Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Kortisoli on elimistölle tärkeä hormoni, jonka eritys on tarkoin säädeltyä
Nainen istuu nojatuolissa ja näpyttelee kannettavaa tietokonetta

Kortisoli on elimistölle tärkeä hormoni, jonka eritys on tarkoin säädeltyä

Liian korkea tai matala kortisoli liittyy aineenvaihduntasairauksiin.

Kortisoli lyhyesti

 • Kortisoli vaikuttaa kaikkiin soluihin ja sen eritys lisääntyy stressitilanteessa.
 • Kortisolin eritys nousee voimakkaasti äkillisen kehon stressin, kuten kovan kivun, yhteydessä. Kortisolin pitoisuus elimistössä on kuitenkin tarkoin säädeltyä.
 • Kortisolin verikoe ei kuitenkaan ole stressin mittari; kortisoli mitataan, kun epäillään kortisolin liika- tai vajaaeritystä, jotka ovat sairaustiloja.

Sisällysluettelo

Mitä on kortisoli?

Kortisoli on keholle välttämätön yleishormoni. Se vaikuttaa kaikkiin soluihin ja sitä erittyy erityisesti kehon stressitilassa. Kortisolin puute voi synnyttää vakavia oireita, mutta myös liika kortisolin eritys on haitallista.

Miten voin mitata kortisoliarvoni?

Kortisoli mitataan, kun epäillään kortisolin liika- tai vajaaeritystä, jotka ovat sairaustiloja. Liikatoiminta (hyperkortisolismi) aiheuttaa Cushingin taudin ja vajaatoiminta (hypokortisolismi) Addisonin taudin.

Voit tilata kortisolin mittauksen (S-Korsol) Puhdin verkkokaupasta. Testi on verikoe, joka otetaan laboratoriossa. Näytteenotto vie vain muutaman minuutin. Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan tulosraportilta.

Kortisolin merkitys elimistössä

Kortisolia syntyy lisämunuaisten kuorikerroksessa. Lisämunuaisen kuorikerroksen toimintaa säätelee aivolisäkkeen tuottama adrenokortikotropiini eli ACTH. ACTH:ta erittyy aivolisäkkeestä, josta se kulkee verenkierron mukana lisämunuaisen kuorikerrokseen, jossa se lisää erityisesti kortisolin eritystä.

Aivolisäke on herneenkokoinen rauhanen, joka sijaitsee silmien takana keskiviivassa. ACTH:n lisäksi aivolisäkkeessä syntyy myös muita tärkeitä hormoneja.

Kortisoli tunnetaan kansankielisesti “stressihormonina”, joka valmistaa ihmisen “taistele tai pakene” -tilaan, jossa elimistö toimii ylikierroksilla. Reaktion tarkoitus on suojata ihmistä, ja sen toimiessa normaalisti se auttaa keskittymään, pysymään energisenä ja vireänä. Reaktion aikana on tavallista, että ihminen kokee suun kuivumista, sykenopeuden kiihtymistä ja vatsan toiminnan vilkastumista.

Kortisolilla on kuitenkin tärkeä rooli myös monissa muissa kehon toiminnoissa. Se muun muassa:

Miksi kortisoli tutkitaan?

Veren kortisolipitoisuus mitataan verinäytteen avulla. Verinäytteen avulla voidaan määrittää, onko kortisolitaso liian korkealla tai matalalla. Eräät sairaudet, kuten Cushingin tauti ja Addisonin tauti vaikuttavat lisämunuaisten erittämän kortisolin tuotantoon. Tautien diagnosoimisen lisäksi verinäytteen avulla voidaan arvioida lisämunuaisten ja aivolisäkkeen toimintaa. Kortisolin mittausta ei käytetä yleisen stressin mittarina.

Tunnistat tutkimuksen koodista S-Korsol.

Kortisolin viitearvot S-Korsol

Kortisolipitoisuudet vaihtelevat vuorokauden aikojen mukaan. Kortisolipitoisuus on korkeimmillaan aamulla ja matalimmillaan keskiyöllä.

Aamuarvot, klo 6 – 10133 – 540 nmol/l
Ilta-arvot, klo 16 – 2068 – 330 nmol/l

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen.

Korkea kortisoli

Korkeita kortisoliarvoja esiintyy eri sairaustiloissa, esim. Cushingin taudissa.

Korkea kortisoli on elimistölle haitallinen.

Cushingin oireyhtymä

Harvinaisessa Cushingin oireyhtymässä lisämunuaisen kuorikerros tuottaa liikaa kortisolia. Suomessa Cushingin oireyhtymä todetaan 20–25 henkilöllä vuosittain.

Tavallisesti Cushingin oireyhtymän aiheuttaa pieni kasvain aivolisäkkeessä. Kasvain tuottaa liikaa ACTH-hormonia, joka pakottaa lisämunuaisten kuorikerrosta tuottamaan enemmän kortisolia kuin olisi tarve. Harvinaisempi syy on lisämunuaisen kuorikerroksessa sijaitseva kasvain, joka tuottaa liikaa kortisolia.

Taudin oireet kehittyvät hiljalleen yleensä kuukausien ja joskus vuosien kuluessa. Yleisiä oireita ovat lihasheikkous, ihon oheneminen ja mustelmat, painonnousu sekä kasvojen pyöristyminen. Lisäksi naisilla voi esiintyä kuukautishäiriöitä ja liikakarvoitusta, miehillä sukuvietti voi heikentyä.

Liika kortisoli voi altistaa tyypin 2 diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja osteoporoosiin.

Matala kortisoli

Kortisoliarvot voivat laskea monesta eri syystä. Tässä niistä yleisimmät:

Addisonin tauti eli lisämunuaisen vajaatoiminta

Addisonin tauti on harvinainen lisämunuaisen sairaus. Lisämunaisen kuorikerros tuottaa kortisolia ja aldosteronia eli suolahormonia. Lisämunuaisten vajaatoiminnassa näiden hormonien tuotanto vähenee.

Tauti johtuu siitä, että elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita lisämunuaiskuoren soluja kohtaan. Seurauksena siitä kortisolia ja aldosteronia tuottavat solut tuhoutuvat.

Taudille tyypillisiä oireita ovat voimattomuus, ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja laihtuminen. Yleensä myös verenpaine on tavallista alhaisempi. Lisäksi iho saattaa ruskettua ilman auringonottoa, mikä johtuu aivolisäkkeen ACTH-hormonin kiihtyneestä tuotannosta.

Tautia hoidetaan lääkkeillä, jotka korvaavat puuttuvan hormonierityksen. Hoito on elinikäinen.

Ohjeita kortisolitutkimukseen menevälle

  • Kyllä tämä on mahdollista, jos lääkäri sen vain hyväksyy otettavan. Puhdin kautta voit tilata kaikki kokeet ilman lääkärin lähetettä, niin myös kortisolin.

 • Saako Puhdin kautta Adrenokortikotropiini P -ACTH -näytettä otettua kortisolin lisäksi? En löytänyt valikoimasta.

  • Hei, ei ikävä kyllä ole valikoimassa tällä hetkellä. Kannattaa seurata sivujamme, sillä kehitämme jatkuvasti palveluamme ja valikoimaamme. 🙂

 • Miten usean vuorokauden valvominen ennen kortisolim mittausta sekä e-pillerien käyttö vaikuttavat kortisol-arvoon? Minulla on erittäin vaikea unettomuus jonka vuoksi nukun vain parina yönä viikossa. Lisäksi en voi pitää taukoa e-pillerien käytöstä, koska ne ovat ainoa toimiva hoito kivuliaaseen rakkoendometrioosi.

  • Toki valvominen kuten esim. yötyö tai unettomuus ja sitä kautta nukkumattomuus saattaa vaikuttaa kortisolimittaukseen kuten myöskin esim. e-pillerit monesti lisäävät kortisolipitoisuutta. Jos sinua mietityttää tuloksesi tai olet huolissasi terveydestäsi, suosittelen ottamaan omalääkäriin yhteyttä tai tilaamaan Oma Puhti-raportilta lääkärin etäkonsultaation. 

 • Kortisol viitearvo vuorokausivirtsasta oli 186, onko poikkeama viitearvosta (30- 144 ) pahasti pielessä?

  • Suosittelemme ottamaan aina lääkäriin yhteyttä, mikäli tulos huolestuttaa tai haluat asiasta varmuuden. Emme ikävä kyllä analysoi tuloksia tätä kautta. Valikoimassamme ei ole virtsatutkimuksia, joten ohjaisin sinut olemaan yhteydessä joko omalääkäriin tai laboratorioon, jossa näytteesi on tulkittu.

 • hei.olen vuosia kärsinyt kovista kivuista.joista lääkäri on kyllä tietoinen. muttas nyt on todettu,että kortisoli arvot ovat kovin matalat.saan siihen kortisonia.olen kyllä todella uupunut.kipujen takia en saa nukuttua.mutta kun tulee pienikin tauko kivuista,en pysty ottamaan päivä unia.pään särkyä on ilmaantunut,jota miknulla on hyvin harvoin muuten ollut.oloni on jotenkin huonontunut.mutta siitä oliko se addinsonin taudista ei lääkäri ole puhunut mitään.niin ja oksentelua on ruvennut tulemaan.ei usein.mutta kuitenkin. kun kysyin,että onko pöakko syödä kortisonia.lääkäri sanoi,että voit joutua sairaalaan jos et sitä syö.

  • Hei Sirpa! Emme valitettavasti voi ottaa kantaa tilanteeseesi tätä kautta. Olethan suoraan yhteydessä lääkäriin, jos sinulla on selvitettävää terveydentilaasi koskien.

 • minulla epäiltiin cushingin syndroomaa mutta s-korsol arvo oli vain 25.onko tämä alle viitearvon ja mitkä ne ovat? mihin matala arvo viittaa. olen aina väsynyt, saamaton, puhti puuttuu, makeanhimo vaivaa, runsaasti ylipainoa. pyrin kuitenkin elämään mahd. terveelllisesti. ikää 63v.

  • Hei Virve!
   Löydät artikkelista yleistä tietoa aiheesta sekä tutkimuksen viitearvot. Emme valitettavasti voi antaa tätä kautta yksilöllistä neuvontaa. Otathan yhteyttä lääkäriisi tilanteen tarkistamiseksi. Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erillisenä palveluna lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

 • olin verikokeissa mittaamassa kortisoli arvoni. Arvo oli 692, onko se huimasti liikaa ja voisiko pelkkä lääkitys auttaa.

  • Hei Eeva! Otathan yhteyttä lääkäriin asian tarkempaa selvittelyä varten. Tässä sivuston kommenttikentässä emme valitettavasti voi antaa yksilöllistä neuvontaa; artikkelista löydät yleistä tietoa aiheesta sekä tutkimuksen viitearvot. Mehiläisen lääkärin etäkonsultaation voi tilata helposti Puhdin tulosraportilta, jos olet käynyt kauttamme laboratoriokokeessa.

 • Olen monta kertaa miettinyt kortisolin mittauttamista, koska paino ei putoa ja se kertyy nimenomaan vatsan alueelle. Mutta lääkärit ei suostu mittauttamaan sitä, koska kuulemma on niin epäluotettava testi eikä testitulos välttämättä kerro mitään.

  Mitä eroa on sillä, otetaanko kortisoli syljestä, verestä vai virtsasta? Pitäisikö näytteet ottaa saman päivän aikana? Pitäisikö näytteitä ottaa useampana päivänä, jotta tuloksiin voisi luottaa?

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00