Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Insuliini auttaa verensokerin hallinnassa
Insuliini

Insuliini auttaa verensokerin hallinnassa

Insuliinin tehtävä on pitää verensokeri tasaisena.

Insuliini lyhyesti

 • Insuliini auttaa varastoimaan ylimääräisen sokerin.
 • Insuliini pitää verensokerin vakaana.
 • Sokeritaudissa insuliinin tuotanto on häiriintynyt.
 • Insuliinia voidaan lisätä elimistöön lääkkeellisesti.

Sisällysluettelo

Mitä on insuliini?

Insuliini on haiman erittämä hormoni. Sen ansiosta keho kykenee käyttämään sokeria eli glukoosia energian lähteenä. Insuliini varastoi sokeria kehon kudoksiin, kuten rasvakudokseen, lihaksiin ja maksaan. Sokeria saadaan ravinnon mukana esimerkiksi hiilihydraateista.

Mitkä ovat insuliinin tehtävät kehossa?

Insuliini ja diabetes

Tyypin 1 diabeteksessa haima ei kykene tuottamaan tarpeeksi insuliinia, koska sen beetasolut ovat vahingoittuneita. Tämän vuoksi ykköstyypin diabeetikot tarvitsevat insuliinia pistoksina, jotta keho kykenisi prosessoimaan sokeria ja välttämään korkean verensokerin.

Tyypin 2 diabetesta pyritään hoitamaan ennen kaikkea elintavoilla ja suun kautta otettavalla lääkityksellä. Koska kakkostyypin diabetes on kuitenkin ajan kanssa kehittyvä tila, monet voivat tarvita insuliinihoitoa myöhemmin.

Miten insuliini vaikuttaa painoon?

Terveillä ihmisillä insuliini laskee veren rasva-arvoja, kuten triglyseridien ja kolesterolin määrää. Näin ollen se suojelee liiallisen rasvan kertymiseltä vereen. Se osallistuu moniin entsyymireaktioihin, jotka hajottavat rasvoja verestä. Suurina määrinä se kuitenkin kerää viskeraalista rasvaa sisäelinten ympärille.

 • Hei! Insuliini oli aikoinaan Puhdin labratestivalikoimassa, miksihän se poistui? Onko mahdollisesti tulossa vielä takaisin?

  • Hei Sara! Tällä hetkellä tutkimus ei ole saatavilla Puhdin kautta ilman lähetettä. Lääkäri arvioi tarpeen kyseiselle tutkimukselle, joten käännythän lääkärisi puoleen.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Siirry maksamaan: : 0,00