

Terve ja hyvin toimiva maksa on elintärkeä ihmisen hyvinvoinnille. Maksasairaus ei alkuvaiheessa yleensä “tunnu”, vaan oireet ilmenevät vasta maksan kuormittuessa runsaasti.

Maksan terveyteen voi vaikuttaa elämäntavoilla. Alkoholi, ylipaino (etenkin keskivartalolihavuus) ja liiallinen nopeiden hiilihydraattien sekä kovien rasvojen saanti lisää maksan rasvoittumista. Tällöin maksasoluihin kertyy runsaasti rasvaa, joka haittaa solujen normaalia toimintaa.

Maksan tehtävät elimistössä

Maksalla on keskeinen merkitys elimistön aineenvaihdunnassa, ja se osallistuu yli 500 eri tehtävään ihmisen elimistössä.

Maksassa käsitellään elimistölle vieraita aineita, kuten alkoholia ja lääkkeitä. Maksan kautta kulkee kaikki suun kautta nautitut aineet, jotka muokataan maksasoluissa elimistölle sopivampaan muotoon. Lisäksi maksa varastoi vitamiineja ja hivenaineita.

Maksalla on myös tärkeä rooli veren hyytymisen ja kehon energiavarastojen säätelyssä.

Maksan tutkimukset

Maksan terveyttä mitataan seuraavilla tutkimuksilla:

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lähetettä.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Mikä on alaniiniaminotransferaasi (ALAT-arvo)?

Alaniiniaminotransferaasi (S-ALAT, P-ALAT) on pääasiassa maksasoluissa esiintyvä entsyymi, jonka pitoisuus kertoo maksan terveydentilasta.

Kohonnut ALAT-arvo viittaa maksasoluvaurioon tai -tulehdukseen.

ALAT-entsyymiä esiintyy pieniä määriä maksan lisäksi myös muissa kudoksissa, kuten lihaksissa, munuaisissa, keuhkoissa ja sydämessä.

ALAT-pitoisuuden selvittäminen

ALAT-pitoisuuden selvittäminen on ensisijainen tutkimus, kun selvitetään maksasoluvaurion tai maksatulehduksen mahdollisuutta. Entsyymin pitoisuus mitataan verikokeella.

Mistä voin tilata P-ALAT-tutkimuksen?

Voit tilata P-ALAT-tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta.

Tutkimus kuuluu seuraaviin testipaketteihin:

Voit tilata kaikki Puhdin testit ilman lääkärin lähetettä.

P-ALAT viitearvot

Naiset<35 U/l
Miehet<50 U/L

Merkintä U/l tarkoittaa yksikköä litrassa.

Mistä alaniiniaminotransferaasin (ALAT) poikkeava määrä johtuu?

ALAT:n kohonnut pitoisuus veressä viittaa maksan toimintahäiriöön. Kohonneelle arvolle voi olla useita syitä, esimerkiksi:

Miten ALAT-arvoon voi vaikuttaa?

Seuraavat toimet ovat suositeltavia:

 • Hei

  Kysyisin, vaikuttaako nikotiini (tupakointi) tai eritoten nuuskaaminen maksa-arvoihin? Kysymys perustuu siihen, että tuossa lopetin tupakan ja vaihdoin nuuskaan, jonka nyt myöskin lopetin. viikko lopetuksesta kävin verikokeissa. Maksan alat-arvo silti koholla, 62. Ja aina ollu ylärajalla kun mittauksia tehty. Samaten gt joka nyt 56. Ja afos 60. Alkoa en käytä paljoa. Kesässä meni 6 olutta. Pituus 178 ja paino 77. Urheilen paljon.

  • Hei. Emme voi ottaa kantaa siihen vaikuttiko sinun kohdallasi tupakointi/nuuskaaminen maksa-arvoihin. Suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen mikäli nämä sinulla mitatut arvot mietityttävät. Voit esimerkiksi klikata Oma Puhti -sivustolta lääkärin etäkonsultaation.

 • Kuukausi sitten P-ALAT arvo 32 nyt 20 onko arvo nyt sopiva, vai liian alhainen?

  • Hei! Meillä ei ole valikoimassa plasmasta mitattavaa ALAT-arvoa. Oletkohan ottanut kokeet muuta kautta? Suosittelen olemaan yhteydessä omaan lääkäriin, mikäli tuloksesi huolestuttaa sinua. Monesti kyseiseen arvoon vaikuttaa lääkkeiden, luontaistuotteiden, ravintolisien sekä alkoholin käyttö.

 • Maksa-arvoni Alat ja gt ovat nousseet nyt 2 vuotta. Ovat nyt yli kolminkertaiset. Alkoholia juon max kerran kuukaudessa. Ultraäänessä ei näkynyt mitään poikkeavaa, ei rasvaa sisäelimissä, eikä maksassa. Epämääräisiä mustelmia tullut. Sokerin ja vehnäjauhon lopetin 3 kk sitten, mutta arvot silti nousee. Mistä on kyse?

  • Maksa-arvot laskeneet 12 u. Olen täysin raitis, liikun säännöllisesti ja muutenkin terveelliset elämäntavat.
   Kärsin kovista lihassäryistä kylmien pakkasviimojen ja vedon vuoksi, voiko nämä vaikuttaa maksa-arvojen laskuun?
   Onko vaarallista

   • Hei! Kannattaa kysyä asiasta tarkemmin suoraan lääkäriltä, emme voi tätä kautta valitettavasti ottaa kantaa tilanteeseesi yksilöllisesti. Jos olet ottanut laboratoriokokeita Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

  • Hei Sari! Otathan yhteyttä lääkäriisi, jotta syy löytyy. Jos olet ottanut testejä Puhdin kautta, löytyy tulosraportin lopusta osio, josta voit tilata lääkärin puhelinkonsultaation.

 • Hei, miten cdt-arvoni on 1,6, viitearvo <1,3. Olin edellipäivänä ottanut alkoholia, mutta sitä ennen en moneen viikkoon. Mistä tämä voisi johtua? Voiko edellis ilta vaikuttaa tulokseen?

 • Sairastin koronan 2022, 2.10. siita kaikki alkoi. Sitä ennen kaikki oli ennanllaan asat alat oli rajoissaa gt ok phet 0,15, sitten koronan jälkeen voimat meni. asat 269 ja alat nousi 190 gt 179 ferriitti 3817. peth 0.20.
  marraskuussa ollu ph0.13
  Nytrautaarvot 3817 mikänosti? Vasyminen alivireisyys haluttomuus. mikä aiheytti?

  painoa on ympärillä vähän liikää olen 176pitkä 88 klpoika vaalea pitkä tukka elämän myönteinen.
  kuk sais maksan takaisin

  • Hei! Otathan yhteyttä lääkäriin asian tarkempaa selvittelyä varten. Sivustomme artikkeleista löydät yleistä tietoa aiheista. Mehiläisen lääkärin etäkonsultaation voi tilata helposti Puhdin tulosraportilta, jos olet käynyt kauttamme laboratoriokokeessa. Lääkäri katsoo tarpeen jatkotutkimuksille ja hoidolle. Valitettavasti emme voi kuitenkaan antaa täällä sivuston kommenttikentässä yksilöllistä neuvontaa.

 • epäilyt kohdistuu “rautaarvoihin” käytän alkoholia mielestäni ok.
  Monen vuoden maksa arvot ei ole hälytelly mitenkään. nyt yllätyin.
  5,1 olis biopsian otto oyks;ssä Viimmemsi minulta otettiin bipsi 2005 oys:ssä neurologialla melastutkinnassa neuron polilla. Se Epäonnistu jalka kaput hermo viottu seuras työuran loppu.
  potilalautkunta katsoi ette virhrttä tapahtunut. korvauksia ei tullut. asiantekiä myöntivirheenn ja hoitaja
  myönsi virheen. mutta päättäjät ei maksanut virhrttä

  Jäin sairas lomalaiseksi.

 • Hei! Kannattaa kysyä asiasta tarkemmin suoraan lääkäriltä, emme voi tätä kautta valitettavasti ottaa kantaa tilanteeseesi yksilöllisesti. Jos olet ottanut laboratoriokokeita Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00