Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Aivot toimivat laadukkaalla ravinnolla
Aivot, ruokavalio ja ravitsemus

Aivot toimivat laadukkaalla ravinnolla

Ravinnon merkitys alkaa jo ennen syntymää aivojen rakentuessa. Läpi elämän pystymme vaikuttamaan aivoihin valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.

Aivot ja ruokavalio

 • Monet ravitsemukselliset tekijät vaikuttavat muistiin ja ajatteluun.
 • Ravinto ja arkiset valintamme vaikuttavat aivojen terveyteen ja vireystilaamme.
 • On hyvä huolehtia erityisesti riittävästä D-vitamiinin, raudan ja B12-vitamiinin saannista sekä runsaasta määrästä kasviksia.

 

Sisällysluettelo

Ihmisen aivot

Aivoissa on oikea- ja vasen aivopuolisko. Näiden lisäksi aivoihin kuuluu pikkuaivot ja aivorunko. Isot aivot jaetaan molemmat neljään lohkoon: otsa-, ohimo-, päälaki- sekä takaraivolohkoihin.

Aivojen tehtävät

Ihmisen aivot ovat ainutlaatuiset. Aivot säätelevät koko kehon toimintaa. Aivot ylläpitävät elämää, vastaavat vuorovaikutuksesta, välittävät aistien avulla tietoa ympäristöstä ja ohjaavat aistein saadun tiedon perusteella ihmisen toimintaa, sekä ohjaavat yksilön persoonallisuutta, käyttäytymistä ja tunteita. Aivot myös vaikuttavat mielen toimintoihin, muistiin ja kommunikaatioon.

Aivoterveys ja ravinto

Aivot toimivat laadukkaalla ravinnolla. Ravinnon merkitys alkaa jo ennen syntymää aivojen rakentuessa. Läpi elämän pystymme vaikuttamaan aivoihin valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.

Länsimaisella ravitsemuksella on näppinsä pelissä muiden elintapasairauksien (kuten diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit) ohella myös aivojen rappeutumissairauksissa, muistihäiriöissä (kuten Alzheimerin taudissa) sekä mielialaongelmissa. Ruokavalion valinnoilla voimme vaikuttaa aivojen terveyteen erityisesti ennaltaehkäisevästi.

Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä alkaa vaikuttaa aivojen hyvinvointiin. Uusia hermosoluja ja hermoyhteyksiä syntyy vielä vanhanakin. Tähän vaikuttavat liikunta, virikkeet ja ravitsemus!

Mielen ja aivojen hyvinvointi

Ravinto ei vaikuta pelkästään ajatteluun ja kognitiivisiin kykyihin, vaan myös mielialaan. Ravitsemuksella on nykytiedon valossa myös iso rooli esimerkiksi masennuksen ehkäisyssä. Mitä lautaselle sitten kannattaa valita?

Mitä aivot tarvitsevat: aivoille tärkeät ravintoaineet

Ravinnon proteiineilla, hiilihydraateilla ja rasvoilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi muistiin, oppimiskykyyn, ajatteluun ja mielen hyvinvointiin sekä mielialaan. Energiaravintoaineiden laadun lisäksi vitamiineilla, hivenaineilla ja antioksidanteilla voidaan vaikuttaa aivojen terveyteen.

D-vitamiinin puute vaikuttaa moneen

D-vitamiinin puutos voi olla yhteydessä esimerkiksi alavireyteen, väsymykseen ja mielialan laskuun. D-vitamiinin puute muun muassa heikentää ääreisverenkiertoa, nostaa verenpainetta ja vaikeuttaa aivojen hapensaantia.

D-vitamiinia saadaan lähinnä auringosta, mutta jonkin verran myös esimerkiksi kalasta. Suurella osalla suomalaisista on D-vitamiinin vajetta. Ainakin talviaikaan sitä tarvitaan pimeyden vuoksi purkista. D-vitamiinitasojen mittausta suositellaan kaikille, vuodenajat huomioiden.

D-vitamiinin mittaukseen (kuten muihinkin tutkimuksiin) pääsee Puhdin kautta ilman lähetettä.

B12-vitamiini on tärkeää hermostolle ja ajattelulle

B12-vitamiini on tärkeä hermoston kannalta. Sen puutos voi aiheuttaa lihasheikkoutta ja vaikuttaa ajatteluun sekä keskittymiskykyyn. Oireita saattaa esiintyä vasta vuosien päästä puutostilasta.

B12-vitamiinin puute on yleistä ikääntyneillä sekä kasvisruokavaliota noudattavilla, sillä sitä saadaan vain eläinperäisistä ruoista. B12-vitamiinin nauttiminen lisäravinteena on vegaanille välttämätöntä.

B12-vitamiinin mittaus (B12-TC2) kuuluu moniin Puhdin tutkimuspaketteihin.

Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa väsymystä, ajattelun hitautta ja keskittymisongelmia

Raudan yksi tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Rautaa on välttämätöntä saada ruokavaliosta. Jos rautaa ei ole riittävästi, tilanne voi johtaa anemiaan. Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten hermostuneisuutta, ajattelun hitautta ja heikkoa keskittymiskykyä.

Raudanpuutetta voidaan helposti arvioida verikokeilla. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen mittari. Tutustu myös Puhdin raudanpuutteen tutkimuspakettiin.

Huolehdi tasaisesta verensokerista

Suosi hitaita hiilihydraatteja, jotka antavat aivoille tasaisesti energiaa. Sokeri ja muut nopeat hiilihydraatit aiheuttavat piikin verensokerissa. Sen sijaan kuitupitoiset kasvikset ja muut hitaat hiilihydraatit monipuolisella aterialla auttavat pitämään verensokerin tasaisena.

Usein ja pitkään koholla oleva verensokeri voi aiheuttaa haittaa verisuonten seinämille, jolloin veren virtaus aivoihin heikkenee ja syntyy hiljaista tulehdusta, mikä puolestaan vahingoittaa hermosoluja. Lisääntyneet muistihäiriöt ovat usein yhteydessä runsaaseen sokerin käyttöön sekä muihin nopeisiin hiilihydraatteihin.

Aivot tarvitsevat rasvoja, mutta valitse rasvat viisaasti

Aivot koostuvat pääosin rasvasta. Aivoja varten tarvitaan ruokavaliosta rasvaa. Rasvan laadulla on terveyden kannalta kuitenkin hyvin paljon merkitystä. Hyviä valintoja ovat juoksevat kasvirasvat sekä esimerkiksi kalan rasva ja omega 3-rasvat.

Nauti antioksidantteja – Suosi värikkäitä kasviksia

Antioksidantit estävät muiden aineiden haitallista hapettumista. Elimistössä syntyy jatkuvasti vapaita happiradikaaleja, jotka aiheuttavat hapetusstressiä eli rasvojen, proteiinien ja rasvaliukoisten vitamiinien hapettumista. Tämä liittyy monien sairauksien (kuten aivojen rappeutumissairaudet, krooninen tulehdus, sydän- ja verisuonitaudit) syntyyn.

Aivot tarvitsevat runsaasti antioksidantteja. Värikäs kasvisruoka sisältää paljon antioksidantteja. Kasaa lautaselle kotimaisia marjoja, hedelmiä ja tummasävyisiä kasviksia – kaikissa väreissä!

Vinkkejä aivojen hyvinvointiin

Ruokavalio ja aivojen ravitseminen on tärkeää, mutta muistetaan myös ulkoilu, uni, liikunta ja ihmissuhteet.

Ruokavalion ohella ei pidä unohtaa muita elintapoja. Raitis ilma, säännöllinen ulkoilu ja liikunta sekä laadukas uni ovat myös erittäin tärkeitä aivoille. Vaali myös ihmissuhteita ja mielekkäitä harrastuksia työn ja stressin vastapainoksi.

Aivot pitävät kaikenlaisesta liikunnasta, levosta, unesta, tauoista, sosiaalisesta kanssakäymisestä, läheisyydestä, naurusta, meditoinnista, musiikista, meluttomuudesta.

Aivoille hyötyä on myös tietoisesta läsnäolosta, käsitöistä, harrastuksista, luonnosta ja ulkoilusta, sekä riittävän stressittömästä, leppoisasta elämäntavasta.

Monelle tämä voi tarkoittaa samanaikaisesti hidastamista, palautumiseen panostamista sekä elämäntapojen muutosta. Monipuolista liikuntaa, lepoa ja hyvää ruokaa, hyvässä seurassa tietenkin.

Kuinka stressi vaikuttaa aivoihin?

Stressi on pieninä määrinä se tekijä, joka saa meidät toimimaan. Suurina määrinä ja krooniseksi muututtuaan stressi vaikuttaa terveyteen negatiivisesti. Stressin vaikutukset ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä.

Liiallinen stressi voi esimerkiksi:

Stressinhallinnalla, eli konkreettisilla keinoilla, joilla vähennämme stressiä, on merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja jaksamiselle.

Kuinka pääsen tutkimuksiin?

Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.

Tutustu esimerkiksi seuraaviin tutkimuspaketteihin:

Puhdin tulospalvelu auttaa huomaamaan poikkeamat ja muutokset terveyden mittauksissa. Tuloksia pääset katsomaan yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -sivulla. Näet raportilta kaikki tulokset selkeinä palkkeina. Näet helposti, ovatko arvosi viitearvojen sisällä. Opit myös, mitä eri arvot tarkoittavat ja miten niihin voi vaikuttaa.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00