Alhainen verensokeri eli hypoglykemia
Verensokerista huolehditaan tehokkaimmin pitämällä ruokailuvälit kohtuullisina. Jokainen reagoi verensokerin laskuun eri tavalla.
Alhainen verensokeri eli hypoglykemia
- Hypoglykemia tarkoittaa alhaista verensokeria.
- Verensokeri voi laskea alas myös ilman diabetesta.
- Useimmiten alhainen verensokeri liittyy liian pitkiin ruokailuväleihin.
- Akuuttia alhaista verensokeria voidaan hoitaa sokeripitoisella välipalalla.
Mitä hypoglykemia tarkoittaa?
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri on tila, jossa verensokeri laskee liian alas. Se voi liittyä diabetekseen, tai esiintyä silloin, kun syömisestä on kuulunut liian kauan aikaa.
Verensokeria mitataan glukoosin ja pitkäaikaisen sokerin mittauksilla. Usein alhainen verensokeri kuitenkin liittyy juuri tilapäiseen verensokerin putoamiseen, jolloin glukoosi on hyödyllisempi testi.
Hypoglykemiaan voi syömättömyyden lisäksi johtaa myös insuliinihoito, jos insuliinia käytetään liikaa. Tällöin verensokeri voi laskea vaarallisen alas.
On olemassa reaktiivista ja ei-reaktiivista hypoglykemiaa.
Mikä on reaktiivinen hypoglykemia?
Reaktiivinen hypoglykemia esiintyy, kun syömisestä on kulunut muutama tunti. Insuliinin liikatuotanto aiheuttaa tässä tapauksessa hypoglykemian. Reaktiivinen hypoglykemia merkitsee kohonnutta riskiä diabeteksen kehittymiseen.
Mikä on ei-reaktiivinen hypoglykemia?
Ei-reaktiivinen hypoglykemia ei välttämättä liity syömiseen. Joskus se voi liittyä toteamattomaan sairauteen tai lääkitykseen. Runsas alkoholinkäyttö, maksa- ja munuaissairaudet, raskaus ja syömishäiriöt kuten anoreksia voivat aiheuttaa tällaista hypoglykemiaa.
Hypoglykemia (alhainen verensokeri) oireet
Jokainen reagoi verensokerin laskuun eri tavalla. Seuraavat oireet ovat kuitenkin yleisiä:
- tajunnan hämärtyminen
- päänsärky
- äärimmäinen nälän tunne
- keskittymiskyvyttömyys
- hikoilu
- tärinä
- näköongelmat
- muutokset käytöksessä
Alhainen verensokeri voi esiintyä myös ilman mitään oireita. Tällaisille henkilöille säännöllinen syöminen on erityisen tärkeää.
Miten hypoglykemiaa hoidetaan?
- Alhainen verensokeri kehittyy usein yhteydessä sairaustiloihin tai ylipainoon. Huolehdi siis terveydestäsi ja pyri normaalipainoon.
- Perinnöllisyys voi vaikuttaa alhaiseen verensokeriin. Tarkasta, onko suvussasi diabetesta.
- Tee diabetesriskitesti. Sinulla voi olla myös esidiabetes.
- Noudata terveellistä ruokavaliota, johon kuuluvat hitaasti imeytyvät hiilihydraatit, täysjyvä, riittävä määrä proteiinia, hyviä rasvoja ja vain maltillisesti sokeripitoisia tuotteita.
- Pidä ruokailurytmi säännöllisenä. Pieni ateria 2-3 tunnin välein pitää verensokerin tasaisena, jos verensokerin lasku liittyy ruokailuun.
- Pidä aina mukanasi pientä välipalaa, jos olosi heikkenee pitkien ruokailuvälien vuoksi.
- Selvitä syy, minkä vuoksi verensokerisi laskee.
- Akuuttia hypoglykemiaa voidaan hoitaa sokeripitoisella juomalla, hedelmällä tai vaikka suklaalla. Verensokerin laskeminen liian alas voi johtaa jopa tajuttomuuteen.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus sisältää yli 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. täydellinen verenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja terveystarkastus on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Terveystarkastus auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana yli 30 testiä, mukaan lukien kolesterolit, verensokeri, D- ja B12-vitamiinit, ferritiini ja natrium.
Miehen laaja terveystarkastus on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Terveystarkastus auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana yli 30 testiä, mukaan lukien kolesterolit, verensokeri, tärkeät vitamiinit, ferritiini ja testosteroni.
Mitä hyperglykemian eli korkean verensokerin oireet ovat? Mistä hyperglykemia johtuu ja kuinka tilaa hoidetaan?
Lue lisää
Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.
Lue lisää
Esidiabetes on tärkeää tunnistaa, sillä tässä vaiheessa aikuistyypin diabeteksen puhkeaminen on mahdollista useimmiten vielä estää.
Lue lisää
Glukoosi on eräs yleisimmistä sokereista. Veren glukoosiarvo on sama asia kuin verensokeri. Verensokeri voidaan mitata paaston jälkeen tai ilman paastoa. Verensokeri nousee liian korkealle esimerkiksi diabeteksessa.
Lue lisää
Insuliiniresistenssi on metabolinen häiriö, joka liittyy keskeisesti lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.
Lue lisää
Sokerihemoglobiini B-HbA1c ilmaisee veren pitkäaikaisen sokeriarvon. Sokerihemoglobiinitesti eli pitkäaikainen sokeri ilmaisee keskimääräisen verensokerin edeltävien 2 – 8 viikon ajalta.
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
29 kesäkuun 2023