
Hyperglykemia eli korkea verensokeri – Oireet, raja-arvot, syyt ja hoito
Hyperglykemia (korkea verensokeri)
- Terveessä elimistössä verensokerin säätely toimii normaalisti. Normaali verensokeri on alle 6 mmol/l paastotilassa ennen aamiaista.
- Verensokeri on korkea arvolla 7 mmol/l tai yli.
- Diabetes on yleisin korkean verensokerin aiheuttaja. Diabetesta sairastavalla verensokerin säätely on häiriintynyt. Diabeteksen hoidossa verensokerin jatkuva mittaaminen on välttämätöntä.
- Verensokeri voi kohota myös esimerkiksi ylipainon tai alkoholinkäytön vuoksi.
Hyperglykemia eli korkea verensokeri
Verensokeria voidaan pitää korkeana, kun glukoosi on ennen aamiaista 7 mmol/l. Normaali verensokeri on alle 6 mmol/l. Verensokeria tarkkaillaan myös mittaamalla veren pitkäaikainen sokeri.
Terveessä kehossa insuliini hillitsee verensokerin nousemista liian korkealle. Jos haima on vaurioitunut, voi siitä aiheutua verensokerin nouseminen ilman varsinaista diabetesta.
Diabetesta sairastavan henkilön verensokerin tavoitearvot laboratoriokokeissa määritellään kuitenkin aina yksilöllisesti, vaikka tiettyjä yleisiä tavoitearvojakin käytetään.
Alkoholi voi vaurioittaa haimaa ja voi aiheuttaa diabeteksen. Lisäksi monet alkoholijuomat ovat itsessään hyvin sokeripitoisia, mikä nostaa verensokeria entisestään.
Hyperglykemian oireet (korkean verensokerin oireet)
Hyperglykemian eli korkean verensokerin oireita ovat:
- janon tunne
- lisääntynyt virtsaamisen tarve
- huonovointisuus
- väsymys
- päänsärky
- näköhäiriöt
- nälän tunne
- hengenahdistus
- keskittymisvaikeudet.
Mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.
Vaarallisen korkea verensokeri voi johtaa ketoasidoosiin tai joskus diabeettiseen koomaan.
Hyperglykemian (korkean verensokerin) hoito
Korkeaa verensokeria hoidetaan insuliinilla, muulla lääkehoidolla ja elintapahoidolla.
- Vältä liiallista alkoholin juomista, sillä se vaurioittaa verensokeriin vaikuttavia sisäelimiä.
- Vältä rasvaisen, suolaisen ja sokeripitoisen ruoan syömistä. Diabeetikon kannattaa turvautua voimakassokeriseen ruokaan vain, jos kärsii hypoglykemiasta eli alhaisesta verensokerista.
- Pidä paino normaalina, sillä varsinkin yli 15 kilon ylipaino nostaa verensokeria.
- Jos kohonnut verensokeri johtuu lääkeaineesta, kannattaa lääkeaineen käytöstä keskustella lääkärin kanssa. Verensokerin kohoamista voivat aiheuttaa esimerkiksi beetasalpaajat ja estrogeenihoidot.
- Verensokerin kohoamiseen kannattaa reagoida ajoissa. Se voi olla merkki esidiabeteksesta, joka ennustaa varsinaisen diabeteksen puhkeamista.
Lisälukemista ja laboratoriokokeet
Verensokerista voit lukea lisää muun muassa diabetesta, glukoosia ja pitkäaikaista sokeria käsittelevistä artikkeleistamme.
Puhdin kautta pääset laboratoriotutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä. Valmiisiin testipaketteihin voi tarvittaessa lisätä haluamiansa yksittäisiä tutkimuksia, jolloin näytteenotto onnistuu yhdellä kertaa. Tulokset saat selkeälle ja helppolukuiselle raportille. Voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen Puhdin tulosraportilta, mikäli sinulla on oireita, epäilys sairaudesta ja kysymyksiä terveydestäsi.
Artikkeli päivitetty:
28 helmikuun 2023
Minulla viimeaikoina liiallista väsymystä. Aamupäivät menee niin että kykenen tekemään töitä, mutta lounaan jälkeen iskee väsy. Päiväunet auttaa jonkin verran. Minulla on sokerilääkitys tabletteina. okeriarvojen seuranta ollut satunnaista, nyt aion seurata tarkasti jotta voin nähdä sokeritason vaikutuksen väsymiseen. Sain uuden sokerimittarin terveyskeskuksesta ja alkuun käyttö tökki, nyt hallinnassa.
Pitäkää hyvät ihmiset huolta hoitotasapainosta.