Monet tekijät vaikuttavat päivittäiseen energisyyteemme sekä millainen terveytemme on nyt ja tulevaisuudessa. Oman hyvinvoinnin tueksi on tuotu paljon erilaisia tapoja ylläpitää terveyttä ja lisätä motivaatiota harjoitteluun kuin myös lisätä energistä oloa päivittäiseen puurtamiseen. Perusterveyden ylläpito kannattaa monin eri keinoin oli sitten kyseessä aktiivisesti urheileva tai mielen mukaan liikkuva “Matti tai Maija Meikäläinen”.

Verikokeet antavat syvyyttä oman kehon toiminnan ymmärtämiseen ja ovat tukena elintapamuutoksissa. Mittauksien avulla on helppoa nähdä, millainen oma terveys on tällä hetkellä ja millaiseksi se muodostuu esimerkiksi elintapamuutosten myötä.

Tieto oman kehon arvoista antaa parhaimman lähtökohdan reagoida nopeasti tulevaisuudessa ilmeneviin muutoksiin jo ennen kuin välttämättä on ehtinyt ilmetä oireita omassa olotilassa.

Kaikki hyötyvät perusterveyteen ja jaksamiseen liittyvien mittarien seurannasta riippumatta siitä, kuinka monta kertaa viikossa hiki kirpoaa otsalle. Testit kannattaa ottaa säännöllisin väliajoin terveyden ja suorituskyvyn edistämiseksi.

Onko puhti poissa?

Viekö työ ja perheen kanssa ahertaminen kaiken voiman? Moni kokee, että puhtia ei tunnu riittävän enää työpäivän tai perheen perusaskareiden jälkeen.

Syitä lienee monia mutta oli tilanne sitten mikä tahansa, on hyvä selvittää, onko vetämättömän olotilan takana jokin puutostila, kuten D-vitamiinin tai raudan puute. Monella miehellä syynä saattaa olla heittelyä testosteroniarvoissa.

Saat tilattua kaikki testit Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Tulokset tulevat sinulle nopeasti jo yleensä näytteenottoa seuraavana päivänä.

Ferritiini – raudanpuute

Väsymyksen taustalla saattaa piileksiä raudan puute. Tämä on hyvin yleistä kovasti treenaavilla, naisilla, verenluovuttajilla, synnyttäneillä sekä erilaisista imeytymishäiriöistä sekä tiukkaa dieettiä noudattavilla.

Raudan yksi tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Jos kärsit raudanpuutteesta, sinulla voi oireina olla: yleinen väsymys, nopea hengästyminen ja alavireinen olotila.

Mikäli rautavarastot ovat vähissä, mieli voi olla maassa, askel painaa ja voimia ei tunnu riittävän edes päivittäisiin toimintoihin.

Kilpirauhanen – aineenvaihdunnan eli metabolian häiriöt

Kilpirauhanen vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, vireystilaan ja mielialaan. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt vaikuttavat jaksamiseen ja oireina saattaa olla väsymys, palelu, selittämätön painon nousu, kaulalla tuntemukset, kuiva iho ja hiusten lähtö.

“Vitamiinihormoni” D

Suomalaiset kärsivät D-vitamiinin puutteesta ellei D-vitamiinin saanti ole taattu lisäravintein. Jokaisen suomalaisen tulisi mitata D-vitamiiniarvonsa edes kerran vuodessa nähdäkseen saako riittävästi D-vitamiinia.

D-vitamiini ei säily elimistössämme pitkään, joten vaikka kesällä saisit D-vitamiinia auringosta ei sillä ole kauaskantoiset vaikutukset. Tämän vuoksi on hyvä miettiä, pitäisikö myös kesäaikaan syödä tätä vitamiinia purkistä käsin.

Hermoston ja muistin kaveri B12

B12-vitamiini on hermoston kaveri ja takaa hermoston toiminnan. Tämän vitamiinin puutos voi aiheuttaa lihasheikkoutta, muistamattomuutta ja häiritsee keskittymistämme.

B12-vitamiinia tarvitaan jo sikiöajoista aivan elämän loppumetreille saakka. Siksi on hyvä pitää mielessä myös tämän vitamiinin riittävä saanti, jotta myös treenatessa aivot antavat käskyjä lihaksille halutulla tavalla.

Jos olet kasvissyöjä, vegaani tai erityisdieettiä noudattava, muista, että B12-vitamiinia saadaan vain eläinkunnan tuotteista tai lisäravinteena.

Aloita kuntoilukausi selvittämällä, miten elimistösi voi!

Suosittelemme mittaamaan elimistön tilan heti harjoituskauden alussa lähtötason selvittämiseksi. Jos unohdit tehdä tämän, se ei haittaa. Mittaa itsesi ja tavoittele muutoksia viitearvojen poikkeavuuksiin. Näin optimoit elimistöllesi parhaimmat edellytykset tuleville vuosille ja treenisi kulkee kuin unelma!

Valitse itsellesi sopiva testipaketti:

Kun olet saanut tuloksesi Oma Puhtiin, on helppo vertailla myös tulevia mittauksia aiempiin. Näet graafeilla, miten olet onnistunut tekemään muutoksia elimistöösi. Muutokset veriarvoissa motivoivat sinua jatkamaan kohti parempaa edistystä!

Puhti-tutkimuksiin helposti ilman lähetettä

Puhdin laboratoriotestit voi tehdä yli 20 paikkakunnalla Suomessa ilman lääkärin lähetettä. Oston jälkeen saat tarkat ohjeet näytteenottoon valmistautumiseen. Tilauksen jälkeen pääset varaamaan ajan laboratorioon verikokeeseen.

Tulokset saat selkeänä raporttina ja näet, mitkä arvot ovat viitearvojen sisällä. Haluamme auttaa sinua jaksamaan ja voimaan paremmin, emme uuvuta vaikeaselkoisilla raporteilla.

Tulospalvelusta löydät myös syventävää tietoa, miten voit kehittää omaa hyvinvointiasi ja jaksamista. Saat selkeän näkymän tuloksiin, apua arvojen tulkintaan ja ideoita kehittymiseen.

Tilaus on voimassa vuoden ostohetkestä. Voit tilata haluamasi testipaketin heti ja käydä testeissä silloin, kun haluat.

Kun elimistösi on kunnossa, voit paremmin ja energiaa riittää niin kotiin kuin kuntoilun pariin! 🙂

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin palvelun sujuvuudesta vastaava sairaanhoitaja Susanna Nuoramo on kokenut terveysalan ammattilainen. Susannan intohimona on kokonaisvaltainen hyvinvointi, psyykkisen hyvinvoinnin sekä työssä jaksamisen edistäminen. Erityisosaamisena uni ja palautuminen. Susanna vastaa Puhdilla myös yhteistyöstä eri sidosryhmien kanssa.


Päivitetty: 13.02.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös