ASAT-arvo eli aspartaattiaminotransferaasi on maksassa, haimassa ja sydämessä oleva entsyymi. Sen pitoisuus kohoaa tärkeiden elinten kudostuhoissa, kuten maksakirroosissa ja sydäninfarktissa. Vaurion vuoksi entsyymiä pääsee verenkiertoon. Aspartaattiaminotransferaasiarvo kohoaa myös esimerkiksi hepatiitissa ja haimatulehduksessa.

ASAT

 • ASAT-arvo kertoo kudosten terveydentilasta.
 • ASAT-arvo kohoaa akuuttien tulehdusten ja kudostuhon aikana.
 • ASAT-tutkimuksen perusteella voidaan arvioida sydämen, haiman ja maksan terveydentilaa.
 • Kohonnut ASAT-arvo voidaan palauttaa ennalleen hoitamalla kuntoon sen kohoamisen syy.

Mitä on aspartaattiaminotransferaasi?

ASAT-arvo eli aspartaattiaminotransferaasi on maksassa, haimassa ja sydämessä oleva entsyymi. Sen pitoisuus kohoaa tärkeiden elinten kudostuhoissa, kuten maksakirroosissa ja sydäninfarktissa. Vaurion vuoksi entsyymiä pääsee verenkiertoon.

Aspartaattiaminotransferaasiarvo kohoaa myös esimerkiksi hepatiitissa ja haimatulehduksessa.

Aspartaattiaminotransferaasi on entsyymi, jonka tehtävä on mahdollistaa alfaketoglutaraatin muuttuminen elimistössä oksaaliasetaatiksi ja glutamaatiksi. Glutamaatti on aivojen toimintaa kiihdyttävä välittäjäaine, joka osallistuu hermosolujen kasvuun, erilaistumiseen, oppimiseen ja liikkeiden säätelyyn.

Oksaaliasetaalilla eli oksaloetikkahapolla on elimistössä useita tehtäviä. Se muun muassa toimii eräänä lähtöaineena glukoneogeneesissa, eli maksassa ja munuaisten kuoriosassa tapahtuvassa prosessissa, jossa glukoosia valmistetaan jostain muusta aineesta kuin hiilihydraateista.

Tätä entsyymiä on eniten maksassa, sydänlihaksessa ja lihaksissa eli elimissä, joissa aineenvaihdunta on nopeaa. Pitoisuus nousee akuuteissa taudeissa ja sydänlihasvaurioissa.

ASAT-arvon tutkimus P-ASAT

ASAT-arvon tutkimuksen tulos kertoo paljon kudosten terveydentilasta, koska suurentunut pitoisuus viittaa kudosten hajoamiseen.

ASAT-arvoa voidaan hyödyntää seuraavien sairauksien toteamisessa:

 • Hepatiittien erotusdiagnostiikka ASAT/ALAT-suhteen perusteella
 • Maksasairauksien toteaminen
 • Lisätutkimuksena lihastautien diagnostiikassa

P-ASAT viitearvot

Naiset 35 U/l
Miehet 45 U/l

Merkintä U/l tarkoittaa yksikköä litrassa.

Miehillä ASAT-taso on keskimäärin hieman korkeampi kuin naisilla. Ikä nostaa ASAT-arvoa. Ylipainoisilla arvo on yleensä kohonnut.

Mistä aspartaattiaminotransferaasin poikkeava arvo johtuu?

 • Akuutti hepatiitti, jossa ASAT voi nousta jopa 20-kertaiseksi viitearvoon nähden.
 • Sappikivet, joissa ASAT nousee helposti kymmenkertaiseksi viitearvoon nähden, mutta normalisoituu kuitenkin myös hyvin nopeasti, kun tila on korjattu.
 • Maksakirroosi. ASAT-arvo riippuu vaurion laajuudesta.
 • Akuutti sydänlihastulehdus
 • Etenevä lihasdystrofia ja dermatomysiitti
 • Hemolyysi eli punasolujen hajoaminen voi aiheuttaa virheellisen korkeita ASAT -arvoja.

ASAT/ALAT-suhde

Aspartaattiaminotransferaasin ja alaniiniaminotransferaasin suhteesta voi päätellä hepatiitin laadun seuraavasti:

 • Virus-, lääkeaine- ja autoimmuunihepatiitit: suhde yleensä alle 1, eli ASAT on alempi kuin ALAT
 • Huomattava maksavaurio, kuten toksinen, iskeeminen tai muu vaikea hepatiitti: suhde yleensä yli 1
 • Alkoholihepatiitti: korkein ASAT/ALAT-suhde, jopa yli 2

Korkea ASAT/ALAT-suhde voi johtua myös maksan ulkopuolisista kudoksista. Se on usein korkea lihasdystrofioissa, lihasrasituksen jälkeen, keuhkoembolioissa ja munuaistulehduksissa.

Kohonneen ASAT-arvon hoito

Poikkeava ASAT-arvo pyritään saamaan lähelle viiterajaa hoitamalla kohoamisen aiheuttanutta tilaa. Jos arvon kohoaminen johtuu alkoholinkäytöstä, on juominen lopetettava. Jos kohoaminen johtuu muusta sairaudesta, sairauden hoitaminen laskee arvoa.

Mistä voin tilata ASAT-tutkimuksen?

Voit tilata ASAT-tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Kaikki testit voi tilata ilman lääkärin lähetettä. Voit tilata kerralla myös useamman testin, jolloin näytteenotto hoituu yhdellä kertaa! Tutustu myös esimerkiksi Puhti-terveystarkastukseen, joka antaa monipuolisesti tietoa elimistön tilasta ja terveydestä.

Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan tulosraportilta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 12.11.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “ASAT eli aspartaattiaminotransferaasi kertoo maksan kunnosta”

 • Hei!

  Sairastin juuri jänisruton ilmeisesti, koetuloksia vielä odotetaan. P Asat on nyt 43, kun se toukokuussa terveystarkastuksessa oli 8.
  Lääkäri ei ole ottanut yhteyttä, pitää varmaan itse kysyä.
  Nyt kun on sitten ehkä kotonakin vielä, niin vaikea tietää, mistä mikäkin johtuu.

  • Hei! Otathan yhteyttä lääkäriin asian tarkempaa selvittelyä varten. Sivustomme artikkeleista löydät yleistä tietoa aiheesta sekä tutkimusten viitearvoja. Mehiläisen lääkärin etäkonsultaation voi tilata helposti Puhdin tulosraportilta, jos olet käynyt kauttamme laboratoriokokeessa. Lääkäri katsoo tarpeen jatkotutkimuksille ja hoidolle. Valitettavasti emme voi kuitenkaan antaa täällä sivuston kommenttikentässä yksilöllistä neuvontaa.

  • Hei Marketta! Otathan yhteyttä lääkäriin asian tarkempaa selvittelyä varten. Sivustomme artikkeleista löydät yleistä tietoa aiheesta sekä tutkimusten viitearvoja. Mehiläisen lääkärin etäkonsultaation voi tilata helposti Puhdin tulosraportilta, jos olet käynyt kauttamme laboratoriokokeessa. Lääkäri katsoo tarpeen jatkotutkimuksille ja hoidolle. Valitettavasti emme voi kuitenkaan antaa täällä sivuston kommenttikentässä yksilöllistä neuvontaa.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *