Gluteeni on proteiini, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Lisäksi gluteenia sisältävät erilaiset lajikkeet ja johdannaiset, kuten mannasuurimo, speltti, ruisvehnä ja kamut-vehnä.

 • Gluteeni on proteiini, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa.
 • Joillekin gluteenipitoiset tuotteet saattavat aiheuttaa epämääräisiä oireita, jotka yleensä esiintyvät vatsa- ja suolistovaivoina.
 • Joskus gluteenia saattaa löytyä tuotteista, joista sitä ei osaa odottaa löytävänsä.
 • Gluteeniton ruokavalio korjaa keliaakikon ohutsuolen limakalvovauriot ja ennaltaehkäisee normaalia arkea haittaavien oireiden ilmaantumisen.
 • Gluteeni on proteiini, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa.
 • Joillekin gluteenipitoiset tuotteet saattavat aiheuttaa epämääräisiä oireita, jotka yleensä esiintyvät vatsa- ja suolistovaivoina.
 • Joskus gluteenia saattaa löytyä tuotteista, joista sitä ei osaa odottaa löytävänsä.
 • Gluteeniton ruokavalio korjaa keliaakikon ohutsuolen limakalvovauriot ja ennaltaehkäisee normaalia arkea haittaavien oireiden ilmaantumisen.

Söitpä sitten rukiista valmistettua ruisleipää tai vehnäjauhoista valmistettua korvapuustia, ne molemmat sisältävät gluteenia.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä gluteeni on, miten se voi vaikuttaa kehoosi sekä kerromme yleisimmistä gluteenipitoisista sekä gluteenittomista ruoka-aineista.

Mitä gluteeni on?

Gluteeni on proteiini, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Lisäksi gluteenia sisältävät erilaiset lajikkeet ja johdannaiset, kuten mannasuurimo, speltti, ruisvehnä ja kamut-vehnä.

Kaura ei sisällä ohran, vehnän tai rukiin proteiinin kaltaista gluteenia, koska se on eri viljasukua oleva kasvi. Kaura saattaa kuitenkin sisältää jäämiä muista gluteenipitoisista viljoista, minkä vuoksi monet gluteenitonta ruokavaliota noudattavat käyttävät vain niin kutsuttua puhdasta kauraa. Sen tuotannon aikana huolehditaan, ettei siihen pääse jäämiä muista viljoista.

Viljojen gluteeni voidaan jakaa edelleen rakenneosiin eli prolamiineihin ja gluteniineihin. Vehnän gluteeni koostuu gliadiinista ja gluteiinista. Rukiin gluteeni koostuu sekaliinista ja gluteiinista. Ohran gluteeni koostuu hordeiinista ja gluteiinista. Gliadiini on näistä tutkituin ja se on yleensä se viljan proteiini, joka laukaisee elimistössä autoimmuunisairaudet. Keliaakikoilla gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan soluja. Vahingon aiheuttaja on gluteenin prolamiiniosa, joka vaihtelee eri viljoissa.

Gluteeni on veteen liukenematon valkuaisaineseos, joka antaa taikinalle tahmean koostumuksen, sekä esimerkiksi leivälle ilmavan, leipämaisen tekstuurin. Gluteenia käytetään myös monien muiden tuotteiden osana, kuten majoneeseissa, salaatinkastikkeissa, lääkkeissä ja jopa kauneudenhoitotuotteissa.

Joskus viljojen gluteeni voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia myös henkilöillä, joilla ei ole taipumusta niihin. Useimmiten kyseessä on gluteeniherkkyys, josta kerromme tarkemmin hieman edempänä.

Mitä suolistossa tapahtuu, kun syö gluteenia?

Kun gluteenipitoinen ravinto kulkee kohti suolistoa, ruoansulatusentsyymit pilkkovat gluteenin rakennuspalikat, gliadiinin ja gluteenin.

Kun gliadiini ja gluteeni pääsevät ruoansulatusjärjestelmän läpi, imusolut suolistossa arvioivat, sisältävätkö ne haitallisia aineita. Henkilöillä, joilla ei ole ongelmaa gluteenin kanssa, nämä proteiinit imeytyvät normaalisti. Gluteeniherkillä imusolut tunnistavat gluteeniproteiinin haitalliseksi, jolloin kehon T-lymfosyytit hyökkäävät ohutsuolen limakalvoa vastaan.

Normaalisti ohutsuolen limakalvolla on runsaasti ulokkeita, joita kutsutaan suolinukaksi. Suolinukka lisää ohutsuolen pinta-alaa helpottaen ruoansulatusjärjestelmän toimintaa ja ravintoaineiden imeytymistä verenkiertoon. Mitä enemmän pinta-alaa suolistossa on, sitä enemmän se voi imeyttää ravintoa. Tätä voi verrata esimerkiksi pesusienen ja talouspaperin imukykyyn – kumpi niistä imee vettä itseensä paremmin? Suolinukka on siis olemassa, jotta suolistossa olisi riittävästi pinta-alaa, jonka kautta ravinteet mahtuvat imeytymään verenkiertoon.

Jos suolinukka vaurioituu ja kutistuu, ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Tällöin suoliston seinämät alkavat vuotaa, mikä voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ummetusta sekä anemiaa ja D-vitamiinin ja raudanpuutetta.

Minkälaisia vaivoja gluteeni voi aiheuttaa?

Joillekin gluteenipitoiset tuotteet saattavat aiheuttaa epämääräisiä oireita, jotka yleensä esiintyvät vatsa- ja suolistovaivoina. Selvitimme neljä yleisintä gluteenin aiheuttamaa vaivaa, jotka ovat:

 • Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan limakalvojen soluja. Vaurioita aiheuttaa gluteenin prolamiiniosa, joka vaihtelee eri viljoissa. Vaurioitumisen seurauksena limakalvon nukkakerros vaurioituu ja kutistuu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen verenkiertoon häiriintyy. Keliakia voi oirehtia monin tavoin, mutta tyypillisiä ovat erilaiset vatsa-ja suolistovaivat. Keliakiaa hoidetaan elinikäisellä gluteenittomalla ruokavaliolla.
 • Ärtyvä suoli on yleinen, suuriin ruoansulatuselimiin vaikuttava tila. Erilaiset krampit, kivut, ummetus ja turvotus, kaasut ja ripuli voivat olla merkkejä siitä. Ärtyvän suolen oireyhtymä vaatii pitkäaikaista hoitoa. Harvat ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät ihmiset saavat vakavia oireita ja useimmiten tila säilyy kontrollissa elämäntavoilla. Ruoka-aineallergioiden roolia oireyhtymän synnyssä ei täysin vielä ymmärretä. Ruoka-aineallergiat aiheuttavat harvemmin ärtyvän suolen oireyhtymää, mutta monien oireet pahenevat tiettyjä ruoka-aineita nauttiessa. Viljatuotteet voivat aiheuttaa oireita ärtyvästä suolesta kärsiville.
 • Gluteeniherkkyys voi aiheuttaa joillekin ihmisille oireita gluteenista, vaikka heillä ei ole keliakiaa tai vilja-allergiaa. Vuonna 2011 julkaistiin ensimmäiset luotettavat tutkimukset, joissa gluteeniherkkyyden olemassaolo todettiin. On arvioitu, että gluteeniherkkiä ihmisiä on väestössä noin 0,5-6 sataa henkilöä kohden. Ilmiön toteamiseksi ei ole olemassa tarkkaa testiä, joten sen yleisyyttä ei kuitenkaan varmuudella tunneta. Gluteeniherkkyys voi aiheuttaa oireita, kuten ripulia, vatsakipua, turvotusta, väsymystä ja masennusta.
 • Vilja-allergia ja keliakia saatetaan joskus sekoittaa toisiinsa, vaikka kyse on kahdesta eri asiasta. Kun keliaakikko syö gluteenia, hänen elimistönsä alkaa muodostaa vasta-aineita hänen omia kudoksiaan vastaan. Ruoka-allergiassa elimistö puolestaan synnyttää vasta-aineita ruoka-aineiden valkuaisaineita eli proteiineja vastaan. Yleisimmin vilja-allergiaa aiheuttavat ohran, vehnän ja rukiin ja joskus myös kauran proteiinit. Vilja-allergian ainoana hoitona on allergisia reaktioita aiheuttavien viljojen välttäminen.

Gluteeni ja hormonit

Gluteeniherkkyys voi vaikuttaa naishormonien eli progesteronin ja estrogeenin tuotantoon. Etenkin vaihdevuosien aikana naisen munasarjat voivat käyttäytyä arvaamattomasti. Toisinaan ne saattavat toimia täysin normaalisti, mutta hetkessä niiden toiminta saattaa hiipua kokonaan. Tämä johtaa ailahteluihin estrogeeni- ja progesteronitasojen välillä. Runsas gluteenipitoisten ruokien nauttiminen voi pahentaa ailahtelusta aiheutuvia oireita.

Gluteeniherkkyys voi johtaa hormonien epätasapainoon lisämunuaisissa. Ailahteleva sokeritasapaino ja gluteeniherkkyydestä johtuvat vauriot ruuansulatusjärjestelmässä saavat lisämunuaiset erittämään kortisolia eli stressihormonia. Lisääntynyt stressihormonin eritys aiheuttaa väsymystä, mielialojen vaihtelua sekä rasvan määrän lisääntymistä kehossa.

Jos keho ei pysty käsittelemään gluteenia normaalisti, ravintoaineetkaan eivät imeydy verenkiertoon. Tästä voi aiheutua vitamiinien ja hivenaineiden puutostiloja. Ajan myötä lisääntynyt stressihormonin eritys johtaa lisämunuaisten väsymiseen ja kortisolintuotannon hiipumiseen tai loppumiseen.

Gluteenin vähentäminen ruokavaliossa voi auttaa palauttamaan hormonitasapainon ennalleen.

Gluteeni on myös kytköksissä kilpirauhasen toimintaan. Gluteeniherkkyys ja keliakia voivat altistaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle. Monet immuunisairauksista kärsivät ihmiset eivät siedä gluteenipitoisia ruokia.

Gluteeni ravinnossa

Monet viljat ja elintarvikkeet saattavat sisältää gluteenia. Joskus gluteenia saattaa löytyä tuotteista, joista sitä ei osaa odottaa löytävänsä. Kokosimme listaksi yleiset gluteenia sisältävät tuotteet:

 • vehnä: durum, emmervehnä, mannasuurimo, speltti, yksijyvävehnä, grahamjauho, kamut-vehnä ja ruisvehnä
 • ruis
 • mallas: mallasuute, mallassiirappi, mallassokeri, mallasohrajauho ja mallasetikka
 • ohra
 • leipä, krutongit ja leivonnaiset
 • pastat ja nuudelit: ravioli, couscous, gnocchi, ramen, udon ja munanuudelit
 • murot ja myslit
 • kastikkeet ja majoneesit
 • olut

 

Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio voi alkuun olla haastava, koska siitä on karsittava ruis, ohra ja vehnä. Huolta voi aiheuttaa myös riittävän kuidun, vitamiinien ja hivenaineiden saannista huolehtiminen. Suositeltava päivittäinen kuitumäärä on vähintään 25-35 grammaa. Kuitua saa keliaakikolle soveltuvista viljavalmisteista, kasviksista, marjoista, hedelmistä, pähkinöistä ja siemenistä.

Ajan kuluessa oppii tunnistamaan tuotteet, joita karttaa ja tuotteet, joita vaalia ruokavaliossa. Monet puhtaat, mahdollisimman vähän teollisesti käsitellyt elintarvikkeet ovat gluteenittomia. Vältä siis pitkälle prosessoitua ruokaa, kuten muroja, ja gluteenia sisältäviä viljoja.

Gluteeniton ruokavalio korjaa keliaakikon ohutsuolen limakalvovauriot ja ennaltaehkäisee normaalia arkea haittaavien oireiden ilmaantumisen (vatsaoireet, ihottuma, painon lasku). Gluteenitonta ruokavaliota ei kuitenkaan kannata aloittaa ennen diagnoosin saamista, sillä muutoin riskinä on, ettei keliakiaa saada diagnosoitua.

Muutamat viljat ja siemenet ovat luonnostaan gluteenittomia. Keräsimme niistä yleisimmät:

 • riisi
 • maissi
 • pavut
 • peruna
 • kvinoa
 • maniokki
 • soija
 • pellava
 • hirssi
 • tattari
 • nuolijuuri
 • amarantti
 • tef-heinä
 • chian siemenet
 • gluteeniton kaura

Luontaisesti gluteenittomia elintarvikkeita ovat:

 • hedelmät ja vihannekset
 • liha ja siipikarja
 • kala ja merenelävät
 • kananmunat
 • maitotuotteet
 • pavut, palkokasvit ja pähkinät
 • rasvat: öljy ja voi

 

Lähteet

Ruokavirasto: Vilja

Puhti: Ärtyvän suolen oireyhtymän hoitona toimii ruokavalio; Keliakia on alidiagnosoitu sairaus

Keliakialiitto: Gluteenittoman arjen asiantuntija

Medium.com: How gluten affects digestion and hormone balance for women after 40?

Celiac Disease Foundation: Sources of Gluten; Gluten-Free Foods

Huffpost: This is your gut on glutein

Medical News Today: What is gluten, and why is it bad for some people?

Söitpä sitten rukiista valmistettua ruisleipää tai vehnäjauhoista valmistettua korvapuustia, ne molemmat sisältävät gluteenia.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä gluteeni on, miten se voi vaikuttaa kehoosi sekä kerromme yleisimmistä gluteenipitoisista sekä gluteenittomista ruoka-aineista.

Mitä gluteeni on?

Gluteeni on proteiini, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Lisäksi gluteenia sisältävät erilaiset lajikkeet ja johdannaiset, kuten mannasuurimo, speltti, ruisvehnä ja kamut-vehnä.

Kaura ei sisällä ohran, vehnän tai rukiin proteiinin kaltaista gluteenia, koska se on eri viljasukua oleva kasvi. Kaura saattaa kuitenkin sisältää jäämiä muista gluteenipitoisista viljoista, minkä vuoksi monet gluteenitonta ruokavaliota noudattavat käyttävät vain niin kutsuttua puhdasta kauraa. Sen tuotannon aikana huolehditaan, ettei siihen pääse jäämiä muista viljoista.

Viljojen gluteeni voidaan jakaa edelleen rakenneosiin eli prolamiineihin ja gluteniineihin. Vehnän gluteeni koostuu gliadiinista ja gluteiinista. Rukiin gluteeni koostuu sekaliinista ja gluteiinista. Ohran gluteeni koostuu hordeiinista ja gluteiinista. Gliadiini on näistä tutkituin ja se on yleensä se viljan proteiini, joka laukaisee elimistössä autoimmuunisairaudet. Keliaakikoilla gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan soluja. Vahingon aiheuttaja on gluteenin prolamiiniosa, joka vaihtelee eri viljoissa.

Gluteeni on veteen liukenematon valkuaisaineseos, joka antaa taikinalle tahmean koostumuksen, sekä esimerkiksi leivälle ilmavan, leipämaisen tekstuurin. Gluteenia käytetään myös monien muiden tuotteiden osana, kuten majoneeseissa, salaatinkastikkeissa, lääkkeissä ja jopa kauneudenhoitotuotteissa.

Joskus viljojen gluteeni voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia myös henkilöillä, joilla ei ole taipumusta niihin. Useimmiten kyseessä on gluteeniherkkyys, josta kerromme tarkemmin hieman edempänä.

Mitä suolistossa tapahtuu, kun syö gluteenia?

Kun gluteenipitoinen ravinto kulkee kohti suolistoa, ruoansulatusentsyymit pilkkovat gluteenin rakennuspalikat, gliadiinin ja gluteenin.

Kun gliadiini ja gluteeni pääsevät ruoansulatusjärjestelmän läpi, imusolut suolistossa arvioivat, sisältävätkö ne haitallisia aineita. Henkilöillä, joilla ei ole ongelmaa gluteenin kanssa, nämä proteiinit imeytyvät normaalisti. Gluteeniherkillä imusolut tunnistavat gluteeniproteiinin haitalliseksi, jolloin kehon T-lymfosyytit hyökkäävät ohutsuolen limakalvoa vastaan.

Normaalisti ohutsuolen limakalvolla on runsaasti ulokkeita, joita kutsutaan suolinukaksi. Suolinukka lisää ohutsuolen pinta-alaa helpottaen ruoansulatusjärjestelmän toimintaa ja ravintoaineiden imeytymistä verenkiertoon. Mitä enemmän pinta-alaa suolistossa on, sitä enemmän se voi imeyttää ravintoa. Tätä voi verrata esimerkiksi pesusienen ja talouspaperin imukykyyn – kumpi niistä imee vettä itseensä paremmin? Suolinukka on siis olemassa, jotta suolistossa olisi riittävästi pinta-alaa, jonka kautta ravinteet mahtuvat imeytymään verenkiertoon.

Jos suolinukka vaurioituu ja kutistuu, ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Tällöin suoliston seinämät alkavat vuotaa, mikä voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ummetusta sekä anemiaa ja D-vitamiinin ja raudanpuutetta.

Minkälaisia vaivoja gluteeni voi aiheuttaa?

Joillekin gluteenipitoiset tuotteet saattavat aiheuttaa epämääräisiä oireita, jotka yleensä esiintyvät vatsa- ja suolistovaivoina. Selvitimme neljä yleisintä gluteenin aiheuttamaa vaivaa, jotka ovat:

 • Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan limakalvojen soluja. Vaurioita aiheuttaa gluteenin prolamiiniosa, joka vaihtelee eri viljoissa. Vaurioitumisen seurauksena limakalvon nukkakerros vaurioituu ja kutistuu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen verenkiertoon häiriintyy. Keliakia voi oirehtia monin tavoin, mutta tyypillisiä ovat erilaiset vatsa-ja suolistovaivat. Keliakiaa hoidetaan elinikäisellä gluteenittomalla ruokavaliolla.
 • Ärtyvä suoli on yleinen, suuriin ruoansulatuselimiin vaikuttava tila. Erilaiset krampit, kivut, ummetus ja turvotus, kaasut ja ripuli voivat olla merkkejä siitä. Ärtyvän suolen oireyhtymä vaatii pitkäaikaista hoitoa. Harvat ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät ihmiset saavat vakavia oireita ja useimmiten tila säilyy kontrollissa elämäntavoilla. Ruoka-aineallergioiden roolia oireyhtymän synnyssä ei täysin vielä ymmärretä. Ruoka-aineallergiat aiheuttavat harvemmin ärtyvän suolen oireyhtymää, mutta monien oireet pahenevat tiettyjä ruoka-aineita nauttiessa. Viljatuotteet voivat aiheuttaa oireita ärtyvästä suolesta kärsiville.
 • Gluteeniherkkyys voi aiheuttaa joillekin ihmisille oireita gluteenista, vaikka heillä ei ole keliakiaa tai vilja-allergiaa. Vuonna 2011 julkaistiin ensimmäiset luotettavat tutkimukset, joissa gluteeniherkkyyden olemassaolo todettiin. On arvioitu, että gluteeniherkkiä ihmisiä on väestössä noin 0,5-6 sataa henkilöä kohden. Ilmiön toteamiseksi ei ole olemassa tarkkaa testiä, joten sen yleisyyttä ei kuitenkaan varmuudella tunneta. Gluteeniherkkyys voi aiheuttaa oireita, kuten ripulia, vatsakipua, turvotusta, väsymystä ja masennusta.
 • Vilja-allergia ja keliakia saatetaan joskus sekoittaa toisiinsa, vaikka kyse on kahdesta eri asiasta. Kun keliaakikko syö gluteenia, hänen elimistönsä alkaa muodostaa vasta-aineita hänen omia kudoksiaan vastaan. Ruoka-allergiassa elimistö puolestaan synnyttää vasta-aineita ruoka-aineiden valkuaisaineita eli proteiineja vastaan. Yleisimmin vilja-allergiaa aiheuttavat ohran, vehnän ja rukiin ja joskus myös kauran proteiinit. Vilja-allergian ainoana hoitona on allergisia reaktioita aiheuttavien viljojen välttäminen.

Gluteeni ja hormonit

Gluteeniherkkyys voi vaikuttaa naishormonien eli progesteronin ja estrogeenin tuotantoon. Etenkin vaihdevuosien aikana naisen munasarjat voivat käyttäytyä arvaamattomasti. Toisinaan ne saattavat toimia täysin normaalisti, mutta hetkessä niiden toiminta saattaa hiipua kokonaan. Tämä johtaa ailahteluihin estrogeeni- ja progesteronitasojen välillä. Runsas gluteenipitoisten ruokien nauttiminen voi pahentaa ailahtelusta aiheutuvia oireita.

Gluteeniherkkyys voi johtaa hormonien epätasapainoon lisämunuaisissa. Ailahteleva sokeritasapaino ja gluteeniherkkyydestä johtuvat vauriot ruuansulatusjärjestelmässä saavat lisämunuaiset erittämään kortisolia eli stressihormonia. Lisääntynyt stressihormonin eritys aiheuttaa väsymystä, mielialojen vaihtelua sekä rasvan määrän lisääntymistä kehossa.

Jos keho ei pysty käsittelemään gluteenia normaalisti, ravintoaineetkaan eivät imeydy verenkiertoon. Tästä voi aiheutua vitamiinien ja hivenaineiden puutostiloja. Ajan myötä lisääntynyt stressihormonin eritys johtaa lisämunuaisten väsymiseen ja kortisolintuotannon hiipumiseen tai loppumiseen.

Gluteenin vähentäminen ruokavaliossa voi auttaa palauttamaan hormonitasapainon ennalleen.

Gluteeni on myös kytköksissä kilpirauhasen toimintaan. Gluteeniherkkyys ja keliakia voivat altistaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle. Monet immuunisairauksista kärsivät ihmiset eivät siedä gluteenipitoisia ruokia.

Gluteeni ravinnossa

Monet viljat ja elintarvikkeet saattavat sisältää gluteenia. Joskus gluteenia saattaa löytyä tuotteista, joista sitä ei osaa odottaa löytävänsä. Kokosimme listaksi yleiset gluteenia sisältävät tuotteet:

 • vehnä: durum, emmervehnä, mannasuurimo, speltti, yksijyvävehnä, grahamjauho, kamut-vehnä ja ruisvehnä
 • ruis
 • mallas: mallasuute, mallassiirappi, mallassokeri, mallasohrajauho ja mallasetikka
 • ohra
 • leipä, krutongit ja leivonnaiset
 • pastat ja nuudelit: ravioli, couscous, gnocchi, ramen, udon ja munanuudelit
 • murot ja myslit
 • kastikkeet ja majoneesit
 • olut

 

Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio voi alkuun olla haastava, koska siitä on karsittava ruis, ohra ja vehnä. Huolta voi aiheuttaa myös riittävän kuidun, vitamiinien ja hivenaineiden saannista huolehtiminen. Suositeltava päivittäinen kuitumäärä on vähintään 25-35 grammaa. Kuitua saa keliaakikolle soveltuvista viljavalmisteista, kasviksista, marjoista, hedelmistä, pähkinöistä ja siemenistä.

Ajan kuluessa oppii tunnistamaan tuotteet, joita karttaa ja tuotteet, joita vaalia ruokavaliossa. Monet puhtaat, mahdollisimman vähän teollisesti käsitellyt elintarvikkeet ovat gluteenittomia. Vältä siis pitkälle prosessoitua ruokaa, kuten muroja, ja gluteenia sisältäviä viljoja.

Gluteeniton ruokavalio korjaa keliaakikon ohutsuolen limakalvovauriot ja ennaltaehkäisee normaalia arkea haittaavien oireiden ilmaantumisen (vatsaoireet, ihottuma, painon lasku). Gluteenitonta ruokavaliota ei kuitenkaan kannata aloittaa ennen diagnoosin saamista, sillä muutoin riskinä on, ettei keliakiaa saada diagnosoitua.

Muutamat viljat ja siemenet ovat luonnostaan gluteenittomia. Keräsimme niistä yleisimmät:

 • riisi
 • maissi
 • pavut
 • peruna
 • kvinoa
 • maniokki
 • soija
 • pellava
 • hirssi
 • tattari
 • nuolijuuri
 • amarantti
 • tef-heinä
 • chian siemenet
 • gluteeniton kaura

Luontaisesti gluteenittomia elintarvikkeita ovat:

 • hedelmät ja vihannekset
 • liha ja siipikarja
 • kala ja merenelävät
 • kananmunat
 • maitotuotteet
 • pavut, palkokasvit ja pähkinät
 • rasvat: öljy ja voi

 

Lähteet

Ruokavirasto: Vilja

Puhti: Ärtyvän suolen oireyhtymän hoitona toimii ruokavalio; Keliakia on alidiagnosoitu sairaus

Keliakialiitto: Gluteenittoman arjen asiantuntija

Medium.com: How gluten affects digestion and hormone balance for women after 40?

Celiac Disease Foundation: Sources of Gluten; Gluten-Free Foods

Huffpost: This is your gut on glutein

Medical News Today: What is gluten, and why is it bad for some people?

2 kommenttia aiheelle “Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä proteiini”

 • Laura Nurmi says:

  Miksi gluteenia sisältävien ruokien listalla on leivontahiiva? Esimerkiksi Suomen hiivan sivuilla todetaan tuorehiivaa olevan täysin gluteenitonta, eikä myöskään keliakialiiton sivuilta löydy mainintaa hiivan välttelystä.

  • Kiitos palautteesta. Tässä oli tullut virhe, korjasimme nyt tuon kohdan. Vain panimotuotteissa käytettävässä hiivassa on yleensä gluteenia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *