Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Esportin Sanna Autio ja Märt Loog testasivat Puhdin laboratoriotestit

Esportin Sanna Autio ja Märt Loog testasivat Puhdin laboratoriotestit

Esportin Sanna Autio

Esportin personal trainer Sanna Autio ja Esport Arenan testiasemalla kuntotestaajana työskentelevä Märt Loog testasivat Puhdin palvelun. Lue, mitä mieltä liikunta-alan ammattilaiset ovat oman terveyden mittaamisesta. Tuliko testeissä yllätyksiä?

Esportin Sanna Autio: “ B12- ja D-vitamiinin pitoisuudet kiinnostivat”

Personal trainerin työtä tekevä Sanna Autio lähti Puhdin testeihin toiveenaan saada konkreettisia lukuja omasta terveydestään. Sannaa kiinnostivat erityisesti B12- ja D-vitamiinipitoisuudet omassa kehossa. 

Pimeinä talvikuukausina, kun auringonvaloa on vain vähän, on D-vitamiinin riittävään saantiin tärkeää kiinnittää huomiota. Pelkästään ravinnosta on vaikeaa saada ihmiselle riittävää määrää D-vitamiinia, joten erityisesti talvella on usein turvauduttava lisäravinteeseen. Suomessa suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä alle 18- ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden ja kaikille vähintään pimeään vuodenaikaan.

D-vitamiinin saannille ja lisäravinteen annostukselle on annettu suositukset ikäryhmittäin, mutta on hyvä huomioida, että D-vitamiinin saanti ja imeytyminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Oman D-vitamiinitason voi testata helposti verikokeen avulla. Tutkimuksen avulla voi esimerkiksi selvittää, onko nautittu D-vitamiinilisä tehonnut. 

Märt Loog: “Halusin yleiskuvan veriarvoista ilman lääkärikäyntiä ja jonotuksia”

Laboratoriotestejä voi käyttää myös oman terveyden seurantaan esimerkiksi elintapoihin tehtyjen muutosten jälkeen. Usein parantuneiden veriarvojen näkeminen pitää yllä motivaatiota jatkaa muutosta. Esport Arenalla työskentelevä Märt Loog kävi itsekin testaamassa veriarvonsa Puhdin testeissä. “Olen muuttanut omia ruokatottumuksia aika paljon ja nykyinen testi vahvisti, että ollaan oikealla tiellä”, hän sanoo.

Märt Loog työskentelee Esport Arenan testiasemalla kuntotestaajana.

Märt kertoo, että Esportilla asiakkaita ohjataan terveystarkastukseen ja veriarvojen mittaukseen sekä tarvittaessa ottamaan yhteyttä omaan lääkäriin, mikäli huomataan selkeästi poikkeavia mittaustuloksia.

Laboratoriokokeista saatujen tulosten avulla voidaan puuttua ajoissa esimerkiksi vitamiinien puutoksiin. Joskus muutos on helppo aikaansaada elintavoilla kuten ruokavaliolla tai ravintolisällä, mutta toisinaan lääkärin konsultointi on paikallaan. 

Raudan – vai sittenkin B12-vitamiinin puutos?

Esportin personal trainer Sanna Autio oli kiinnostunut D-vitamiiniarvon lisäksi myös B12-vitamiinipitoisuudesta kehossaan. B12-vitamiini on ehkä vähemmän tunnettu vitamiini, mutta sen riittävästä saannista huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin D-vitamiininkin, sillä se vaikuttaa mm. muistiin, ajatteluun ja oppimiskykyyn. 

Koska B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ravinnosta, sen saannista huolehtiminen on erityisen tärkeää vegaani- tai kasvisruokavaliota noudattavilla. B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta heikentyy myös ikääntyessä. Riittävällä B12-vitamiinin saannilla voidaan ehkäistä myös anemian syntyä. Vitamiininpuutoksesta johtuvaa anemiaa ei tule sekoittaa raudanpuuteanemiaan. 

Sanna sai Puhdin tutkimusten avulla vastauksen mieltänsä askarruttaviin B12- ja D-vitamiiniarvoihin, eikä tarvetta lääkärin konsultaatiolle ollut. Myös Märt oli tyytyväinen testaamisen ja tulosten tulkinnan helppouteen. “Muutos laitettiin käyntiin heti tulosten saavuttua”, Märt kertoo kysyttäessä elintapojen muutoksen tarpeellisuudesta. “Pohdin kuitenkin lääkärin konsultaatiota parin asian varmistamiseksi”, hän jatkaa. 

Testejä niin perusliikkujalle kuin aktiivikuntoilijallekin

Sannan mielestä Puhdin palvelut ovat tarpeellisia niin perusliikkujalle kuin aktiivikuntoilijallekin. “Tällaiset hyvinvointipalvelut tarjoavat tärkeän ja selkeän mittariston kertomaan omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Etenkin keski-ikäisenä on hyvä saada konkreettisia lukuja omasta terveydestä”, Sanna sanoo.

Myös Märt kokee kaikki mahdolliset testit ja mittaukset erittäin tärkeiksi. “Ne antavat reaalikuvan omasta hyvinvoinnista ja terveyden tilasta. Tavoitteeni on pysyä terveenä ja työkykyisenä hamaan tulevaisuuteen asti.” Märt sanoo.

Kysyttäessä, aikooko Märt käyttää Puhdin palvelua uudelleen, vastaus on selvä “kyllä.” Ensimmäistä kertaa Puhdin palvelua kokeilleen Märtin mielestä testeissä parasta oli vaivattomuus, aikataulut, täsmällisyys, kattava testipatteristo ja erinomainen palaute viitteineen. “Puhdin laboratoriotestit madaltavat selvästi kynnystä hakeutua testeihin ja tarkastuksiin. Suosittelen kaikille tutuille ja otetaan jatkossa käyttöön myöskin työtehtävässäni vahvana suosituksena osana meidän omia testejä”, toteaa Märt vielä lopuksi. 

Myös Sanna on sitä mieltä, että tulosten tulkinta oli helppoa. “Suosittelen Puhtia jokaiselle, joka haluaa saada kattavan kuvan omasta terveydestään. Niin perusliikkujalle kuin aktiivikuntoilijallekin. Vaikka syö terveellisesti ja liikkuu riittävästi, on hyvä tietää ovatko vitamiinitasot, verensokerit ja rasvat sopivalla tasolla” , Sanna sanoo. 

Tiesitkö, että Esportilla on uudenlainen online-hyvinvointimaailma nimeltään Wellnet? Löydät Wellnetistä monipuolisesti erilaisia jumppia, kotitreenejä, kursseja ja luentoja.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00