Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Maksakirroosi – Oireet, hoito ja yleistä tietoa
Maksakirroosi

Maksakirroosi – Oireet, hoito ja yleistä tietoa

Monet maksasairaudet voivat pitkään jatkuessaan johtaa maksakirroosiin. Maksakirroosi tarkoittaa maksan arpeutumista, eli maksakudoksen muuttumista sidekudokseksi.

Maksakirroosi lyhyesti

 • Alkoholi on yleisin maksakirroosin aiheuttaja Suomessa.
 • Lisäksi maksakirroosia voi aiheuttaa vyötärölihavuuden aiheuttama rasvamaksa, maksan virustulehdukset sekä tietyt autoimmuunisairaudet.
 • Maksakirroosi voi olla pitkään oireeton.
 • Maksakirroosin ehkäiseminen on yleensä tuloksellisempaa kuin sen hoitaminen.

Sisällysluettelo

Mikä on maksakirroosi?

Maksa on elimistön suurin sisäelin ja se huolehtii useista elintärkeistä tehtävistä – ihminen ei pärjää ilman maksaa. Maksalla on tärkeä tehtävä aineenvaihdunnassa. Se muuttaa elimistölle vaarallisia aineita vaarattomampaan muotoon sekä tuottaa proteiineja, ja sappea ruuansulatuksen tarpeisiin. Lisäksi se käsittelee elimistöön imeytyneitä ravintoaineita ja vitamiineja varastoiden ja muokaten niitä vastaamaan elimistön tarpeita.

Maksakirroosissa eli maksan arpeutumisessa osa maksakudoksesta on muuttunut sidekudokseksi. Maksakirroosi on monien maksasairauksien hiljalleen kehittyvä loppuvaihe. Maksan arpeutuminen heikentää maksan toimintaa ja johtaa maksan vajaatoimintaan sekä voi altistaa maksasyövälle. Yleisin maksasyövän aiheuttaja on alkoholin aiheuttama maksakirroosi.

Yleisin maksakirroosin aiheuttaja Suomessa on alkoholi. Muita yleisimpiä aiheuttajia ovat vyötärölihavuuden aiheuttama rasvamaksa, maksan virustulehdukset, erityisesti hepatiitti C ja B, sekä eräät autoimmuunisairaudet, kuten sappikirroosi.

Maksakirroosia ei välttämättä saada selville minkään yksittäisen laboratoriotutkimuksen avulla, mutta tietyt tutkimukset voivat johdattaa maksakirroosin jäljille. Yleisimmät maksan toimintaa selvittävät laboratoriokokeet ovat ALAT, AFOS, GT ja bilirubiini.

Puhdin kautta voit hakeutua laboratoriotutkimuksiin ilman lääkärikäyntiä tai lähetettä ja tarvittaessa voit tilata lääkärin konsultaation testien jälkeen Puhdin tulosraportilta.

Verikokeiden lisäksi lääkäri voi tutkia maksakirroosia myös kuvantamisen avulla tai ottamalla maksasta koepala ja tutkimalla se.

Maksakirroosin oireet

Alkuvaiheessa maksakirroosi voi olla oireeton tai sen oireet voivat olla hyvin epämääräisiä. Maksakirroosin oireisiin lukeutuu esimerkiksi väsymystä, kuumeilua, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia tai paineen tunnetta ylävatsalla.

Loppuvaiheessa maksakirroosiin liittyviä oireita ovat:

Oireiden vaikeus riippuu siitä, kuinka paljon tervettä maksakudosta on korvautunut sidekudoksella. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä maksan kunnon selvittämiseksi, mikäli sinulla on huoli elämäntapoihisi liittyviin riskeihin, maksa-arvosi ovat jatkuvasti yli viitearvojen tai kärsit keskivartalolihavuudesta.

Mikään yksittäinen oire ei kuitenkaan suoraan kerro maksakirroosista.

Maksakirroosin hoito

Maksan arpeutumista ei pystytä palauttamaan lääkkeillä eikä muilla hoidoilla. Hoidolla voidaan kuitenkin pyrkiä pysäyttämään maksakirroosin eteneminen. Mikäli maksakirroosi on alkoholin aiheuttamaa, alkoholista tulisi pidättäytyä kokonaan. Nesteenpoistolääkkeillä tai pahimmissa tapauksissa sairaalassa ontolla neulalla voidaan hoitaa askitesta. Maksansiirto on myös hoitomuoto vaikeimmissa maksakirrooseissa. Siihen on kuitenkin omat ehtonsa, mikäli maksakirroosi on alkoholin aiheuttamaa. Tällöin maksakirroosia potevan tulee osoittaa raittiutensa olemalla useita kuukausia ilman alkoholia.

Maksakirroosi ja ruokavalio

Maksasairauksiin sairastuneille ei ole olemassa yhtä ainoaa ravitsemussuositusta. Runsasenerginen ja proteiinipitoinen ruokavalio voi olla tarpeen maksakirroosin hoidon aikana, sillä maksakirroosi saattaa aiheuttaa aliravitsemusta. Tämä johtuu siitä, että maksakirroosissa maksa ei toimi kunnolla aineenvaihdunnallisissa tehtävissään. Suolan käyttöä tulee rajoittaa, sillä sen käytön vähentäminen voi auttaa ehkäisemään askitesmuodostusta. Maksasairaus voi heikentää rasvan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, joten vitamiinilisien käyttö terveellisen ja monipuolisen ruokavalion yhteydessä on yleensä suositeltavaa. Etenkin D-vitamiini- ja kalsiumlisä voivat olla tarpeen.

Maksakirroosi ja alkoholi

Säännöllinen ja runsas alkoholin kulutus voi johtaa maksakirroosiin. Ensin tapahtuu maksan rasvoittuminen, sitten maksasolujen krooninen tulehtuminen ja tämä voi johtaa kirroosin syntymiseen vuosien aikana. Kirroosiin sairastumisen riski kasvaa huomattavasti, kun alkoholiannokset ylittävät miehillä 24 annosta viikossa ja naisilla 16 annosta viikossa. Alkoholinkäytön rajat ovat kuitenkin yksilöllisiä ja maksakirroosin riskiin vaikuttavat myös muut tekijät, kuten ylipaino.

Maksakirroosin ehkäisy

Maksakirroosin ehkäiseminen on usein tuloksellisempaa kuin sen hoitaminen. Alkoholin nauttiminen kohtuullisissa rajoissa on yksi merkittävimmistä maksakirroosin syntymisen ehkäisykeinoista. Normaalipainossa pysyminen vähentää riskiä maksan rasvoittumiseen ja näin ollen ehkäisee maksakirroosin syntymistä. Välttämällä suonensisäisiä huumeita, rokottautumalla B-hepatiittia vastaan ja pitämällä huolta suojatusta seksistä voidaan välttyä B- ja C-hepatiittitartunnoilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00