Tässä tekstissä keskitymme kertomaan, mitä glukoosi on, millaiset glukoosin viitearvot terveellä ihmisellä ovat, mihin sen poikkeava pitoisuus veressä voi viitata ja kuinka sen pitoisuus veressä tutkitaan.

Verensokeri

  1. Terveellä henkilöllä glukoosi eli verensokeri pysyy hyvin vakaana elimistön tarkan säätelymekanismin ansiosta.
  2. Tasainen verensokeri pitää mielen virkeänä ja jaksamisen hyvänä. Säännöllinen ruokailu ja terveet elämäntavat auttavat pitämään verensokerin tasaisena.
  3. Poikkeavan korkea verensokeri johtuu yleensä diabeteksesta.
  4. Liian korkea tai liian matala verensokeri ovat haitallisia terveydelle.

Mitä tarkoittaa glukoosi (verensokeri)?

Glukoosi on eräs yleisimmistä sokereista. Veren glukoosiarvo on sama asia kuin verensokeri. Glukoosi-tutkimuksella mitataan verensokeri.

Glukoosiarvo kohoaa esimerkiksi aineenvaihduntasairauksiin kuuluvassa diabeteksessa

Glukoosia saadaan ravinnosta, ja lisäksi keho pystyy tuottamaan sitä. Keho käyttää glukoosia energian lähteenä.

Kun glukoosi siirtyy verenkiertoon, insuliinihormonin on tarkoitus säädellä sen pitoisuutta veressä. Kun haima ei kykene tuottamaan riittävästi insuliinia, tai jos kudokset eivät reagoi insuliinin vaikutukseen normaalisti (insuliiniresistenssi) verensokeri kohoaa. Kohonnutta verensokeria kutsutaan hyperglykemiaksi.

Terveellä ihmisellä insuliini antaa glukoosille mahdollisuuden päästä lihaksiin, rasvakudokseen ja maksasoluihin, jotta nämä elimet voivat hyödyntää sitä. Myös aivojen hermosolut tarvitsevat glukoosia toimiakseen.

Jos verensokeri laskee liian alas, elimistö ei kykene enää toimimaan kunnolla. Tätä tilaa kutsutaan hypoglykemiaksi. Koska aivot toimivat glukoosin voimalla, verensokeritason romahtaminen johtaa myös tajunnan tason laskuun. Terveellä elimistö tuottaa glukagonia, joka on insuliinin vastavaikuttaja. Glukagoni vapauttaa glukoosia verenkiertoon, jos verensokeri uhkaa laskea liikaa.

Keho varastoi glukoosin jota se ei tarvitse välittömästi.

Maksa kykenee myös tuottamaan glukoosia itsenäisesti aminohapoista, rasvasta ja jäännöstuotteista.

Mistä voin tilata verensokerin mittauksen?

Voit tilata verensokerin mittauksen (glukoosi) yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Mitkä ovat glukoosin, verensokerin, viitearvot?

Glukoosin viitearvoilla tarkoitetaan arvoja, joiden yli tai alle pitoisuus ei saisi mennä.

Plasmassa 4,0 – 6,0 mmol/l
Seerumissa 4,0 – 6,0 mmol/l
Kriittiset arvot <2,2 mmol/l tai >25 mmol/l
Diabeteksen raja 7.0 mmol/l

Mihin glukoosin poikkeava pitoisuus viittaa?

Poikkeava glukoosiarvo voi viitata diabeteksen ohella myös muihin tiloihin.

Mistä korkea verensokeri johtuu?

  • Diabetes eli sokeritauti
  • Korkea kortisoli-, adrenaliini-, kasvuhormoni tai glukagonipitoisuus voi nostaa verensokeria.
  • Verensokeri voi nousta tilapäisesti esim. infektion, leikkauksen, akuutin haimatulehduksen eli pankreatiitin, maksavaurion, kallonsisäisen paineen nousun yhteydessä.

Mistä matala verensokeri johtuu?

  • Insulinooma, eli hyvin harvinainen haimassa sijaitseva kasvain, joka tuottaa liikaa insuliinia.
  • Diabeteksen hoitoon käytettävän insuliinin yliannostus
  • Alkoholimyrkytys
  • Aivolisäkkeen ja lisämunuaisten vajaatoiminta
  • Vaikea infektio

Miksi verensokerin tutkimus tehdään?

Veren glukoosiarvo eli verensokeri tutkitaan sekä poikkeavan voinnin vuoksi että kun halutaan selvittää onko diabetesta.

Verensokeri kannattaa tutkia, jos henkilöllä on diabeteksen riskitekijöitä, kuten ylipaino, sydänsairaus, suvussa on diabetesta tai naisella on ollut raskausdiabetes.

Glukoosi voidaan tutkia joko paastoplasmanäytteestä (fP-Gluk) tai satunnaisesta näytteestä (P-Gluk), joka ei vaadi paastoa. Yksittäinen glukoosiarvo kuvastaa vain mittaushetkellä vallinnutta verensokeritasoa. Jo lievästi kohonnut arvo ennakoi riskiä sairastua diabetekseen. Yksittäinen normaali arvo ei poissulje diabeteksen mahdollisuutta.

Kuinka pidän huolta tasaisesta verensokerista?

Terveellä henkilöllä verensokeri on niin tarkasti säädetty, ettei sokerin syöminen yksinään nosta verensokeria poikkeavasti.

Jotta verensokeri pysyisi tasaisena, on noudatettava sopivia ruokailuvälejä ja kiinnitettävä huomiota hiilihydraattien laatuun (erityisesti kuitupitoisuus). Yleinen suositus on syödä useita pieniä aterioita päivän mittaan.

Yleisiä ruokailuun liittyviä virheitä ovat aamiaisen tai lounaan väliin jättäminen. Yöllä ihminen on useita tunteja syömättä, ja lounaaseen on liian pitkä aika yöunen jälkeen.

Lounaan väliin jättäminen puolestaan lisää riskiä syödä päivällisellä liiallisesti tai epäterveellisesti.

Glukoosin lisäksi on tärkeää tarkkailla verenpainetta sekä veren rasva-arvoja. Muutokset näissä kaikissa voivat kertoa elintapamuutosten tarpeesta.

Lähteet

Eskelinen, S. Duodecim Terveyskirjasto. Glukoosi

Synlab. Glukoosi (1468 fP-Gluk, 1471 P-Gluk, 1469 fS-Gluk, 1473 S -Gluk)

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 11.12.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *