Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Kalprotektiini (F-Calpro)
Nainen pitelee vatsaansa

Kalprotektiini (F-Calpro)

Kalprotektiini on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä proteiini. Sen tuotanto lisääntyy erityisesti suoliston tulehdusreaktioiden yhteydessä.

Kalprotektiini (F-Calpro)

 • Kalprotektiinia on valkosoluissa, jotka ovat osa ihmisen puolustusjärjestelmää.
 • Kalprotektiinin määrä nousee erityisesti tulehduksellisissa suolistosairauksissa.
 • Kalprotektiinin mittaus tehdään ulosteesta.

Mikä on kalprotektiini?

Kalprotektiini on pääasiassa peräisin neutrofiili-valkosoluista ja sen pitoisuus ulosteessa nousee suoliston tulehduksen seurauksena. Tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) ovat esimerkiksi haavainen paksusuolentulehdus (colitis ulcerosa) ja Crohnin tauti.

Kalprotektiinimittausta käytetään siis diagnosoitaessa tulehduksellisia suolistosairauksia. Sen avulla voidaan myös seurata näiden tautien aktiivisuutta ja hoidon tehokkuutta.

Tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat pitkäaikaisia ja niiden aiheuttajat ovat usein epäselviä. Tautien yleisimmät oireet ovat ripuli ja vatsakivut. Sairauksiin voi liittyä myös muun muassa yleiskunnon heikentymistä, kuumetta ja laihtumista. Oireet voivat olla jatkuvia tai toistua ajoittain. Oireiden vaikeusaste voi olla hyvin vaihtelevaa yksilöittäin.

Jos tunnet itsesi sairaaksi tai sinulla on oireita, kannattaa hakeutua suoraan lääkäriin. Lääkäri arvioi tilanteen ja valitsee tarvittavat tutkimukset sekä hoidon. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Millä tavoin kalprotektiinia voidaan mitata?

Kalprotektiinia voidaan mitata ulosteesta. Kalprotektiini jakautuu tasaisesti ulosteeseen ja säilyy siellä suhteellisen hyvin, joten mittaaminen on luotettavaa. Lisäksi sen luotettavuus ei vaadi useita eri päivien näytteitä, sillä jo yksittäinen näyte riittää.

Voit hakeutua tutkimukseen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Ota yhteyttä lääkäriin tutkimuksen jälkeen, mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita. Voit tilata Mehiläisen lääkärin etäkonsultaation erillisenä palveluna Puhdin tulosraportilta.

Miten kalprotektiinin tuloksia tulkitaan?

Mikäli kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa on normaali, eli alle 100 mikrogrammaa/gramma, voidaan melko luotettavasti sulkea pois aktiivinen suolistosairaus. Kuitenkin proktiitissa kalprotektiinin arvo voi olla normaali. Proktiitti on peräsuolen alueen haavainen paksusuolentulehdus, jossa peräsuoli tyhjenee tiheästi.

Tulehduskipulääkkeitä tulisi välttää käyttämästä pari viikkoa ennen testausta, sillä ne voivat vääristää kalprotektiinin tuloksia antamalla väärän positiivisen tuloksen. Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa suoliston limakalvolla vauriota, joihin tämä väärä positiivinen tulos niiden kohdalla perustuu.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00