Aivot toimivat laadukkaalla ravinnolla
Ravinnon merkitys alkaa jo ennen syntymää aivojen rakentuessa. Läpi elämän pystymme vaikuttamaan aivoihin valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.
Aivot ja ruokavalio
- Monet ravitsemukselliset tekijät vaikuttavat muistiin ja ajatteluun.
- Ravinto ja arkiset valintamme vaikuttavat aivojen terveyteen ja vireystilaamme.
- On hyvä huolehtia erityisesti riittävästä D-vitamiinin, raudan ja B12-vitamiinin saannista sekä runsaasta määrästä kasviksia.
Ihmisen aivot
Aivoissa on oikea- ja vasen aivopuolisko. Näiden lisäksi aivoihin kuuluu pikkuaivot ja aivorunko. Isot aivot jaetaan molemmat neljään lohkoon: otsa-, ohimo-, päälaki- sekä takaraivolohkoihin.
Aivojen tehtävät
Ihmisen aivot ovat ainutlaatuiset. Aivot säätelevät koko kehon toimintaa. Aivot ylläpitävät elämää, vastaavat vuorovaikutuksesta, välittävät aistien avulla tietoa ympäristöstä ja ohjaavat aistein saadun tiedon perusteella ihmisen toimintaa, sekä ohjaavat yksilön persoonallisuutta, käyttäytymistä ja tunteita. Aivot myös vaikuttavat mielen toimintoihin, muistiin ja kommunikaatioon.
Aivoterveys ja ravinto
Aivot toimivat laadukkaalla ravinnolla. Ravinnon merkitys alkaa jo ennen syntymää aivojen rakentuessa. Läpi elämän pystymme vaikuttamaan aivoihin valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.
Länsimaisella ravitsemuksella on näppinsä pelissä muiden elintapasairauksien (kuten diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit) ohella myös aivojen rappeutumissairauksissa, muistihäiriöissä (kuten Alzheimerin taudissa) sekä mielialaongelmissa. Ruokavalion valinnoilla voimme vaikuttaa aivojen terveyteen erityisesti ennaltaehkäisevästi.
Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä alkaa vaikuttaa aivojen hyvinvointiin. Uusia hermosoluja ja hermoyhteyksiä syntyy vielä vanhanakin. Tähän vaikuttavat liikunta, virikkeet ja ravitsemus!
Mielen ja aivojen hyvinvointi
Ravinto ei vaikuta pelkästään ajatteluun ja kognitiivisiin kykyihin, vaan myös mielialaan. Ravitsemuksella on nykytiedon valossa myös iso rooli esimerkiksi masennuksen ehkäisyssä. Mitä lautaselle sitten kannattaa valita?
Mitä aivot tarvitsevat: aivoille tärkeät ravintoaineet
Ravinnon proteiineilla, hiilihydraateilla ja rasvoilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi muistiin, oppimiskykyyn, ajatteluun ja mielen hyvinvointiin sekä mielialaan. Energiaravintoaineiden laadun lisäksi vitamiineilla, hivenaineilla ja antioksidanteilla voidaan vaikuttaa aivojen terveyteen.
D-vitamiinin puute vaikuttaa moneen
D-vitamiinin puutos voi olla yhteydessä esimerkiksi alavireyteen, väsymykseen ja mielialan laskuun. D-vitamiinin puute muun muassa heikentää ääreisverenkiertoa, nostaa verenpainetta ja vaikeuttaa aivojen hapensaantia.
D-vitamiinia saadaan lähinnä auringosta, mutta jonkin verran myös esimerkiksi kalasta. Suurella osalla suomalaisista on D-vitamiinin vajetta. Ainakin talviaikaan sitä tarvitaan pimeyden vuoksi purkista. D-vitamiinitasojen mittausta suositellaan kaikille, vuodenajat huomioiden.
D-vitamiinin mittaukseen (kuten muihinkin tutkimuksiin) pääsee Puhdin kautta ilman lähetettä.
B12-vitamiini on tärkeää hermostolle ja ajattelulle
B12-vitamiini on tärkeä hermoston kannalta. Sen puutos voi aiheuttaa lihasheikkoutta ja vaikuttaa ajatteluun sekä keskittymiskykyyn. Oireita saattaa esiintyä vasta vuosien päästä puutostilasta.
B12-vitamiinin puute on yleistä ikääntyneillä sekä kasvisruokavaliota noudattavilla, sillä sitä saadaan vain eläinperäisistä ruoista. B12-vitamiinin nauttiminen lisäravinteena on vegaanille välttämätöntä.
B12-vitamiinin mittaus (B12-TC2) kuuluu moniin Puhdin tutkimuspaketteihin.
Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa väsymystä, ajattelun hitautta ja keskittymisongelmia
Raudan yksi tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Rautaa on välttämätöntä saada ruokavaliosta. Jos rautaa ei ole riittävästi, tilanne voi johtaa anemiaan. Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten hermostuneisuutta, ajattelun hitautta ja heikkoa keskittymiskykyä.
Raudanpuutetta voidaan helposti arvioida verikokeilla. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen mittari. Tutustu myös Puhdin raudanpuutteen tutkimuspakettiin.
Huolehdi tasaisesta verensokerista
Suosi hitaita hiilihydraatteja, jotka antavat aivoille tasaisesti energiaa. Sokeri ja muut nopeat hiilihydraatit aiheuttavat piikin verensokerissa. Sen sijaan kuitupitoiset kasvikset ja muut hitaat hiilihydraatit monipuolisella aterialla auttavat pitämään verensokerin tasaisena.
Usein ja pitkään koholla oleva verensokeri voi aiheuttaa haittaa verisuonten seinämille, jolloin veren virtaus aivoihin heikkenee ja syntyy hiljaista tulehdusta, mikä puolestaan vahingoittaa hermosoluja. Lisääntyneet muistihäiriöt ovat usein yhteydessä runsaaseen sokerin käyttöön sekä muihin nopeisiin hiilihydraatteihin.
Aivot tarvitsevat rasvoja, mutta valitse rasvat viisaasti
Aivot koostuvat pääosin rasvasta. Aivoja varten tarvitaan ruokavaliosta rasvaa. Rasvan laadulla on terveyden kannalta kuitenkin hyvin paljon merkitystä. Hyviä valintoja ovat juoksevat kasvirasvat sekä esimerkiksi kalan rasva ja omega 3-rasvat.
Nauti antioksidantteja – Suosi värikkäitä kasviksia
Antioksidantit estävät muiden aineiden haitallista hapettumista. Elimistössä syntyy jatkuvasti vapaita happiradikaaleja, jotka aiheuttavat hapetusstressiä eli rasvojen, proteiinien ja rasvaliukoisten vitamiinien hapettumista. Tämä liittyy monien sairauksien (kuten aivojen rappeutumissairaudet, krooninen tulehdus, sydän- ja verisuonitaudit) syntyyn.
Aivot tarvitsevat runsaasti antioksidantteja. Värikäs kasvisruoka sisältää paljon antioksidantteja. Kasaa lautaselle kotimaisia marjoja, hedelmiä ja tummasävyisiä kasviksia – kaikissa väreissä!
Vinkkejä aivojen hyvinvointiin
Ruokavalio ja aivojen ravitseminen on tärkeää, mutta muistetaan myös ulkoilu, uni, liikunta ja ihmissuhteet.
Ruokavalion ohella ei pidä unohtaa muita elintapoja. Raitis ilma, säännöllinen ulkoilu ja liikunta sekä laadukas uni ovat myös erittäin tärkeitä aivoille. Vaali myös ihmissuhteita ja mielekkäitä harrastuksia työn ja stressin vastapainoksi.
Aivot pitävät kaikenlaisesta liikunnasta, levosta, unesta, tauoista, sosiaalisesta kanssakäymisestä, läheisyydestä, naurusta, meditoinnista, musiikista, meluttomuudesta.
Aivoille hyötyä on myös tietoisesta läsnäolosta, käsitöistä, harrastuksista, luonnosta ja ulkoilusta, sekä riittävän stressittömästä, leppoisasta elämäntavasta.
Monelle tämä voi tarkoittaa samanaikaisesti hidastamista, palautumiseen panostamista sekä elämäntapojen muutosta. Monipuolista liikuntaa, lepoa ja hyvää ruokaa, hyvässä seurassa tietenkin.
Kuinka stressi vaikuttaa aivoihin?
Stressi on pieninä määrinä se tekijä, joka saa meidät toimimaan. Suurina määrinä ja krooniseksi muututtuaan stressi vaikuttaa terveyteen negatiivisesti. Stressin vaikutukset ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä.
Liiallinen stressi voi esimerkiksi:
- alentaa keskittymiskykyä
- laskea mielialaa
- lisätä huolia
- alentaa työkykyä.
Stressinhallinnalla, eli konkreettisilla keinoilla, joilla vähennämme stressiä, on merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja jaksamiselle.
Kuinka pääsen tutkimuksiin?
Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.
Tutustu esimerkiksi seuraaviin tutkimuspaketteihin:
Puhdin tulospalvelu auttaa huomaamaan poikkeamat ja muutokset terveyden mittauksissa. Tuloksia pääset katsomaan yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -sivulla. Näet raportilta kaikki tulokset selkeinä palkkeina. Näet helposti, ovatko arvosi viitearvojen sisällä. Opit myös, mitä eri arvot tarkoittavat ja miten niihin voi vaikuttaa.
Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Aivot ovat kehon tärkein elin, joka ohjaa kaikkia elintoimintoja ja ajatteluprosesseja. Ne koostuvat miljardeista hermosoluista, jotka kommunikoivat keskenään sähköisten impulssien ja kemiallisten viestien avulla. Aivot säätelevät muun muassa liikkumista, tunteita, muistia ja oppimista. Aivojen terveyden ylläpitäminen on tärkeää koko kehon hyvinvoinnin kannalta.
Aivot koostuvat miljardeista hermosoluista, jotka kommunikoivat keskenään sähköisten ja kemiallisten signaalien avulla. Aivot ohjaavat sekä tahdonalaisia että tahdosta riippumattomia toimintoja, kuten hengitystä, sydämen sykettä ja hormonien eritystä. Aivot prosessoivat myös aistitietoa, säätelevät tunteita ja mahdollistavat muistin, oppimisen ja tietoisen ajattelun.
Alzheimerin taudin ehkäisyyn ei ole varmaa keinoa, mutta terveelliset elämäntavat voivat vähentää riskiä. Tähän kuuluu tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen fyysinen ja henkinen aktiivisuus, tupakoinnin välttäminen, alkoholin kohtuukäyttö ja verenpaineen, kolesterolin sekä verensokerin tehokas hallinta.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Rauta on elimistölle välttämätöntä. Sillä on rooli useissa kehon toiminnoissa. Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin.
Lue lisää
D-vitamiinia saadaan kesällä varastoon auringonvalosta, mutta varastot eivät yksinään riitä koko pitkää talvikautta.
Lue lisää
Stressi muuttuu terveydelle haitalliseksi, jos stressaava elämäntilanne pitkittyy eli muuttuu krooniseksi.
Lue lisää
Liikunta on tehokas tapa ylläpitää toimintakykyä ja edistää terveyttä. Sen avulla voidaan myös hoitaa sairauksia tai tiettyjä oireita. Lisäksi liikunnalla voidaan lisätä jaksamista ja voimavaroja.
Lue lisää
Monet suomalaiset kärsivät iltapäiväväsymyksestä. Iltapäivällä iskevä lamaannuttava väsymys ei kuulu normaaliin arkeen ja se on hoidettavissa. Taustalla voi olla yksinkertaisesti lyhyet yöunet, liian raskas lounas,
Lue lisää
Aiotko aloittaa elämäntapamuutoksen ja pohdit, missä vaiheessa Puhdin testit kannattaa tehdä? Missä vaiheessa laboratoriotesteihin kannattaa mennä? Ennen, jälkeen vai jossain matkan varrella elämäntapojen muutosta?
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
28 elokuun 2024