Laktoosi-intoleranssi

Kyky sietää maidon laktoosia on perinnöllinen ominaisuus. DNA-testi kertoo, onko sinulla taipumus laktoosi-intoleranssiin.

48,50 

Laktoosi-intoleranssi on perinnöllinen taipumus, jossa maitotuotteiden sisältämän laktoosin nauttiminen aiheuttaa oireita, kuten vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Laktoosi-intoleranssin taustalla on hypolaktasia, eli tila, jossa laktaasientsyymiä ei muodostu ohutsuolessa ollenkaan tai sitä muodostuu liian vähän. Laktoosin käsitteleminen elimistössä vaatii riittävän määrän laktaasientsyymiä. Entsyymin puuttuminen on perinnöllistä.

Laktoosi-intoleranssin DNA-tutkimuksella voidaan todeta, onko testattava henkilö altis laktoosi-intoleranssille.

Taustatietoa

Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi-niminen ruoansulatusentsyymi. Vain pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolensisällön mukana eteenpäin.

Laktaasi-entsyymin puuttuminen aikuisella oli alun perin normaalia. Luonnontilassa elävä ihmisen joi äidinmaitoa vain lapsena, mutta ei saanut maitoa aikuisena lainkaan. Laktaasi-entsyymi oli luontaistaloudessa elävällä aikuisella tarpeeton, minkä vuoksi sen vaikutus lakkasi 5–12 vuoden iässä lapsen kasvaessa.

Laktoosi-intoleranssi voi ilmetä lapsilla aikaisintaan kouluiästä lähtien. Usein tila kuitenkin todetaan vasta aikuisiällä.

Erittäin harvinainen poikkeus on syntymästä lähtien ilmenevä laktaasi-entsyymin puutos, joka löytyy Suomessa keskimäärin yhdellä vastasyntyneellä vuodessa.

Laktoosi-intoleranssin oireet

Maitotuotteiden nauttimisen jälkeen vatsaa turvottelee ja on ilmavaivoja. Usein esiintyy löysiä ulosteita ja epämääräisiä vatsakipuja. Oireet ilmaantuvat 1–3 tuntia maitosokeria sisältävän ruokailun jälkeen.

Oireet johtuvat siitä, että maitosokeri kulkee ohutsuolen läpi paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen. Tällöin syntyy kaasua ja ulosteen normaali kiinteytyminen häiriintyy. Kyseessä ei siis ole maitoallergia.

Laktoosi-intoleranssin itsehoito

Hoitona on maitosokerin välttäminen. Useimmat pärjäävät, jos vähentävät normaaleja maitotuotteita, vaikka eivät lopettaisi niitä kokonaan. Jos vahingossa nauttii laktoosia sisältäviä maitotuotteita, se ei ole vaarallista. Seurauksena voi olla ohimeneviä vatsavaivoja, mutta ei muita seuraamuksia.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Eskelinen, Seija: Laktoosi-intoleranssin DNA-testi (B-Lakt-D). www.terveyskirjasto.fi. 2016

Mustajoki, Pertti: Laktoosi-intoleranssi. www.terveyskirjasto.fi. 2017

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More