Laktoosi-intoleranssi

Kyky sietää maidon laktoosia on perinnöllinen ominaisuus. DNA-testi kertoo, onko sinulla taipumus laktoosi-intoleranssiin.

48,50 

Laktoosi-intoleranssi on perinnöllinen taipumus, jossa maitotuotteiden sisältämän laktoosin nauttiminen aiheuttaa oireita, kuten vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Laktoosi-intoleranssin taustalla on hypolaktasia, eli tila, jossa laktaasientsyymiä ei muodostu ohutsuolessa ollenkaan tai sitä muodostuu liian vähän. Laktoosin käsitteleminen elimistössä vaatii riittävän määrän laktaasientsyymiä. Entsyymin puuttuminen on perinnöllistä.

Laktoosi-intoleranssin DNA-tutkimuksella voidaan todeta, onko testattava henkilö altis laktoosi-intoleranssille.

Taustatietoa

Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi-niminen ruoansulatusentsyymi. Vain pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolensisällön mukana eteenpäin.

Laktaasi-entsyymin puuttuminen aikuisella oli alun perin normaalia. Luonnontilassa elävä ihmisen joi äidinmaitoa vain lapsena, mutta ei saanut maitoa aikuisena lainkaan. Laktaasi-entsyymi oli luontaistaloudessa elävällä aikuisella tarpeeton, minkä vuoksi sen vaikutus lakkasi 5–12 vuoden iässä lapsen kasvaessa.

Laktoosi-intoleranssi voi ilmetä lapsilla aikaisintaan kouluiästä lähtien. Usein tila kuitenkin todetaan vasta aikuisiällä.

Erittäin harvinainen poikkeus on syntymästä lähtien ilmenevä laktaasi-entsyymin puutos, joka löytyy Suomessa keskimäärin yhdellä vastasyntyneellä vuodessa.

Laktoosi-intoleranssin oireet

Maitotuotteiden nauttimisen jälkeen vatsaa turvottelee ja on ilmavaivoja. Usein esiintyy löysiä ulosteita ja epämääräisiä vatsakipuja. Oireet ilmaantuvat 1–3 tuntia maitosokeria sisältävän ruokailun jälkeen.

Oireet johtuvat siitä, että maitosokeri kulkee ohutsuolen läpi paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen. Tällöin syntyy kaasua ja ulosteen normaali kiinteytyminen häiriintyy. Kyseessä ei siis ole maitoallergia.

Laktoosi-intoleranssin itsehoito

Hoitona on maitosokerin välttäminen. Useimmat pärjäävät, jos vähentävät normaaleja maitotuotteita, vaikka eivät lopettaisi niitä kokonaan. Jos vahingossa nauttii laktoosia sisältäviä maitotuotteita, se ei ole vaarallista. Seurauksena voi olla ohimeneviä vatsavaivoja, mutta ei muita seuraamuksia.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Eskelinen, Seija: Laktoosi-intoleranssin DNA-testi (B-Lakt-D). www.terveyskirjasto.fi. 2016

Mustajoki, Pertti: Laktoosi-intoleranssi. www.terveyskirjasto.fi. 2017