Tämän artikkelin luettuasi tiedät, kuinka suolistosyöpien riskiin voi vaikuttaa.

Suolistosyöpien riskiin voi vaikuttaa elintavoilla

  • Kiinnitä huomiota kuidun määrään ruokavaliossa.
  • Runsas punaisen lihan käyttö on yksi riskitekijä suolistosyöville.
  • Tupakka ja alkoholi lisäävät riskiä.
  • Liikunta, aktiivinen elämäntapa ja normaalipaino ovat hyväksi riskin kannalta.

Suolistosyövät

Suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisin syövän tyyppi Suomessa rintasyövän ja eturauhassyövän jälkeen. Suolistosyövillä tarkoitetaan ohutsuolen, paksusuolen ja peräsuolen limakalvon rauhasista alkavia syöpiä.

Mitkä ovat suolistosyövän riskitekijöitä?

Suolistosyövät ovat yleistyneet. Suolistosyöpien riskiä lisäävät länsimainen elämäntapa ja ruokavalio. Ruokavaliossa runsas punaisen lihan määrä, runsas eläinperäisen kovan rasvan käyttö ja vähäinen kuidun määrä lisäävät suolistosyövän riskiä.

Myös tupakka ja alkoholi lisäävät riskiä suolistosyöpään, kuten muihinkin syöpiin.

Kuinka ennaltaehkäisen suolistosyöpiä?

Runsas vihannesten ja hedelmien käyttö saattaa suojata suolistosyöviltä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota kuidun määrään sekä vähentää punaisen lihan ja eläinrasvojen käyttöä. Kannattaa suosia monipuolista ja vaihtelevaa kasvispitoista ruokavaliota.

Myös liikunta ja painon pitäminen normaalissa suojaavat suolistosyövältä. Ne auttavat myös syövän uusimisen vähentämisessä.

Mitkä ovat suolistosyövän oireet?

Suolistosyöpä voi olla aluksi oireeton. Oireita voivat olla suolen toiminnan muutokset, ripuli, ummetus tai tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla. Myös suolitukos on yksi suolistosyövän oireista.

Ulosteen väri voi olla muuttunut tummaksi tai ulosteen joukossa voi olla verta. Verenvuoto voi johtaa myös anemiaan. Muita suolistosyövän oireita ovat esimerkiksi vatsakivut, ruokahalun väheneminen ja laihtuminen.

Suolistosyövän ennuste riippuu syövän levinneisyysasteesta, kun se todetaan. Pitkälle edenneen syövän ennuste on huonompi, mutta pinnallisissa kasvaimissa paranemisen mahdollisuudet ovat yleensä hyvät ja suurin osa paranee hoidoilla.

Mikäli epäilet sairautta, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Lisää vatsan ja suoliston terveydestä voi lukea tästä.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 01.09.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *