Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Refluksi ja refluksitauti – Oireet ja hoito
Refluksi ja refluksitauti oireet ja hoito

Refluksi ja refluksitauti – Oireet ja hoito

Sisällysluettelo

Mitä tarkoittaa refluksi?

Refluksi on tilanne, jossa mahansisältöä nousee ruokatorveen.

Mikä on refluksitauti?

Refluksitaudissa mahansisällön nousemista ruokatorveen tapahtuu toistuvasti, mikä yleensä aiheuttaa närästystä ja joskus muitakin oireita. Monilla ilmenee silloin tällöin mahahapon takaisinvirtausta. Refluksitaudista puhutaan silloin, kun takaisinvirtaus haittaa normaalia elämää tai se aiheuttaa lisäsairauksia, kuten ruokatorven tulehduksen eli esofagiitin.

Refluksitautia ja närästystä käytetään joskus toistensa synonyymeinä. Mahahapon takaisinvirtauksella viitataan siihen, kun mahansisältöä nousee ruokatorveen ja joskus nieluun ja jopa suuhun. Närästyksellä tarkoitetaan takaisinvirtauksesta johtuvaa epämukavaa oloa.

Refluksitaudin yleisyys

Refluksitautia esiintyy länsimaissa noin joka viidennellä ihmisellä, niin miehillä kuin naisillakin.

Mitä oireita refluksitauti aiheuttaa?

Närästyksen lisäksi refluksitaudissa voi esiintyä muita vatsavaivoja, kuten turvotusta ja ummetusta. Myös erilaiset komplikaatiot ovat mahdollisia, esimerkiksi ruokatorven haavaumat, limakalvon solumuutokset tai ruokatorven ahtauma. Nämä komplikaatiot voivat aiheuttaa nielemisvaikeuksia ja verenvuotoa.

Refluksitauti voi myös aiheuttaa takahampaiden eroosiota ja astmaa mahanesteen joutuessa henkiteihin.

Mistä refluksitauti johtuu?

Refluksitauti johtuu yleensä ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Rasvainen ruoka ja tupakointi voivat heikentää sulkijalihaksen toimintaa. Ylipaino voi myös lisätä refluksia ja siihen liittyviä oireita.

Lisäksi palleatyrä voi haitata sulkijalihaksen toimintaa. Palleatyrä syntyy pallealihaksessa sijaitsevaan aukkoon, jonka kautta ruokatorvi kulkee. Jos aukko pääsee löystymään, mahalaukun yläosa voi tunkeutua aukon kautta osittain rintaontelon puolelle, jolloin syntyy palleatyrä. Palleatyrä ei aina aiheuta refluksitautia.

Miten refluksitautia hoidetaan?

Lääkäri voi aloittaa lääkityksen, jos närästysoire on selvä. Lisätutkimuksia tehdään, jos närästys ei parane tai se uusiutuu pian hoidon jälkeen. Mahalaukun tähystyksen avulla nähdään mahalaukun ja ruokatorven kunto.

Refluksitautiin on saatavilla tehokkaita mahan happamuuteen vaikuttavia lääkkeitä. Refluksitauti on krooninen eli pitkäaikainen sairaus, jonka hoitoon potilas tarvitsee joko jaksottaisen tai jatkuvan lääkityksen.

Refluksitauti saadaan yleensä hoidettua tehokkaiden lääkkeiden avulla. Jatkuva lääkitys voi kuitenkin tulla kalliiksi, jolloin vaihtoehtoinen hoitomuoto on leikkaus. Leikkauksessa korjataan mahdollinen palleatyrä ja ruokatorven ja mahalaukun liitoskohtaa tiukennetaan.

Refluksitaudin oireita voi lievittää itsehoidon avulla, pitkälti samoja keinoja käyttäen kuin närästyksessäkin.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.

Mies juo kahvia
Tietopaketti

Närästys – Oireet ja hoito – Mikä auttaa närästykseen?

Oletko koskaan tuntenut epämiellyttävää poltetta rinnassasi tai nielussasi aterioinnin jälkeen? Ne ovat tavallisia närästyksen oireita. Useampi kuin joka kymmenes ihminen kokee närästystä viikoittain. Närästys ei katso ikää tai sukupuolta, vaan siitä voivat kärsiä niin miehet, naiset kuin lapsetkin.

Väsymys ja uupumus
Tietopaketti

Väsymys ja uupumus – Oireet, syyt, hoito ja tutkimukset

Jokainen on joskus väsynyt. Vireystilamme ei pysy samanlaisena jatkuvasti. Jatkuva päiväaikainen väsymys ja virkistämättömät yöunet eivät ole normaaleja, ja vaativat väsymyksen syyn selvittämistä. Väsymykseen vaikuttavat niin fyysiset kuin henkisetkin kuormitustekijät.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00