Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Fosfatidyylietanoli (B-PEth)
Fosfatidyylietanoli (B-PEth) testi osoittaa alkoholin suurkuluttamisen

Fosfatidyylietanoli (B-PEth)

Fosfatidyylietanolin mittauksen avulla voidaan luotettavasti tunnistaa mahdollinen alkoholin suurkulutus.

Fosfatidyylietanoli (B-PEth)

 • Fosfatidyylietanolia syntyy vain, mikäli elimistössä on etanolia.
 • Fosfatidyylietanolin mittaamisen avulla voidaan havaita mahdollinen alkoholin suurkulutus.
 • Fosfatidyylietanoli on herkin ja tarkin menetelmä alkoholin suurkulutuksen toteamiseen.
 • Fosfatidyylietanolin pitoisuus voidaan mitata verestä.

Mikä on fosfatidyylietanoli?

Fosfatidyylietanoli (PEth) on fosfolipidi eli rasvojen yksi alaluokka, jota syntyy ainoastaan, kun elimistössä on etanolia. Näin ollen fosfatidyylietanolia syntyy vain alkoholin käytön yhteydessä. Kun alkoholia käytetään suuria määriä ja säännöllisesti, seurauksena on, että erityisesti punasoluihin kertyy fosfatidyylietanolia.

Miksi fosfatidyylietanolia mitataan?

Fosfatidyylietanolia mittaamalla voidaan todeta mahdollinen alkoholin suurkulutus ja se onkin herkin ja tarkin menetelmä tähän tarkoitukseen. Verestä mitattava fosfatidyylietanoli kuvastaa alkoholin määrää, joka on nautittu kahden–neljän viikon aikana ennen mittausta.

Menetelmä on hyvin ainutlaatuinen ja kertoo luotettavimmin kuin muut maksan laboratoriokokeet alkoholin suurkulutuksesta. Tutkimusmenetelmä ei ole osoittanut vääriä positiivisia tuloksia.

PEth-tutkimus sopii jokaiselle omaa terveyttä ja alkoholinkäyttöä pohtivalle.

Mistä voin tilata PEth-tutkimuksen?

PEth-tutkimuksen voi tilata Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä.

Voit lisätä yksittäisiä tutkimuksia valmiisiin testipaketteihin, kuten suosittuun Puhti-laboratoriopakettiin. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat terveyteen sekä jaksamiseen liittyvät mittarit.

Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erillisenä palveluna lääkärin etäkonsultaation Puhdin tulosraportilta.

PEth-tutkimuksen tulosten tulkinta

Jos fosfatidyylietanolin pitoisuus veressä ylittää suurkulutuksen raja-arvon (0,3 μmol/l), se viittaa päivittäiseen alkoholinkäyttöön, joka on vähintään viisi annosta eli yli 60 grammaa alkoholia. Pitkäaikainen alkoholin suurkulutus voi johtaa pitoisuuksiin 2-5 μmol/l. Pitoisuudet välillä 0,05-0,3 μmol/l tulkitaan kohtuukäytöksi.

Pitoisuuden nousu suurkulutuksen raja-arvoon edellyttää pitkäaikaista, noin 2-3 viikkoa kestävää runsasta alkoholinkäyttöä. Alkoholin satunnaisella ja kohtuullisella käytöllä ei juurikaan ole merkitystä arvoon.

PEth voi olla havaittavissa verenkierrossa 2–4 viikon ajan alkoholin käytön lopettamisen jälkeen, riippuen henkilön käyttämästä alkoholimäärästä ja käytön kestosta.

Alkoholin suurkulutus

Työikäisten terveiden miesten terveydelle haitallisen alkoholinkäytön korkea riskitaso on 24 tai useampia annoksia viikossa, naisilla vastaava määrä on 16 annosta viikossa. Yli 65-vuotiaiden riskiraja on 7 annosta/ vko.

Alkoholin ongelmakäyttöä kartoitetaan esimerkiksi AUDIT-kyselyllä. Alkoholin suurkulutuksen mittarina voidaan myös käyttää laboratoriokokeista muun muassa desialotransferriiniä (CDT), glutamyylitransferaasia (GT), alaniiniaminotransferaasia (ALAT) ja aspartaattiaminotransferaasi (ASAT). Nämä laboratoriotestit kuuluvat myös Puhdin valikoimaan.

Mistä apua alkoholi- tai päihdeongelmaan?

Alkoholiriippuvuudelle eli alkoholismille tyypillistä on pakonomainen tarve käyttää alkoholia. Alkoholiriippuvuus on krooninen sairaus, jossa sekä mieli että elimistö ovat alkoholista riippuvaisia. Suomessa alkoholiriippuvuus ja sen aiheuttamat seuraukset ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma.

Mitä nopeammin tunnistat alkoholin haitallisen käytön ja suhtaudut siihen vakavasti, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on oppia hallitsemaan alkoholinkäyttöäsi ja välttää alkoholin ongelmakäytön ja alkoholiriippuvuuden kehittyminen.

Puhdin kautta voit tilata Mehiläisen valmennuksen alkoholin käytön vähentämiseen ja/tai sen käytön lopettamiseen. Valmennus auttaa sinua vähentämään alkoholin käyttöäsi. Valmennuksen aikana saat kerran viikossa tietoa alkoholin vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin sekä keinoja juomisen vähentämiseen.

Mikäli alkoholin käytön vähentäminen ei onnistu sinulta itsenäisesti, on suositeltavaa hakeutua hoitoon. Voit varata itsellesi ajan lääkärille esimerkiksi Mehiläisen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00