Tässä artikkelissa tutustut A-vitamiinin tehtäviin kehossa, opit tulkitsemaan sen pitoisuuden tutkimuksessa käytettäviä laboratorioarvoja ja huomioimaan mahdollisia puutosoireita sekä miten A-vitamiinin saantia on mahdollista lisätä.

A-vitamiini lyhyesti

 • A-vitamiini huolehtii näkökyvystä ja ihon kunnosta.
 • A-vitamiini solut uudistumaan, joten pysyt nuorena pitkään.
 • Beetakaroteenia saadaan eniten värikkäistä hedelmistä ja vihanneksista.
 • Retinolia saadaan terveellisimmin rasvaisesta kalasta, kuten lohesta.

Mikä on A-vitamiini?

Vitamiini A on välttämätön, rasvaliukoinen vitamiini, jota keho tarvitsee moniin toimintoihin. A-vitamiinia esiintyy retinolimuodossa ja esiasteena, beetakaroteenina. Se tukee kasvua ja kehitystä, solunmuodostusta ja solujen uudistumista, näkökykyä ja immuunipuolustusta. Se on myös voimakas antioksidantti, joka torjuu tulehduksia.

A-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää kokonaisvaltaisen terveyden ylläpidossa. Se paitsi huolehtii ihon kunnosta, myös ehkäisee sairauksia ja luunmurtumia. Vitamiininpuutostila voi aiheuttaa hankalia oireita, kuten näön heikkenemistä, kasvun hidastumista ja huono iho.

Mistä voin tilata A-vitamiinin mittauksen?

Voit tilata A-vitamiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

A-vitamiinin pitoisuuden mittaus auttaa pitämään huolta ihon kunnosta, solujen uudistumista, normaalista kasvusta ja näkökyvystä. Madaltuneet arvot ovat vihje korjata elintapoja sellaisiksi, että A-vitamiinilla olisi ruokavaliossa suurempi rooli.

A-vitamiinin pitoisuus tutkitaan verikokeella. Tunnistat tutkimuksen seuraavista koodeista:

 • fS-A-Vit
 • fP-A-Vit.

Parhaat A-vitamiinin lähteet

Mitkä ovat A-vitamiinin tehtävät elimistössä?

Vitamiini A:lla on tärkeä rooli elimistössä näkökyvyn ylläpitäjänä, hermoston toiminnassa, ihon terveyden ja kasvun ylläpitäjänä ja tulehdusten ehkäisijänä. Sitä esiintyy retinolina, retinolihappona, retinaalina ja esimerkiksi porkkanasta ja muista värikkäistä vihanneksista saatavana beetakaroteenina. Beetakaroteeni on esivitamiini, joka muuttuu kehossa aktiiviseksi A-vitamiini retinoliksi.

A-vitamiini tukee silmien terveyttä

Näkökyvyn ylläpitäminen on parhaiten tunnettuja A-vitamiinin terveyshyötyjä. A-vitamiini on tärkeä osa näköpurppura- eli rodopsiinimolekyyliä. Kun valo saapuu verkkokalvolle, tämä molekyyli aktivoituu. Näin aivot saavat viestin ja pystyvät tulkitsemaan verkkokalvolle tullutta kuvaa. Beetakaroteeni ehkäisee ikääntymiseen liittyvää näön heikkenemistä ja sokeutumista.

A-vitamiini suojelee immuunitoimintaa

A-vitamiini puolustaa elimistön immuunitoimintaa, erityisesti sairauksien ja infektioiden ehkäisijänä. Sen puutostila puolestaan heikentää immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille. Puutostila voi myös heikentää limakalvojen uudistumista, mikä altistaa monenlaisille tulehduksille.

A-vitamiini on antioksidantti

Beetakaroteeni toimii kehossa kuin voimakas antioksidantti. Se auttaa puolustautumaan vahingollisia vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisee soluvaurioita ja tulehduksia.

A-vitamiini huolehtii ihosta

A-vitamiinia käytetään useissa tuotteissa, joilla hoidetaan iho-ongelmia. Se auttaa esimerkiksi ryppyjen hoidossa.

A-vitamiini turvaa luiden terveyden

Monet tuntevat D-vitamiinin ja kalsiumin vaikutuksen luiden terveyteen, mutta myös A-vitamiini pitää siitä huolta. Ihmisillä, joilla on A-vitamiinin puutostila, on havaittu luiden tiheyden heikkenemistä. Lisäksi A-vitamiinipitoisuus veressä on usein normaalia alhaisempi varsinkin iäkkäillä naisilla, jotka kärsivät osteoporoosista.

A-vitamiini auttaa raskaana olevaa

A-vitamiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista naisille monella tavalla. Se auttaa ihoa ja hiuksia pysymään kunnossa, mutta siitä on hyötyä myös raskausajan terveydessä. Puutosoireita voi ilmetä, jos naisen päivittäinen saanti on vuorokaudessa alle 400 μg RE.

A-vitamiini turvaa lapsen raskaudenaikaisen ja synnytyksen jälkeisen terveyden. Erityisesti se on yhteydessä lapsen keuhkojen terveeseen toimintaan ja kehitykseen.

Raskaana olevan tulee kiinnittää huomiota A-vitamiinin saantiin myös toisesta näkökulmasta: sitä ei nimittäin tule saada liikaa. A-vitamiinin tarve kasvaa raskausaikana jonkin verran, mutta vitamiini pitäisi saada ravinnosta ennen vitamiinilisän käyttöä.

Sikiö on herkkä A-vitamiinille, joten retinolimuotoisen A-vitamiinin saannin ei tulisi ylittää 3000 μg RE päivässä. Myös yksittäinen, yli 7500 μg RE:n saanti voi olla sikiölle vaarallinen.

Vaikka maksaruoat sisältävät paljon ravintoaineita, joita raskaana oleva tarvitsee, niiden syömistä tulee kuitenkin välttää raskauden aikana. Yksi syy tähän on sen sisältämä runsas A-vitamiini.

Mitkä ovat A-vitamiinin viitearvot?

A-vitamiinin viitearvot ovat iän mukaan seuraavat:

Alle 19-vuotiaat pojat ja tytöt0,5-1,9 µmol/l
Yli 19-vuotiaat miehet ja naiset0,9-3,8 µmol/l

Merkintä µmol/l tarkoittaa mikromoolia litrassa.

Mitkä ovat A-vitamiinin saantisuositukset?

A-vitamiinin saantisuositukset aikuisille ovat:

Naiset700 RE/vrk
Naiset, raskausaika800 RE/vrk
Naiset, imetysaika900 RE/vrk
Miehet900 RE/vrk

Voiko A-vitamiinia saada liikaa?

A-vitamiinia ei kannata käyttää liiallisia määriä. Liiallinen käyttö voi johtaa lievään myrkytykseen, ja se on erityisen haitallista sikiölle raskauden aikana.

Mitkä ovat A-vitamiinin saantisuositukset lapsille?

A-vitamiinin saantisuositukset lapsille ovat:

6 – 24 kk300 RE vuorokaudessa
2 – 5 v350 RE/vrk
6 – 9 v400 RE/vrk
10 – 13 v600 RE/vrk
Yli 14 – vuotta700 RE/vrk

Mitkä ovat A-vitamiinin myrkytyksen oireet?

A-vitamiinin myrkytysoireita ovat keltaisuus, hiusten lähteminen, luun tiheyden heikkeneminen, levottomuus ja oksentelu.

Terveille aikuisille ihmisille syntyy A-vitamiinimyrkytys käytännössä vasta, kun vitamiinia saadaan todella suuria määriä. Liiallinen annostus on harvinaista.

A-vitamiinia on myös kalanmaksaöljykapseleissa, jotka sisältävät omega 3-rasvahappoa. Jos tämä ravintolisä on käytössä, ei erillistä A-vitamiinilisää välttämättä tarvita. Useimmiten liikasaanti liittyy liian suurina pitoisuuksina otettavaan ravintolisään.

Mikä on A-vitamiinin puutos?

A-vitamiini on välttämätön monille kehon normaaleille toiminnoille: luun kasvulle, ihon terveydelle, immuunijärjestelmälle ja näkökyvylle. Ihmiset, joilla on pitkäaikainen rasvojen ja ravintoaineiden imeytymisongelma ovat riskiryhmässä A-vitamiinin puutokselle.

Puutostilalle altistavat esimerkiksi keliakia, munuaissairaudet, autoimmuunitaudit, vatsaongelmat ja alkoholiriippuvuus.

A-vitamiinin puutos on merkittävä terveysongelma yli puolessa maailman maissa, erityisesti Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Näissä maissa erityisesti pienet lapset ja raskaana olevat naiset ovat riskiryhmässä. Tämä on lasten kannalta ongelmallista, koska A-vitamiinin puutos aiheuttaa ongelmia näkökyvylle, jopa sokeutta, ja altistaa vakaville sairauksille.

Mitkä ovat yleisimmät A-vitamiinin puutoksen oireet?

A-vitamiinin puutokset oireita ovat:

 • Silmän sidekalvojen ja sarveiskalvojen kuivuus
 • Heikko näkö erityisesti hämärässä
 • Keratiinin kertyminen sidekalvoihin, mikä aiheuttaa näköongelmia
 • Kuivat huulet ja limakalvot
 • Ohut tai suomumainen iho
 • Heikentynyt immuunipuolustus
 • Lyhytkasvuisuus

A-vitamiini ravinnossa – Mistä ruoista saadaan A-vitamiinia?

Tärkein keino vaikuttaa omaan A-vitamiinin saantiin on ravitsemus. Useimmiten A-vitamiinilisää ei tarvita, jos ruokavalio on kunnossa. Valmista retinolia voidaan saada vain eläinkunnan tuotteista. Esimerkiksi seuraavat ruoka-aineet sisältävät paljon retinolia:

 • Sisäelimet, kuten maksa. Maksaa ei kuitenkaan tule syödä raskauden aikana.
 • Rasvainen kala, kuten silakka ja lohi, sekä kalaöljyt
 • Juusto, maito ja voi
 • Kananmunat

 

Beetakaroteeni ravinnossa – Mistä ruoista saadaan beetakaroteenia?

Beetakaroteenia saadaan kasvikunnan tuotteista, erityisesti värikkäistä hedelmistä. Seuraavista ruoista saat beetakaroteenia:

 • Kurpitsa
 • Porkkana
 • Bataatti
 • Papaija
 • Mango
 • Aprikoosi
 • Melonit
 • Parsakaali
 • Pinaatti
 • Nauris ja lanttu
 • Kesäkurpitsa
 • Paprika
 • Tomaatti
 • Lehtikaali
 • Yrtit
 • Pippuri
 • Kaura ja kaurahiutaleet

Lähteet

Evira. Maksan ja maksaruokien käyttö raskauden aikana

Synlab. A-vitamiini, seerumista, paastotilassa (1113 fS-A-vit)

Dr. Axe. Vitamin A Benefits Eye, Skin & Bone Health

Medical News Today. Everything you need to know about vitamin A

National Institute of Health. Vitamin A

Kafi, R. ym. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol).

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.


Päivitetty: 30.03.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *