Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Puhdin laboratoriotestin jälkeen Reetta on kiinnittänyt huomiota riittävään raudan ja D-vitamiinin saantiin

Puhdin laboratoriotestin jälkeen Reetta on kiinnittänyt huomiota riittävään raudan ja D-vitamiinin saantiin

Reetta Kulmala

Reetta Kulmala testasi veriarvonsa Puhdin laboratoriotestillä. Puhdin palveluista Reetta valitsi itselleen sopivimman – naisten laajan laboratoriopaketin, johon on valikoitu erityisesti naisten tarpeisiin suunnitellut laajat testit.

Tamperelainen 32-vuotias Reetta työskentelee asiakaspalvelijana luontaistuotekaupassa sekä tarjoaa ravintoterapeutin palveluita oman Ravintoterapia unelmakunto -yrityksensä kautta. Reetta kiinnostui oman terveyden mittaamisesta ja tilasi Puhdin verkkokaupasta naisten laajan laboratoriopaketin, koska halusi selvittää, miten hänen kehonsa voi.

Reetta tiesi, että vaikka ruokavalio olisi monipuolinen ja terveellinen ja vaikka liikkuisi riittävästi, voisi kehossa silti olla puutoksia. Erityisen yleisiä ovat alhaiset D-vitamiinitasot sekä raudanpuute erityisesti naisilla.

Reetta astui sisään Mehiläisen laboratorion ovista ja istui odottamaan vuoroaan. Näytteenotto kävi nopeasti ja Reetta sai tulokset Oma Puhti-raportille jo seuraavana päivänä. Reetta sai testeistä paljon hyödyllistä tietoa kehonsa voinnista. Testin jälkeen hän on kiinnittänyt huomiota erityisesti riittävään raudan ja D-vitamiinin saantiin. Erityisesti näin keväällä monen D-vitamiinivarastot ovat alhaisimmillaan.

Rauta on elimistölle välttämätöntä

Matala ferritiiniarvo viittaa heikkoihin rautavarastoihin. Rauta on elimistölle välttämätöntä ja yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin lihaksiin ja elimiin, kuten sydämeen. Rauta vaikuttaakin niin jaksamiseen, hyvinvointiin kuin mielialaan. Jos raudanpuutetta epäillään väsymyksen syyksi, on ferritiinin mittaus ensisijainen tutkimus. Raudanpuute voi aiheuttaa monenlaisia, joskus epämääräisiäkin oireita väsymyksen lisäksi.

D-vitamiinin puutos on yleistä

Reetaltakin löytyneet alhaiset D-vitamiinitasot eivät ole harvinaisia; suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän D-vitamiinia. D-vitamiinia saadaan pääasiallisesti auringosta. Sitä voi tankata kesällä varastoon, mutta varastot eivät riitä kuitenkaan kattamaan koko pitkää ja pimeää talvikautta.

Suomessa suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä talviaikaan (alle 18-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden). Pelkästään ravinnosta D-vitamiinia on vaikeaa saada riittävää määrää. D-vitamiinin imeytyminen on myös hyvin yksilöllistä, ja laboratoriokoe onkin hyvä tapa selvittää vitamiinin määrä veressä.

Reetan vinkit rauta-arvojen nostoon

Laboratoriotestin jälkeen Reetta on kiinnittänyt huomiota nimenomaan riittävään raudan ja D-vitamiinin saantiin. Reetan rauta-arvot ovat parantuneet puolen vuoden aikana hitaasti, mutta varmasti, ja se tuntuu olossa.

“Sain rauta-arvoni nousemaan lisäämällä ruokavalioon veri- ja maksaruokia sekä syömällä ravintolisänä vahvaa rautavalmistetta yhdessä C-vitamiinin kanssa. Vähensin myös kahvin juontia”, Reetta kertoo. Samanaikaisesti rautalisän kanssa nautittu kahvi vähentää raudan imeytymistä. C-vitamiini puolestaan lisää raudan imeytymistä.

“Vinkkinä muille rauta-arvojen kanssa painiville neuvon ensimmäisenä mittauttamaan arvot Puhti-testillä, jotta tiedetään, mistä tilanteesta lähdetään liikkeelle. Sen jälkeen lääkäri selvittää raudanpuutteen syyn, jonka jälkeen lähdetään hoitamaan tilannetta tarvittaessa ravintolisillä. Myös ruokavaliolla voidaan vaikuttaa raudan saantiin sekä imeytymiseen. Suosittelen tarvittaessa ottamaan testien tulkintaan lääkärin avuksi”, Reetta jatkaa.

Erityisesti jos on oireita tai epäilys sairaudesta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin neuvonnan voi tilata erillisenä palveluna Puhdin tulosraportilta.

Virkeämpi olo sai palaamaan salille

Reetta kertoo, että kokee olonsa tekemiensä muutosten myötä huomattavasti virkeämmäksi. Hän on jopa aloittanut uudelleen kuntosaliharrastuksen. “Tavoitteenani on kasvattaa voimatasoja ja jaksaa puuskuttamatta vähän rankempaakin treeniä. Puhdin avulla pystyn helposti seuraamaan rauta-arvojeni kehitystä, jolloin myös hiljalleen treenitehot pääsevät nousemaan”, Reetta sanoo.

Erityisesti Oma Puhti -raportti saa Reetalta kiitosta. “Se on todella kattava ja tehty helposti ymmärrettäväksi jokaiselle, vaikka ei laboratoriokokeista mitään tietäisikään. Oli myös plussaa, kun viitearvot ja jokaisen otetun kokeen tarkoitukset oli selitetty erikseen. Hienoa on myös, että tulosraportilta on halutessaan varattavissa lisäpalveluna lääkärin konsultaatio!”

“Jokaisen olisi hyvä ottaa vastuu omasta terveydestään ja tämän helpommaksi se ei juuri mene. Suosittelen lämpimästi Puhdin palveluita ihan kaikille aikuisille”, Reetta toteaa vielä haastattelun lopuksi.

Kuva: Satu Jaakkola-Chiari

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00