Maksakirroosi – Oireet, hoito ja yleistä tietoa
Monet maksasairaudet voivat pitkään jatkuessaan johtaa maksakirroosiin. Maksakirroosi tarkoittaa maksan arpeutumista, eli maksakudoksen muuttumista sidekudokseksi.
Maksakirroosi lyhyesti
- Alkoholi on yleisin maksakirroosin aiheuttaja Suomessa.
- Lisäksi maksakirroosia voi aiheuttaa vyötärölihavuuden aiheuttama rasvamaksa, maksan virustulehdukset sekä tietyt autoimmuunisairaudet.
- Maksakirroosi voi olla pitkään oireeton.
- Maksakirroosin ehkäiseminen on yleensä tuloksellisempaa kuin sen hoitaminen.
Mikä on maksakirroosi?
Maksa on elimistön suurin sisäelin ja se huolehtii useista elintärkeistä tehtävistä – ihminen ei pärjää ilman maksaa. Maksalla on tärkeä tehtävä aineenvaihdunnassa. Se muuttaa elimistölle vaarallisia aineita vaarattomampaan muotoon sekä tuottaa proteiineja, ja sappea ruuansulatuksen tarpeisiin. Lisäksi se käsittelee elimistöön imeytyneitä ravintoaineita ja vitamiineja varastoiden ja muokaten niitä vastaamaan elimistön tarpeita.
Maksakirroosissa eli maksan arpeutumisessa osa maksakudoksesta on muuttunut sidekudokseksi. Maksakirroosi on monien maksasairauksien hiljalleen kehittyvä loppuvaihe. Maksan arpeutuminen heikentää maksan toimintaa ja johtaa maksan vajaatoimintaan sekä voi altistaa maksasyövälle. Yleisin maksasyövän aiheuttaja on alkoholin aiheuttama maksakirroosi.
Yleisin maksakirroosin aiheuttaja Suomessa on alkoholi. Muita yleisimpiä aiheuttajia ovat vyötärölihavuuden aiheuttama rasvamaksa, maksan virustulehdukset, erityisesti hepatiitti C ja B, sekä eräät autoimmuunisairaudet, kuten sappikirroosi.
Maksakirroosia ei välttämättä saada selville minkään yksittäisen laboratoriotutkimuksen avulla, mutta tietyt tutkimukset voivat johdattaa maksakirroosin jäljille. Yleisimmät maksan toimintaa selvittävät laboratoriokokeet ovat ALAT, AFOS, GT ja bilirubiini.
Puhdin kautta voit hakeutua laboratoriotutkimuksiin ilman lääkärikäyntiä tai lähetettä ja tarvittaessa voit tilata lääkärin konsultaation testien jälkeen Puhdin tulosraportilta.
Verikokeiden lisäksi lääkäri voi tutkia maksakirroosia myös kuvantamisen avulla tai ottamalla maksasta koepala ja tutkimalla se.
Maksakirroosin oireet
Alkuvaiheessa maksakirroosi voi olla oireeton tai sen oireet voivat olla hyvin epämääräisiä. Maksakirroosin oireisiin lukeutuu esimerkiksi väsymystä, kuumeilua, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia tai paineen tunnetta ylävatsalla.
Loppuvaiheessa maksakirroosiin liittyviä oireita ovat:
- ihon kutina
- ihon ja silmien keltaisuus
- askites eli nesteen kertyminen vatsaonteloon
- mustelmaherkkyys
- huimaus
- laihtuminen
- pahoinvointi
- väsymys
- aineenvaihdunnan häiriöt
- tajunnan häiriöt
- turvotus
- verenvuototaipumus
Oireiden vaikeus riippuu siitä, kuinka paljon tervettä maksakudosta on korvautunut sidekudoksella. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä maksan kunnon selvittämiseksi, mikäli sinulla on huoli elämäntapoihisi liittyviin riskeihin, maksa-arvosi ovat jatkuvasti yli viitearvojen tai kärsit keskivartalolihavuudesta.
Mikään yksittäinen oire ei kuitenkaan suoraan kerro maksakirroosista.
Maksakirroosin hoito
Maksan arpeutumista ei pystytä palauttamaan lääkkeillä eikä muilla hoidoilla. Hoidolla voidaan kuitenkin pyrkiä pysäyttämään maksakirroosin eteneminen. Mikäli maksakirroosi on alkoholin aiheuttamaa, alkoholista tulisi pidättäytyä kokonaan. Nesteenpoistolääkkeillä tai pahimmissa tapauksissa sairaalassa ontolla neulalla voidaan hoitaa askitesta. Maksansiirto on myös hoitomuoto vaikeimmissa maksakirrooseissa. Siihen on kuitenkin omat ehtonsa, mikäli maksakirroosi on alkoholin aiheuttamaa. Tällöin maksakirroosia potevan tulee osoittaa raittiutensa olemalla useita kuukausia ilman alkoholia.
Maksakirroosi ja ruokavalio
Maksasairauksiin sairastuneille ei ole olemassa yhtä ainoaa ravitsemussuositusta. Runsasenerginen ja proteiinipitoinen ruokavalio voi olla tarpeen maksakirroosin hoidon aikana, sillä maksakirroosi saattaa aiheuttaa aliravitsemusta. Tämä johtuu siitä, että maksakirroosissa maksa ei toimi kunnolla aineenvaihdunnallisissa tehtävissään. Suolan käyttöä tulee rajoittaa, sillä sen käytön vähentäminen voi auttaa ehkäisemään askitesmuodostusta. Maksasairaus voi heikentää rasvan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, joten vitamiinilisien käyttö terveellisen ja monipuolisen ruokavalion yhteydessä on yleensä suositeltavaa. Etenkin D-vitamiini- ja kalsiumlisä voivat olla tarpeen.
Maksakirroosi ja alkoholi
Säännöllinen ja runsas alkoholin kulutus voi johtaa maksakirroosiin. Ensin tapahtuu maksan rasvoittuminen, sitten maksasolujen krooninen tulehtuminen ja tämä voi johtaa kirroosin syntymiseen vuosien aikana. Kirroosiin sairastumisen riski kasvaa huomattavasti, kun alkoholiannokset ylittävät miehillä 24 annosta viikossa ja naisilla 16 annosta viikossa. Alkoholinkäytön rajat ovat kuitenkin yksilöllisiä ja maksakirroosin riskiin vaikuttavat myös muut tekijät, kuten ylipaino.
Maksakirroosin ehkäisy
Maksakirroosin ehkäiseminen on usein tuloksellisempaa kuin sen hoitaminen. Alkoholin nauttiminen kohtuullisissa rajoissa on yksi merkittävimmistä maksakirroosin syntymisen ehkäisykeinoista. Normaalipainossa pysyminen vähentää riskiä maksan rasvoittumiseen ja näin ollen ehkäisee maksakirroosin syntymistä. Välttämällä suonensisäisiä huumeita, rokottautumalla B-hepatiittia vastaan ja pitämällä huolta suojatusta seksistä voidaan välttyä B- ja C-hepatiittitartunnoilta.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus sisältää yli 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. täydellinen verenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja terveystarkastus on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Terveystarkastus auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana yli 30 testiä, mukaan lukien kolesterolit, verensokeri, D- ja B12-vitamiinit, ferritiini ja natrium.
Miehen laaja terveystarkastus on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Terveystarkastus auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana yli 30 testiä, mukaan lukien kolesterolit, verensokeri, tärkeät vitamiinit, ferritiini ja testosteroni.
Alaniiniaminotransferaasiarvo kertoo maksan hyvinvoinnista ja reagoi esimerkiksi pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön ja lihavuuden aiheuttamaan rasvamaksaan.
Lue lisää
ASAT-arvon kohoaminen voi viitata kudostuhoon tärkeissä elimissä.
Lue lisää
Mikä on AFOS, alkalinen fosfataasi? Alkalinen fosfataasi eli AFOS on maksasoluissa toimiva entsyymi, joka reagoi sapen erityksen häiriöihin ja maksatulehduksiin. AFOS kuitenkin reagoi jälkimmäisiin vähäisemmin kuin ALAT-arvo.
Lue lisää
Glutamyylitransferaasitesti paljastaa muita maksatestejä helpommin liiallisen alkoholinkäytön.
Lue lisää
Fosfatidyylietanolin mittauksen avulla voidaan luotettavasti tunnistaa mahdollinen alkoholin suurkulutus.
Lue lisää
Desialotransferriini eli CDT on verikokeella mitattava arvo, jolla voidaan tunnistaa mahdollinen alkoholin jatkuva suurkulutus.
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
1 marraskuun 2023