Chat with us, powered by LiveChat

D-vitamiini on ihmisen tärkeille elintoiminnoille välttämätön rasvaliukoinen vitamiini. Jotta sitä saataisiin riittävästi, tulee sitä saada niin auringosta kuin ravinnostakin. Suomessa D-vitamiinia saadaan runsaasti varastoon kesäaikaan, mutta sen pitoisuus laskee pimeinä talvikuukausina eivätkä kesän aikana kertyneet varastot yksinään riitä ylläpitämään pitoisuutta riittävänä.

 • D-vitamiinia kutsutaan myös aurinkovitamiiniksi.
 • D3-vitamiinia syntyy iholle auringon paistaessa.
 • D2-vitamiinia saadaan ainoastaan ravinnosta.
 • Talvisin ravintolisä on tärkeä keino turvata D-vitamiinin saanti.
 • D-vitamiinia kutsutaan myös aurinkovitamiiniksi.
 • D3-vitamiinia syntyy iholle auringon paistaessa.
 • D2-vitamiinia saadaan ainoastaan ravinnosta.
 • Talvisin ravintolisä on tärkeä keino turvata D-vitamiinin saanti.

D-vitamiini on ihmisen tärkeille elintoiminnoille välttämätön rasvaliukoinen vitamiini. Jotta sitä saataisiin riittävästi, tulee sitä saada niin auringosta kuin ravinnostakin. Suomessa D-vitamiinia saadaan runsaasti varastoon kesäaikaan, mutta sen pitoisuus laskee pimeinä talvikuukausina eivätkä kesän aikana kertyneet varastot yksinään riitä ylläpitämään pitoisuutta riittävänä.

D-vitamiinin puutostilassa moni elimistön toiminto vaaraantuu ja heikkenee. Vitamiinia pidetään yhtenä tärkeistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä, johon voimme vaikuttaa itse.

Tässä artikkelissa kerromme D-vitamiinin tehtävistä ja hyödyistä, puutostilan oireista sekä vitamiinin tärkeimmistä lähteistä. Opit huolehtimaan omasta D-vitamiinin saannistasi ruokavalion ja elintapojen avulla.

Mitä tehtäviä D-vitamiinilla on?

D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Se on osallisena seuraavissa tehtävissä:

 • Kalsiumin imeytymisen mahdollistaminen, millä on vaikutusta luustoon.
 • Vireyden ylläpitäminen, jolloin muun muassa mieliala on parempi ja painonhallintaan riittää enemmän jaksamista.
 • Vastustuskyvystä huolehtiminen
 • Veren sokeripitoisuuden säätely
 • Unen laadun parantaminen

D-vitamiini ja luusto

Luusto tarvitsee D-vitamiinia, koska vitamiini mahdollistaa luuston terveydelle elintärkeän kalsiumin imeytymisen. Kalsiumia saadaan esimerkiksi maitotuotteista, kuten maidosta, piimästä ja juustosta. Kasvisruokavaliota noudattavat voivat saada sitä ravintolisän muodossa.

Kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on tärkeää, jotta luusto pysyy vahvana.

D-vitamiini auttaa mielialasta huolehtimisessa

Pimeään vuodenaikaan koettu kaamosmasennus voi olla yhteydessä valon määrän mukana väheneviin D-vitamiinivarastoihin.

Varsinkin talviaikaiseen masennukseen ja erityisesti väsymykseen voivat auttaa vitamiinien saannista huolehtiminen, vitamiinilisä sekä kirkasvalolamppu.

D-vitamiini tehostaa vastustuskykyä

D-vitamiini vaikuttaa olennaisesti immuunipuolustusjärjestelmäämme eli vastustuskykyyn. Tehokas vastustuskyky suojelee ihmistä taudinaiheuttajia vastaan. Talviaikaan, jolloin D-vitamiinipitoisuus on auringonvalon vähäisyyden vuoksi ihmisellä alhaisempi, on valloillaan myös influenssakausi.

Vastustuskykymme vaikuttaa kausi-influenssan lisäksi myös kaikkien muiden virus- ja bakteeriperäisten tautien tarttumiseen. Vastustuskyvystä huolehtiminen auttaa pysymään hyvinvoivana ja terveenä.

Vastustuskykyä kannattaa tehostaa D-vitamiinin lisäksi myös esimerkiksi sinkin avulla.

D-vitamiini tukee hermoston toimintaa

Vastustuskyvyn ja vireystilan lisäksi D-vitamiini tukee myös hermoston normaalia toimintaa. Hermostoon kuuluvat esimerkiksi aivomme. Aivotoimintaan vaikuttaa olennaisesti ruokavaliomme sekä myös valon määrä, joka on suoraan yhteydessä D-vitamiinin saantiin.

D-vitamiinin puute voi aiheuttaa erilaisia hermoston rappeumatauteja. Riittävät D-vitamiinin tasot ovat yhteydessä parempaan muistiin, oppimiskykyyn ja mielialaan. Kalaruoat ovat loistavaa ruokaa aivoille: niistä saadaan ainoana ruoka-aineena D-vitamiinia, minkä lisäksi ne sisältävät hyvää pehmeää rasvaa sekä elimistölle tärkeitä omega 3-rasvahappoja.

D-vitamiini parantaa unta

Hermoston ja aivojen toimintaan vaikuttaa olennaisesti unen laatu. Tutkimusten mukaan uniapneaa sairastavilla on usein myös D-vitamiinin puutostila. Uniapneaan liittyvät usein kuorsaaminen ja hengityskatkokset. D-vitamiinin puutoksen lisäksi uniapnealla on yhteys poikkeavaan verensokeriin.

D-vitamiini vähentää diabetesriskiä

D-vitamiinin puutos voi edistää diabeteksen kehittymistä.

Verensokeri ja insuliini ovat yhteydessä sokeritautiin eli diabetekseen.

D-vitamiinin puutoksen oireet

 • Riittävä D-vitamiinipitoisuus ehkäisee flunssia ja influenssoja. D-vitamiinin puutos on yleisintä talviaikaan, jolloin taudinaiheuttajia on liikkeellä ylipäätään paljon.
 • D-vitamiinin puutos voi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.
 • D-vitamiinin puutos voi altistaa mielialaoireille. Se altistaa myös unettomuudelle.
 • Puutostila vaikuttaa hermoston toimintaan vaikeuttaen muistamista, ajattelua ja oppimista sekä muita kognitiivisia toimintoja.
 • D-vitamiinin puutos altistaa väsymykselle, jota taas riittävä pitoisuus torjuu.

D-vitamiinin puutos syntyy, kun vitamiinia ei saada tarpeeksi ravinnosta eikä auringonvalosta. Puutos voi olla yhteydessä myös vitamiinin varastoimiseen liittyvän elimen, kuten maksan tai munuaisen, vahingoittumiseen.

Erityistä huomiota vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää seuraavien ryhmien kohdalla:

 • Pienet lapset ja raskaana olevat äidit
 • Henkilöt, jotka eivät voi oleskella auringossa
 • Yli 65-vuotiaat henkilöt
 • Ylipainoiset henkilöt
 • Tummaihoiset ihmiset pohjoisen olosuhteissa. Tumma iho on kehittynyt vastustamaan auringon vaikutusta päiväntasaajan alueella, mutta auringon vaikutus on pohjoisessa hyvin paljon heikompi.
 • Ihmiset, joilla on jokin ravintoaineiden imeytymishäiriö.
 • Ihmiset, joille on tehty vatsalaukun ohitusleikkaus
 • Laktoosi-intolerantikot
 • Kasvissyöjät ja vegaanit
 • Henkilöt, joilla on autoimmuunisairaus

Useat samanaikaiset vitamiininpuutokset voivat pahentaa toistensa oireita. Siksi D-vitamiinin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muiden vitamiinien riittävään saantiin. Lue lisää, kuinka eri vitamiinit vaikuttavat kehoosi:

Mistä voin tilata D-vitamiinin mittauksen?

Voit tilata S-D-25-tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta.

Samalla kertaa kannattaa mitata myös esim. ferritiini, eli varastorauta. Näistä kahdesta suosituimmasta testistämme on saatavilla yhteispaketti edulliseen hintaan.

D-vitamiinin mittaus kuuluu myös seuraaviin paketteihin, joiden avulla saat todella kattavan käsityksen elimistösi tilasta:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Voiko lapselta mitata D-vitamiinin?

Kyllä voi. Olemme koonneet lapsille sopivan laboratoriopaketin, jossa on mukana ferritiini, D-vitamiini, CRP ja täydellinen verenkuva (hemoglobiini). Tutustu lapsen tutkimuspakettiin.

Mistä D-vitamiinia saadaan?

D-vitamiinia on melko hankalaa saada ravinnon kautta ihmiselle tarpeellista määrää. Auringonvalo taas täyttää varastot jo muutaman minuutin oleskelun aikana. Talviaikaan suomalaisille suositellaan käytettäväksi vitamiinilisää. Kahden viikon auringossa oleskelu pimeään vuodenaikaan, esimerkiksi siis talvilomamatka etelään, täyttää D-vitamiinivarastot tehokkaasti.

D3-vitamiinin esiastetta muodostuu iholla. Auringon valon vaikutuksesta se muuttuu toimivaksi D-vitamiiniksi. Myös eläinkunnan tuotteista saadaan D3-vitamiinia. Kala on todellista terveysruokaa, sillä se sisältää merkittävästi D3:a.

Suomessa D3-vitamiinia lisätään nestemäisiin maitovalmisteisiin sekä ravintorasvoihin. Jotta vitamiinia saataisiin ravinnosta riittävästi, tulisi päivittäin saada vähintään puoli litraa vitaminoitua maitoa sekä vähintään kahdesti viikossa vitaminoituja rasvalevitteitä ja kalaa.

D-vitamiinia sisältäviä ruokia:

 • Munankeltuaiset
 • Kalanmaksaöljy
 • Naudan maksa
 • Margariini
 • Jogurtti
 • Eräät juustot

D-vitamiinin viitearvot

Puutostila< 25 nmol/l
Riittämätön saanti25 – 75 nmol/l
Riittävä saanti75 – 250 nmol/l
Liiallinen saanti> 250 nmol/l

Merkintä nmol/l tarkoittaa nanomoolia litrassa.

Jos pitoisuus on alle 50nmol/l, merkitsee se vitamiininpuutosta. Vitamiininpuutos lisää luunmurtumien riskiä, lapsilla riisitaudin riskiä sekä ikääntyneiden osteoporoosin vaaraa.

Saantisuositukset

IkäryhmäKokonaistarveVitamiinilisätarve
2 vk. – 2 vuotta10 µg / vrk10 µg/vrk ympäri vuoden
2 – 17 vuotta10 µg / vrk7,5 µg/vrk ympäri vuoden
18 – 60 vuotta10 µg / vrk10 µg/vrk tarvittaessa
61 – 74 vuotta10 µg / vrk10 µg/vrk tarvittaessa
yli 75-vuotiaat20 µg / vrk20 µg/vrk ympäri vuoden

Merkintä µg / vrk tarkoittaa mikrogrammaa vuorokaudessa.

Raskaana olevien ja imettävien naisten tulee tiedostaa D-vitamiinin saantinsa ympäri vuoden, eli heidän kannattaa tarkkailla verensä pitoisuutta myös silloin, kun auringonvaloa on paljon.

D-vitamiinin testaus

Laboratoriotesti – tulokset heti seuraavana päivänä

Voiko d-vitamiinia saada liikaa?

Auringon kautta ei yleensä voi saada liikaa D-vitamiinia. Ravintolisän kautta nautitusta D-vitamiinista voi joskus harvoin seurata myrkytystila. Tämä kuitenkin koskee vain todella suurta käyttöä.

D-vitamiinimyrkytys voi näkyä runsaana virtsanerityksenä, alipainona ja rytmihäiriöinä. Lisäksi liika D-vitamiini lisää veren kalsiumpitoisuutta, jolloin kudokset voivat kalkkeutua.

Kun D-vitamiinilisää käytetään suositusten mukaan, merkittävää riskiä myrkytykseen ei kuitenkaan ole.

Lähteet

Terveyskirjasto: D-vitamiini

Orion Pharma: Tietoa D-vitamiinista – Diabetes

Medical News Today: What are the health benefits of vitamin D?

National Institutes of Health: Vitamin D

Synlab: D-vitamiini-25-OH (1220 S -D-25)

D-vitamiini on ihmisen tärkeille elintoiminnoille välttämätön rasvaliukoinen vitamiini. Jotta sitä saataisiin riittävästi, tulee sitä saada niin auringosta kuin ravinnostakin. Suomessa D-vitamiinia saadaan runsaasti varastoon kesäaikaan, mutta sen pitoisuus laskee pimeinä talvikuukausina eivätkä kesän aikana kertyneet varastot yksinään riitä ylläpitämään pitoisuutta riittävänä.

D-vitamiinin puutostilassa moni elimistön toiminto vaaraantuu ja heikkenee. Vitamiinia pidetään yhtenä tärkeistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä, johon voimme vaikuttaa itse.

Tässä artikkelissa kerromme D-vitamiinin tehtävistä ja hyödyistä, puutostilan oireista sekä vitamiinin tärkeimmistä lähteistä. Opit huolehtimaan omasta D-vitamiinin saannistasi ruokavalion ja elintapojen avulla.

Mitä tehtäviä D-vitamiinilla on?

D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Se on osallisena seuraavissa tehtävissä:

 • Kalsiumin imeytymisen mahdollistaminen, millä on vaikutusta luustoon.
 • Vireyden ylläpitäminen, jolloin muun muassa mieliala on parempi ja painonhallintaan riittää enemmän jaksamista.
 • Vastustuskyvystä huolehtiminen
 • Veren sokeripitoisuuden säätely
 • Unen laadun parantaminen

D-vitamiini ja luusto

Luusto tarvitsee D-vitamiinia, koska vitamiini mahdollistaa luuston terveydelle elintärkeän kalsiumin imeytymisen. Kalsiumia saadaan esimerkiksi maitotuotteista, kuten maidosta, piimästä ja juustosta. Kasvisruokavaliota noudattavat voivat saada sitä ravintolisän muodossa.

Kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on tärkeää, jotta luusto pysyy vahvana.

D-vitamiini auttaa mielialasta huolehtimisessa

Pimeään vuodenaikaan koettu kaamosmasennus voi olla yhteydessä valon määrän mukana väheneviin D-vitamiinivarastoihin.

Varsinkin talviaikaiseen masennukseen ja erityisesti väsymykseen voivat auttaa vitamiinien saannista huolehtiminen, vitamiinilisä sekä kirkasvalolamppu.

D-vitamiini tehostaa vastustuskykyä

D-vitamiini vaikuttaa olennaisesti immuunipuolustusjärjestelmäämme eli vastustuskykyyn. Tehokas vastustuskyky suojelee ihmistä taudinaiheuttajia vastaan. Talviaikaan, jolloin D-vitamiinipitoisuus on auringonvalon vähäisyyden vuoksi ihmisellä alhaisempi, on valloillaan myös influenssakausi.

Vastustuskykymme vaikuttaa kausi-influenssan lisäksi myös kaikkien muiden virus- ja bakteeriperäisten tautien tarttumiseen. Vastustuskyvystä huolehtiminen auttaa pysymään hyvinvoivana ja terveenä.

Vastustuskykyä kannattaa tehostaa D-vitamiinin lisäksi myös esimerkiksi sinkin avulla.

D-vitamiini tukee hermoston toimintaa

Vastustuskyvyn ja vireystilan lisäksi D-vitamiini tukee myös hermoston normaalia toimintaa. Hermostoon kuuluvat esimerkiksi aivomme. Aivotoimintaan vaikuttaa olennaisesti ruokavaliomme sekä myös valon määrä, joka on suoraan yhteydessä D-vitamiinin saantiin.

D-vitamiinin puute voi aiheuttaa erilaisia hermoston rappeumatauteja. Riittävät D-vitamiinin tasot ovat yhteydessä parempaan muistiin, oppimiskykyyn ja mielialaan. Kalaruoat ovat loistavaa ruokaa aivoille: niistä saadaan ainoana ruoka-aineena D-vitamiinia, minkä lisäksi ne sisältävät hyvää pehmeää rasvaa sekä elimistölle tärkeitä omega 3-rasvahappoja.

D-vitamiini parantaa unta

Hermoston ja aivojen toimintaan vaikuttaa olennaisesti unen laatu. Tutkimusten mukaan uniapneaa sairastavilla on usein myös D-vitamiinin puutostila. Uniapneaan liittyvät usein kuorsaaminen ja hengityskatkokset. D-vitamiinin puutoksen lisäksi uniapnealla on yhteys poikkeavaan verensokeriin.

D-vitamiini vähentää diabetesriskiä

D-vitamiinin puutos voi edistää diabeteksen kehittymistä.

Verensokeri ja insuliini ovat yhteydessä sokeritautiin eli diabetekseen.

D-vitamiinin puutoksen oireet

 • Riittävä D-vitamiinipitoisuus ehkäisee flunssia ja influenssoja. D-vitamiinin puutos on yleisintä talviaikaan, jolloin taudinaiheuttajia on liikkeellä ylipäätään paljon.
 • D-vitamiinin puutos voi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.
 • D-vitamiinin puutos voi altistaa mielialaoireille. Se altistaa myös unettomuudelle.
 • Puutostila vaikuttaa hermoston toimintaan vaikeuttaen muistamista, ajattelua ja oppimista sekä muita kognitiivisia toimintoja.
 • D-vitamiinin puutos altistaa väsymykselle, jota taas riittävä pitoisuus torjuu.

D-vitamiinin puutos syntyy, kun vitamiinia ei saada tarpeeksi ravinnosta eikä auringonvalosta. Puutos voi olla yhteydessä myös vitamiinin varastoimiseen liittyvän elimen, kuten maksan tai munuaisen, vahingoittumiseen.

Erityistä huomiota vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää seuraavien ryhmien kohdalla:

 • Pienet lapset ja raskaana olevat äidit
 • Henkilöt, jotka eivät voi oleskella auringossa
 • Yli 65-vuotiaat henkilöt
 • Ylipainoiset henkilöt
 • Tummaihoiset ihmiset pohjoisen olosuhteissa. Tumma iho on kehittynyt vastustamaan auringon vaikutusta päiväntasaajan alueella, mutta auringon vaikutus on pohjoisessa hyvin paljon heikompi.
 • Ihmiset, joilla on jokin ravintoaineiden imeytymishäiriö.
 • Ihmiset, joille on tehty vatsalaukun ohitusleikkaus
 • Laktoosi-intolerantikot
 • Kasvissyöjät ja vegaanit
 • Henkilöt, joilla on autoimmuunisairaus

Useat samanaikaiset vitamiininpuutokset voivat pahentaa toistensa oireita. Siksi D-vitamiinin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muiden vitamiinien riittävään saantiin. Lue lisää, kuinka eri vitamiinit vaikuttavat kehoosi:

Mistä voin tilata D-vitamiinin mittauksen?

Voit tilata S-D-25-tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta.

Samalla kertaa kannattaa mitata myös esim. ferritiini, eli varastorauta. Näistä kahdesta suosituimmasta testistämme on saatavilla yhteispaketti edulliseen hintaan.

D-vitamiinin mittaus kuuluu myös seuraaviin paketteihin, joiden avulla saat todella kattavan käsityksen elimistösi tilasta:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Voiko lapselta mitata D-vitamiinin?

Kyllä voi. Olemme koonneet lapsille sopivan laboratoriopaketin, jossa on mukana ferritiini, D-vitamiini, CRP ja täydellinen verenkuva (hemoglobiini). Tutustu lapsen tutkimuspakettiin.

Mistä D-vitamiinia saadaan?

D-vitamiinia on melko hankalaa saada ravinnon kautta ihmiselle tarpeellista määrää. Auringonvalo taas täyttää varastot jo muutaman minuutin oleskelun aikana. Talviaikaan suomalaisille suositellaan käytettäväksi vitamiinilisää. Kahden viikon auringossa oleskelu pimeään vuodenaikaan, esimerkiksi siis talvilomamatka etelään, täyttää D-vitamiinivarastot tehokkaasti.

D3-vitamiinin esiastetta muodostuu iholla. Auringon valon vaikutuksesta se muuttuu toimivaksi D-vitamiiniksi. Myös eläinkunnan tuotteista saadaan D3-vitamiinia. Kala on todellista terveysruokaa, sillä se sisältää merkittävästi D3:a.

Suomessa D3-vitamiinia lisätään nestemäisiin maitovalmisteisiin sekä ravintorasvoihin. Jotta vitamiinia saataisiin ravinnosta riittävästi, tulisi päivittäin saada vähintään puoli litraa vitaminoitua maitoa sekä vähintään kahdesti viikossa vitaminoituja rasvalevitteitä ja kalaa.

D-vitamiinia sisältäviä ruokia:

 • Munankeltuaiset
 • Kalanmaksaöljy
 • Naudan maksa
 • Margariini
 • Jogurtti
 • Eräät juustot

D-vitamiinin viitearvot

Puutostila< 25 nmol/l
Riittämätön saanti25 – 75 nmol/l
Riittävä saanti75 – 250 nmol/l
Liiallinen saanti> 250 nmol/l

Merkintä nmol/l tarkoittaa nanomoolia litrassa.

Jos pitoisuus on alle 50nmol/l, merkitsee se vitamiininpuutosta. Vitamiininpuutos lisää luunmurtumien riskiä, lapsilla riisitaudin riskiä sekä ikääntyneiden osteoporoosin vaaraa.

Saantisuositukset

IkäryhmäKokonaistarveVitamiinilisätarve
2 vk. – 2 vuotta10 µg / vrk10 µg/vrk ympäri vuoden
2 – 17 vuotta10 µg / vrk7,5 µg/vrk ympäri vuoden
18 – 60 vuotta10 µg / vrk10 µg/vrk tarvittaessa
61 – 74 vuotta10 µg / vrk10 µg/vrk tarvittaessa
yli 75-vuotiaat20 µg / vrk20 µg/vrk ympäri vuoden

Merkintä µg / vrk tarkoittaa mikrogrammaa vuorokaudessa.

Raskaana olevien ja imettävien naisten tulee tiedostaa D-vitamiinin saantinsa ympäri vuoden, eli heidän kannattaa tarkkailla verensä pitoisuutta myös silloin, kun auringonvaloa on paljon.

D-vitamiinin testaus

Laboratoriotesti – tulokset heti seuraavana päivänä

Voiko d-vitamiinia saada liikaa?

Auringon kautta ei yleensä voi saada liikaa D-vitamiinia. Ravintolisän kautta nautitusta D-vitamiinista voi joskus harvoin seurata myrkytystila. Tämä kuitenkin koskee vain todella suurta käyttöä.

D-vitamiinimyrkytys voi näkyä runsaana virtsanerityksenä, alipainona ja rytmihäiriöinä. Lisäksi liika D-vitamiini lisää veren kalsiumpitoisuutta, jolloin kudokset voivat kalkkeutua.

Kun D-vitamiinilisää käytetään suositusten mukaan, merkittävää riskiä myrkytykseen ei kuitenkaan ole.

Lähteet

Terveyskirjasto: D-vitamiini

Orion Pharma: Tietoa D-vitamiinista – Diabetes

Medical News Today: What are the health benefits of vitamin D?

National Institutes of Health: Vitamin D

Synlab: D-vitamiini-25-OH (1220 S -D-25)

3 kommenttia aiheelle “D-vitamiini on tärkeä pohjoisen asukkaille”

  • Hei, mittaus kertoo kokonaistilannetta elimistössäsi. Jos tilanteesi huolestuttaa enemmän, kannattaa kysyä asiaa tarkemmin omalääkäriltäsi.

 • Olen kuntoilut koko aikuisikäni ja pitänyt ruokavalioni terveellisenä ja monipuolisena.
  50+ miehen terveystarkastuksen mukaan kaikki oli kunnossa paitsi hämmästyksekseni
  D-vitamiiniarvot olivat huomattavasti alle viitearvojen. Korjausliike on helppo tehdä,
  kun ohessa löytyy tiedot D-vitamiinilähteistä.
  Pertti 76 v

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös