Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / A-vitamiini (beetakaroteeni) – Lähteet, saantisuositus, puutoksen oireet & viitearvot
A-vitamiini lähteet, tehtävät, saantisuositus, puutoksen oireet ja viitearvot

A-vitamiini (beetakaroteeni) – Lähteet, saantisuositus, puutoksen oireet & viitearvot

A-vitamiini on välttämätön monille kehon normaaleille toiminnoille: luun kasvulle, ihon terveydelle, immuunijärjestelmälle ja näkökyvylle.

A-vitamiini ja beetakaroteeni lyhyesti

 • A-vitamiini huolehtii muun muassa näkökyvystä ja ihon kunnosta.
 • A-vitamiini auttaa soluja uudistumaan ja osallistuu immuunipuolustuksesta huolehtimiseen.
 • Beetakaroteenia saadaan eniten värikkäistä hedelmistä ja vihanneksista.
 • Retinolia saadaan esimerkiksi rasvaisesta kalasta, kuten lohesta.

Sisällysluettelo

Mikä on A-vitamiini?

Vitamiini A on välttämätön, rasvaliukoinen vitamiini, jota keho tarvitsee moniin toimintoihin. A-vitamiinia esiintyy retinolimuodossa ja esiasteena, beetakaroteenina. Se tukee kasvua ja kehitystä, solunmuodostusta ja solujen uudistumista, näkökykyä ja immuunipuolustusta. Se on myös voimakas antioksidantti, joka torjuu tulehduksia.

A-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää kokonaisvaltaisen terveyden ylläpidossa. Se paitsi huolehtii ihon kunnosta, myös ehkäisee sairauksia ja luunmurtumia. A-vitamiinin puutostila voi aiheuttaa hankalia oireita, kuten näön heikkenemistä, kasvun hidastumista ja iho-ongelmia.

Mistä voin tilata A-vitamiinin mittauksen (fS-A-Vit)?

Voit tilata A-vitamiinin mittauksen fS-A-Vit Puhdin verkkokaupasta. Voit yhdistää yksittäisiä testejä valmiisiin testipaketteihin, kuten suosittuun Puhti-laboratoriopakettiin, jotta saat monipuolisesti tietoa elimistösi toiminnasta. Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan tulosraportilta.

A-vitamiini lähteet

A-vitamiinin tehtävät

A-vitamiinilla on tärkeä rooli elimistössä näkökyvyn ylläpitäjänä, hermoston toiminnassa, ihon terveyden ja kasvun ylläpitäjänä ja tulehdusten ehkäisijänä.

Sitä esiintyy retinolina, retinolihappona, retinaalina ja esimerkiksi porkkanasta ja muista värikkäistä vihanneksista saatavana beetakaroteenina. Beetakaroteeni on esivitamiini, joka muuttuu kehossa aktiiviseksi A-vitamiini retinoliksi.

A-vitamiini tukee silmien terveyttä

Näkökyvyn ylläpitäminen on parhaiten tunnettuja A-vitamiinin terveyshyötyjä. A-vitamiini on tärkeä osa näköpurppura- eli rodopsiinimolekyyliä. Kun valo saapuu verkkokalvolle, tämä molekyyli aktivoituu. Näin aivot saavat viestin ja pystyvät tulkitsemaan verkkokalvolle tullutta kuvaa. Beetakaroteeni ehkäisee ikääntymiseen liittyvää näön heikkenemistä ja sokeutumista.

A-vitamiini suojelee immuunitoimintaa

A-vitamiini puolustaa elimistön immuunitoimintaa, erityisesti sairauksien ja infektioiden ehkäisijänä. Sen puutostila puolestaan heikentää immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille. Puutostila voi myös heikentää limakalvojen uudistumista, mikä altistaa monenlaisille tulehduksille.

A-vitamiini tukee immuunipuolustuksessa vaikuttavien monien solujen, kuten lymfosyyttien ja makrofagien, kehitystä ja toimintaa.

A-vitamiini on antioksidantti

Beetakaroteeni toimii kehossa kuin voimakas antioksidantti. Se auttaa puolustautumaan vahingollisia vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisee soluvaurioita ja tulehduksia.

A-vitamiini ja iho

A-vitamiinia käytetään useissa tuotteissa, joilla hoidetaan iho-ongelmia. Se auttaa esimerkiksi ryppyjen hoidossa.

A-vitamiini ja limakalvot

A-vitamiinin puutos voi heikentää limakalvojen uudistumista. Tämä puolestaan voi altistaa tulehduksille. Kuivat limakalvot voivat kieliä A-vitamiinin puutoksesta.

A-vitamiini turvaa luiden terveyden

Monet tuntevat D-vitamiinin ja kalsiumin vaikutuksen luiden terveyteen, mutta myös A-vitamiini pitää siitä huolta. Ihmisillä, joilla on A-vitamiinin puutostila, on havaittu luiden tiheyden heikkenemistä. Lisäksi A-vitamiinipitoisuus veressä on usein normaalia alhaisempi varsinkin iäkkäillä naisilla, jotka kärsivät osteoporoosista.

A-vitamiini auttaa raskaana olevaa

A-vitamiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista naisille monella tavalla. Se auttaa ihoa ja hiuksia pysymään kunnossa, mutta siitä on hyötyä myös raskausajan terveydessä. Puutosoireita voi ilmetä, jos naisen päivittäinen saanti on vuorokaudessa alle 400 μg RE.

A-vitamiini turvaa lapsen raskaudenaikaisen ja synnytyksen jälkeisen terveyden. A-vitamiini vaikuttaa jo sikiökaudella ohjaten tiettyjen geenien toimintaa. Erityisesti se on yhteydessä lapsen keuhkojen terveeseen toimintaan ja kehitykseen.

Raskaana olevan tulee kiinnittää huomiota A-vitamiinin saantiin myös toisesta näkökulmasta: sitä ei nimittäin tule saada liikaa. A-vitamiinin tarve kasvaa raskausaikana jonkin verran, mutta vitamiini pitäisi saada ensisijaisesti ravinnosta (ravintolisä on toissijainen vaihtoehto).

Sikiö on herkkä A-vitamiinille, joten retinolimuotoisen A-vitamiinin saannin ei tulisi ylittää 3000 μg RE päivässä. Myös yksittäinen, yli 7500 μg RE:n saanti voi olla sikiölle vaarallinen.

Vaikka maksaruoat sisältävät paljon ravintoaineita, joita raskaana oleva tarvitsee, niiden syömistä tulee kuitenkin välttää raskauden aikana. Yksi syy tähän on sen sisältämä runsas A-vitamiini.

Mitkä ovat A-vitamiinin viitearvot?

A-vitamiinin viitearvot:

Yli 19-vuotiaat0,7 – 4,2 µmol/l

Merkintä µmol/l tarkoittaa mikromoolia litrassa.

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Mitkä ovat A-vitamiinin saantisuositukset?

A-vitamiinin saantisuositukset aikuisille ovat:

Naiset700 RE/vrk
Naiset, raskausaika800 RE/vrk
Naiset, imetysaika900 RE/vrk
Miehet900 RE/vrk

Voiko A-vitamiinia saada liikaa?

A-vitamiinia ei kannata käyttää liiallisia määriä. Liiallinen käyttö voi johtaa lievään myrkytykseen, ja se on erityisen haitallista sikiölle raskauden aikana.

Mitkä ovat A-vitamiinin saantisuositukset lapsille?

A-vitamiinin saantisuositukset lapsille ovat:

6 – 24 kk300 RE vuorokaudessa
2 – 5 v.350 RE/vrk
6 – 9 v.400 RE/vrk
10 – 13 v.600 RE/vrk
Yli 14 v.700 RE/vrk

A-vitamiini lapselle

Mitkä ovat A-vitamiinin myrkytyksen oireet?

A-vitamiinin myrkytysoireita ovat:

Terveille aikuisille ihmisille syntyy A-vitamiinimyrkytys käytännössä vasta, kun vitamiinia saadaan todella suuria määriä. Liiallinen annostus on harvinaista.

A-vitamiinia on myös kalanmaksaöljykapseleissa, jotka sisältävät omega 3-rasvahappoa. Jos tämä ravintolisä on käytössä, ei erillistä A-vitamiinilisää välttämättä tarvita. Useimmiten liikasaanti liittyy liian suurina pitoisuuksina otettavaan ravintolisään.

Kasviksista ei voi käytännössä saada liikaa A-vitamiinia, mutta maksan päivittäistä käyttöä kannattaa puolestaan välttää sen korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi.

A-vitamiinin puutos

A-vitamiini on välttämätön monille kehon normaaleille toiminnoille: luun kasvulle, ihon terveydelle, immuunijärjestelmälle ja näkökyvylle. Ihmiset, joilla on pitkäaikainen rasvojen ja ravintoaineiden imeytymisongelma ovat riskiryhmässä A-vitamiinin puutokselle.

Puutostilalle altistavat esimerkiksi hoitamaton keliakia, munuaissairaudet, autoimmuunitaudit, vatsaongelmat, runsas alkoholin käyttö ja heikko ravitsemustila.

A-vitamiinin puutos on merkittävä terveysongelma yli puolessa maailman maissa, erityisesti Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Näissä maissa erityisesti pienet lapset ja raskaana olevat naiset ovat riskiryhmässä. Tämä on lasten kannalta ongelmallista, koska A-vitamiinin puutos aiheuttaa ongelmia näkökyvylle, jopa sokeutta, ja altistaa vakaville sairauksille.

A-vitamiinin imeytyminen

A-vitamiini imeytyy ohutsuolesta sappisuolojen avulla, samoin kuin muut rasvaliukoiset aineet.

Ruokavaliosta tarvitaan hieman rasvaa, jotta imeytyminen onnistuu. Täysin rasvaton dieetti voi siis johtaa ongelmiin vitamiinin imeytymisen suhteen.

Myös korkean kolesterolin hoidossa käytetty kolestyramiini voi vähentää A-vitamiinin imeytymistä.

A-vitamiinin varastoituminen kehossa

A-vitamiini varastoituu kehossa maksaan, josta se on käytettävissä. A-vitamiinin käyttöönotto vaatii sinkkiä. Osa A-vitamiinista on varastoituneena rasvakudoksessa.

A-vitamiinin puutoksen oireet

A-vitamiinin puutokset oireita ovat:

A-vitamiinin lähteet: Mistä ruoista saa A-vitamiinia?

Tärkein keino vaikuttaa omaan A-vitamiinin saantiin on ravitsemus. Useimmiten A-vitamiinia ravintolisänä ei tarvita, jos ruokavalio on kunnossa. Valmista retinolia voidaan saada vain eläinkunnan tuotteista. Esimerkiksi seuraavat ruoka-aineet sisältävät paljon retinolia:

Beetakaroteenin lähteet: Mistä ruoista saa beetakaroteenia?

Beetakaroteenia saadaan kasvikunnan tuotteista, erityisesti värikkäistä hedelmistä. Seuraavista ruoista saat beetakaroteenia:

A-vitamiinin tutkimus ilman lähetettä

Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lähetettä. Voit lisätä yksittäisiä testejä valmiisiin testipaketteihin (kuten Puhti-laboratoriopakettiin), jotta saat monipuolisesti tietoa elimistön voinnista. Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erikseen lääkärin etäkonsultaation.

Nainen valikoi vihanneksia torilla
Tietopaketti

Vitamiinit ja vitamiinimittaukset

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on tärkein keino ennaltaehkäistä vitamiinien puutosta. Aliravitsemus ja elimistön imeytymishäiriöt altistavat vitamiinien puutoksille.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00