Insuliini on haiman erittämä hormoni. Sen ansiosta keho kykenee käyttämään sokeria eli glukoosia energian lähteenä. Insuliini varastoi sokeria kehon kudoksiin, kuten rasvakudokseen, lihaksiin ja maksaan. Sokeria saadaan ravinnon mukana esimerkiksi hiilihydraateista.

Insuliini lyhyesti

 • Insuliini auttaa varastoimaan ylimääräisen sokerin.
 • Insuliini pitää verensokerin vakaana.
 • Sokeritaudissa insuliinin tuotanto on häiriintynyt.
 • Insuliinia voidaan lisätä elimistöön lääkkeellisesti.

Mitä on insuliini?

Insuliini on haiman erittämä hormoni. Sen ansiosta keho kykenee käyttämään sokeria eli glukoosia energian lähteenä. Insuliini varastoi sokeria kehon kudoksiin, kuten rasvakudokseen, lihaksiin ja maksaan. Sokeria saadaan ravinnon mukana esimerkiksi hiilihydraateista.

Mitkä ovat insuliinin tehtävät kehossa?

 • Insuliini estää terveessä kehossa verensokeria nousemasta liian ylös (hyperglykemia). Ihmisillä, joiden glukoositaso on korkea, on usein liian matala insuliinitaso. Tämä johtuu siitä, että alhainen insuliinitaso saa maksan erittämään glukoosia verenkiertoon. Normaali taso siis suojelee korkealta verensokerilta.
 • Insuliini osallistuu uusien hermosolujen muodostukseen.
 • Insuliini osallistuu luiden muodostukseen ja ehkäisee osteoporoosia. Se lisää kollageenin tuotantoa luissa.
 • Insuliini osallistuu uusien verisolujen muodostukseen.
 • Normaali insuliinin määrä säilyttää sydämen toiminnan terveenä. Se myös vaikuttaa verenpaineeseen.
 • Insuliini lisää proteiinien ja aminohappojen hyödyntämistä lihaksissa sekä auttaa aminohappojen kuljettamisessa kudoksiin.
 • Insuliini laskee verenpainetta, koska se vähentää suolan määrää elimistössä.
 • Insuliini välittää soluihin verenkiertoon tulevan sokerin, jotta se voidaan käyttää energiana. Ilman insuliinia sokeri kertyy verisuoniin eikä tule käytetyksi energiana.
 • Jos kehossa on tarvittua enemmän sokeria, insuliini varastoi sen maksaan. Sieltä sokeri vapautuu elimistön tarvitessa sitä esimerkiksi ruokailujen välillä ja urheilusuorituksen aikana.

Mistä voin tilata insuliinin mittauksen?

Voit tilata insuliinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Insuliinin tutkimus vaatii tavallista, noin 10 tunnin yön yli-paastoa.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Voit lisätä yksittäisiä tutkimuksia valmiisiin testipaketteihin, kuten suosittuun Puhti-terveystarkastukseen.

Insuliini viitearvo fS-Insu

fS-Insu -tutkimuksen viitearvo on 3,0 – 25 mU/l (paastonäyte).

Insuliini ja diabetes

Tyypin 1 diabeteksessa haima ei kykene tuottamaan tarpeeksi insuliinia, koska sen beetasolut ovat vahingoittuneita. Tämän vuoksi ykköstyypin diabeetikot tarvitsevat insuliinia pistoksina, jotta keho kykenisi prosessoimaan sokeria ja välttämään korkean verensokerin.

Tyypin 2 diabetesta pyritään hoitamaan ennen kaikkea elintavoilla ja suun kautta otettavalla lääkityksellä. Koska kakkostyypin diabetes on kuitenkin ajan kanssa kehittyvä tila, monet voivat tarvita insuliinihoitoa myöhemmin.

Miten insuliini vaikuttaa painoon?

Terveillä ihmisillä insuliini laskee veren rasva-arvoja, kuten triglyseridien ja kolesterolin määrää. Näin ollen se suojelee liiallisen rasvan kertymiseltä vereen. Se osallistuu moniin entsyymireaktioihin, jotka hajottavat rasvoja verestä. Suurina määrinä se kuitenkin kerää viskeraalista rasvaa sisäelinten ympärille.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *